Po wgraniu oprogramowania tomato (wersja z VPN) do routera WRT54GL wszystko działa ok, do czasu gdy go zresetuje. Regułki iptables które wprowdziłem w panelu tomato w script/firewall nie są automatycznie uruchamiane po restarcie routera. Po zalogowaniu się przez ssh i po wykonaniu polecnia iptables -L nie ma żadnych regułek i plik /etc/iptables nie istnieje. Dopiero jak wykonuje jakieś zmian w panelu tomato (np. wyłączam usługę telnet) pojawia się ten plik /etc/iptables i po wykonaniu iptables -L jest juz wszystko widoczne.
Co mam ustawić żeby po restarcie routera i zalogowaniu się przez ssh plik /etc/iptables był odrazu widoczny i regułki które dodaje do script/firewall w panelu były uruchamiane ? Proszę o pomoc
Oprogramowanie które zostało zainstalowane:
http://tomatovpn.tomatomod.de/release/1.27vpn3.6/tomatovpn-1.27vpn3.6.7z
To jest moja pierwsza instalacja tomato na wrt54gl.
po wgraniu tomato 1.25 VPN ten sam efekt mam. Po uruchomieniu routera ustawienia iptables znikają i plik /etc/iptables tak samo. Dopiero jak się zaloguje do panelu tomato i przejdę do Administracja/Dostęp administratora i daje tutaj zapisz dopiero jest OK tzn. plik /etc/iptables wtedy jest tworzony, a po wydaniu w konsoli iptables -L wyświetlają się podstawowe ustawienia, nowe regułki dodane do script/firewall też sie wyświetlają wtedy. A po restarcie tak jakby firewall nie startował.
Nie wiem teraz czy próbować dalej wgrywać inne jeszcze oprogramowanie czy może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?
dodałem taki poniższy skrypt do firewall w tomato:
modprobe ipt_TTL
iptables -t mangle -A POSTROUTING -j TTL --ttl-set 128
iptables -t mangle -A FORWARD -j TTL --ttl-set 128
iptables -t mangle -A PREROUTING -j TTL --ttl-set 128
daje zapisz i po restarcie nie znikają mi te wpisy, są cały czas w skrypcie firewall. Robie restart routera i sprawdzam potem pingiem ttl czy się zmienił z 64 na 128 lub sprawdzam w konsoli czy te regułki dodały się, ale okazuje się że nie. Po wydaniu polecenia iptables -L -t mangle powinny być widoczne.
Dodałem ten skrypt "service firewall restart" do init i teraz po ponownym uruchomieniu routera jest wszystko ok.
Wielkie dzięki za pomoc, to jest dobre rozwiązanie. Nie wiem czemu ten skrypt firewalla dodany w panelu nie wykonywał mi się automatycznie po uruchomieniu routera. Tak jakby usługa firewall nie była uruchamiana po restarcie.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?