Uwaga: poniższe opcje konfiguracyjne może zostały dodane do GUI tomato dla transmission wbudowanego (nie używam najnowszego tomato)
@Barticf:
upewnij się że masz włączony parametr start-added-torrents (domyśłnie powinien być właczony)
można zapauzowane przeforsować np:
Cytat
transmission-remote -t all -s
(dla niestandardowych portów/user/pass ustaw swoje, no i musisz mieć transmission-remote)
@q2werty: dopóki nie ustawisz inaczej, transmission jedzie na ustawieniach domyślnych. Domyślnie bufor jest ustawiony, możesz go zwiększyć. Możesz dodatkowo ustawić też preallocation. Więcej w konfigu.
Z mojego doświadczenia: ustawiając odpowiednio te 2 parametry mamy wpływ na stabilność pracy transmission
Aktualizacja: poprawiłem parametr -S na -s. -S służy do zatrzymywania, a -s do uruchamiania torrenta.Edytowany przez krisan dnia 09-08-2012 01:06
@Barticf:
inne sposoby niż wydanie polecenia (np. w schedulerze/lub jeśli używasz flexgeta- po jego uruchomieniu i zakończeniu, ale to już sprawa na inny wątek) niż transmission-remote -t all -S wydają mi się kombinowaniem :-)
Czasem obserwowałem, że po dodaniu torrenta do ściągania, transmission-deamon po połączeniu z trackerami, pauzował pobieranie. Nie wiem, czy to wynik bugów we wcześniejszych wersjach, czy np. efekt działania scrape-paused-torrents-enabled.
Od dłuższego czasu nie obserwuję takich problemów.
@Barticf:
inne sposoby niż wydanie polecenia (np. w schedulerze/lub jeśli używasz flexgeta- po jego uruchomieniu i zakończeniu, ale to już sprawa na inny wątek) niż transmission-remote -t all -S wydają mi się kombinowaniem :-)
Czasem obserwowałem, że po dodaniu torrenta do ściągania, transmission-deamon po połączeniu z trackerami, pauzował pobieranie. Nie wiem, czy to wynik bugów we wcześniejszych wersjach, czy np. efekt działania scrape-paused-torrents-enabled.
Od dłuższego czasu nie obserwuję takich problemów.
Jeśli nie używasz standardowych ustawień, musisz je podać podczas wywoływania transmission-remote: transmission-remote IP:PORT -n user:pass -t all -s
No i oczywiście, transmission-daemon musi być uruchomiony, aby nim sterować oraz ip z którego się łączysz musi być na whiteliście uruchomionego transmission-daemon, jeśli jest ona włączona. Jeśli masz zainstalowane transmission z optware i wbudowane, pamiętaj o właściwej ścieżce do właściwej wersji transmission.
Proponuję też wykonać transmission-remote -h aby zobaczyć dokładnie co i jak uruchomić.
Prawdopodobnie masz zainstalowanego bash-a - czasem stwarzał dodatkowe problemy ale raczej nie tym razem:)
Pomocne może być dodanie dodatkowego trackera/ów (czasem *.torrent lub magnet link nie zawiera jeszcze wszystkich dostępnych trackerów lub te podane zwracają małą listę seeds/lechs):
zamiast -s dajesz -tr LINK, np ... -tr udp://tracker.istole.it:80/announce
W razie problemów pisz.
Edytowany przez krisan dnia 09-08-2012 01:32
Też macie takie bugi w nowym transmission (2.61 z optware)?
Dodatkowo w Inspectorze jak wejdzie się na listę plików w torrencie to również w nazwy plików wciska coś w stylu R03;. WTF?
Też macie takie bugi w nowym transmission (2.61 z optware)?
Dodatkowo w Inspectorze jak wejdzie się na listę plików w torrencie to również w nazwy plików wciska coś w stylu R03;. WTF?
eRd napisał(a):
Edit:
Co nie zmienia faktu, że po naniesieniu tych zmian nadal jest kiszka ;)
Z tego co na szybko prześledziłem, to w nowym transmission (2.61) dodano nową funkcję setTextContent w common.js która w wielu miejscach zastąpiła funkcję setInnerHTML zdefiniowana również tam.
Szybkim 'obejściem' problemu może być (poniższy przykład dla transmission 2.61 z optware, ścieżki mogą się różnić dla wbudowanego-nie sprawdzałem) z zastosowaniem edytora 'nano':
Cytat
cd /opt/share/transmission/web/javascript/
cp common.js common.js.bak
nano common.js
// W pliku common.js szukamy setTextContent (wyszukiwanie Esc-F6) i dopisujemy linię:
// setInnerHTML(e, text);
// komentując pozostałe, np:
function setTextContent(e, text)
{
[b] setInnerHTML(e, text);[/b]
// if (e && (e.textContent != text))
// e.textContent = text;
};
Pamiętajcie o odświeżeniu strony (ew. wyczyszczeniu historii przeglądarki) aby to zadziałało. Nie trzeba restartować transmission. W razie problemów, można przywrócić wersję oryginalną z common.js.bak.
jak w transmission 2.33 ustawić listę jednoczesnych pobierań
dodałem coś takiego:
"download-queue-enabled": true,
"download-queue-size": 4,
ale bez powodzenia
Edytowany przez LuCzeK dnia 15-08-2012 07:45
LuCzek a dlaczego nie uzywasz gui Shibby z AIO tam tylko zmieniasz Transmission binary path na Optware i masz swoje transmission 2.33 i ustawianie z poziomu gui.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
transmission używam na synology w wersji 2.33 niestety z wymogów co do wersji klienta dla pewnych trackerów
wiem że w nowszych wersjach jest opcja ustawiania kolejkowania
sorki może troche nie w temacie transmission na tomato ale może ktoś podpowie
to zobaczysz ze kolejkowanie torrentow (Torrent queuing) zostalo dodane od v 2.40 wiec nie da sie ustawic tego w starszej jak nie jest to obslugiwane.
hm dziwne zazwyczaj trackery sie pluja jak ma sie za stara wesje softu. Ja osobiscie od poczatku czyli od 2002 uzywam torrentow i nigdy nie spotkalem sie z odwrotna sytuacja ale fakt ja uzywam globalne stronki.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
przemasisko dzieki za podpowiedź
chyba oleje 1 tracker i zainstaluje 2.50 właśnie dla Torrent queuing oraz Filtering by state and tracker do ludzkiego korzystania
Witam
Psiadam 2 routery: TellWell 3G z wpiętym modemem USB e173 (internet z Play) oraz Netgear WNR3500L v2 z podpiętym dyskiem 3.5" i firmware'em tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--100-AIO. Wcześniej posiadałem Asus'a WL500gP z tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-088-PL-Mega z podpiętym do portów USB tym samym dyskiem co obecnie (3 partycje: 1 x swap i 2 x ext3 10Gb docelowo na optware oraz 120Gb torrenty, samba) oraz do drugiego portu wpiętym modemem USB e173. Na konfiguracji z Asusem transsmission chodził może nie cudownie ale pobieranie było przyzwoite.
Obecnie na WNR3500L v2 po uruchomieniu transsmision (wszystko z GUI) pobieranie jest słabiutkie a tak na dobrą sprawę wysyłanie jest większe niż pobieranie. Dodatkowo po restarcie routera wszystkie torrenty przechodzą w tryb pause i muszę je wznawiać ręcznie.
Problem wiąże z:
a) po zainstalowaniu nowego rutera, wpisałem taką samą konfigurację do połączenia dysku (automontowanie + uruchomienie swapa, oraz takie sam ścieżki/katalogi) który chodził wcześniej na Asus'ie np. miejsce zapisów torrentów czy sam plik settings.json, który to plik pozostał nie zmieniony gdyż nie formatowałem ponownie dysku
b) po podłączeniu Netgear'a do TellWell'a jest coś nie tak z routingiem
Dotychczas wpisywałem (pierwsza strona z tego tutoriala) w scripts -> firewall:
przy czym zmieniłem port z 51413 na 51515 oraz vlan1 na vlan2.
Niestety te wpisy nie zmieniły nic w pracy transsmision. Chodzi ale bardzo wolno, zmieniałem różne trackery gdzie np. widzi 30 z 8 dostępnych a wysyłanie dalej większe niż pobierania.
Czy/jak powienienem przeinstalować/utworzyć nowy plik transsmission?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?