01 Listopada 2024 05:26:35
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· Szukam zaproszenia n...
· net z telefonu wifi+...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· HUAWEI z światłowodem
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· RT AX 89X
· [S] Asus RT-AC56U
· [Artykuł] Jakie tom...
· [sprzedam] Asus RT-A...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] Banana pi bpi-r4...
· Połączenie VPN mi...
· [MOD] FreshTomato-AR...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [Howto] Xpenology... [38]
· Asus TUF-AX3000_V... [24]
· Szukam zaproszeni... [19]
· Jaki router pod O... [5]
· rt-ax88upro częs... [2]
· net z telefonu wi... [0]
· Ruter z tomato [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.14.234.213
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: POZOSTAŁE :: » Free zone
 Drukuj wątek
Łącze od TP (neo czy dsl)
krzych
Niedługo kończy mi się umowa z TP na DSL 2Mb, w związku z czym będę musiał zastanowić się nad kolejną umową. Za podobne pieniądze (~200zł) mogę wziąć DSL 4Mb jednak zastanawiam się nad neo 20Mb, stąd chciałem zapytać o opinie na temat neostrady, szczególnie w kontekście porównania z DSL 4Mb. Jeśli ktoś miał podobne doświadczenie z przesiadką z DSL na Neo lub może coś doradzić to proszę o komentarz.

Podsumowując mam do wyboru DSL 4Mb/512Kb lub neo 20Mb/1Mb (za połowę ceny DSL). Czytałem wiele opinii na temat lepszej jakości łącza DSL (wyższe priorytet, mniejsze pingi itp..) jednak nie wiem ile w tym prawdy. DSL posiadam od wielu lat i i jak dotąd nie miałem żadnych problemów. Co do stałego IP to sprawę rozwiązuje u mnie no-ip.

Pozdrawiam

eRd
Co do różnic to jak już podałeś w neo jest zmienne IP. Z tego czego nie wymieniłeś to przede wszystkim obsługa techniczna. W DSLu z tego co wiem mają dobę na usunięcie usterki i nie ma problemu włącznie z przyjazdem ekipy technicznej do domu. Obsługa jest o niebo lepsza i szybsza niż w neo, ale jak wiadomo za to się płaci. Z drugiej strony jak neo już u klienta chodzi to raczej już będzie chodzić i też nie powinno być jakichś większych problemów. Co do neo to trzeba też sprawdzić czy rzeczywiście mógłbyś taką prędkość otrzymać, bo z tego co wiem, to tylko mała część klientów ma możliwość tak szybkiej opcji na swoich kablach Smile
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

shibby
neo to łącze wdzwaniane ze zmiennym ip. Przygotuj sie ze co bodajze 24h samo bedzie sie rozlaczacz i laczyc na nowo. DSL wiadomo stale ip po tcp/ip, zero wdzwaniania itd.

DSL trankowana jest jako usluga dla firm a nie dla pospolitego szaraczka, dlatego tez inaczej traktuja klienta. Pamietam pare ladnych lat temu jak mialem neo 512kbps i byla potezna awaria w tpsa (nie pamietam czy ogolno polska ale napewno caly dolny slask), to neo za choinke nie chcialo sie polaczyc a DSL dziala, fakt ze jako 115mbps ale dzialal Wink Jeżeli to lacze do domu i nie masz jakis uslug wystawionych typu www, poczta itd to mozna smialo brac neo. Upewnij sie ze warunki na to pozwalaja, zeby nie bylo tak ze dsl4 chodzilby bez mydla a neo20 bedzie zrywalo lub mialo problemy z negocjacja. Konsultanci w tpsa lubia wciskac wyzsze lacza bo to dla nich wieksza prowizja a pozniej klient niech sie meczy, reklamuje i schodzi przymusowo na nizsza opcje. Najlepiej jak ktos z twojej klatki ma juz takie lacze. Wtedy mial w miare pewnosc ze i u ciebie pojdzie.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

szalikmars
bez zastanowienia bierz neostradę

szalikmars
miałem i jedno i drugie
neostrada 3 razy tańsza a nieduzo gorsza

według mnie lepsza 10neo od 4 dsl

raq
Ja mam neostratę na szczęście do końca lutego.

Od około 2 tygodni chodzi prawie bez problemowo ( kilka razy dziennie zrywa się połączenie), od połowy października były masakryczne problemy z transferem, płaciłem za 6Mb a w ciągu dnia (od 10/11 do 20/22) download nie przekraczał 100Kb a o dziwo upload osiągał bezproblemowo 512Kb(czasami nawet dochodził do 1Mb), trwało to do połowy grudnia. Dwa lub trzy razy był całkowity brak internetu przez ponad 24h. Była wymieniana cała linia (tak twierdzą specjaliści z TP :/).

Dwa tygodnie temu wysłałem do TP wypowiedzenie, dzwonili kilkanaście razy proponując cudowne warunki na 20Mb, których i tak nie mogą zapewnić.

Pani z infolini mówi że 20Mb będzie działać bezproblemowo, technicy obsługujący mój rejon twierdzą że 10Mb da radę puścić, a technicy który ostatnio naprawiali awarię bo cała miejscowość był bez neta po teście stwierdzili żebym się cieszył że 6Mb mi działa ^^.

Co jest najlepsze pod moim osiedlem poprowadzone są światłowody należące do TP, i nie są wykorzystane od ponad 5 lat.

krzych
Tego się właśnie obawiałem, każdy przypadek to osoba historia, na infolinii mówili mi że mieszkam blisko centrali i nie powinno być problemów z 20Mb ale wiadomo, zawsze będą tak mówić nawet jak nie ma technicznej możliwości. Na DSL nie mogę narzekać, od lat nie było awarii, chociaż ostatnio coś na modemie się przytkało i trzeba było dzwonić na infolinie (sprawa została załatwiona od ręki). Wnerwiające jest tylko jak się dzwoni na infolinie DSL a ci odsyłają na numer neo bo to prywatny użytkownik a nie firma, a na infolinii neo kierują na DSL bo oni się tym nie zajmują.

Wychodzi na to że jeśli się nie zaryzykuje to się nie będzie wiedzieć. Cena jest naprawdę zachęcająca, boję się tylko że jeśli coś będzie nie tak i zrezygnuję z neo w okresie próbnym (chyba jest coś takiego) to nie uda się już wkręcić z powrotem na DSL.

A jak wygląda sprawa dzielenia neo poza własny lokal? bo w przypadku DSL i tak pozostaje to nielegalne jeśli nie prowadzi się zarejestrowanej działalności gospodarczej więc to chyba wszystko jedno?

shibby

Cytat

na infolinii mówili mi że mieszkam blisko centrali i nie powinno być problemów z 20Mb

i to jest wlasnie zasadnicza roznicza. Na DSL najpierw ci robia WT (wywiad techniczny) i sprawdzaja czy pojdzie ci dane lacze. A neo "powinno pojsc" a pozniej martw sie sam, reklamuj i wyrywaj wlosy z glowy przez konsultantow na blueline.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

SynC
wiesz co, kiedyś faktycznie tak było

teraz coraz częściej jest na odwrót, tepsa boi się dawać większe łącza, żeby oszczędzić sobie kosztów obsługi technicznej,

sam musiałem nieźle się namęczyć żeby podpięli mi 10mb, wg techników maks to 6mb i to pod wielkim znakiem zapytania, a że upór działa cuda to dzisiaj mam 20mb, nie pełne bo nie pełne ale jest : 18mb wyciągam Smile

jarek7714
tu jest cały szczegół wg "techników" tylko że 1 na 10 można nazwać technikiem i mieć wiarygodne dane, tpsa oszczędzając wynajmuje prywatne spółki ola boga kombo które tną koszty płacąc ludziom grosze za prace i tak to się kręci...Grin
jareq

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 88

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

servee
25-07-2024 09:22
W routerze RT-N18u siadły mi wszystkie porty LAN oraz WAN. Działa tylko radio. To jest naprawialne?

92,464,182 unikalnych wizyt