Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem tego routera (Cisco Linksys WAG200G) już od dość dawna.
Do tej pory rozdzielał łącze od netii 1 Mbps, a następnie 2 Mbps i nie było problemów.
Problemy zaczęły się od 1 czerwca, gdy mieliśmy mieć internet 20 Mbps. Na początku myślałem, że jest problem na linii, bo internet ni hu-hu nie chciał przyspieszyć, trzymał się w okolicy 2-2,5 Mbps. Doczytałem w internecie, że przy "DSL Modulation:" ustawionym na "G.dmt" maksymalna prędkość to około 2,5 Mbps. Więc przestawiłem na ADSL2+ (albo ADSL2+ AnnexM) ~24 Mbps Downstreamu. Przy zapisaniu ustawień (po zmianie matulacji dsl) router chwilę myśli po czym dioda od internetu zmienia się na czerwoną po czym dioda od routera gaśnie. Po paru sek. znów pojawia się i pojawia się dioda od internetu (Czerwona), która po chwili gaśnie, a sekundę później znowu gaśnie dioda od DSL. I tak w kółko... Dopiero po przestawieniu na "G.dmt" internet wraca. Dzisiaj dzwoniłem do Netii i mówią, że internet jest już podłączony, więc powinno być. Przy testach na speedtest.pl, albo dsl.cz internet skacze nawet do 4-5k Mbps, ale po chwili wraca do 2-2,5Mbps.
Szukałem na guglach, ale nie widziałem by ktoś miał podobny problem.
Wie może ktoś dlaczego ADSL2+ nie chce się prawidłowo załączyć?
Router: Linksys WAG200G
Firmware Version: 1.01.09
Działające ustawienia: DSL Connection
DSL Status: Connected DSL Modulation Mode: G.dmt // powinno być ADSL2+ DSL Path Mode: Interleaved Downstream Rate: 2496 kbps // powinno być koło 20k kbps Upstream Rate: 320 kbps // powinno być koło 3k kbps Downstream Margin: 31 db Upstream Margin: 28 db Downstream Line Attenuation: 6 db Upstream Line Attenuation: 2.5 db Downstream Transmit Power: 11 db Upstream Transmit Power: 17 db
Cisco Logo
wtedy nie pokazuje parametrów... wszystkie jest na 0 albo, że nie wiadomo ;p
DSL Status: Connecting
DSL Modulation Mode: Not Trained
DSL Path Mode: Not Trained
Downstream Rate: 0 kbps
Upstream Rate: 0 kbps
Downstream Margin: 0 db
Upstream Margin: 0 db
Downstream Line Attenuation: 0 db
Upstream Line Attenuation: 0 db
Downstream Transmit Power: 0 db
Upstream Transmit Power: 0 db
Cisco Logo
jest to możliwe, że router tego nie obsługuje?!
bo w opisie i specyfikacji routera są sprzeczne dane:
"Router bezprzewodowy z modemem ADSL2/ADSL2+ umożliwiający mobilny i bezpieczny dostęp do szerokopasmowego Internetu. Router pozwala w prosty sposób podzielić łącze ADSL (Neostradę)."
a trochę dalej:
"możliwość wyboru modulacji ADSL (G.Dmt, G.Lite, Multimode)"
Szczerze to rozumiem mniej więcej o co chodzi, spróbuję od kumpla router załatwić, może się uda na innym routerze.
ok już wszystko wyjaśnione... po przewróceniu do góry nogami dział techniczny netii okazało się, że wprowadzili mnie w błąd i się jednak nie da podłączyć 20 Mbps na tej linii na której jestem...
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?