24 Listopada 2024 19:21:44
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [10]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.119.28.213
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Jaki wybrać switch ?
hsurim
Witam serdecznie !

Chcę (muszę) nieco rozbudować swoja sieć domową.
Obecnie mam router WRT54GL z Tomato (genialnie się sprawuje) ale czasami już brakuje mi wolnych kanałów wyjściowych.
Na obecną chwilę umyśliłem sobie, że za routerem włączę switch i do niego podłączę wszystkie urządzenia po LAN (potencjalnie do 4 komputerów + bramka VoIP) a z pozostałych 3-ech wyjść routera, będę korzystał tylko z WI-FI.
I teraz mam zagwozdkę ...
Z racji, że ważne dla mnie jest sprawne działanie VoIP, to czy jeżeli podłączę bramkę VoIP do każdego, dowolnego switcha, to czy będzie mi działał priorytet ustawiony w routerze ?
Tzn. jeśli pojawi się na porcie VoIP jakikolwiek ruch, to czy będzie nadal wymuszany priorytet ważności - kosztem pozostałych transferów ?
Czy jednak muszę zakupić switch z ustawianiem priorytetu ?

Zaznaczam, że nie jestem obeznany z terminologią ani nie posiadam wiedzy w tej dziedzinie a wszystko wnioskuję na podstawie tego, co do tej pory zdołałem wyczytać lub zaobserwować i dlatego też nie wykluczam wyciągnięcia błędnych wniosków.

Znalazłem dwie pozycje, z których ewentualnie coś mógłbym wybrać.
1. EG008W-EU ... http://www.neo24.pl/switch-linksys-eg...w-eu).html
2. SLM2008-EU ... http://www.neo24.pl/switch-linksys-sl...8-eu).html

Pierwszy - nie ukrywam - pasowałby mi chyba wymiarami i mógłbym postawić jedno na drugim z routerem
Drugi z kolei, ma możliwość konfigurowania (kolejkowania ?) - niewykluczone, że w moim wypadku konieczne (??)

Prosiłbym o wszelkie opinie i porady dotyczące słuszności takiego, czy innego wyboru sprzętu, a także niezawodnej i bezproblemowej pracy.
Jak najbardziej jestem otwarty na wszelkie inne propozycje rozwiązania moich oczekiwań.
Edytowany przez hsurim dnia 17-03-2010 09:17

koralm
SLM2008-EU mam w domu Smile
Jeśli trzeba screeny interfejsu to mogę zrobić.
Proud winner of Netgear WNR3500L

domgl
Witam!
Nie kupuj Linksysa, są przereklamowane i co za tym idzie - drogie. Zauważyłem że te switche mają porty Gb ale taka przepustowość nie jest Ci chyba potrzebna.
Polecam sprzęt Edimax ES-3108P: http://edimax.pl/pl/produce_detail.ph...&pl2_id=23 lub:
PENTAGRAM NEsT 8P P 6202: http://pentagram.pl/produkty/sieci_i_..._8p_p_6202, posiada 5 lat gwarancji.
Mam oba sprzęty w sieci, pracują non stop od 3 lat, działają bezawaryjnie nawet w trakcie burz.

Aha co do kolejkowania to nie jest Ci ono potrzebne na switchu. Switche które podałem są "przeźroczyste" w sieci, więc kolejki VoIP obowiązują te ustawione na routerze.
Edytowany przez domgl dnia 17-03-2010 10:35

koralm
@domgl, przepustowość niech kolega wybierze sam, skoro wybrał 1Gb to chyba w konkretnym celu Smile mi np. 100Mb nie wystarcza i trafia mnie coś jak muszę dużo danych przerzucić. a przy 1Gb to już inna gadka.
Edytowany przez koralm dnia 17-03-2010 11:00

hsurim
Dziękuję WSZYSTKIM za tak szybka reakcję ! Smile
Tak, obecnie do 100mbps jeszcze mi wystarcza, ale już jest niemalże na styk i nie chciałbym za 'pięć minut' zakupywać kolejnego sprzętu - patrzę co przyniesie mi bliziutkie 'jutro'.
Cieszy mnie to, że kolejkowanie będzie wystarczające, to z routera - mniejsze koszty i ... także nieco patrzę na estetykę zestawionych skrzynek i dlatego wolałbym EG008W-EU (jest podobny do WRT54GL)

Co oznacza, że switch jest przeźroczysty w sieci ? Czy ten powyższy - oby - jest takim ?

Oczywiście nie 'upieram' się na Linksysa.
Tak więc jeśli są przesłanki do zastosowania innego (lepszego), to sam wygląd nie jest dla mnie najistotniejszy.
Edytowany przez hsurim dnia 17-03-2010 12:12

shibby
a ja mam jakiegos noname w puszcze plastikowej za oknem i chodzi nieprzerwalnie od 2 lat pomimo mrozow po -25st Smile

moje zdanie? nie warto przeplacac, kup najtanszy switch i tyle. Jak ci sie popsuje to kupisz kolejny. Za cene naprawde doprego switcha mozesz miec pare tanich prosiaczkow ktore nie beda nic gorsze w tym co czego je potrzebujesz.

Odpowiadajac na teoje pytanie: tak switch niezarzadzalny w sieci jest przezroczysty.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

domgl
@koralm, co do przepustowości to masz racje, wybór zależy od zastosowania, więc decyzja należy do użytkownika.
Co mogę powiedzieć od siebie, to do celów domowych spokojnie powinna wystarczyć 100tka. W swojej sieci mam 3 switche Edimaxa i 1 Pentagram (wszystkie porty zajęte), wszystkie 16-portowe, wszystkie o przepustowości 100, działający serwer FTP w sieci. Do tej pory nie zaobserwowałem efektu "wąskiego gardła".
Jeśli 100tka już nie wystarcza to Edimax i Pentagram robi również Gigabitowe switche - tańsze od Linksysa: http://www.edimax.pl/pl/produce_detai...&pl2_id=24.

Zdanie: "switch jest przeźroczysty w sieci" tzn. że sprzęt jest niezarządzalny, nie ma swojego adresu MAC (a co za tym idzie swojego adresu IP), służy wyłącznie do rozdzielania sygnału w drugiej warstwie OSI http://pl.wikipedia.org/wiki/Model_OSI.

[EDIT]
@shibby dobrze gada Wink
Edytowany przez domgl dnia 17-03-2010 13:48

rzerzuch
Test 8 portowych 1GB/s switchy http://www.smallnetbuilder.com/lanwan...ch-roundup

domgl
Testy testami, prędkość prędkością, każdy wie że najważniejsza jest stabilność pracy.

hsurim
No, no ... powoli zaczynam ukierunkowywać obiekt(y) zakupu.
Po Waszych opiniach, na tę chwilę, raczej zacznę rozglądać się za zwykłym switchem 'przeźroczystym' - faktycznie wydaje się być wystarczającym jak dla mnie (tylko umożliwienie dołączenie większej ilości urządzeń sieciowych i ich sprawnego działania)
Chyba, że te zarządzane są jednak zdecydowanie lepsze - stabilniejsze i bardziej niezawodne (?)

Edimax - (??)
Edytowany przez hsurim dnia 17-03-2010 13:27

shibby

Cytat

Po Waszych opiniach, na tę chwilę, raczej zacznę rozglądać się za zwykłym switchem 'przeźroczystym'

i slusznie

Cytat

Chyba, że te zarządzane są jednak zdecydowanie lepsze

nie na twoje potrzeby. To juz zaawansowanie zarzadzanie na poziome danego portu + oblsuga vlanow. Ponadto ich cena napewno cie nie zainteresuje Wink

koralm

Cytat

shibby napisał/a:
a ja mam jakiegos noname w puszcze plastikowej za oknem i chodzi nieprzerwalnie od 2 lat pomimo mrozow po -25st Smile

moje zdanie? nie warto przeplacac, kup najtanszy switch i tyle. Jak ci sie popsuje to kupisz kolejny. Za cene naprawde doprego switcha mozesz miec pare tanich prosiaczkow ktore nie beda nic gorsze w tym co czego je potrzebujesz.

Ja najtańszych się ustrzegłam, miałem kiedyś digitus-a 8 port 10/100 i zanim kompy zobaczyły się w sieci to można było pójść s..ć i po powrocie dopiero działało, po wymianie na 3coma człowiek dopiero korzystał z życia.
Poza tym przejechałem się kilka razy na innych tanich rzeczach.
Może teraz w tej taniźnie wkładają lepsze elementy a może i nie, ja tam wole dołożyć kilka złotych i mieć sprawny nieprzerwanie działający sprzęt. Człowiek o wiele lepiej śpi i wie na co wydał ciężko zarobione pieniądze.

hsurim
Widzę, że zdecydowanie zbyt 'poważnie' podszedłem do tematu. Wink
Te "literki i cyferki" - w danych technicznych - dość skutecznie potrafią namieszać w głowie zwykłego użytkownika.
Niby od przybytku głowa nie boli, tyle, że ... poco wywalać niepotrzebnie pieniądze, skoro i tak nie będę korzystał w pełni z możliwości tego zarządzanego sprzętu.

Tak więc ... raz jeszcze dziękuję za okazaną pomoc w podjęciu decyzji. emoty.blox.pl/resource/BottomsUp.gif

hsurim
No i mam kolejną wątpliwość: :|
- czy switch - aby działały priorytety ustanowione w routerze - powinien obsługiwać QOS ?
Zauważyłem, że są switche bez zarządzania, ale obsługujące, lub nie obsługujące QOS.

p.s.: ewentualnie robię przymiarkę do NETGEAR GS608IS http://www.neo24.pl/switch-netgear-gs...is%29.html
Edytowany przez hsurim dnia 17-03-2010 15:54

koralm
@hsurim, heh, no i teraz widzisz czym się różnią tanie switche od tych droższych Smile

hsurim
Powoli zaczynam mieć już tego dość ... czym jestem 'mądrzejszy', tym mam coraz więcej wątpliwości ...
Zauważyłem, że są też i tańsze switche, które obsługują QOS
Np. D-LINK DGS-1005D ... http://www.neo24.pl/switch-d-link-dgs...5d%29.html
U mnie w pracusi działa podobny (100MBPS) i dopiero teraz sobie o nim przypomniałem, że coś takiego leży zakurzonego w kącie i ciągle działa (24 g/dobę, przez jakieś 3-4 lata).
Tyle tylko, że ma 5 portów. :/

domgl
Nie znam się aż tak dobrze na architekturze tych przełączników, ale sądzę, że jest to chwyt marketingowy, bo switch niezarządzalny nie ma QoSa. Nie wiem więc jaki ruch miałby priorytetować.
D-linka lepiej nie kupuj. Mój kolega np, który jest informatykiem w dużej firmie ma zakaz używania sprzętu tej marki.

arteq
mam D-Link DGS-1008D(gigabiowy) - działa bez problemów.

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

hsurim
A czy ma (praktyczne) znaczenie, że te switche obsługują przeróżne standardy ?
Np. o wspomnianym D-Link piszą, że ma tylko jeden ... IEEE 802.3x
A inny OVISLINK Live-5G (droższy o 1 zł.) obsługuje ich wiele ... IEEE802.3, IEEE802.3u, IEEE802.3ab, IEEE802.3x standards
Natomiast wspomniany Linksys EG008W-EU ... IEEE 802.3 - 10BaseT, IEEE 802.3u - 100BaseTX, IEEE 802.3x - Flow Control, EEE 802.3ab - 1000BaseT, half/full duplex (??)
A jak (praktycznie) patrzeć na takie parametry jak:
- bufor pamięci ?
- bufor danych ?
- algorytm przełączania ?
Sądząc po opisach, robią przynajmniej wrażenie.
Edytowany przez hsurim dnia 18-03-2010 06:26

shibby
@hsurim - kombinujesz

@koralm - cos mi swita ze ten moj za oknem co to chodzi jak burza to tez digitus 8p Pfft taki maly bialy prosiaczek (bo zmiescil sie do puszki) z zasilaniem z boku

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 85

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,608,485 unikalnych wizyt