20 Stycznia 2022 00:53:07
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Własny NAS na Xpeno...
· [S] NETGEAR WNR3500L...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Self-hosted Photo Co...
· Asus RT-AX55 vs RT-A...
· OpenVPN - słaba wyd...
· nowosci Ubiquiti
· static DHCP/ARP/ITP
· [S] Sprzedam Asus SC...
· CCTV jakie kupic
· Dywagację na temat ...
· E2500 v3 I Fresh Tomato
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Mini /Macro ATX / HTPC
· Wake On Lan (WOL) Op...
· Router Linksys LRT214
· Web serwer i PHP na ...
· GT AC5300 podobno ni...
· AP jako udziały sie...
· SMB share on WAN port
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [661]
· Własny NAS na Xp... [48]
· Dywagację na tem... [14]
· OpenVPN - słaba ... [11]
· nowosci Ubiquiti [9]
· Asus RT-AX55 vs R... [8]
· [S] Sprzedam Asus... [8]
· Self-hosted Photo... [7]
· E2500 v3 I Fresh ... [2]
· static DHCP/ARP/ITP [1]
· [S] NETGEAR WNR35... [0]
· CCTV jakie kupic [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
37% [146 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [207 głosów]

Atheros
Atheros
5% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [12 głosów]

Ogółem głosów: 397
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.203.18.65
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Testy i recenzje
 Drukuj wątek
ASUS RT-N10
koralm
Po ostatnim konkursie dotarł do mnie Asus RT-N10.

Z racji, że nie posiadam talentu do lania wody czy pisania wypracowań to ograniczę się do tego co najważniejsze.

PIERWSZY KONTAKT

Poniżej zdjęcia routera świeżo po wypakowaniu:

openlinksys.info/images/photoalbum/album_30/rt-n10_pudlo.jpg
Rys. Ładne kolorowe opakowanie.


openlinksys.info/images/photoalbum/album_30/rt-n10_zawartosc.jpg
Rys. Zawartość opakowania.


openlinksys.info/images/photoalbum/album_30/rt-n10_dol.jpg
Rys. Router od spodu.


openlinksys.info/images/photoalbum/album_30/rt-n10_tabliczka.jpg
Rys. Tabliczka znamionowa :)

openlinksys.info/images/photoalbum/album_30/rt-n10_tyl.jpg
Rys. Tył urządzenia.


openlinksys.info/images/photoalbum/album_30/rt-n10_porty.jpg
Rys. Zdjęcie przedstawiające porty.


openlinksys.info/images/photoalbum/album_30/rt-n10_caly.jpg
Rys. I sam router w całej okazałości.


Specyfikacja ze strony producenta:
Standard sieci: IEEE802.11b, IEEE802.11g, IEEE802.11n-compatible IEEE802.11d, IEEE802.3, 802.3u, 802.11i, 802.11e, IPv4

Features
- EZQoS(Easy Quality of service)Allow multiple network activities (FTP, Game, P2PR30;) to work smoothly at the same time
- Smart Wizard browser-based administration
- Remote management
- Save/restore configuration files
- Upgrades via web browser
- Firmware restoration
- Device discovery
- DHCP server, WAN DHCP client

Interfejs
- WAN: 1 x RJ45 for 10/100 BaseT;
- LAN: 4 x RJ45 for 10/100 BaseT; Support Ethernet and 802.3 with max. bit rate 10/100Mbps and auto cross-over function (MDI-X)
- Restore button: Push for 5 seconds to restore factory setting
- EZSetup button: Automatically SSID and WEP or WPA configuration

Antena
- 1 X external detachable dipole antenna
- 1 X internal PCB antenna

Częstotliwość pracy: 2.4~2.5GHz

Kanał operacyjny: 11 for N.America, 13 for EU, 14 for Japan

Data Rate
- 802.11n Draft 2.0 up to 150Mbps*
- 802.11g: 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54Mbps
- 802.11b: 1, 2, 5.5, 11Mbps

Siła sygnału
- n mode:15~17dBm
- g mode:15~17dBm
- b mode: 16~18dBm

Wskaźnik LED: Power x 1, AIR x 1, WAN x 1, LAN x 4

Narzędzia
- Device Discovery: Discover router in network and help user to invoke Web Configuration page
- EZSetup: Help you to setup wireless and Internet connection easily
- Firmware Restoration: Restore firmware while system enters rescue mode

Bezpieczeństwo
- Firewall: NAT and SPI (Stateful Packet Inspection), intrusion detection including logging
- Logging: Dropped packet, security event, Syslog
- Filtering: Port, IP packet, URL Keyword, MAC address
- Encryption: 64/128-bit WEP, WPA, WPA2, TKIP, AES, WPA-PSK, WPA2-PSK
- Authentication: MAC address Access Control

Zasilacz
- AC input:
- 100V~120V(50~60Hz) for US type
- 220V~230V(50Hz) for EU and UK type
- DC output:
- 9V with max. 1A current or 5V with max. 1.2A current

Specyfikacja fizyczna
- Wymiary: 165 X 115 X 30(L x W x H)mm
- Waga: 260g

Specyfikacja środowiskowa
- Temperatura pracy: 0°C to 40°C (32°F to 104ºF)
- Teperatura przechowywania: -20° to 70° C (-4°F to 158°F)
- Wilgotność powietrze w czasie pracy: 10% to 90% RH (Non-condensing)
- Wilgotność powietrze w czasie przechowywania: 5% to 95% RH (Non-condensing)

Zawartość opakowania
- Asus RT-N10
- Zasilacz 9V/1A
- antena
- Płyta CD
- z 0,5m patchcorda
- karta gwarancyjna
- instrukcja obsługi

Najważniejsze parametry routera:
Chip: Broadcom BCM5356
CPU: 300MHz
RAM: 16MB
FLASH: 4MB
WIFI: Broadcom BCM4338 - b/g/n
LAN: Broadcom BCM47XX 10/100


PIERWSZE URUCHOMIENIE

Przyszła chwila na uruchomienie i ocenę tego co Asus wyprodukował.

1. Uruchamiam przeglądarkę, wpisuje 192.168.1.1 i router myśli, myśli po czym umiera....
2. ping 192.168.1.1 -t i co chwila "Upłynął limit czasu żądania."

Wersja firmware jaka była w oryginale to: 1.0.0.8.

3. Pierwsza myśl, wgranie nowego firmware, być może to stare ma jakiś problem. www.asus.pl i pobrałem wersje 9.0.1.7, ale niestety router zachowuje się tak samo. co chwila giną pakiety, interfejs działa bardzo powoli, i co chwila trzeba odświeżać stronę. Z tego też powodu nie byłem wstanie zrobić zrzutów ekranu interfejsu dostarczonego przez producenta.

4. aktualizacja dokonywana za pomocą narzędzia Asus Firmware Restoration

5. Wyeliminowałem jako winowajcę i patchcord i komputer.

6. Skoro oryginalne oprogramowanie nie chciało ze mną współpracować, postanowiłem wgrać dd-wrt.

Za pomocą Asus firmware restoration kolejno wgrałem:
dd-wrt.v24-14896_NEWD-2_K2.6_mini_RT-N10.trx (http://www.dd-wrt.com/routerdb/de/dow...0.trx/3757)
dd-wrt.v24-14896_NEWD-2_K2.6_mini.bin (http://www.dd-wrt.com/routerdb/de/dow...i.bin/3758)
i jak ręką odjął. router działa jak marzenie. ping leci, interfejs śmiga jak należy.

Chwila klikania, obejrzenia interfejsu i postanowiłem wgrać tomato (bardziej mi się podoba ten soft).

7. Tomato wgrywałem przez GUI.
Wersja tomato którą postanowiłem wgrać to:
tomato-K26-1.28.9048MIPSR2-beta18-Std.trx (http://sourceforge.net/projects/tomat...r/download)

img823.imageshack.us/img823/8770/rtn10.jpg
samego tomato nie będę opisywał bo chyba wszyscy znają :P


Przy okazji postanowiłem zrobić zrzut dmesg:


Linux version 2.6.22.19 (root@tomato) (gcc version 4.2.4) #2 Sun Jul 25 09:59:08                                                                                                                                                              EDT 2010
CPU revision is: 00019749
Found a 4MB ST compatible serial flash
Determined physical RAM map:
 memory: 01000000 @ 00000000 (usable)
On node 0 totalpages: 4096
  Normal zone: 32 pages used for memmap
  Normal zone: 0 pages reserved
  Normal zone: 4064 pages, LIFO batch:0
Built 1 zonelists.  Total pages: 4064
Kernel command line: root=/dev/mtdblock2 noinitrd console=ttyS0,115200
Primary instruction cache 32kB, physically tagged, 4-way, linesize 32 bytes.
Primary data cache 32kB, 4-way, linesize 32 bytes.
Synthesized TLB refill handler (20 instructions).
Synthesized TLB load handler fastpath (32 instructions).
Synthesized TLB store handler fastpath (32 instructions).
Synthesized TLB modify handler fastpath (31 instructions).
PID hash table entries: 64 (order: 6, 256 bytes)
CPU: BCM5356 rev 1 pkg 4 at 300 MHz
Using 150.000 MHz high precision timer.
Dentry cache hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
Inode-cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
Memory: 13464k/16384k available (2060k kernel code, 2920k reserved, 437k data, 1                                                                                                                                                             08k init, 0k highmem)
SLUB: Genslabs=6, HWalign=32, Order=0-1, MinObjects=4, CPUs=1, Nodes=1
Calibrating delay loop... 148.99 BogoMIPS (lpj=74496)
Mount-cache hash table entries: 512
NET: Registered protocol family 16
PCI: no core
PCI: Fixing up bus 0
Time: MIPS clocksource has been installed.
NET: Registered protocol family 2
IP route cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
TCP established hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
TCP bind hash table entries: 512 (order: -1, 2048 bytes)
TCP: Hash tables configured (established 512 bind 512)
TCP reno registered
squashfs: version 3.0 (2006/03/15) Phillip Lougher
io scheduler noop registered (default)
HDLC line discipline: version $Revision: 4.8 $, maxframe=4096
N_HDLC line discipline registered.
Serial: 8250/16550 driver $Revision: 1.90 $ 4 ports, IRQ sharing disabled
serial8250: ttyS0 at MMIO 0x0 (irq = 8) is a 16550A
PPP generic driver version 2.4.2
NET: Registered protocol family 24
PPPoL2TP kernel driver, V0.17
PPTP driver version 0.8.4
pflash: found no supported devices
Creating 5 MTD partitions on "sflash":
0x00000000-0x00020000 : "pmon"
0x00020000-0x003f0000 : "linux"
0x000f8400-0x003a0000 : "rootfs"
0x003a0000-0x003f0000 : "jffs2"
0x003f0000-0x00400000 : "nvram"
u32 classifier
    OLD policer on
Netfilter messages via NETLINK v0.30.
nf_conntrack version 0.5.0 (512 buckets, 4096 max)
ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
NET: Registered protocol family 1
NET: Registered protocol family 17
802.1Q VLAN Support v1.8 Ben Greear
All bugs added by David S. Miller
VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly.
Freeing unused kernel memory: 108k freed
Warning: unable to open an initial console.
et: module license 'unspecified' taints kernel.
PCI: Setting latency timer of device 0000:00:02.0 to 64
eth0: Broadcom BCM47XX 10/100/1000 Mbps Ethernet Controller 5.10.56.46
PCI: Setting latency timer of device 0000:00:01.0 to 64
eth1: Broadcom BCM4338 802.11 Wireless Controller 5.10.56.46
net/ipv4/netfilter/tomato_ct.c [Jul 25 2010 09:51:01]
Algorithmics/MIPS FPU Emulator v1.5
vlan0: add 01:00:5e:00:00:01 mcast address to master interface
vlan0: dev_set_promiscuity(master, 1)
device eth0 entered promiscuous mode
device vlan0 entered promiscuous mode
device eth1 entered promiscuous mode
br0: port 2(eth1) entering learning state
br0: port 1(vlan0) entering learning state
br0: topology change detected, propagating
br0: port 2(eth1) entering forwarding state
br0: topology change detected, propagating
br0: port 1(vlan0) entering forwarding state
vlan1: Setting MAC address to  48 5b 39 c8 d3 4f.
vlan1: add 01:00:5e:00:00:01 mcast address to master interface
vlan1: del 01:00:5e:00:00:01 mcast address from vlan interface
vlan1: del 01:00:5e:00:00:01 mcast address from master interface
br0: port 2(eth1) entering disabled state
br0: port 1(vlan0) entering disabled state
vlan0: del 01:00:5e:00:00:01 mcast address from vlan interface
vlan0: del 01:00:5e:00:00:01 mcast address from master interface
device vlan0 left promiscuous mode
br0: port 1(vlan0) entering disabled state
device eth1 left promiscuous mode
br0: port 2(eth1) entering disabled state
vlan0: add 01:00:5e:00:00:01 mcast address to master interface
device eth1 entered promiscuous mode
br0: port 2(eth1) entering learning state
br0: port 1(vlan0) entering learning state
br0: topology change detected, propagating
br0: port 2(eth1) entering forwarding state
br0: topology change detected, propagating
br0: port 1(vlan0) entering forwarding state
vlan1: Setting MAC address to  48 5b 39 c8 d3 4f.
vlan1: add 01:00:5e:00:00:01 mcast address to master interface


Co mnie zaciekawiło? Taka oto informacja:
eth0: Broadcom BCM47XX 10/100/1000 Mbps Ethernet Controller

Bardzo ciekawe że sprzęt ma w specyfikacji switcha 10/100, tak też działa a tomato widzi 1Gb.

Niestety nie posiadam możliwości przetestowania wifi, a szkoda bo fajnie się zapowiadało. Na dniach router trafia do znajomych i zobaczymy jak się spisze w akcji. Jak tylko będę posiadał informację na temat transferów, to postaram się je tu umieścić.

PODSUMOWANIE

Wady:
- Największą wadą urządzenia to problemy z działaniem interfejsu i gubienie pakietów (od nowości). Zwykły śmiertelnik dokonujący zakupu po takiej przygodzie nigdy więcej nie skusi się na zakup routera asusa. Jest to pierwszy router jaki spotkałem, który miał problemy z poprawnym działaniem na oryginalnym oprogramowaniu.
- brak możliwości jakiejkolwiek konfiguracji na oryginalnym firmware
- brak złączy USB
- brak switcha 1Gb

Zalety:
- Cena
- możliwość wgrania alternatywy (m.in. dd-wrt, tomato), gdzie dopiero po tym zabiegu staje się pełnosprawnym i wydajnym sprzętem.


Osobom które zdecydują się na zakup ale nie chcą stracić gwarancji (nie planują wgrywać alternatywnego firmware) odradzam zakup tego routera. Za podobne pieniądze można zakupić sprzęt, który działa i bezproblemowo poddaje się konfiguracji.
Edytowany przez koralm dnia 27-08-2010 10:33
Proud winner of Netgear WNR3500L
 
shibby
ciesze się, że sprzęt dostarł w jednym kawałku Wink

Dzięki za reckę. Czekam z niecierpliwością na dalszą jego część jak się spisuje w warunkach bojowych.

Co do problemów z oryginalnym softem to dziwna sprawa... Wcześniej już miałem kontakt z tym routerem (u znajomego) i na oryginalnym sofcie działa u niego poprawnie.

Trzeba też zaznaczyć ze router jest bardzo fajną alternatywą dla popularnego Ovislinka 1600gl. Kosztuje podobnie ale za to oferuje nam:
- mocniejszy procesor (asus 300MHz, ovislink 240MHz)
- Radio N 150mbps (ovislink ma tylko G 54mbps)
- wsparcie tomato na kernelu 2.6


Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
 
koralm

Cytat

shibby napisał/a:
Co do problemów z oryginalnym softem to dziwna sprawa...

Jest to pierwszy router, który tak mi się zachowywał. Po kliknięciu na cokolwiek w GUI, można było iść na obiad Smile a po powrocie błąd wyświetlania strony. F5 i działa, wybierasz kolejną opcje i to samo. na tomato i dd-wrt tego problemu nie ma.
Proud winner of Netgear WNR3500L
 
Dudzio
To ja może dodam znalezione w necie fotki wnętrza RT-N10

images3.wikia.nocookie.net/__cb20100805225417/infodepot/images/4/4b/Asus_RT-N10_FCCe.jpg
images4.wikia.nocookie.net/__cb20100805225418/infodepot/images/4/48/Asus_RT-N10_FCCf.jpg
images4.wikia.nocookie.net/__cb20100805225419/infodepot/images/e/ee/Asus_RT-N10_FCCg.jpg
images4.wikia.nocookie.net/__cb20100805225420/infodepot/images/3/37/Asus_RT-N10_FCCh.jpg
images3.wikia.nocookie.net/__cb20100805225421/infodepot/images/thumb/6/6b/Asus_RT-N10_FCCj.jpg/450px-Asus_RT-N10_FCCj.jpg

Fajnie widać że już ma wlutowane piny do JTAG-a oraz TTL

Ciekawe czy będzie można zrobić jakiegoś moda USB lub chociaż SD.
Edytowany przez Dudzio dnia 27-08-2010 11:24
 
anonim747874734

Cytat

shibby napisał/a:
Trzeba też zaznaczyć ze router jest bardzo fajną alternatywą dla popularnego Ovislinka 1600gl. Kosztuje podobnie ale za to oferuje nam:
- mocniejszy procesor (asus 300MHz, ovislink 240MHz)
- Radio N 150mbps (ovislink ma tylko G 54mbps)
- wsparcie tomato na kernelu 2.6


- brak miejsca na optware Sad


Cytat

koralm napisał/a:

Cytat

shibby napisał/a:
Co do problemów z oryginalnym softem to dziwna sprawa...

Jest to pierwszy router, który tak mi się zachowywał. Po kliknięciu na cokolwiek w GUI, można było iść na obiad Smile a po powrocie błąd wyświetlania strony. F5 i działa, wybierasz kolejną opcje i to samo. na tomato i dd-wrt tego problemu nie ma.


coś w tym jest - ja dokładnie tak samo miałem z asusem RT-N16 - zmieniłem go na WNR3500L Shock
 
jack78
Wypadało by zaraz założyć radiator na procka i szkoda że ma tylko 16/4MB pamięci.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology
 
shibby

Cytat

- brak miejsca na optware


dlatego napisalem ze alternatywa dla ovislinka bo on tez ma 16/4MB RAM/Flash
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
 
jack78
Zastanawia mnie jeden wpis z logów routerka



CPU: BCM5356 rev 1 pkg 4 at 300 MHz
Using 150.000 MHz high precision timer.
........
Calibrating delay loop... 148.99 BogoMIPS (lpj=74496)


Z jaką prędkością w końcu działa procesor w tym routerze ? 300 czy 150MHz? DDWRT podawał że 300MHz, ale w Tomato nie jestem już pewien.
I jednej rzeczy nie mogę przeżałować w sofcie K26, braku JFFS :(

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology
 
shibby
300MHz
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
 
jack78
Takie małe testy odnośnie wydajności 802.11n w ASUS RT-N10.

Wszystkie testy były wykonywane poprzez kopiowanie dużych zbiorów z komputera podłączonego skrętką do routera na drugi komputer przez WiFi, który znajdował się piętro niżej i jeden pokój w bok za ścianą nośną o grubości 50cm. Czyli sygnał musiał przejść przez betonowy strop około 20cm i ścianę murowaną z cegły 50cm.

Wcześniej miałem porównanie z WRT-54GL na oryginalnych antenach i kartą DLink DWL-G510, gdzie transfery oscylowały w granicach 1,2-1,7 MB/s
Następnie po zmianie sieciówki na TP-Link na Atherosie transfery podskoczyły do około 1,8-2,2MB/s. Wszystko na antenie TP-Link o zysku 5dBi.

Aktualnie testuję Asusa RT-N10 z anteną 5dBi i przy łączności z kartą TP-Link 54mbps uzyskuję dość słabe wyniki na poziomie 0,6-1,4MB/s, natomiast po zmianie sieciówki na PENTAGRAM Hornet 802.11 N 300Mbps na 2 oryginalnych antenkach 2dBi była katastrofa, transfery po 200-400kB/s. Założyłem więc jedną antenkę TP-Link 5dBi a druga Pentagrama 9dBi i aktualnie transfer oscyluje w granicach 3,5-4,5MB/s. Siłę sygnału mam na poziomie 37-42% na obu antenach, więc raczej marnie.

Jak znajdę lepsze miejsce dla routerka to postaram się wykonać kolejne testy. Dodatkowo mam w planach przetestować łączną WiFi N -> router -> Wifi N
, tylko muszę pożyczyć nowszego laptopa, bo mój stary dziadek obsługuje tylko Wifi w standardzie G.


Mam tylko jedno małe pytanie, czy ktoś wie jaka jest maksymalna moc w mW jaką można ustawić dla tego routerka, bo aktualnie mam ustawione 60mW i trochę się boję dawać więcej. A pewnie było by to wskazane przy tak grubych ścianach.
Edytowany przez jack78 dnia 23-09-2010 23:36

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology
 
kubasob
Hmmm mógłbyś zrobić test np w odległości 1m i np 2m od routera, bez przeszkód. Taki test przez strop czy ścianę nic nie mówi (milion czynników mających wpływ na transfer), no może nie do końca nic ale niewiele. Muszę postawić jakiegoś ap clienta do tv, i właśnie nad tym asusem się zastanawiam, tylko nie wiem czy da radę oglądać filmy full hd przez dlna.
 
jack78
Z odległości 1 metra na tym sprzęcie nie dam rady, bo to komp Media Center, który stoi w salonie i ja na nim spokojnie oglądam materiał HD w 1080.

Ale wykonałem właśnie testy z odległości 1m na laptopie, w którym podmieniałem sieciówki, niestety tylko w standardzie G, może na przyszły tydzień uda mi się skołować lapka z Draft N

Broadcom BRCM1016 - 1,7-1,8MB/s
Intel 2200BG - 1,9-2,0MB/s
Atheros 5005G - 1,9-2,2MB/s


Dziwna sytuacja, ponieważ radio w ASUSIE jest Broadcom-a i z tą właśnie kartą router wypada najgorzej.
Edytowany przez jack78 dnia 06-10-2010 23:54

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology
 
shibby
[Ciekawa funkcjonalnosc zauwazylem w asusie RT-N10. Wręcz wzorową i niespotykaną w routerach tej klasy.

Otóż co zrocić gdy wgramy zły firmware i uwalimy router.

Wystarczy wcisnąć przycisk reset i trzymajac go podpiac zasilanie. Trzymamy reset jeszcze przez ok 10sek. Konfigurujemy sieciowke na adres 192.168.1.2 z maska 255.255.255.0

Wchodzimy na strone http://192.168.1.1 i naszym oczom pojawia się

Cytat

ASUS - CFE miniWeb Server


Możemy tu wydać komende reboot lub nvram clear
Ale co wazniejsze możemy wskazać nowy firmware do wgrania!!

Duża pochwała za tą funkcjonalność dla ASUSA. BRAWO.

update.groov.pl/rtn10.jpg
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
 
stylu
Witam,
Mam zamiar kupić ten router ale czy naprawde warto ? Oczywiście biore pod uwage zmiane na tomato.
koralm, jak spisuje się w boju?
Chyba że polecicie coś innego w cenie do 150 zł, chodzi o rozdziałke sieci na 5-8 komputerów, wszystkie po LANie
 
shibby
bierz smialo. Pamietaj tylko przy wgrywaniu tomato musisz uzyc build52. Build54 na nim nie zadziala.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
 
stylu
Podobno te modele posiadają różne wersje i różne chipsety, czyli jesli nie trafie na Brodcoma to nie wgram tomato ?
Jak odróżnić przy zakupie wersje tego Asusa?
 
shibby
jest tylko jedna wersja z broadcomem i dobrze bo tomato wpsiera tylko broadcomy Wink
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
 
stylu
Znalazłem intrukcje co do flaschowania, ale co z tym NVRAM, czy należy czyścic przed wgraniem nowego softa czy po ?
Jeśli uszkodze ruter a oryginalne programowanie uda się przywrócić, wtedy odzyskam gwarancje?
 
shibby
a zobacz na moj post nr 13. Tego routera nie da sie doszczetnie uwalic. Mozesz wgrywac odrazu tomato przez tftpd.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
 
stylu
Ma ktos może wersje demo tomato ? Znalazłem tylko do dd wrt
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 16

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,064
· Najnowszy użytkownik: bbieszkowski
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
01-01-2022 22:34
dziala, dziekuje Smile

shibby
01-01-2022 15:08
@tamtosiamto - IP usuniety z blacklisty. Widze ze automatycznie sie IPki dodaja ale pozniej nie kasuja z automatu...

tamtosiamto
31-12-2021 15:37
'Your public IP address 91.188.125.113 is not in our database ' mimo to redirect do googli przy probie wejscia na ol Smile

shibby
29-12-2021 22:54
zobacz czy IP z jakim wychodzisz przez VPN nie widnieje na stopforumspam

tamtosiamto
27-12-2021 14:43
zapewne tak Wink ale czemu?

pedro
26-12-2021 15:41
No zapewne są na blackliście, skoro przekierowuje na gugla...

tamtosiamto
24-12-2021 23:55
shibby czy moglbys zerknac, dlaczzego podczas polaczenia przez vpn ( https://www.mydevi
l.net/vpn.html) nie da sie wejsc na ol? Jestem przekierowywany na google, czy domeny mydevil sa na blackli

maxikaaz
21-11-2021 17:35
@man1 to puść sobie to światło do piwnicy, stamtąd wypuść skrętkę jakimś pionem wentylacyjnym do mieszkania.

man1
21-11-2021 12:55
juz mam odpowiedz - w przypadku uslugi ftth 900/300 na laczach Orange nie moga tego puscic oficjalnie konwerterem na skretke.

man1
19-11-2021 20:25
czy są tu posiadacze ftth od tmobile? Mieszkam w starym bloku i nie moge wprowadzic swiatlowodu do lokalu, wiec chcialbym by uzyli konweretra na skretke. A tego zrobic podobno nie mogą...

47,900,808 unikalnych wizyt