Witam. Posiadam router Linksys WRT54GL + Tomato victek 1.25 ND + Siemens Speedstream 4100. W tej konfiguracji sprzęt działa już co najmniej 2 lata. Przez cały czas działał na ustawieniu modem w trybie bridge a linksys łączył się z internetem przez PPPOE. Niestety z niewiadomych mi przyczyn (bo może być wiele) połączenie z internetem co jakiś czas zrywało się a od jakiś kilku miesięcy zrywa się średnio raz dziennie i muszę co chwilę robić ręcznie reconnect. Postanowiłem pokombinować aby poprawić dziłanie i zmieniłem tryb działania z bridge w modemie i pppoe w tomato na pppoa + dhcp w modemie i dhcp w tomato i też działało. Po kilku dniach niestety przestało TOTALNIE działać cokolwiek przez WAN. Próbowałem resetu modemu, linksysa, czyszczenia NVRAM w linksys, spowrotem trybu bridge i dhcp i nic. Internet przez modem na pewno działa bo teraz piszę z PC bezpośrednie do niego podłączonego, jednak jak już przełączam się do linksys to tomato bez przerwy robi "reconnecting" i tyle.
Jestem już bezsilny i nie wiem co robić. Czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego WAN przestał działać?
Spróbuj podstawić inny "nowy zasilacz" być może on jest problemem niestabilnej pracy rutera. Ewentualnie sprawdź czy kondensatory elektrolity nie są wyschnięte (wygląd - widać wybulenia) na linii zasilania.
Zadziałało - dzięki! Podłączyłem zasilacz do innego gniazdka i już się łączy. Tylko trudno mi powiedzieć czy to na pewno dzięki temu, ponieważ jak podłączam go z powrotem tak jak był to też już działa, a jeszcze zanim przeczytałem twój post to zdążyłem na nowo wgrać firmware.
Teraz tylko pojawił się inny 'problem' ponieważ jak patrzę w tomato w zakładce Overview panel 'WAN' to widzę standardowe info:
Cytat
Connection Type: DHCP
IP Address: 192.168.254.2 Previous WAN IP
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.254.254 ISP Concentrator ID
DNS: 8.8.8.8, 8.8.4.4
MTU: 1500
Tylko że tak jak widać tomato pogrubioną czcionką zaznaczył że nie ma tych 2 pól, a jestem pewny że poprzednio je uzupełniał. Zaznaczam że internet i tak działa. Próbowałem znaleźć w google o co chodzi ale zero wyników.
Edytowany przez draharz dnia 16-08-2010 22:08
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?