Witam. Przez ostatnich kilka miesięcy nie interesowałem się kwestiami związanymi z aktualizacjami oprogramowania do mojego routera. Właśnie całkiem przypadkiem natrafiłem na ślad moda pozwalającego wyprowadzić 2 porty USB z routera z tego co widzę także z mojego - WRT54GL V1.1 z modem sobie poradzę bez problemu - od lat zajmuje sie elektroniką i lutowanie drobnicy SMD nie jest mi obce. Planuje wykorzystać jedno USB jako printserwer do drugiego spróbuję dołączyć HDD i postawić FTP zdaję sobie sprawę że USB 1.1 prędkością nie powala traktuje to bardziej jako eksperyment Problem w tym że wersji tomato natworzyło się tyle że zgubiłem się i nie wiem która właściwie obsługuje USB w tym routerze. W pracach z konsolą linuxa nie jestem zbyt biegły. Po wydaniu komendy nvram get wl0_corerev otrzymuje wartość 9. Co do partycji JFFS wykorzystuję ją obecnie tylko do przechowywania skórki więc mogę się obyć i bez niej. Z tego co mi wiadomo WRT54GL V1.1 posiada tylko 4MB flasha pytanie wiec co najlepiej wgrać - przeczytałem artykuł "Jakie tomato będzie dla mnie najlepsze?" i w zasadzie nadal nie wiem które mogę wgrac do mojego routera aby otrzymać dostęp do portów USB i nie ubić przy okazji routera choć jego reanimacja nie jest trudnym zadaniem Zależy mi jak już wcześniej pisałem na printserwerze i FTP.
Jesteś pewny, że można uruchomić USB na WRT54GL ?
Z tego co znalazłem na internecie, to tylko można karty SD.
Podaj linki, jak to zrobić.
Co do modu Tomato, to polecam TomatoUSB, ale tylko wersje K2.4 zmieszczą się w 4MB flashu. Inna sprawa, że nie jestem pewien, czy TomatoUSB będzie widzieć poprawnie port USB.
Daj znać o wynikach eksperymentu, jeśli Ci wyjdzie, to będę następny.
Tutaj jest info jak wyprowadzić USB są tam tez linki do stron zagranicznych.http://openlinksys.info/forum/viewthr...post_67950 Muszę jeszcze zaprojektować płytkę z gniazdami, niezbędnymi elementami i stabilizatorem 12->5V mam sprawdzony stabilizator impulsowy o dużej sprawności gdzieś w zasobach elementów więc nic sie grzało nie będzie nawet przy obciążeniu 500mA/port tyle że oryginalny zasilacz routera tyle nie pozwoli pobrać ale i tak planuje jego wymianę na zasilacz buforowy z podtrzymaniem przy braku prądu. W chwili obecnej mam problem z otwarciem routera Już go kiedyś otwierałem a teraz nie chcą puścić zatrzaski.
A gdzie taką płytkę można dostać ??
Widziałem na zdjęciu, że nie jest trudna do zrobienia.
Ale ponieważ nie siedzę w elektronice,
to wolałbym użyć gotowca i zredukować moje
prace do przylutowania paru kabelków.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?