Próbuje ustawic tomato i cos mi nie wychodzi. Internet jest z radiowki przez ap w trybie bridge. Ip jest przydzielany na komputer po mac' ku i odrazu dziala net.
Teraz próboje podzielic net na routerze tomato. Ustawiam tomato w trybie dhcp. Zmieniam mac na porcie wan na taki jak w kompie. Jest połaczenie, mac jest przypisany poprawnie. Ale internet nie dziala.
Próbowalem podbijac ttl +1, +2, -1 i nic, próbowalem zmieniac MTU na 1490, 1450, 1495 i tez nic. Chwilami przez pare sekund dziala net i zaraz przestaje.(ustawienia kart lan w pc sa w porzadku i dnsy na routerze tez)
tak router dostaje poprawnie ip. wyglada jakby router mial internet chociaz na chwile bo pobiera sobie czas z internetu, ale pingi z routera tez nie ida...
dnsy sie w tomato wpisuje z palca to wpisalem takie jak maja byc. nie próbowalem ich spingowac, bramy tez - musialbym to robic z tomato a tam polecenie ping sie zwieszalo. nie wiem czemu... Probowalem na tomaot victeka i 1.27 do ovisa.
Próbowalem wejsc na wp po IP ale tez sie nie udalo.
Edytowany przez boomcak dnia 07-10-2010 16:09
w Advanced/ DHCP / DNS Server (LAN)
Use internal DNS zaznaczone V
Prevent DNS-rebind attacks zaznaczone V
I router dostaje IP i dns-y od dhcp z kablówki a komputer ip i dns-y z routera, niczego nie musiałem wpisywać z palca.
Spróbuj zmienić adesy podsieci na inną np. jeżeli provider ma serwer dhcp na IP 192.168.0.250 to swoją sieć zmień na 172.16.1.1.
Umnie właśnie ta sama podsieć 192.168.xxx.xxx powodowało że net działał tylko po IP.
moja siec lan jest za natem wiec nie powinna miec znaczenia jakie ma adresy. Router mi przypisuje ze swojej puli.
Połączony z 03 kwiecień 2012 20:40:00:
znowu mam podobny problem... asus z tomato - kabel - ap tp-link w trybie AP - wifi- ovis z tomato w trybie wifi bridge
wszystkie urzadzenia w tej samej sieci 192.168.1.x - i tak na kompie nie dziala net, ale moge wejsc na ovisa i wejsc na ap tp link ale dalej juz nie - nie odpowiada asus i inne urzadzenia.
w taskiej sytuacji powinieniem zmieniac ttl na ovisie ??
najdziewniejsz jest to ze chwile net jest i mozna wejsc na jakas strone i roter pobierze sobie czas... a pozniej wszystko pada... i pingi na asusa po czasie nie odpowiadaja...
Połączony z 07 kwiecień 2012 11:32:55:
Udało mi się w końcu to skonfigurowac
W trybie Wifi eth bridge to ni jak nie dziala - mimo ze wszystkie urzadzenia maja inne IP to w windowsie ciagle wyskakuje komunikat o konflikcie IP - szczególenie jak próbujemy wejsc na strone konfiguracyjna modemu.
Udało mi się to skonfigurowac w Trybie Klient.
W tym trybie tomato tworzy jakby nat ale nie do konca. W polach WAN podajemy adresy IP tak jak byłby to np komp podłaczony do sieci, czyli bramka to router podstawowy. Natomiast w LAN podajemy adresy z innej grupy (musimy podgurpę stworzyc) np w jednej mamy 192.168.1.# a w drugiej 192.168.0.#. Ale tam jest pole DNS i jego podajemy tak jak bramę czyli z tej puli co router z internetem. Koputer/urzadzenie podłączone pod ten router w trybie klienta musi miec IP z tej podgrupy i dla niego BRAMA I DNS to ten router do którego są podłaczone.
Wtedy wszystko dobrze dziala.
Jest tez cos co jakby maskuje nam z jednej do drugiej grupy - bedąc na komputerze podłaczonym do tej podgrupy mozemy wpisac np adres routera z tej pierwszej grupy w przegladarce i normalnie mamy do niego dostęp.
P.S. troche to nieudolnie opisalem jak nikt nie zrozumie to pojasnie to kiedys na screenie
Edytowany przez boomcak dnia 07-04-2012 11:32
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?