23 Listopada 2024 21:07:01
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.138.124.28
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
Sigma

Cytat

maxikaaz napisał(a):

Obudowa dysku 3.5, posiadająca własny zasilacz, potrafi z hosta USB żreć nawet i 150mA, więc nie bądźcie tacy pewni, że każde urządzenie z własnym zasilaniem nie obciąża przetwornicy routera.

To ciekawe, wszakże nie powinna, właśnie ze względu na:

Cytat

maxikaaz napisał(a):
Druga sprawa to rozdzielenie źródeł zasilania.
Jak już jest koncentrator z własnym zasilaniem, to warto jest odciąć zasilanie z routera, chyba że ktoś lubi budować układy do wyrównywania napięć.

Przy okazji - znasz jakiś łatwy sposób na odcięcie między routerem a hubem? Bo większość hubów sobie z tym nie radzi...

Cytat

maxikaaz napisał(a):
Pierwsza lepsza naklejka na twardym dysku 3.5 powie Ci, że jesteś w dużym błędzie.

Zgoda, ale dalej będę się upierał, że te 5V idzie z zasilacza 12V w obudowie/stacji dokującej/itd., a nie z magistrali USB Smile

A żeby nie ciągnąć dyskusji w nieskończoność - z moich doświadczeń wynika, że w większości przypadków problemy sprawia nie pasywny hub usb, lecz hub kiepskiej jakości Smile I faktycznie aktywny zazwyczaj jest lepszy niż pasywny - tylko niekonieczny przy każdej konfiguracji.
[small]Netgear WNR3500L powered by Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-130 K26 USB BTGui
Netgear WNDR4300 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
TP-Link TL-WDR4300 v1 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
[b]TP-Link T

maxikaaz
Obudowa podciąga trochę prądu z hosta, nawet żeby rozpoznać, czy jest do niego podłączona.
Na tej podstawie część obudów załącza zasilanie dla dysku - jest tak na pewno w Wellandach serii ME-740.
Stwarza to też możliwość sterowania pracą dysku np. w niektórych nowych routerach TP-Linka, gdzie da się włączać i wyłączać napięcie na gnieździe USB.

Z tych egzemplarzach, które miałem kiedykolwiek w rękach, to żaden koncentrator z własnym zasilaczem nie separuje tego zasilania od zasilania hosta.
W praktyce wygląda to tak, że czasem dochodzi do śmiesznych sytuacji, gdy router odpina się od zasilania, a on dalej pracuje - jest nawet filmik na YT.
Ja ten problem rozwiązuję tak, że puszczam zasilanie z hosta przez dodatkowy włącznik, który montuję gdzieś wewnątrz obudowy koncentratora.
Jak znajdę chwilę to wrzucę przykładową fotkę.

Temat z separacją napięć pojawił się u mnie, gdy miałem jeszcze WNR3500L.
Router ciągle się zawieszał, gdy był podłączony hub z własnym zasilaczem.
Odseparowanie przetwornicy wewnątrz routera od zasilacza huba zamknęło temat.

Problem z zasilaniem urządzeń, takich jak dyski, przez interfejs USB, jest jeszcze jeden, i mało kto zwraca na niego uwagę.
Jest to problem jakości samych gniazd.
Spadek napięcia na kiepskiej jakości stykach, albo na stykach w wyrobionym gnieździe potrafi być tak duży, że urządzenie pobierające więcej prądu nie uruchomi się.
Stąd też nie każdy hub z zasilaniem usunie problem, trzeba szukać czegoś, co jest wykonane z przyzwoitych komponentów.

nierealny
Witam,

jest jakaś możliwość na zwiększenie limitu użytkowników w VPN-pptp. Obecnie jest to 6 połączeń. Proszę o jakieś wskazówki.

qander

Cytat

maxikaaz napisał(a):

Obudowa podciąga trochę prądu z hosta, nawet żeby rozpoznać, czy jest do niego podłączona.
Na tej podstawie część obudów załącza zasilanie dla dysku - jest tak na pewno w Wellandach serii ME-740....................................................
W praktyce wygląda to tak, że czasem dochodzi do śmiesznych sytuacji, gdy router odpina się od zasilania, a on dalej pracuje ............................................
Problem z zasilaniem urządzeń, takich jak dyski, przez interfejs USB, jest jeszcze jeden, i mało kto zwraca na niego uwagę.
Jest to problem jakości samych gniazd.
Spadek napięcia na kiepskiej jakości stykach, albo na stykach w wyrobionym gnieździe potrafi być tak duży, że urządzenie pobierające więcej prądu nie uruchomi się.
Stąd też nie każdy hub z zasilaniem usunie problem, trzeba szukać czegoś, co jest wykonane z przyzwoitych komponentów.

Potwierdzam to samo jest na Welland ME-947E. Niestety dają słabej jakości kable i dało się zauważyć że nawet mały dysk 250GB 5400 nie dał się uruchomić na standardowym/dołączonym. Dopiero zmiana kabla go uruchomiła. Gorzej jest już z większymi pojemnościami i większą prędkością ... bez dodatkowego zasilania nie obejdzie się a router nie może go wtedy wprowadzić w tryb sleep. Musiałem więc wrócić do poprzedniej obudowy Wellanda z USB 2.0 i dopiero wtedy WD 1TB był obsługiwany normalnie. Ciekawe jak jest to rozwiązane w nowych urządzeniach np RT-AC68U który obsługuje USB 3.0
ASUS RT-AC68U Asuswrt-merlin 380.57
ASUS RT-AC66U + tomato-RT-AC66U_RT-AC6x--13x-AIO-64K
[b]Qnap TS-453 Pro QTS 4.x

zaboll
witam, właśnie chciałem sobie zmienić tomato na najnowsze tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-115-PL-VPN, sam proces przebiegał poprawnie do restartu, a po restarcie ruter miga świeci na podłączonych portach lan i miga główną diodą, proszę o sugestie pomocne przy ratowaniu drania
Asus RT-N16 + tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-PL-AIO

Synology DS211j (najprawdopodobniej WD red 3TB x 2 szt.)

WD TV Live

Sigma

Cytat

zaboll napisał(a):

witam, właśnie chciałem sobie zmienić tomato na najnowsze tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-115-PL-VPN, sam proces przebiegał poprawnie do restartu, a po restarcie ruter miga świeci na podłączonych portach lan i miga główną diodą, proszę o sugestie pomocne przy ratowaniu drania

Reset 30-30-30. Jak nie pomoże, to: http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=11546
[small]Netgear WNR3500L powered by Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-130 K26 USB BTGui
[b]TP-Link T

zaboll
Reset 30-30-30, możesz mi to rozpisać trochę

WD TV Live

Sigma

Cytat

zaboll napisał(a):

Reset 30-30-30, możesz mi to rozpisać trochę

http://openlinksys.info/articles.php?...icle_id=83
[b]TP-Link T

zaboll
obawiam się że teraz już sobie załatwiłem sprawę na amen, udało mi się wgrać oryginalny soft netgear-a potem ddwrt a następnie próbowałem wgrać tomato(tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-115-PL-VPN), ruter rozpoczął odliczanie od 300 w dół i po kilku sekundach strona się przeładowała i pojawił się komunikat że strona wygasła, czekałem z 30 min ale zero reakcji na stronie czy na diodach rutera,
efekt jest taki że świeci mi się tylko pomarańczowa dioda zasilania
pingi nie wracają
przy próbie zwierania odpowiednich pinów w 2-3 sekundzie po starcie dioda zasilania miga na zielono ale pingi nie wracają
a próba wgrania oryginalnego softu netgear-a poprzez konsolę cmd daje taki efekt:

tftp -i 192.168.1.1 put wnr3500l.chk
Upłynął limit czasu.
Nie udane żądanie połączenia

na komputerze brak reakcji kontrolek portu lan

sprawdzałem sposoby z zwieraniem pinów przed uruchomieniem ale to daje tylko efekt świecenia diody power w sposób ciągły na zielono (brak pingów)

może jeszcze jakiś pomysł

WD TV Live

pawelck
dla pewności chciałbym zapytać, za mało się znam na wgrywaniu softu.
Mam linksysa wrt54gl v1.1
W takim razie wchodzę do K24, bulid5x-115-PL
mam do wyboru
tomato1.2.8.5x PL SD VPN
i
tomato1.2.8.5x PL VPN

które mam ściągnąć i wgrać? czym się różni wersja z SD od wersji bez

hermes-80
@pawelck - SD to SD Mod - wgraj bez tego.

@zaboll - ustawiłeś z palca IP na PC??
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Sigma

Cytat

hermes-80 napisał(a):@zaboll - ustawiłeś z palca IP na PC??

A jeśli ustawiłeś i ping nie przechodzi mimo to, zawsze zostaje jeszcze kabel Wink Ten router ciężko uwalić Smile
[b]TP-Link T

ice
Witam
Na sofcie merlina mam stałą szybkość na wi fi 300 Mb/s.Po wgraniu totomato-RT-N66U_RT-AC6x--115-PL-AIO-64K cały czas skacze pomiędzy 150 Mb/ a 300 Mb/s. Czy można coś z tym zrobić , jakie ustawienia musze zrobić w tomato? ASUS RT-N66U

Jacek5
W zakładce "Router List" jesli dobrze mi sie zdaje, znikneła informacje o zalecanej wersji (K26) dla asus N-16, więc zainstalowałem ND Smile Dzieki za nowa wersje i spoleszczenie..którego dawno nie uzywałem Smile
Asus RT-AC56U @1200,666 + Tomato 138 AIO
GPON 75/75
ASUS RT-N16 + Tomato 132 AIO
Multimedia 60Mb/3

shibby
bo K26 już nie jest zalecaną wersją dla RT-N16 Smile Na ten router są obecnie 3 wersje tomato i każdy wybiera tą, która z jego sprzętem chodzi najlepiej.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

zaboll
hermes-80 ustawiłem adres z palca na 192.168.1.10 w komputerze,

WD TV Live

kamilj
@ zaboll
Sprawdź ten temat.

http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=17375
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

pawelck
shibby, dzisiaj 2 razy flashowałem na Twoją wersję. Niestety za każdym razem problemy z logowaniem się do routera, raz na 10 razy. Problemy z przejściem po menu. Pomogło wgranie softu z http://www.polarcloud.com/tomato
Nie wiem dlaczego Twoja wersja nie zadziałała. Czyściłem nvram, pamięc 50%, nvram 50%, procek 0.02.

kamilj
Jaki system operacyjny na komputerze uĹźywasz?
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

pawelck
flashowałem z windowsa xp, potem z win8 drugi raz. 3 próba z win8 z softem z polarcloud. Logowanie też z winxp i win8.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 116

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,454,995 unikalnych wizyt