Mam WRT54GL v 1.1 i zastanawiam się nad ewentualnym podziałem łączna na komputer stacjonarny i laptopa. W tej chwili w routerze mam oryginalny soft linksys.
1.Gdybym chciał sklonować MAC oraz ustawić stałą wartość TTL na poziomie 128 jakie oprogramowanie muszę (powinienem) wgrać do urządzenia ? Polećcie mi dobrą, stabilną wersję z graficznym interfejsem. Nie znam linuksa i łatwiej mi poruszać się po zakładkach podobnych do tych, które są w kupionym urządzeniu. Zmieniając oprogramowanie chciałbym być pewien, że sieć kablowa i wifi będzie chodziła bez przeszkód.
2. W portalu jest dokładana instrukcja wgrywania nowego oprogramowania. Powiedzmy, że zrozumiałem jej treść. Mam jednak dodatkowe pytanie. Czy podczas aktualizacji router powinien być odłączony od źródła podającego sygnał internetowy ( modem ) i podłączony jedynie skrętka z komputerem stacjonarnym. ?
3. Nie zapoznałem się jeszcze z generatorem skryptów, dlatego nie wiem czy przygotowanie interesującego mnie skryptu nie będzie zbyt komplikowaną czynnością dla osoby który nie zna linuksa?
Ad1. HyperWRT Thibor 15c. Do podziału i zmian TTL możesz użyć generatora skryptów.
Ad2. Nie musisz nic odłączać. Ja aktualizuje zawsze z pełną siecią podłączona tzn. użytkownicy oraz modem. Dodam info do opisu wgrywania.
Ad3. Używając generatora - jedyną skomplikowaną czynnością jest czytanie ze zrozumieniem i klikanie Jeśli będziesz miał jakieś uwagico do działania, prostoty obsługi programu - możesz swoje spostrzeżenia umieścić w wątku o generatorze.
1. Przechodząc na ten alternatywny soft nie będę musiał wgrywać do mojego routera jakiegoś przejściowego (pośredniego ) oprogramownia ? Gdzieś o tym czytałe ale .. ?
2. Czy aby osiągnąć zamierzony cel muszę jeszcze na sztywno przypisać adresy IP w sieci czy też mogę zostawić w routerze dynamiczne DHCP ?
3. Jak jest przewaga statycznego DHCP ? Jest ?
4. Prosze o jakis link gdzie mógłbym więcej poczytać o konfiguracji sieci z wykorzystaniem routera, konfiguracji komputerków i przypisywaniu stałych IP.
1. Przechodząc na ten alternatywny soft nie będę musiał wgrywać do mojego routera jakiegoś przejściowego (pośredniego ) oprogramownia ? Gdzieś o tym czytałe ale .. ?
Jeśli masz wersję oprogramowania fabrycznego 4.30.7 to nie. Było tak wtedy, gdy oprogramowanie linksysa miało ograniczenie wielkości pliku firmware do 3MB, teraz tego nie ma i już można normalnie wgrywać każdy firmware.
Cytat
2. Czy aby osiągnąć zamierzony cel muszę jeszcze na sztywno przypisać adresy IP w sieci czy też mogę zostawić w routerze dynamiczne DHCP ?
Do ustawienia TTLa i sklonowania MACa statyczne DHCP nie będzie Ci potrzebne, jeśli chcesz użyć generatora skryptów to musisz użyć statycznego DHCP - trzeba poustawiać stałe IP żeby kompy miały za każdym razem takie samo. Jeśli masz "cwaniaczków" w sieci to dodatkowo przyda się zabezpieczenie przez zmianą IP przez użytkownika.
Cytat
3. Jak jest przewaga statycznego DHCP ? Jest ?
Przewaga ? Zależy do czego chcesz tego używać. Statyczne DHCP jest potrzebne wtedy, gdy komputery mają mieć zawsze to samo IP.
Cytat
4. Prosze o jakis link gdzie mógłbym więcej poczytać o konfiguracji sieci z wykorzystaniem routera, konfiguracji komputerków i przypisywaniu stałych IP.
O to zapytaj google - artykułów o tym jest za psami rzucać.
Do ustawienia TTLa i sklonowania MACa statyczne DHCP nie będzie Ci potrzebne, jeśli chcesz użyć generatora skryptów to musisz użyć statycznego DHCP - trzeba poustawiać stałe IP żeby kompy miały za każdym razem takie samo. Jeśli masz "cwaniaczków" w sieci to dodatkowo przyda się zabezpieczenie przez zmianą IP przez użytkownika.
Dobrze rozumiem ? Aby ustawić wartość TTL na okeślonym poziomie i posłużyć się do tego generatorem skrytów muszę mieć zawsze statyczne DHCP ? A bez generatora nie musi być statyczne ? Myślełem że z generatora kopiuje się przygotowany skrypt zamiast uczyć linuxa.
Edytowany przez komputerowylamer dnia 25-10-2006 11:45
Nie, mam na myśli że można ustawić określone TTL dla całej sieci i do tego nie jest potrzebne statyczne dhcp. No przynajmniej da się tak zrobić przy pomocy iptables Czy z interfejsu WWW w thibor15c to nie wiem (przypuszczam, że tak), nie wiem też jak to robi generator, trzeba by przeanalizować skrypt. Po prostu przy pomocy iptables da się wpisać regułę ustawiającą TTL na sztywno dla każdego routowanego pakietu niezależnie z jakiego IP on pochodzi.
Natomiast do podziału pasma przy pomocy generatora jest ono potrzebne, gdyż określony kawałek pasma jest przypisany do określonego IP i żeby ten kawałek pasma był zawsze używany przez ten sam komputer to komputer musi mieć zawsze to samo IP. Ustawianie TTLa w generatorze jest niejako dodatkiem a główną jego funkcją jest podział pasma. Więc jeśli chcesz tylko ustawić TTL to możesz to zrobić z WWW albo przy pomocy skryptu firewalla (iptables), a jeśli chcesz dzielić pasmo to włączasz statyczne dhcp i dzielisz generatorem
Poza tym statyczne dhcp jest Ci potrzebne jeśli chcesz używać przekierowania portów (np. do p2p), po porty przekierowuje się do konkretnego komputera i żeby przekierowanie trafiało zawsze do tego samego - musi mieć zawsze to samo IP.
Ps. Można na raz używać statycznego i dynamicznego dhcp - jedne kompy mogą mieć stałe IP a inne zmienne. Wszystko zależy od tego co Ci jest potrzebne.
Edytowany przez Slig dnia 25-10-2006 11:55
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?