28 Listopada 2024 07:38:14
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.141.38.5
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
WRT54GL + VictekMod 1.28.8515. Qos c.d.
majcin
Witam,

Tak wiem. To juz kolejny post na temat Linksysa i problemów z QOSem oraz IP/MACBW limiterem. Próbowałem sam ale już moja wiedza i cierpliwość chyba są na wyczerpaniu. Chciałbym dodać, że nie kupiłem linksysa wczoraj a tomato nie postawiłem dzisiaj. Generalnie na TOmato pracuję około dwóch lat ale jak widać chyba nigdy nie ustawiałem go jak trzeba.

Dobrze dość tych elaboratów. Ludziom, którzy pomogliby mi napiszę o co mi wogóle chodzi: W sieci mam kilka osób, które okazjonalnie ściągają przez P2P. Generalnie korzystają z www, skype, voip. Moim marzeniem byłoby to, aby net chodził płynnie, każdy miał swoje pasmo i włączając P2P nie zamulał innym. Ale to mi kurka nie działa. Zdjęcia TUTAJ.

Generalnie zamysł był taki aby QOS regulował upload a resztę IP/MAC limiter. Ale nie wiem czy to poprawne myślenie. Każdy kto włączy P2P zabiera całe pasmo. Prosiłbym o jakieś pomysły.

pozdrawiam,
majcin
Edytowany przez majcin dnia 19-12-2010 10:49

Shibby_Stoner
Polecam wykorzystać skrypt "dla zielonych" na download.
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=7440 (1 post)
Do tego źle ustawiony Qos. Suma gwarantowanej przepustowości nie może mieć więcej niż 100%, a Ty już w 1 klasie masz 80%
Edytowany przez Shibby_Stoner dnia 19-12-2010 11:57
Proud winner of WNR3500L v1 + Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-130-Big-VPN by shibby
WL-1600GL + Tomato-ND-SM 1.28 PL by shibby
WL-500GP v2 + openwrt 14.07

majcin
witam,

Ustawiłem już poprawnie. Czy do moich celów to będzie działać tzn. Upload po QoS a download to IP/MAC BW limiter ?

pozdrawiam,
Marcin

shibby
zadam pytanie bo pewny nie jestem.
czy ip/mac bw limiter pozwala na podzial tylko dl lub tylko ul czy czasem nie oba na raz?
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

szalikmars
shibby dzieli i ul i dl

a dla kolegi majcin

to temat dla ciebie
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=32&thread_id=10963&rowstart=0

zrób to i bedzie ok

shibby
trzebaby kod przejrzec czy czasem nie zaklada na dzien dobry klasy roota. Przeciez na samej gorze podajemy wartosc lacza.

Mozna podac tylko wartosci dotyczace DL bez podawania zadnych danych co do UL (lacznie z deklarowana predkoscia lacza) ?

Napewno bezpieczniejsze (pewniejsze) bedzie uzycie skryptu niz bw limitera
Edytowany przez shibby dnia 20-12-2010 07:23

majcin
witam,

Testowałem wiele skryptów i niestety bez rezultatów. W każdym przypadku włączając ściąganie plików z rapidshare psamo zajmowane było w całości a pingi osiągały 200ms.

Wczoraj wyłączyłem QoS na routerze i wygenerowałem skrypt generatorem Robsona. Podmontowałem partycję JFFS i CIFS1. Wrzuciłem skrypt do JFFS i wkleiłem ścieżkę do Administration/Scripts/Firewall. Ale niestety problem dalej ten sam- zapuszczenie rapidshare zajmuje całe pasmo.

Dzisiaj sprawdzę to co napisał szalikmars. Kiedyś miałem wrzucony firmware Drobniucha ale ze względu an to, że przestał być rozwijany w postaci darmowej przeszedłem na VIcteka.

Generalnie potrzebuję dla swojej siecie zrobić to co kiedyś pisał o swojej Shibby- każdy ma mieć swoje pasmo i jak je zapełni sobie to jego problem.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam serdecznie,
majcin

PS.

Szalikmars napisałeś w tamtym temacie coś takiego:

Cytat

jak masz łacze 20mbit na 1 mbit

to kazdej grupie ip w traffic menager
daj
po 6 mbit sciąganie
wysyłanie 300k
TCP limit =500
UDP limit=75

sprzet wyciagnie bez kłopotu jak wszysko pozostałe w tomato dobrze ustawisz,jak nie to będzie kicha

10 userów na tomato to pryszcz ja mam z 40 do 50 i daje rady

nikt nie moze dostać ful łacza
limit połaczeń dla grup ip daj na
quesa koniecznie wyłącz

limi

nie właczaj

Nieromumiem ostatnich akapitów tzn:

Cytat

nikt nie moze dostać ful łacza
limit połaczeń dla grup ip daj na
quesa koniecznie wyłącz

limi

nie właczaj

Mógłbyś objaśnić?
Edytowany przez majcin dnia 20-12-2010 11:11

szalikmars
poprawiam

nikt nie moze dostać ful łacza łacznie z tobą to najważniejsze

limit połaczeń dla grup ip

-ten limit jest tylko w sofcie tomatotrzepako
np wpisujesz zakres 192.168.1.2.do 192.168.1.9 i następny
192.168.1.10.do 192.168.1.19 itp

quesa koniecznie wyłącz i nigdy nie używaj-nie sprawdza się

bw limiter w tym sofcie wystarczy i dobrze ustawiony działa!!!!!!

jak masz słabszy sprzęt tylko ten soft polecam

jak wymiana sprzetu to tylko RT-N16 (używam aktualnie go 4 miesiece tylko versja 20 i podobno 22) i skrypt robsona w jfss
ping na nim malutki
sprzęt marzenie
uptime miesiace
widać że wszysko działa lepiej (u mnie obsługuje łacze 2 wany z RV42)

ty masz 15 kompów sprzet słabiutki wgraj trzepako v13
lub zainwestuj w sprzet RT-N16

2 zamulaczy bez kłopotu zarznie ci sieć
ustaw dobrze podział pasma
nie piszesz jakie masz łacze ile wysyłu

l

majcin
witam,

Łącze Dialog: DL 4Mbit/s, UL 512 kbit/s

Urządzeń w sieci mam około 15 z tego mam 5 użytkowników (każdy ma dostęp po LAN i Wifi z czego krozystają tylko z jednego na raz) reszta to urządzenia typu tunery SAt, bramki Voip, takie peryferia podłączane do internetu.

Jak będe miał fundusze to zmienie router. Na razie przy tylu osobach powinno być ok na Linksysie. Tak myślę.

Dzięki i pozdrawiam,
Marcin

Shibby_Stoner
szalikmars
Nie mów że qos się nie sprawdza...
Działa dobrze jeśli chodzi o pasmo wychodzące, a na download dajesz skrypt.
Proud winner of WNR3500L v1 + Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-130-Big-VPN by shibby

DdoxD
masz racje qos moze i sie sprawdza ale wymaga troche wiedzy od administratora zeby dobrze to skonfigurowac, wiec dla poczatkujacych skrypt lub podzial IPBW limiter bedzie lepszym rozwiazaniem.
@majcin najlepiej zacznij na poczatek od zmiany softu np na ten z tego wątku
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=32&thread_id=10963&rowstart=0 i sprawdz jak sie bedzie to zachowywalo z twoim sprzetem. Pozniej jak podzielisz lacze to sprawdz czy faktycznie ten podzial jest np przez speedtest.net
Asus RT-N16 Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB Nocat-VPN
TP Link WAG501G WPA2 acces point dla RT-N16

szalikmars
moje próby 4 letnie przy kilkudziesieciu szkodnikach,,róznym sprzecie,róznym oprogramowaniu tomato i maxymalnie zajechanym i obciażonym sprzecie mówia że quos sie nie sprawdza !!!!!

(no chyba ze na kilka kompów)

ja mam takie samo zdanie jak shibby
kazdemu dac jego działkę i to jest jedyny sposób
a jak nie to ping startuje w kosmos jest ogromny nie do przyjęcia

teoria quesa jest piekna ale praktyka mówi co innego
przynajmniej na wrt-54gl i asusie 500gpv1

majcin
witam,
Załadowałem Trzepako Tomato. Potem czyszczenie NVRAM, następnie powpisywałem wszystko ręcznie. QoS wyłączony. Uruchomiony tylko Limiter. Pingi zmniejszyły się do ~40ms więc lepiej niż poprzednie ~80ms.

Teraz pytanie czy dzieli pasmo. Generalnie wcześniej przy ściąganiu z hotfile transfer skakał do 400kB/s i nie chciał nawet drgnąć. Strony otwierały się bardzo wolno, a pingi osiągały 120-180ms.

Teraz przy ściąganiu transfer potrafi wahać się 250-350 kB/s. Pingi 120ms, ale pocieszające jest to, że stronki www normalnie chodzą. Nie zauważyłem natomiast sztywnego podziału transferu tzn. że mam 100kB/s gwarantowanego i tyle trzyma cały czas. Pytanie czy tak ma być? Potestuję jeszcze na dwóch komputerach na raz.

Kofigurację mam taką:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/...directlink

Zauważyłem w logach taki warnning:

Cytat

Dec 20 19:54:15 unknown user.warn kernel: HTB: quantum of class 10021 is small. Consider r2q change.
Dec 20 19:54:15 unknown user.warn kernel: HTB: quantum of class 10021 is small. Consider r2q change.
Dec 20 19:54:15 unknown user.warn kernel: HTB: quantum of class 10022 is small. Consider r2q change.
Dec 20 19:54:16 unknown user.warn kernel: HTB: quantum of class 10023 is small. Consider r2q change.
Dec 20 19:54:16 unknown user.warn kernel: HTB: quantum of class 10023 is small. Consider r2q change.
Dec 20 19:54:16 unknown user.warn kernel: HTB: quantum of class 10024 is small. Consider r2q change.
Dec 20 19:54:16 unknown user.warn kernel: HTB: quantum of class 10024 is small. Consider r2q change.
Dec 20 19:54:16 unknown user.warn kernel: HTB: quantum of class 10025 is small. Consider r2q change.

Kurcze pamiętam, że gdzieś to było na forum ale nie mogę tego odszukać. Możecie mi napisać czy to istotne?

Dzięki i pozdrawiam,
majcin

shibby
nie istotne.

DdoxD
generalnie ja predkosc lacza sprawdzam na speedtest.net
najlpiej jak na poczatek odlaczysz wszystkich, wylaczysz podzial i sprawdz wtedy na paru serwerach jaka masz rzeczywistosc predkosc lacza. pozniej mozesz ustawic limity i zobacz jak sie zmienila (czy limity dzialaja). Generalnie nie wiem po co limitujesz udp to chyba nie ma sensu gdyz dajesz mozliwosc otwarcia 50 polaczen udp na sekunde dla kazdego. Pamietaj ze UDP to nie TCP. Zreszta po co obciazac procek liczeniem udp. Ja bym dal tylko wszystkim po 200 TCP i tyle.
Asus RT-N16 Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB Nocat-VPN
TP Link WAG501G WPA2 acces point dla RT-N16

majcin
witam,

Wreszcie potestowałem ustawienia. Jak zapuszczam na jednym komputerze pliki z hotfile wtedy transfer idzie pełną parą ~370kB/s. Jak włączam ściąganie na drugim kompie wtedy transfer na nim jes znikomy ~40kB/s. Jak na PC1 wyłączam ściąganie to na PC2 transfer skacze do 200kB/s. Jak ponownie właczam PC1, transfer na PC2 znów spada do ~40kB/s. Nie wiem o co chodzi.

Natomiast ograniczenia transferu maksymalne działają bez zarzutu. Problemy są z jakimś sprawiedliwym dzielniem łącza. Macie jakieś pomysły co może być nie tak?

pozdrawiam serdecznie,
majcin

Shibby_Stoner
no wygląda na to że masz ustawiony wyższy priorytet dla pierwszego kompa.

majcin
witam,
Tylko, że wszystkie komputery mają ten sam priorytet. Czy jest możliwe, że parametry łącza ustawione w tomato mam nierzeczywiste i dlatego tak to działa?

pozdrawiam,
majcin

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 79

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,057,294 unikalnych wizyt