Witam.
Niedawno wgrałem firmware Tomato na mojego WRT54GL 1.1. Jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o posługiwanie się skryptami w konsoli, stąd moje pytania:
1. Jak wogóle się wykonuje skrypty i porusza po katalogach (kopiuje, kasuje itp)?? Czy jest jakaś dokumentacja na ten temat?
2. Czy skrypt z podziałem pasma wygenerowany przez Generator Robsona trzeba wgrywać po każdym restarcie sprzętu?? Jeżeli nie, jak się go kasuje?
3. Jak przypisać adres IP do MAC (ustanowić statyczny DHCP)??
Proszę o pomoc, z góry dzięki.
Edytowany przez domgl dnia 21-10-2006 10:41
1. Jak wogóle się wykonuje skrypty i porusza po katalogach (kopiuje, kasuje itp)?? Czy jest jakaś dokumentacja na ten temat?
Normalnie skrypty umieszcza się w Administration>Scripts. Można je też wykonywać z koziomu konsoli (telnet adres_routera) albo klepiąc ręcznie polecenie po poleceniu. Ja czasem odpalam całe skrypty z partycji CIFS serwera. Mam zamontowaną partycję CIFS na wrtku, wrzucam sobie na nią skrypty i odpalam sh /cifs1/nazwaskryptu.sh, musisz pamiętać że skrypty odpalane tą 2gą metodą (z pliku na partycji cifs) muszą mieć 1 linię:
, po katalogach chodzi się pod konsolą: cd nazwakatalogu, cd .. (wyjście w górę), cd / (wyjście na samą górę drzewa), więcej dokumentacji poszukaj na google - komendy linuksa.
Cytat
2. Czy skrypt z podziałem pasma wygenerowany przez Generator Robsona trzeba wgrywać po każdym restarcie sprzętu?? Jeżeli nie, jak się go kasuje?
Skrypty odpalone z konsoli lub wklepane ręcznie działają do następnego restartu, do zmiany IP z powodu wygasłej dzierżawy lub to zmiany jakichkolwiek ustawień QoS/Access Restrictions, zależy co wcześniej. Skrypty wpisane w Administration->Scripts i zapisane są zapamiętane i uruchamiane za każdym razem po restarcie ustrawień oraz przy starcie WRTka. Aby je skasować, trzeba wejść w Administration->Scripts, zaznaczyć sobie skrypt i go wyciąć (DEL), a potem zapisać ustawienia (puste pole).
Cytat
3. Jak przypisać adres IP do MAC (ustanowić statyczny DHCP)??
Basic->Static DHCP
Edytowany przez Slig dnia 21-10-2006 12:40
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?