tak nie zrobisz. Mozesz probowac priorytetowac uslugi, ipki ale to nie wyjdzie ci na dobre.
Musisz czesc poswiecic dla dobra ogolu. Ja mam u siebie tak ze z lacza 10mbps/640kbps kazdemu dalem 1mbps/6mbps dl oraz 100/320kbps ul. Dziele oczywiscie skryptem.
Dodatkowo klient torrenta mam przyciety w dzien do 200KB/20kB po to by nie obciazal zbytnio lacza. Natomiast w nocy gdy juz rzadko kto siedzi wtedy w transmission wlacza sie alternatywna predkosc dochodzaca do 80% lacza (bo zawsze ktos sie jednak znajdzie kto zechce pobuszowac w nocy).
Ponadto pamietaj ze samego routera nie przytniesz skryptem jezeli chodzi transfer, tak wiec transmission ograniczac musisz wewnetrznie ustawiajac mu limity.
Tak wiec jak widzisz, trzeba troche poswieci. Nie mozna dawac nimoku maksymalnego lacza oraz nie mozna patrzec na to tak ze jak nikt nie siedzi to transmission ciagnie max a jak sie ktos pojawi to spada do minimum. Takie rzeczy sa poprostu nie do osiagniecia. Podobnie jak zasada mowiaca ze gdy siedzi jeden user to ma full lacze, jak sie pojawia nastepny to trasnfer dzieli sie na pol. Tak tez sie nie da
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS
|