23 Listopada 2024 16:52:43
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.118.137.96
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WOL
qwerty01
Witam. Mam WRT54GL i net z kablówki. Jak skonfigurować router, aby włączać komputer z internetu ? Przekierunkowałem port UDP, ale nic to nie dało. :| Co śmieszniejsze przez lan idzie to. Smile

stegano
Jest tylko jedna możliwość, musisz sie zalogować zdalnie na router i wtedy odpalić WOL.
Asus WL-500gP Tomato 1.06 (RouterQoS_only)
5xLa Fonera DD-WRT v24 (Bridge)
1xLa Fonera DD-WRT v24 (AP-baza)
VoIP - Actio + PAP2T - firmware 3.1.16
Buffalo HS-DHGLBB0 500GB firmware 2.06 beta
Pomocy udzielam jedynie na forach

mescator
Prawda. Przekierowanie portu nic nie da. Jest soft ktory wysyla pakiet UDP zgodny z magic-packet do dowolnej sieci, ale musi to byc adres broadcast. A router z NAT nie przepchnie tego pakietu do sieci LAN. Nie mozesz tez adresowac pakietu adresem maszyny docelowej, bo router nie bedzie wiedzial gdzie go wyslac (bedzie wiedzial tylko przez chwile po wylaczeniu maszyny bo taka bedzie w ARP, a potem kicha). Wiec rozwiazanie podane przez stegano, jest wlasciwie jedyne. Mozna jeszcze wymyslac jego wariacje....

qwerty01

Cytat

mescator napisał/a:
Prawda. Przekierowanie portu nic nie da. Jest soft ktory wysyla pakiet UDP zgodny z magic-packet do dowolnej sieci, ale musi to byc adres broadcast. A router z NAT nie przepchnie tego pakietu do sieci LAN. Nie mozesz tez adresowac pakietu adresem maszyny docelowej, bo router nie bedzie wiedzial gdzie go wyslac (bedzie wiedzial tylko przez chwile po wylaczeniu maszyny bo taka bedzie w ARP, a potem kicha). Wiec rozwiazanie podane przez stegano, jest wlasciwie jedyne. Mozna jeszcze wymyslac jego wariacje....

Możesz opisać jak to zrobić? NIe widzę na stronie, jak wysłać magic packet z routera. :|

mescator
a jaki masz soft na tym wrtku? na bank mają WOLa thibor15c i tomato, a i jeszcze tofu, inne to nie wiem. fabryczny nie ma.
Edytowany przez mescator dnia 16-10-2006 19:56

qwerty01
No właśnie mam fabryczny. Nie widzę potrzeby zmieniać na nieoficjalny, bo praktycznie niczym się nie różnią. Nie wiem, może wykombinuję coś w C++

Slig

Cytat

No właśnie mam fabryczny. Nie widzę potrzeby zmieniać na nieoficjalny, bo praktycznie niczym się nie różnią. Nie wiem, może wykombinuję coś w C++

Nieee no niczym się wcale nie różnią Shock, szczególnie dobrze widać to tutaj http://www.openlinksys.info/readartic...ticle_id=6 oraz po tym że właśnie nie masz jak zrealizować wake on lan.
Edytowany przez Slig dnia 18-10-2006 18:43
E3200 + Tomato by Shibby 140

mescator
Jesli chcesz wykombinowac cos w C++, to.... moze lepiej zmiec soft na routerze. Nie wiem na jakim systemie chcesz to robic, ale pod windows bedziesz mial powazny klopot, zeby to zrobic na warstwie ethernet. Uda ci sie na UDP. Na linuksie bedzie łatwiej. W obu przypadkach nieźle sie nagrzebiesz.

qwerty01
A jaki polecacie ? Myślałem nad DD-WRT, ale niby zawiesza router przy dużej ilości połączeń.

Slig
Powiem Ci tak jak kiedyś mi Damiano powiedział: "Jedyny słuszny wybór to Tomato !" B) i miał rację.

qwerty01
Dobra. Wgram Tomato. Mam Linksys WRT54GL ver.: CL7B. Który mam pobrać:
http://openlinksys.info/downloads.php?cat_id=21 ?
Czemu jest tam napisane linux?
Mógłby ktoś napisać (albo link) opis jakie tryby pracy ma na pomidorku?
Sorki, że takie głupie pytania, ale nie jestem tip-top w sprawach wi-fi. Smile

Slig
Masz wgrać wersję G-GL, czyli 1 z góry. Napisane jest "Linux" bo Pomidor to JEST Linux, podobnie zresztą jak każde inne oprogramowanie na te WRTki, oryginalny soft linksysa to też Linux. Mam na myśli oczywiście te WRTki do których pasuje alternatywne oprogramowanie, bo w późniejszych wersjach modeli G i GS Linksys okroił hardware i pakuje do nich VxWorks zamiast Linuksa.

Co masz na myśli pisząc "tryby pracy wifi" ? O WiFi na Tomato mogę Ci powiedzieć tyle, co wiem:

tryby pracy: Access Point, Access Point + WDS, Wireless Client, Wireless Ethernet Bridge, WDS
B/G mode: mixed, B only, G only
14 kanałów pracy
zabezpieczenia: WEP, WPA Personal, WPA Enterprise, WPA2 Personal, WPA2 Enterprise, Radius
szyfrowanie: TKIP, AES, TKIP+AES
możliwość zmiany MAC interfejsu wireless

to opcje podstawowe, jest jeszcze dużo zaawansowanych min. zmiana mocy nadajnika, izolowanie klientów na AP i sporo innych
Edytowany przez Slig dnia 19-10-2006 11:28

qwerty01
Chodzi mi, czym się różni Access Point (punkt dostępowy) od Wireless Ethernet Bridge.

Slig
Access Point jest to taki koncentrator, który łączy kilka komputerów na WiFi razem. Wszystkie kompy łączą się z AP i mogą się komunikować między sobą oraz z siecią kablową.
Wireless Ethernet Bridge służy do łączenia 2 sieci przewodowych łączem bezprzewodowym. 2 punkty Wireless Ethernet Bridge łączą się ze sobą a do nich po kablach podpięte są komputery i kompy po jednej i po drugiej stronie widzą się jak jednej sieci lokalnej.

Ja robiłem na tofu13c według:
http://www.dslreports.com/forum/remar...k,13287946
i działa z internetu bez potrzeby odpalania skryptów z poziomu routera

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 107

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,421,700 unikalnych wizyt