28 Listopada 2024 03:51:11
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.86.38
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato Multilang - temat wydzielony
ksz

Cytat

shibby napisał(a):

a więc ta część działa mi już bez problemu. Menu reaguje na zmianę języków. Ja ze swojej strony już rozwiązałem problem kopiowania słowników do /tmp przy starcie.
Teraz kolejny krok: znaleźć sposób na wywalenie funkcji prenavi do includowanego pliku.

Super. Super. To nam daje połowę zrobioną (wyciągnięte menu i działa tłumaczenie). Zostaje wyrzucenie do zewnętrznego ASP i działający include.
+ Thomson 516v6 (bridge PPPOE)
+ Asus RT-N16 (AP tryb N) Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-097-VPN
+ Asus WL-500gp V2 (Wireless Bridge) Tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR1-062-BT

shibby
@ksz jak tak sobie patrze to te pliki gui tomato nie sa pisane w asp tylko w html + js. Nie wiem czemu one mają rozszerzenie asp :/ Nie mylę się?
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

ksz

Cytat

shibby napisał(a):

@ksz jak tak sobie patrze to te pliki gui tomato nie sa pisane w asp tylko w html + js. Nie wiem czemu one mają rozszerzenie asp :/ Nie mylę się?

Wiesz co nie wiem. Pierwsze zdziwiłem się, że mają rozszerzenie .asp, drugie zdziwiłem się, że mają tagi <% %>, z którymi wcześniej jak mogłeś zauważyć nie miałem styczności. Chyba zostaj mi wgłębić się trochę w źródła httpd co tam się dzieje, bo jestem lekko zmieszany co tak naprawdę te tagi <% %> wywołują. Na przykład powtarza się tam w plikach wywołanie <% ident(); %> ale nie widzę, żadnych include'ów więc co to za funkcja.. Zaraz zajrzę w repo.
+ Asus WL-500gp V2 (Wireless Bridge) Tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR1-062-BT

buniaczek
Jeśli masz wątpliwości co do język do warto wrzucić dany plik do notepad++ i zobaczyć jak koloruje składnie po wybraniu języka z menu (działa to całkiem fajnie).
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

ksz

Cytat

buniaczek napisał(a):

Jeśli masz wątpliwości co do język do warto wrzucić dany plik do notepad++ i zobaczyć jak koloruje składnie po wybraniu języka z menu (działa to całkiem fajnie).

Tak, używam N++, tyle, że tu w źródłach masz kilka języków. Jest HTML, JS, wywołania C i ponoć classic ASP.

buniaczek
To faktycznie nie pozostaje nic innego jak rozkminienie tego..
Ja nie pomogę niestety..
Moja wiedza w tym temacie jest marna.
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

shibby
wg mnie to jest html skryptowany javascriptem :/

ksz

Cytat

shibby napisał(a):

wg mnie to jest html skryptowany javascriptem :/

To co robią te funkcje w tagach <% %>? JavaScript już Ci powiedzieli, że wykonuje się po stronie klienta. Gdyby te tagi były z JS'a to by to wszystko nie działało. A także to co wyciągnąłem z tomato.js. Więc wniosek, że to na pewno jest coś po stronie serwera. A po stronie serwera działa właśnie ASP. Dlatego drążę temat i szukam w źródłach czy czasem mono nie jest wkompilowane w httpd Tomato.

shibby
jednego zrozumiec nie moge. Funkcja js wrzucona do pliku wykonuje sie poprawnie i działa funkcja translate. Natomiast wczytanie tej samej funkcji z innego pliku i juz translate nie dziala...

Taka wolna mysl - a może by menu zrobił w css? Wink Da rade?

ksz

Cytat

shibby napisał(a):

jednego zrozumiec nie moge. Funkcja js wrzucona do pliku wykonuje sie poprawnie i działa funkcja translate. Natomiast wczytanie tej samej funkcji z innego pliku i juz translate nie dziala...

No shibby, tak jak napisali na frazpc.pl, JS wykonuje się po stronie klienta/przeglądarki a ASP/C po stronie serwera. To znaczy, że tagi <% %> wykonują się zanim strona zostanie wysłana do przeglądarki a JS dopiero jak się wyświetla w przeglądarce. Stąd problem był, żeby za pomocą funkcji <% translate(); %> zmieniać coś co już jest u klienta w przeglądarce.

To działa tak:
- leci żadanie strony do routera
- demon httpd przegląda plik strony i interpretuje tagi ASP (np translate)
- wysyła taką stronę do klienta razem z kodem JS
- u klienta strona zaczyna sie wyswietlac inicjujac skrypty JS

W ten sposob, translate nie mialo prawa zmieniac tresci, ktora byla ladowana dopiero w czasie wyswietlania u klienta. A jak wrzucilem tresc na strone ASP to mozesz slowa za pomoca translate pozamieniac, bo jeszcze nie zostalo to wyslane. No i można było podejrzeć źródła, że faktycznie jest tam '' a nie jakiś rozpi... i kod się załamał.

Cytat

shibby napisał(a):Taka wolna mysl - a może by menu zrobił w css? Wink Da rade?

Nie wiem. Pewnie da radę Pfft Tylko widziałem, że ta funkcja navi() w tomato.js pod zadeklarowanym menu woła w pętli kilka dodatkowych funkcji zewnętrznych. Dlatego też nie mogłem całego navi wyciągnąć łatwo. Tylko menu.

overflow
Moglibyście powiedzieć z czym dokładnie macie problem? Mam znajomego co się zna trochę na tych sprawach. Z tym menu w css to jedynie można by graficzne zrobić z tego co się orientuję.

ksz

Cytat

overflow napisał(a):

Moglibyście powiedzieć z czym dokładnie macie problem? Mam znajomego co się zna trochę na tych sprawach. Z tym menu w css to jedynie można by graficzne zrobić z tego co się orientuję.

Problem w skrócie polega na tym, że mamy GUI / WWW na plikach z rozszerzeniami .asp, w kodzie są odwołania <% %> do funkcji asp a nie możemy się w źródłach doszukać gdzie są definicje tych funkcji. A także, żadnych informacji jakoby faktycznie firmware / httpd obsługiwao asp.

shibby
menu tomato jest zapisana jako funkcja javascript i includowana do kazdego pliku podstrony. Ponieważ kod js wykonywany jest po stronie klienta nie dziala mi funkcja translate do zamiany stringów. Gdy funkcję menu przeniose do danego pliku do funkcja translate dziala, no ale to glupota by do kazdego pliku doklejac funkcje z menu. Szukamy wiec jakiegos rozwiazaia by menu wydzielic z pliku tomato.js do jakiegokolwiek innego pliku i móc ją includowac do kazdego pliku tak by kod by wykonany po stronie serwera a nie klienta. Jezeli cos namieszalem to @ksz popraw mnie Wink

ksz
Dobrze mówisz shibby. Dokładnie tak. Kończąc słowa shibby'ego to utknęliśmy na tym, że to co chcemy działa, ale nie możemy tego przenieść do zewnętrznego pliku .asp i zrobić include. Wg wszelkich znaków w google i na niebie, powinno działać a wygląda tak jakby include nie działał.

Gdzieś się doszukałem, że IIS ma opcję, że można wyłączyć include'y zewnętrznych plików .asp no ale gdzie tu IIS zaszyty w firmware routera.. No i tu zapętla się historia do mojego posta wyżej..

shibby
sprostowanie jakie właśnie wyszło na jaw: gui tomato napisane jest w ajaxie a nie jak myśleliśmy do tej pory w asp Smile

@ksz rzuć okiem na to:
http://www.ajaxlines.com/ajax/stuff/article/include_file_in_html.php

overflow
Można to zrobić tak: ten plik js przerobić na asp oraz w nim dodać funkcję to tłumaczenia, a potem includować jak zwykły plik js tylko, ze z rozszerzeniem asp. Bo to bez różnicy jakie rozszerzenie, liczy się zawartość pliku, jeżeli będzie poprawy składniowo to powinno wszystko grać Smile

ksz

Cytat

overflow napisał(a):

Można to zrobić tak: ten plik js przerobić na asp oraz w nim dodać funkcję to tłumaczenia, a potem includować jak zwykły plik js tylko, ze z rozszerzeniem asp. Bo to bez różnicy jakie rozszerzenie, liczy się zawartość pliku, jeżeli będzie poprawy składniowo to powinno wszystko grać Smile

Tak jak pisałem na górze. Nie działa nam include.

Cytat

shibby napisał(a):@ksz rzuć okiem na to:
http://www.ajaxlines.com/ajax/stuff/article/include_file_in_html.php

Przeczytałem to trzy razy i nie wiem czy nam to bardziej ułatwia czy utrudnia sprawę :>

Język jak język, doczytać i zastosować, ale żeby kurna dwie kartki kodu robiły.. include? Pfft

overflow
Mi działa tak jak mówiłem. Zrobiłem sobie kopie wszystkiego do tmp tak jak wcześniej shibby pisał. Potem otwarłem plik about.asp, zmieniłem linikę:

na:

a w pliku tjs.asp jest zawartość pliku tomato.js z edytowaną linią:

['Przekierowanie portów <% version(); %>',    'forward', 0, [

I wyświetla się wersja obok tej pozycji. Może zarzućcie tymi plikami co wy macie.

ksz
Tylko, że u Ciebie to translate nie zadziała, bo to jakaś kompilacja dla wybranych z tego co shibby pisał ;D

overflow
No trudno. Ale to bez różnicy powinno być, ponieważ kod asp się wykonał.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 76

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,040,601 unikalnych wizyt