Witam, szukalem pomocy juz wszedzie, dzwonilem do Cisco, szukalem na forach i nic sie nie dowiedzialem.
Moj problem polega na tym ze:
Posiadam lacze 25 Mega na modemie kablowym, i kiedy palaczam wszystko po kablu z routerem internet smiga bez zarzutow, natomiast kiedy lacze sie przez WiFi predkac jest zawsze stala i wynosi 10-11 Mega, zaktualizowalem formowy soft, problem nie zniknal, zainstalowalem alternetywny DD-WRT o dalej to samo, w czym moze tkwic przyczyna?? P.S. Zainstalowalem nawet najnowsze sterowniki do karty sieciowej i nadal nic to nie zmianilo.
maxikaaz napisał/a:
Kłaniają się podstawy...
WiFi w trybie "G" to 54Mbit/s. Prędkość "reklamowa" oczywiście, bo jest to maksymalna sumaryczna prędkość współpracujących urządzeń.
Skoro urządzenia radiowe są 2 - karta wifi w komputerze i radio w routerze - to max. przepustowość jest o połowę mniejsza... Dalej mówimy o teoretycznych wielkościach. Odejmij od tego dość duży procentowo narzut związany z utratą i błędami transmisji wynikającymi z medium (fale radiowe), a zostanie Ci właśnie w okolicach tych 10-14Mbit/s, czyli niecałe 2MB/s.
Przeszukanie forum pod kątem sposobu liczenia realnych przepustowości w wifi na 100% da Ci przynajmniej 2 rezultaty... nie postarałeś się
Poprostu zle szukalem, dziekuje za odpowiedz, a czy istnieje jakies rozwiazanie?? czy nowe routery ogarniaja 25 mega?? I czy moge cos zmienic w ponizszych ustawieniach zeby jakos przyspieszyc tego neta??
kamyk3m załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
maxikaaz napisał/a:
Strona konfiguracyjna wifi w routerze to jedno... niewiele da się tu poprawić, ale można - pod warunkiem posiadania kompatybilnej karty - wykorzystać "Afterburner" - w razie gdyby karta nie była zgodna jednak lepiej jest tą opcję wyłączyć.
Teoretycznie "frame burst" powinno dać kilka procent przepustowości więcej.
Przywróć tez domyślna opcję "beacon interval" - emitowanie nazwy sieci tak często jak masz ustawione to niepotrzebne angażowanie radia.
"Preamble" ustawiłbym na "auto", o ile jest taka opcja dla urządzeń Broadcoma, w tej chwili nie mam niczego na DD-WRT z tym chipsetem, więc nie powiem czy jest taka możliwość. Dla Atherosów jest.
Nowsze routery - policz sam wg zaprezentowanego sposobu, zamiast "54" podstaw "300" i będziesz miał przybliżony wynik.
Dodam, że forum pełne jest informacji na temat realnych przepustowości dla trybu "N" - i porad jak je osiągnąć
Kilka rzeczy powinieneś na samym początku rozpatrzyć:
- zmianę kanału, możliwe że obecnie używany jest mocno zaszumiony
- sprawdzić z wyłączonym szyfrowaniem...
Jak daleko masz router od komputera z WiFi? Jaki spadek mocy masz w DD-WRT?
Jaka karta sieciowa?
25 Mb/s to pnad 3 MB/s... osiągnięcie takiej prędkości na radiu w standardzie G to raczej pobożne życzenie...
Osobiście korzystam z WRT54GL i bez szyfrowania udało mi się osiągnąć coś koło 3 MB/s. Z szyfrowaniem ok 2 MB/s. Przy czym u siebie mam Tomato 1.28 (oficjalne).
To wszystko oczywiście w odległości ok 1 m od routera.
Edytowany przez nerio88 dnia 10-11-2010 21:08
nerio88 napisał/a:
Kilka rzeczy powinieneś na samym początku rozpatrzyć:
- zmianę kanału, możliwe że obecnie używany jest mocno zaszumiony
- sprawdzić z wyłączonym szyfrowaniem...
Jak daleko masz router od komputera z WiFi? Jaki spadek mocy masz w DD-WRT?
Jaka karta sieciowa?
25 Mb/s to pnad 3 MB/s... osiągnięcie takiej prędkości na radiu w standardzie G to raczej pobożne życzenie...
Osobiście korzystam z WRT54GL i bez szyfrowania udało mi się osiągnąć coś koło 3 MB/s. Z szyfrowaniem ok 2 MB/s. Przy czym u siebie mam Tomato 1.28 (oficjalne).
To wszystko oczywiście w odległości ok 1 m od routera.
Czyli sugerujesz ze pozostaje mi tylko wymiana routera na standard N??
Jak myślicie zakup takiej karty i routera N ma sens?? nie ma żadnych problemów z takim domontowywaniem kart sieciowych??
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?