24 Listopada 2024 12:29:41
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [9]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.108.200
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
Pete7874

Cytat

grz3si3k napisał(a):

Cytat

Pete7874 napisał(a):
Hmm... właśnie przeszedłem z wersji 097 na 108 (K26 USB RT) w RT-N16, i faktycznie wifi sie jakies słabe i do tego niestabilne zrobilo. NVRAM był czyszczony.

no...
ale poczekam na więcej Smile
- częste zrywanie połączenia?
- niby siec jest ale nie ma dostępu do internetu?
- potrafi takich "padów" minutowych w ciągu godziny wykonać do 5 ?

Poczekam... Grin

No ja tez poczekam, bo na razie zbyt krotko sie wersją 108 bawilem, zeby na 100% cos zawyrokować.

U mnie właściwie "pady" zdarzają się tylko jak coś próbuje zmienić w ustawieniach wifi. Na przyklad zmienie channel width z 20Mhz na 40Mhz, albo WMM zmienie z "Enable" na "Auto", albo Transmit Power zmienie na cos innego niz "0". Wtedy komunikacja przez wifi z routerem ginie na amen. SSID przestaje byc widoczne dla klientow, pomimo ze w GUI Tomato router pokazuje ze wifi nadal chodzi i transmituje SSID. Robie wtedy reboot router'a i komunikacja przez wifi wraca.

Nie zaobserwowałem padów krótkotrwałych. Po prostu w takich wypadkach wifi pada kompletnie i trzeba robic reboot. Nie pamietam by w wersji 097 takie rzeczy sie działy.

Połączony z 15 marzec 2013 20:10:17:

Cytat

Changelog z wersji 104:

- odnowiony/lepszy sterownik Wifi dla K26RT-N zapożyczony z Asus GPL 3.0.0.4.220

Dzięki.

Jak patrze w Anon database, to uzytkownicy RT-N16 jadą na jednej z dwóch wersji sterownika WiFi: 5.10.147.0 albo 5.100.138.20.

Jak rozumiem ten drugi to właśnie sterownik który siedzi teraz w wersji K26RT-N?
Edytowany przez Pete7874 dnia 15-03-2013 20:10

punkl
mam kłopoty z najnowszym Tomato 108
mianowicie próbuję podłączyć dysk, by zainstalować optware
gdy podłączę dysk, router raz go wykrywa, raz nie
po restarcie router nie reaguje
czasem nawet powraca do ustawień standardowych (myślę, że to przez wielokrotne restarty)
czy może to być wina najnowszego moda ?
czy spotkał się ktoś z podobną przypadłością ?

przemasisko
@punkl przepraszam bardzo a może byś napisał jaki router, jaki dysk, jaka obudowa dysku, czy zasilana oddzielnie.

punkl
@przemasisko, asus rt-n16, 2 dyski wd o pojemnościach 160 i 320 gb, 2 kieszenie asmax i natec, zasilanie z routera

Horpah
@punkl
zasilanie z rutera to prawdopodobnie przyczyna kłopotu
================================
Netgear WNR3500L v1 + pen 8GB z opt

maciej2
@Tektrom sprawdz jak Ci chodzi na oryginalnym oprogramowaniu oraz zobacz inne kanały wifi.
ASUS RT-AC66U v B1 - Asuswrt-Merlin
ASUS WL-500gP v2 - FreshTomato

punkl
@Horpah, dzięki, sprawdzę i napiszę, czy tak rzeczywiście jest

grz3si3k
ten 108 to naprawdę masakra jest, tyle zwiech na wi-fi nie miałem nawet na Neostradzie Grin
RT-AC68U

pgiersz

Cytat

grz3si3k napisał(a):

ten 108 to naprawdę masakra jest, tyle zwiech na wi-fi nie miałem nawet na Neostradzie Grin

to samo mam - każda wersja 108 rwie wifi jak głupia Sad
105 od 2dni stabilna nic nie zacina.

zero2

Cytat

pgiersz napisał(a):

Cytat

grz3si3k napisał(a):

to samo mam - każda wersja 108 rwie wifi jak głupia Sad
105 od 2dni stabilna nic nie zacina.

No ja was koledzy wogóle nie rozumiem.. ja jakoś (na szczęście) żadnych zwiech, ani problemów z działaniem wifi, ani połączenia nie mam..

mvincm

Cytat

radekgks1971 napisał(a):

Cytat

shibby napisał(a):

Cytat

mvincm napisał(a):

@Shibby

Czy taki zapis "Dodano nowy target miniVPN dla routerów z 4MB flash" w changelog do wersji 107 oznacz może, że jest wersja na WRT54GL z ebtables? Strasznie na to liczę Wink

Dziękuję i pozdrawiam,
MvincM

oznacza on, że powstał nowy build z wyciętym wszystkim co się da ale pozostawionym VPN (open i pptp) dla routerów z 4MB flash. Ebtables tam nie było ale do 108 dodałem Smile Zobaczymy czy się zmieszczę w 4MB flasha.

Niestety nie zmieściłeś się. Wersja 107 miniVPN wchodziła na 4MB flash. Da sie coś zrobić żeby wersja 108 miniVPN też weszła? Nie ukrywam że bardzo zależy mi na ebtables Smile

@Shibby

Proszę proszę proszę. Jak trzeba to list na A4 wyślę do Ciebie Wink
Zakładam że da się coś wywalić (np. IPv6) i się zmieści. Ruch broadcast zjada mi dużo łącza/limitu (LTE) i to strasznie boli a naprawdę nie mogę routowanego VPN zrobić.

P.S.
Tak bardzo nie chcę przechodzić na OpenWRT i postawić ten tunel na TPLINKu Wink jestem mentalnie związany ze swoim WRT54GL i Tomato. Jedyna nadzieja w Tobie Shibby.

MvincM

piotrpiano
Witam,

Czy ktoś może potwierdzić problem z dostępem do serwera ftp poprzez WAN w wersji 108 (z tym, że nie poprzez loopback ale faktycznie z zewnątrz)? W lanie wszystko śmiga, ala z zewnątrz nie idzie się połączyć - wyskakuje komunikat, że połączenie z serwerem nie mogło zostać ustanowione. Log też nic nie pokazuje...

Pozdr.

Anduril
Czy jest jakiś lepszy sposób aby szybko restartować połączenie modemu 3g w sieci Aero2?
Po przeglądzie postów i forów stosuje skrypt w init. i modem odzyskuje połączenie po 5-8s.
Czy jest sposób aby restart połączenia był szybszy?

Moja konfiguracja:
Netgear WNR3500Lv2 Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB VPN
Modem 3g: Huawei E367u-2

Ustawienia GUI
- Modem Device: ttyUSB0
- APN: darmowy
- Username:
- Password:
- dialed digits: *99#

Scripts / Init:

[Dialer Defaults]
Modem = /dev/ttyUSB0
Baud = 460800
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
Init3 = AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy"
Init4 = AT&C1
Carrier Check = no
Phone = *99#
Dial Command = ATDTW
Stupid Mode = 1

imakowski
w ostatnim tomato 108 jest jakis blad w skryptach do stealthMode (v.0.4)

przy uruchomieniu na RT-N16 mam:
[: extra argument `=='
Router does not supported by this feature

jak wywalilem wszystkie fragmenty zwiazane z N66 to wszystko zaczelo mi dzialac poprawnie. Nie jestem najlepszy w sh wiec nie potrafie tych ifow poprawic Smile jakby ktos moglby wrzucic poprawke do repozytorium to by bylo fajnie.
BTW. czemu nie przeniesiecie sie z repozytorium na github? na tym obecnym nie ma mozliwosci latwego sledzenia zmian w repozytorium i ogolnie jest jakies koslawe.

Dla innych posiadaczy RT-N16 jesli ktos by mial podobny problem to ja przegralem skrypt do /root/stealthMode i wywalilem wszystkie ify z N66 a sciezki do /usr/sbin/stealthMode zamienilem na /root/stealthMode
Asus RT N-16
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB Big-VPN

eRd
@piotrpiano Ja mogę zaprzeczyć. U mnie działa bez zarzutu, bo właśnie sprawdziłem. Połączyłem się z komórki przez GSM do mojego routera bez problemu.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

shibby

Cytat

grz3si3k napisał(a):

Bzdura. Poświęciłem cały weekend na test wifi na RT-N16 (z wgranym v108 RT). Testowałem wifi na 3ch urządzeniach:
- HP 550 z linkiem na 2.4GHz 54Mbps
- Asus EEE 1215N z sieciówką intel 5100, link na 2.4GHz 300Mbps
- HTC DesireZ - nie pamiętam jaka prędkość linku była

Na każdym urządzeniu internet działa bezproblemowo, szybko i bez jakichkolwiek przerw. Proszę więc nie szerzyć jakiś głupich i niepotwierdzonych informacji. Moim zdaniem v108 to jednak z najlepszych wydanych przeze mnie wersji.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

grz3si3k

Cytat

Proszę więc nie szerzyć jakiś głupich i niepotwierdzonych informacji

Dziekuje za pomoc,
co by dalej nie ciągną EOT, @SHIBBY z całym szacunkiem, jak wytłumaczysz fakt że ruter na tomato 108 rwał połączeniem wi-fi średnio kilka razy na godzinę, a na wersji 105 (od wczoraj) pracuje stabilnie? (nie było nawet jednej "zwieszki" ) Poświęciłem temu tematowi cały poprzedni tydzień, będąc na urlopie.
Nie musisz odpowiadać: przecież albo ja jestem głupi albo podaje niepotwierdzone informacje, albo głupie informacje.
Tylko że moja głupota poszła dalej i za dotowałem Twoją pracę, bo ją cenie, to chyba o czymś świadczy ?.
Z całym szacunkiem, uznaje ten konkretny temat za zamknięty, a osoby z prv które do mnie pisały w tej kwestii, odsyłam do Ciebie.
Grzesiek
Edytowany przez grz3si3k dnia 18-03-2013 12:45
RT-AC68U

pgiersz

Cytat

shibby napisał(a):

Cytat

grz3si3k napisał(a):

Bzdura. Poświęciłem cały weekend na test wifi na RT-N16 (z wgranym v108 RT). (ciach..) Moim zdaniem v108 to jednak z najlepszych wydanych przeze mnie wersji.

Shibby -> cos musi być z tą wersją albo moim routerem :-)
108 zwiechy wifi nieważne jaka wersja. NVram czyszczony więc to też nie to Sad. Powróciłem na chwilę do softu asusowego (boże zmiłuj się nade mną ;-)) bo muszę mieć neta i jest ok od 2dni. Będę dalej testował w kolejny weekend, może wykryję co jest problemem - bo już chciałem oddawać router na gwarancji ale nie mam powodu bo na orginalnym sofcie trybi. Na 108 niestety zwiechy łapie na każdym kroku. Być może coś źle poustawiałem ale kurd.. używam Twojego softu od 2lat i nigdy nie miałem żadnych problemów - za****sta robota (thX).

ghoes

Cytat

shibby napisał(a):

Cytat

grz3si3k napisał(a):

Bzdura. Poświęciłem cały weekend na test wifi na RT-N16 (z wgranym v108 RT). Testowałem wifi na 3ch urządzeniach:
- HP 550 z linkiem na 2.4GHz 54Mbps
- Asus EEE 1215N z sieciówką intel 5100, link na 2.4GHz 300Mbps
- HTC DesireZ - nie pamiętam jaka prędkość linku była

Na każdym urządzeniu internet działa bezproblemowo, szybko i bez jakichkolwiek przerw. Proszę więc nie szerzyć jakiś głupich i niepotwierdzonych informacji. Moim zdaniem v108 to jednak z najlepszych wydanych przeze mnie wersji.

a po zaniku zasilania długiego botowania nie miałeś?
Asus RT-N16[B2] FreshTomato Firmware 2020.6 MIPSR2 K26 USB AIO (od 2020.11.09)

http://tomato.groov.pl/tomatoanon.php...6e995ae023
[url]http://anon.groov.pl/index.php?search=9&routerid=5033635521d23659a1

intsys
Hej.
Mam 108 od kiedy sie tylko pojawiło.
Żadnych absolutnie żadnych problemów nie widze.
Wszystko chodzi jak powinno. Specjalnie siedziałem dzisiaj od rana i sprawdzałem.
WiFi chodzi mi stabilnie. NIc nie zacina zarywa czy co wam tam się dzieje.
FTP sprawdzany z kolegami. Po lanie rewelacja. Po wanie połączenia z tp i dialogu o dziwo stabilne przez godzine testów. 200 MB fotek bez problemu wyszło na zawnątrz.
Transmission działa rewelacyjne. chyba lepiej niz poprzednie wersje. Nie wiesza sie GUI.
NFS na tunerze TV tez fajnie chodzi. Samba na paru laplach sprawdzana i nie jest źle.
UPS status działa.
StealthMode działa fajnie u mnie z scheduler`em.

Router po odłączeniu zasialania podnosi się do GUI w jakies 100 sek.
Wersje 108 wgrywałem przez GUI z wersji 107 i nie było problemów.

Moim zdaniem shibby odwalił kawał dobrej roboty.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 79

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,570,224 unikalnych wizyt