28 Listopada 2024 03:33:04
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.116.15.22
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Wybor netu
allstar
witam nie wiem gdzie sie zapytac ewentualnie niech MOD przeniesie zlinkowany temat do prawidlowego dzialu

powoli dobiega konca umowa z dialogiem i chce przejsc na nieco szybszy net

wybor jest taki : UPC lecz jest to triple play usluga i moze sporo blokowac po nocach duzo ludzi krytykuje nawet pobieranie torkow ograniczenia [cos ala Aster]

Dialog bardzo ograniczony terytorialnie dzownili do mnie w sprawie nowej oferty by potem dzownic ponownie mowiac ze nie mozna oferuja tylko 10mbit jak na zblizajacy sie 2011 nieco za malo

TPSA i Netia te same lacza rozne cenniki inne podejscie do klienta

najlepiej niech sie wypowie osoba dla ktorej net nie jest tylko jako kawka i email i wylacza kompa

shibby
powiem ci tak.
mam dialog od przeszlo 7 lat sukcesywnie zwiekszany i nie narzekam. Zero awarii. Transfery idealne.

Teraz mam 10mbps i zawsze mam te 10mbps. Nie tak jak w przypadku lacz upc gdzie to jest loteria. Jednego dnia masz 25mbps, drugiego 5mbps.

Dialog o nic sie nie czepia. UPC ma astronomiczne kary za dzielenie, nawet w obrebie mieszkania gdy przekroczy sie ustalony przez nich limit.

Reasumujac: ja mam dialog 10mbps, sasiad ma upc 25mbps i ja jestem bardziej zadowolony ze swojego netu niz on ze swojego.

czekam az polepsza sie mozliwosci techniczne dialogu to wezme 20mbps od nich bo to tylko 10zł wyzszy abonament Smile
Edytowany przez shibby dnia 19-11-2010 09:20
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

Mitar
Tak z ciekawości.
Jak Ci wypadają pingi w dialogu ?
Ostatnio się zastanawiam na Dialogiem.
http://www.pingtest.net/ ( najlepiej serwer Opole - ten z gwiazdką )

anonim747874734

Cytat

allstar napisał/a:
... moze sporo blokowac po nocach duzo ludzi krytykuje nawet pobieranie torkow ograniczenia [cos ala Aster]

ale co moze co blokować ? gdzie Ci ludzie co krytykuja ? z jakiegos forum ? podaj link...
UPC mam od 4 lat, też sukcesywanie zwiększane, obecnie mam 30Mbit i potrafi przez calą dobę być 30Mbit - tj 3,5MB/s non stop na torrentach... więc dla mnie do bzdura co wypisujesz...
nie widziałem stabilniejszego łącza,ale może zależy to od miasta... jak dla mnie jest MEGA stabilnie i szybko... poza tym przez 4 lata w UPC NIKT nie robił mi problemów o torrenty, nie ciął mi pasma, czy też nie słał do mnie jakiś durnych pism o prawach autorskich itp... grzeje torrentownie praktycznie cały czas na dlinku dns-323 z transmission i bardziej mi się nas nie wyrabia niż łącze zwalnia... Smile
to już w ASTER masz 2 prędkości łącza przez dobę, patrzą ci na ręce co zasysasz i ew dostajesz pisemne ostrzeżenia... popatrz w torrentach z jakiegoś polskiego site'u ile peerów ma adresy z puli chello.pl (upc) a ilu z aster... Smile

allstar
wlasnie zalezy od miasta a te krytyki to z forum rok 2009 i wiosna 2010 wklejac nie bede txtow moge jedynie linki podac i skomentuj mi je . Jesli chodzi o blokowanie stron jedyn co google podalo to blokuja jakies smieszne chomikuj. Jesli o torki chodzi duzy % osob mowi o tym ze z 30mbit zrobilo sie 300kb/s. Chce byc w kontaktcie z toba bo rozmozwa z userem netu z Neti odbyta i juz widze ze mozna sobie darowac. Aktywacja minimum miesiac stale rozlaczanie itd itd. UPC to swiatlowod wiec zupelnie inna technika kabli ale jak czlowiek znanazl tyle negatywnych opini to sie nie zrobilo rozowo

maglo18
Odpowiem jak kolega wyżej.UPC od 5 lat teraz łącze 5M. Jak zarzucę torki to stoi na maxa jak dałem linit. Nic nie tnie nic nie rozłącza . Jedny awaria jaką miałem to wymeniony modem UPC i przerwa w dostawie w nocy przez ok 6 h. Jak najbardziej polecam.

koralm
UPC 25Mb/s od roku i śmiga, były jakieś małe awarie po kilkadziesiąt minut i 2 dni temu na pól polski bo im światłowód padł, ale ogólnie idzie z max prędkością 3MB/s.
Proud winner of Netgear WNR3500L

Shibby_Stoner
UPC ma swoich zwolenników i przeciwników i w pełni zasługuje na to.
Ja osobiście nie mam żadnych problemów. Mam neta tel i tv i tylko raz na dłuuuugi czas jak coś modernizują to nie ma neta ani tel na 15-30 min.
2 dni temu coś strasznie shitowo działał youtube, u mnie jak i u kumpla z bloku obok, a ma osobne łącze tez z UPC. Dzień później było ok.
Na dzień dzisiejszy jestem zadowolony z tego pakietu.
Mam 15M i tyle mam faktycznego transferu, neta mam już z 4 lata.
Zdarzają się też wtopy u innych ludzi, ale to przeważnie wynika ze starej instalacji i kilkanaście telefonów w tej sprawie powinno przywiać montera ;]
Edytowany przez Shibby_Stoner dnia 20-11-2010 17:09
Proud winner of WNR3500L v1 + Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-130-Big-VPN by shibby
WL-1600GL + Tomato-ND-SM 1.28 PL by shibby
WL-500GP v2 + openwrt 14.07

allstar
czyli jak widze jest zero negatywow puki co jeszcze nie wiem czy wogole bedzie mozliwosc instalacji bo glownie montuja w domach z klatkami schodowymi. Jesli mi odmowia to zostanie mi wybor pomiedzy TPSA i Dialog bo z jednak za duzo czlowiek sie nasluchal o netii ze stale rozlacza i predkosci zadko sa takie za ktore sie placi.

http://allegro.pl/tp-link-tl-wr1043nd-dd-wrt-wirl-n-300m-usb-gigabit-i1305917771.html

czy warto w takie cos wchodzic ? Smile

shibby
przeciez ten router znany jest od roku Smile A na naszym forum jest o nim maaaase tematow Smile

sciesniajac w paru zdaniach... procesor atheros 400MHz i 32MB. Najszybszy router jezeli chodzi o USB bo mozna wyciagnac prawie 10MB/s. Nie wspiera tomato za to jest ddwrt i openwrt (od niedawna jest i gargoyle). Router ciagle rozwijany, w sumie w 100% jeszcze nie wspierany. Sa sporadyczne problemy z wifi i trybem ap client.
Najtanszy router z wifi N, gigabitem i usb. Na ddwrt problem z instacja optware. Router zdecydowanie dla tych co znaja linuxa z racji tego iz wypada wgrac na niego openwrt.

W moim jednak odczuciu nie jest to jeszcze router dla osob ktore chca uzywac go jako glowny router w domu. Tutaj netgear 3500L lub asus rt-n16 sprawuja sie zdecydowanie lepiej. Konfigurujesz je raz i zapominasz o wszystkim i nie ma czegos takiego ze cos nie dziala i codzien wypadaloby wgrac aktualizcje bo wlasnie cos poprawili Smile Router fajny do zabawy i poznawania linuxa.

Ja od niego zaczalem przygode z kompilacja openwrt, pozniej paczek na openwrt a teraz robie paczki dla tomato Smile
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

allstar
Jesli o UPC chodzi to w sumie wszystko juz wiem ale mimo to jak jeszcze ktos sie znajdzie to niech skomentuje cos jeszcze

@shibby no ten asus na youtbe pokazal ze ma w sobie wbudowany naewt downloader torrentowy i ftp oczywiscie zapewne nie da sie tak zrobic jak chce ze pakujemy do usb jakis dysk 2.5 nie wiem 80gb zapodajemy pobieranko i gasimy kompa ?Smile z torrentami moze to tez tak dzialac ? skoro jest tomato/wrt to ta opcja nie zniknela? szkoda tylko ze koszst tego rutka to niemal 500zl Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 73

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,039,167 unikalnych wizyt