24 Listopada 2024 21:54:46
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.14.100.101
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
Tektrom
Witam
Niedawno zaczolem swoja przygode z tomato. Kupilem rt-n16 i po dlugim czytaniu tego forum wgralem: tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-107-AIO.trx, podlaczylem pendrive 8GB (format ext2).

W otoczeniu sieciowym pendrive jest widoczny jako unknown - nie moge znalesc opcji gdzie ustawia sie ta nazwe. Czy mozecie podowiedziec?
Pozdrawiam
Marcin
Edytowany przez Tektrom dnia 02-03-2013 16:34

kamilj
Basic>>Identification Smile
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

Tektrom
dziekuje.
Mam jeszcze pytanie: tramsmission strasznie obciaza lacze tzn przy sciganiu 30kb/s netmeter pokazuje Stabilność połączenia: 46.2 %, Prędkość pobierania: 135,10 kbit/s,
po zrobieniu pause tramsmission:
mam stabilnosc 96% a predkosc 7934kbit/s

czy to tylko problem wersji 2.77?

shibby
stabilność czego? prędkość czego? Transmission ogólnie obciąża bardzo router. Pytanie czy wcześniej działo się też coś takiego? Dla mnie żaden problem cofnąć transmission do 2.76 pytanie tylko czy to oby napewno o to chodzi. Może ktoś potwierdzić?
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

Tektrom

Cytat

stabilność czego? prędkość czego? Transmission ogólnie obciąża bardzo router. Pytanie czy wcześniej działo się też coś takiego?

Dziekuje shibby za zainteresowanie.
Po uruchomieniu transmission zauwazylem ze strony ledwo mi sie otwieraja, wszedlem na http://www.netmeter.pl i zbadalem stabilnosc i predkosc lacza z wlaczonym transmission i wylaczonym.
Fakt po wylaczeniu transmission strony otwieraja sie normalnie. Jak bede w domu to wgram soft z transmission 2.76 i wtedy zobacze

shibby
transmission obciaza router bo:
- nawiązuje bardzo dużo polaczen jednoczesnych. Może nic nie sciagac lub sciagac wolno ale lacze będzie zapchane iloscia polaczen jednoczesnych
- zapisuje na dysk usb co dodatkowo obciaza procesor routera
- jest zasoborzerny, zajmuje znaczna ilość ramu i procesora

maciej2
Nie do końca się z tym zgodzę, czasem miałem około 15 torków i nie odczułem różnicy w prędkości internetu. A też nie miałem specjalnej konfiguracji transmissiona.
ASUS RT-AC66U v B1 - Asuswrt-Merlin
ASUS WL-500gP v2 - FreshTomato

tom78

Cytat

shibby napisał(a):

stabilność czego? prędkość czego? Transmission ogólnie obciąża bardzo router. Pytanie czy wcześniej działo się też coś takiego? Dla mnie żaden problem cofnąć transmission do 2.76 pytanie tylko czy to oby napewno o to chodzi. Może ktoś potwierdzić?

Nie potwierdzam - owszem router ma większe obciążenie niż przy kliencie Asusa ale przy odpowiednim ustawieniu QoS na RT-N66U nie ma problemu ze stronami. Wczoraj testowałem ponad 10 GB ściągnięte w tym czasie strony www (2 komputery plus tablet) otwierały się, teamspeak 3 (voip) plus gra sieciowa - nikt się z domowników nie skarżył.

ps. shibby dobra robota teraz dopiero widzę jak powinien dobrze QoS działać - porównując do fabrycznego fw Smile .
Edytowany przez tom78 dnia 02-03-2013 21:48
Asus RT-AC87U OFW
Asus RT-N66u Merlin
2xWRT54GL Tomato v1.28
Qnap TS-112

TheWB
a jest możliwość żeby qos filtrował transmission na ruterze?
Asus RT N-16
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-083V K26 USB AIO

OSCAM 1.10rc build #6000
http://www.2shared.com/file/YrSr457D/...ipsel.html

Tektrom

Cytat

Nie potwierdzam - owszem router ma większe obciążenie niż przy kliencie Asusa ale przy odpowiednim ustawieniu QoS na RT-N66U nie ma problemu ze stronami.

Moglbys podpowiedziec jakie ustawienia Qos bys polecil bo nie wiem ktora to opcja jest do torrentow.

Ograniczylem upload do 15k i jak narazie interent hula przy transmission. Potestuje jeszcze.

z ciekawosci tez zmierzylem pobor mocy i jestem pozytywnie zaskoczony:
bez trasmission 5,1W
z transmission 6,5W

labik

Cytat

maciej2 napisał(a):

Nie do końca się z tym zgodzę, czasem miałem około 15 torków i nie odczułem różnicy w prędkości internetu. A też nie miałem specjalnej konfiguracji transmissiona.

@maciej2 zaciągnij kiedyś popularnego torka , gdzie jest kilkadziesiąt seedów i ich udostępnienie przewyższa możliwości Twojego łącza.Zmienisz zdanie ;-)
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

maciej2
@labik ok, ale Ty mówisz o "ściąganiu", ale ja mówię o ściągniętych torkach tzn seedowanych. Jeśli mi torrent pobiera na full lub wysyła full to ok jest różnica.
Np: teraz leci pobierania ~ 500 kb strony są ok, film oglądałem też routera i nie było problemów. Łącze 6Mb.
ASUS RT-AC66U v B1 - Asuswrt-Merlin
ASUS WL-500gP v2 - FreshTomato

labik
no to się dogadaliśmy w końcu Smile . Masz rację router udostępnia bez problemu.Problem jest z pobieraniem Wink
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

szablix
Witam
Mam ponowne zapytanie, tym razem dotyczy wersji tomato do routera asus rt-n10u ver. VB1 chciałem wgrać wersję tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-105-PL-VPN i czy ta wersja jest poprawna ?

tom78

Cytat

TheWB napisał(a):

A dlaczego nie może filtrować - nie bardzo rozumiem pytania, dopal QoS i odpal transmission z jakimś popularnym plikiem i obserwuj "pomarańczowy" obszar - klasę p2p/bulk .

Cytat

Tektrom napisał(a):

Moglbys podpowiedziec jakie ustawienia Qos bys polecil bo nie wiem ktora to opcja jest do torrentow.

Każdy w sumie ustawia pod siebie - określ co potrzebujesz na jakich ip i portach to pracuje, utwórz reguły podnieś je odpowiednio wysoko, do tego limity. Mi pomaga obserwowanie wykresów - bardzo ułatwia uruchomienie analizy ruchu i zapytań - zapisywania najczęściej używanych hostów, portów, protokołów przez poszczególne ip'ki w Twojej sieci.

Tak wygląda moje łącze bez obciążenia transmission :

i.imgur.com/mKMjEu3.png
a tak wygląda po włączeniu przy pełnym obciążeniu :
i.imgur.com/Z5ziOzZ.png

Pod fabrycznym softem nie udało mi się tego zrobić - generalnie założyłem sobie że dla 1/3 łącza ma być nietykalna dla klasy p2p/bulk jak widać prawie się to udało w upload musiałem trochę więcej "popuścić" bo musiałem pilnować ping'a w voip'ie i grach sieciowych.
Na staruszku "pomidorowym" WRT54 GL nie udawało mi się utrzymać takich niskich pingów - ilość połączeń zapychał je, N66U z tego co widzę bierze to "na klatę" Smile .
Edytowany przez tom78 dnia 03-03-2013 01:35
Asus RT-AC87U OFW
Asus RT-N66u Merlin
2xWRT54GL Tomato v1.28
Qnap TS-112

paczek72

Cytat

tom78 napisał(a):

Cytat

TheWB napisał(a):

A dlaczego nie może filtrować - nie bardzo rozumiem pytania, dopal QoS i odpal transmission z jakimś popularnym plikiem i obserwuj "pomarańczowy" obszar - klasę p2p/bulk .

Cytat

Tektrom napisał(a):

Każdy w sumie ustawia pod siebie - określ co potrzebujesz na jakich ip i portach to pracuje, utwórz reguły podnieś je odpowiednio wysoko, do tego limity. Mi pomaga obserwowanie wykresów - bardzo ułatwia uruchomienie analizy ruchu i zapytań - zapisywania najczęściej używanych hostów, portów, protokołów przez poszczególne ip'ki w Twojej sieci.

Tak wygląda moje łącze bez obciążenia transmission :

i.imgur.com/mKMjEu3.png
a tak wygląda po włączeniu przy pełnym obciążeniu :
i.imgur.com/Z5ziOzZ.png

Pod fabrycznym softem nie udało mi się tego zrobić - generalnie założyłem sobie że dla 1/3 łącza ma być nietykalna dla klasy p2p/bulk jak widać prawie się to udało w upload musiałem trochę więcej "popuścić" bo musiałem pilnować ping'a w voip'ie i grach sieciowych.
Na staruszku "pomidorowym" WRT54 GL nie udawało mi się utrzymać takich niskich pingów - ilość połączeń zapychał je, N66U z tego co widzę bierze to "na klatę" Smile .

Witam a tak w ogóle to WRT radził sobie z takim lączem?? Asus to inna generacja sprzetu Wink
Asus RT-N10U v.B1 ||Tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-PL-Nocat-VPN||
Linksys E 2500 OFW 1.0.0.7

shibby

Cytat

szablix napisał(a):

Witam
Mam ponowne zapytanie, tym razem dotyczy wersji tomato do routera asus rt-n10u ver. VB1 chciałem wgrać wersję tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-105-PL-VPN i czy ta wersja jest poprawna ?

Tak poprawna

paczek72
Witam patrze ze pojawiła sie nowa wersja Linksysa E2500 ver 2 czy wiecie czym sie rózni od ver 1 i czy mozna wrzucic tomato na ten router??
Asus RT-N10U v.B1 ||Tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-PL-Nocat-VPN||
Linksys E 2500 OFW 1.0.0.7

Graffy
Długi czas trzymałem się wersji Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-097 K26 USB VPN na RT-N16.
Wczoraj zrobiłem update do najnowszej 107, przed i po zrobiłem czyszczenie NVRAM. Ustawienia z palca wszystko od zera.

Staram się w miarę na bieżąco śledzić ten wątek.
Nie wiem czy międzyczasie też ten problem występował ale u mnie zatwierdzenie niektórych funkcji skutkuje brakiem dostępu do routera ( nie znaleziono strony ) na 10-20 sekund oraz brakiem internetu.
Przykładem będzie tu np. zmiana w zakładce Basic-Network lub Basic-Time
W wersji 097 takiego problemu na 100% nie było.
TP-Link TL-WDR4300 @ OpenWrt AA 12.09.1 (r41182), by obsy

shibby
po zatwierdzeniu zmian basic-network tak sie moze dziac bo bardzo duzo usług jest wtedy przeładowywanych. Cóż mogę powiedzieć... Tomato się rozrasta Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 88

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,624,267 unikalnych wizyt