23 Listopada 2024 08:47:29
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.119.67
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Stacja bazowa na 5 GHz i 2,4 GHz
chans
Witam,

Ostatnio nieco zmieniłem główne łącze i przyszedł czas na przebudowanie części bezprzewodowej sieci. Aktualnie jest 15 użytkowników których obsługuje Linksys wrt-54g, są kolejni chętni ale obecna konfiguracja nie bardzo pozwala na dalszy rozwój a dodatkowo pasmo 2,4 GHz jest bardzo zaśmiecone. Wybór padł na wymianę na sprzęt oparty o rozwiązanie routerboard i pasmo 5 GHz. Przez jakiś czas również ma pracować pasmo 2,4 GHz (do wymiany sprzętu u klientów) a następnie wyłącznie 5 GHz. Dodatkowo chcę pod ten zestaw móc podłączyć most radiowy (rezerwowe łącze).

Z sprzętem mikrotik i routerboard nigdy nie miałem do czynienia, nikt w okolicy tego również nie posiada, więc nie mam jak sprawdzić "czym to się je". Wiem, że muszę wybrać routerboard (najlepiej gigabitowy) np. RouterBOARD 600A, do tego kartę na 5 GHz (standard N tez wskazany; może będę z tego korzystać a może nie, ale wolę mieć taką możliwość) np. Mikrotik R52n, konektor, obudowa, zasilacz. Łącznie na ten cel chcę przeznaczyć do 1000 zł. Antenę chcę pozostawić dookolną (interline 12 dBi), na 5 GHz chcę zastosować podobną. Po przeczytaniu opinii o mikrotik i problemach z obsługą standardu "N" zwróciłem uwagę na ubiquiti routerstation Pro - płyta praktycznie spełniająca wszystkie moje oczekiwania a i opinie o niej są dość przychylne

Klienci są rozłożeni równomiernie wokół nadajnika, najbardziej oddalony klient ma 1,5 km do bazy w linii prostej.

Co możecie doradzić, polecić??
Edytowany przez chans dnia 01-04-2010 13:14

arteq
mam rb i ma ubnt rspro

od strony przyjazności użytkowania Winboxa nic nie pobije (IMHO)

na ubnt rspro mam własnie r52n i powiem ci ze działa swietnie. uzywam jej w domu z openwrt na pokładzie.

doswiadczen jako takich outdorowych nie mam

rspro mam w w swojej ofercie jakby co :-)
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

chans
Arteq - no prawdę powiedziawszy to przez twój test zwróciłem uwagę na to rozwiązanie. Jedno pytanko - czy czegoś nie pominąłem na liście rzeczy potrzebnych? Rozumiem, że de facto będę potrzebował dwóch kart wifi - jedna która będzie obsługiwać nową cześć pracującą na 5 GHz, drugą na 2,4 GHz tak aby starą cześć sieci obsłużyć.

A i czy "N" na tym odpalę bo spotkałem się z opiniami, że nie bardzo.
Edytowany przez chans dnia 01-04-2010 14:27

arteq
potrzebujesz kart radiowych, obudowy i konektorów ufl-rsma lub N. W mojej ofercie jest rspro z zasilaczem już jakby co.
Najlepiej będzie jak zastosujesz dwie karty jedna na 5Ghz i druga na 2.4.
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

chans
Trochę odgrzewam temat: po rozpatrzeniu wszystkich za i przeciw, testach wyszło iż bazę postawię na 3 x ubiquiti rocket m5 i 3 x airMax sector 16/120.

Kilka dni temu pojawił się nowy problem - sprzęt microtik pracujący na potrzeby sieci 2,4 GHz poszedł z dymem. Tymczasowo mam linksysa wrt-54g, ale dość słabo się spisuje przy obecnym ruchu wewnątrz sieci (zresztą jest składakiem z 3 takich urządzeń-każde na coś innego uszkodzone). Szukam więc punktu dostępowego który sobie poradzi z około 15 klientami (po odpaleniu 5 GHz natychmiast zrobi się z tego 10). Wstępnie wypadło na ubiquiti bullet m2 (wersja nie HP), będzie to warte rozwiązanie czy szukać czegoś innego? Wolałbym nie inwestować przesadnie w sprzęt na 2,4 GHz gdyż docelowo wszyscy mają przejść na 5 GHz.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 99

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,365,887 unikalnych wizyt