W tym roku Mikołaj nie zapomniał o mnie i podrzucił mi taki oto sprzęcik Edimax AR-7084gA.
1.Otwieramy pudełko i ...
Edimax AR-7084gA jest to router "kombajn" pełniący funkcję modemu ADSL2, routera, czteroportowego switcha i AP w jednym pudełku, standardowych rozmiarów jak każdy tego typu sprzęt.
Po otwarciu pudełka w zestawie znajdziemy: router, zasilacz, odkręcaną antenkę, kabelek Ethernetowy zakończony wtykami RJ45, kabelek telefoniczny zakończony wtykami RJ11, płytę CD i instrukcję obsługi w języku angielskim oraz stopki do przyklejenia pod router. Jednym słowem wszystko to co potrzebne do zapewnienia dostępu do Internetu na dwóch stanowiska typu komputer stacjonarny i laptop np. w mieszkaniu czy niewielkim sklepie, firmie. Jeśli chodzi o wyposażenie to moją uwagę natychmiast przyciągnęły dwa elementy zasilacz i antenka. W temacie zasilacza chciał bym wspomnieć że jakiś czas temu spotkałem się z tym że Edimax do AP EW-7206APg załączał dwa rodzaje zasilaczy impulsowe lub transformatorowe. Niestety zdarzało się że impulsowe były na styk jeśli chodzi o wydajność prądową i urządzenia pracujące w trybie APC miały problemy podczas łączenia się z bazą, a zasilacz wyraźnie się grzał. W otrzymanym routerze zasilacz impulsowy osiąga znaczną temperaturę po dłuższej pracy lecz nie sprawiał problemów jak w wspomnianym AP. Co do antenki to jest ona trochę wyższa niż standardowe patyki 2dbi niestety nie udało mi się znaleźć czy jej zysk jest większy od standardowych patyków.
Zawartość pudełka.
Porównanie antenek.
2. Pierwsze uruchomienie.
Router zgłasza się pod adresem 192.168.2.1 z loginem: admin i hasłem: 1234. Oprogramowanie niczym nie odbiega od standardowego softu w tego typu sprzęcie i bardzo przypominał mi budową soft do identycznego routera konkurencyjnej firmy Ovislink, bez zagłębiania się w szczegóły powiedział bym że podstawowa różnica to kolorystyka. Konfiguracja przebiega bardzo sprawnie i nie powinna przynosić większych problemów, a do uruchomienia w minimalnej podstawowej konfiguracji wystarczy skonfigurować zakładkę Interface Setup ->Internet odpowiedzialną za połączenie z dostawcą Internetu i zabezpieczyć połączenie bezprzewodowe w Interface Setup ->Wireless. Poruszanie się po zakładkach jest płynne widać że soft został poprawiony w stosunku do starszych wersji z którymi miąłem styczność w Edimax AR-7024A. Wśród zakładek nie znajdziemy coraz częściej pojawiającej się zakładki QoS będącej np. w podobnym sprzęcie firmy Tp-Link, może to i dobrze bo obecne wersje są tak RskomplikowaneR1; że trudno pojąć o co tam naprawdę chodzi. Przeglądając strony konfiguracyjne zaciekawiło mnie ograniczenie do 8 wpisów adresów MAC przy zastosowaniu zabezpieczenia filtracji MAC adresów. Dla RkombinatorówR1; w dziedzinie sprzętu sieciowego bardzo przydatna okazać się może funkcja Bridge Mode pozwalająca na podłączenie innego routera, a z obecnego wykorzystanie jedynie opcji modemu ADSL.
Trzy najważniejsze strony konfiguracyjne: Internet, LAN, Wireless.
Strona Internet.
Strona LAN
Strona Wireless.
Scren strony konfiguracyjnej z konkurencyjnego modelu firmy Ovislink model WT2000ARM, zakładka Wireless.
3.Trochę testu.
Ponieważ router raczej przeznaczony jest dla klientów domowych korzystających z usług takich operatorów jak: TP, Netia, Multimo itp. To w takich warunkach sprawdzimy jego działanie.
Po załączeniu zasilania router jak dla mnie rozpoczyna pracę dość szybko o połączeniu ADSL z dostawcą powiem tyle że następuje bez problemów, dlatego ze mieszkam prawie w centrum miasta i dość blisko centrali to mam dobre parametry linii i żaden z posiadanych wcześniej routerów z modemem nie sprawiał mi problemu. Jeśli chodzi o tryb Bridge Mode bez problemu współpracuje np. z routerem RB750 i Linksys WRT54GL.
Test połączenia bezprzewodowego przeprowadziłem w dwóch punktach w mieszkaniu. Punkt R to miejsce gdzie został umieszczony router , stał on na komodzie o wysokości około 1,5m. Punkty A, B to miejsca gdzie korzystałem z połączenia na karcie bezprzewodowej zainstalowanej w laptopie i standardowej antence wewnątrz laptopa. Pomiar sygnału wykonany został programem NetStumbler, a prędkości NetMeter . W pierwszym przypadku test został wykonany w taki sposób że do routera został podłączony kablem komputer stacjonarny na którym został udostępniony RnijakiR1; plik pobrany ze strony noc.gts.pl. plik został przesłany w obie strony . Drugi przypadek to do routera zostały podłączone oba komputery bezprzewodowo. Literą S zostało oznaczone miejsce gdzie znajdował sie komputer stacjonarny z kartą bezprzewodową wyposażoną w antenkę patykowa 2dbi. Czerwonymi prostokątami oznaczone szafy o wysokości około 2m.
Wyniki testu.
Miejsca rozmieszczenia urządzeń.
R- router Edimax AR-7084gA
S- komputer stacjonarny z kartą TP-Link WN321G
A, B- laptop z kartą Asus WL-120G
Podsumowanie
Podczas całego testu występowały ciągłe wahania prędkości karta bez przerwy negocjowała prędkość połączenia z routerem, choć mimo tego nie następowało zerwanie połączenia. W przypadku gdy oba komputery były połączone bezprzewodowo na komputerze stacjonarnym będącym w tym samym pomieszczeniu co router karta wynegocjowała prędkość 48Mb i utrzymywała ją sztywno. Za słabe osiągi możemy obarczyć to że karta której użyłem w laptopie była używana do różnych innych testów i nie jest najnowsza, ma już 4 lata. Połączenie było realizowane w standardzie IEEE 802.11g przy którym często zdarza się że AP pracują z mniejszą mocą wyjściową, sytuację może poprawić zestawienie połączenia w standardzie IEEE 802.11b.
3. Na koniec.
Po zakupie routera Edimax AR-7024A zraziłem się dość mocno do tej firmy bo sprzęt nie dość że miał różne dziwne zachowani pod czas konfiguracji to potrafił się zwiesić tylko pod czas RlataniaR1; po stronach konfiguracyjnych. Drugim mankamentem który mnie bolał to że, w trybie Bridge Mode odstawiały się różne dziwne rzeczy np. po dłuższej pracy łącze zaczynało zamulać i router aż prosił się o reset. W obecnym Edimaxe mamy poprawione strony konfiguracyjne które są proste i nie zawieszają się, w konfiguracji nie ma dziwnych wynalazków wobec czego każdy powinien sobie z nim poradzić. Instrukcję w języku polski znajdziemy na płycie CD, a trochę szkoda bo spotkałem się że TP-Link wrzucał czarno-białą w wersji minimum instrukcję po polsku do swojego sprzętu. Router raczej jest przeznaczony dla nie wymagających użytkowników typu : kupić, skonfigurować, zapomnieć , korzystać. Dla mnie osobiście przydatną opcją była by wyraźnie zaznaczona możliwość przełączenia w tryb Bridge Mode. Opisany model występuje również w opcji dla lnii Annex B i tu ciekawostka w konkurencyjnym modelu firmy Ovislink, aby przejść z Annex B na A wystarczy wymienić oprogramowanie. Cena, w sklepie z którego podkradłem scren softu Ovislinka okazało się że ów Ovislink jest tańszy o prawię 45zł więc Edimax nie wyszedł konkurencyjnie.
Na koniec link do danych technicznych według producenta:
No i żeby nikogo nie kordziło.
Układ związany z modemem ma radiator więc nie wiem co to jest.
Switch- RTL8305SC
Procesor Trendchip TC3162P2-PQ208G
Pamięci Zentel A3V65S40ETP-G6 (prawdopodobnie RAM) i MX29LV1600DBTI 70G (Flash tu siedzi soft)
Radiem rządzi RT2561ST i RT2527L
No i jak widać Edimax poszedł w oszczędności i nie za ekranował radia.
Dziękuję za miły prezent rafal007.
Edytowany przez rafal007 dnia 22-12-2010 14:42
Linksys WRT54GL Tomato 1.25
Omni 6dbi w?asnej roboty i 3 u?yszkodnik?w + ja.
1024/256 kb/s
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?