iBOOD NAS Zyxel NSA310 za 164,95 zł
|
gallus |
Dodano 19-10-2013 17:22
|
User
|
Witam
W ostatnim czasie zaczęłam zastanawiać się nad zakupem jakiegoś taniego nasa który miałby pełnić funkcję downloadera/serwera torrentów oraz backupu plików, ponieważ wydaje mi się on bardziej energooszczędny od mojego starego pc-ta który ciągnie 24h ok. 130W a nie robi nic poza czynnościami wymienionymi wcześniej. Mam więc pytanie dotyczące klienta torrent zawartego w urządzeniu nsa310 czy radzi sobie on z równoczesnym wysyłaniem powiedzmy ok. 40-50 pozycji torrent z prywatnych trackerów oraz czy można ustawić mu jakieś reguły pobierania/wysyłania w danych godzinach tak jak miało to miejsce w uTorrencie?
Z góry dzięki za odpowiedzi :) |
|
|
|
szymko1995 |
Dodano 20-10-2013 22:47
|
Power User
|
Cytat witgit napisał(a):
Może spróbuj wyjąć dysk i go sformatować pod windą.
A zyxela przywróć do ustawień fabrycznych przyciskiem factory reset z tyłu obudowy.
Też kiedyś miałem problemy.
Trochę będzie z tym zabawy, ale spróbuję, jak będę miał czas.
WNR3500Lv1+RT-AC56U @Tomato
Syno DS116+WD10EFRX
|
|
|
|
kamilj |
Dodano 20-10-2013 23:27
|
Moderator
|
Proponuje wszystkim którzy maja problemy z najnowszym softem zrobić donwgrade do wersji 4.50
Testowałem 4.61 i ciągle mam z nim problem że obciążenie procka jest w 100% przez proces convert.
Jak widać nie tylko ja mam problemy z tą wersją softu...
------------------------------------------------------------------------------
[b] RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p
|
|
|
|
lulo |
Dodano 21-10-2013 06:18
|
User
|
Cytat gallus napisał(a):
Witam
W ostatnim czasie zaczęłam zastanawiać się nad zakupem jakiegoś taniego nasa który miałby pełnić funkcję downloadera/serwera torrentów oraz backupu plików, ponieważ wydaje mi się on bardziej energooszczędny od mojego starego pc-ta który ciągnie 24h ok. 130W a nie robi nic poza czynnościami wymienionymi wcześniej. Mam więc pytanie dotyczące klienta torrent zawartego w urządzeniu nsa310 czy radzi sobie on z równoczesnym wysyłaniem powiedzmy ok. 40-50 pozycji torrent z prywatnych trackerów oraz czy można ustawić mu jakieś reguły pobierania/wysyłania w danych godzinach tak jak miało to miejsce w uTorrencie?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Działa bez problemu wysyłanie takiej ilości torrentów - działa u mnie 24/7 i max. obciążenie (90-100 %) jakie zauważyłem to wtedy, gdy ssam 3-4 torty na max. mojego łącza ( UPC 250/20) - i z tym też daje sobie radę (oczywiście też zależy dużo od dysku i /lub różnych patentów, np. ten: http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?p=31644#p31644 ).
W przeciwieństwie do problemów przedmówców z tą wersją OFW (4.61) całkowicie tego nie potwierdzam - ani razu nie doznał przywiechy - chodzi nieprzerwanie od chwili zaktualizowania i jednego restartu techniczno/koncepcyjnego po wprowadzeniu przeze mnie różnych modyfikacji w konfie co zapewnia wbudowany mechanizm rozszerzenia dostępu do systemu dzięki FFP.
Torków na seedzie mam w porywach do 200 i daje radę (nie zapominajcie, że transmission ochoczo korzysta ze swap) - wiadomo oczywiście, że wszystkich jednocześnie nie wysyłam...generalnie 10 torków daje radę bez bólu wysyłać jednocześnie z jakąś zadowalającą prędkością na różnych trackerach zamkniętych - głównie to kwestia dobrej konfiguracji swojego LAN/routera/klienta oraz odpowiedniego dysku no i oczywiście prędkości łącza.
Cóż...mechanizm planowania parametrów UL/DL w określonym czasie też jest, ale tylko globalny dla całego klienta...resztę parametrów można standardowo ustalić dla każdego torta jednocześnie, włącznie z kolejkowaniem - generalnie wszystko to co zapewnia w czystej formie sam klient transmission.
Także reasumując - NSA 310 jak najbardziej nadaje się do torków w sporej ilości. |
|
|
|
mak777 |
Dodano 21-10-2013 12:46
|
User
|
Czy jest jakaś opcja doinstalowania miniDLNA bez FFPsticka? Na oryginalnym sofcie? Chodzi o to, że mam już wszystko poustawiana pod siebie, nie chciałoby mi się wszystkiego od nowa ;P
Mam TV LG 42LA660s - no i niestety, tak jak wszystkim, przez Twonky nie działają napisy... Dlatego chciałbym spróbować mDLNA. A druga rzecz, nie licząc napisów, mam dużo filmów z kilkoma ścieżkami dźwiękowymi (ja wolę oryginalny dźwięk+napisy, ale czasami puszczam jakiś film rodzicom, a oni preferują lektora/dubbing), niestety nie mam możliwości włączenia ani napisów, ani innej ścieżki dźwiękowej - a te same pliki wrzucone na pendrive i podłączone bezpośrednio do TV dają taką opcję. |
|
|
|
lulo |
Dodano 21-10-2013 16:50
|
User
|
Generalnie bez FFP (w zasadzie, w pewnym sensie, nie jest już to stick - wszystko instalujesz na twardzielu z poziomu OFW - dodatkowy pendrive nie jest już wymagany do działania/instalacji dodatkowego softu) nie zwojujesz nic, jeżeli chcesz działać na oryginalnym sofcie.
Jeżeli coś więcej chcesz zwojować niż OFW+FFP zajrzyj na NAS-Central i/lub np. tu: http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=19&t=1581 |
|
|
|
SzalonyPtak |
Dodano 22-10-2013 09:05
|
User
|
Może to dziwne pytanie ale ...
Wie ktoś jak spolszczyć WordPressa zainstalowanego z pakietów zyxela ?
Odnośnie FTP.
Można nadać prawa odczytu i zapisu danemu userowi? Tak aby po zalogowaniu sie poprzez ftp widział tylko swój folder i koniec. Próbuje na różne kombinacje i zawsze dany user ma dostep do wszystkiego a nie tylko do swojego folderu. Sam juz nie wiem czy coś zle robie czy to błąd samego 310.
|
|
|
|
maciekkoper |
Dodano 23-10-2013 08:33
|
User
|
Witam
Niedawno stałem sie posiadaczem tego cuda Zyxel nsa310
Po zakupie szybka instalacja dysku zgrywanie 700GB danych na dysk no i update firmware do wersji 4.61
I tu moje pytania dotyczące tej wersji
Niewiem jak u was ale napisze co u mnie nie działa tak jak powinno a jest tego sporo
1-Nie usypia dysku (zmieniałem kilka wartośći 10-30 min wiecznie chodzi) a twonky serwer już dawno zbudował sobie baze plików
2 -Brak napisów w filmach na TV Samsung
3-Może to dziwne ale nie mogę sie dostać z smartfonu na udostępnione zasoby Zyxela (apka na tel to ES lub ASTRO ) w końcu to Samba
A wszystkie te żeczy działały na tomato z wpietym dyskiem usb bez problemów
Teraz pytanko
-czy można cofnąć sie do wersji np 4.50 normalnie z poziomu GUI firmware (być może tam to działało a ja nie przetestowałem
-Czy w wersji 4.61 można zaistalować ffp-stick i doinstalować minidlna ?
2- |
|
|
|
majkel152 |
Dodano 23-10-2013 14:37
|
OL Maniac
|
jest server vpn pptp na nim ?
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło
|
|
|
|
SzalonyPtak |
Dodano 23-10-2013 15:44
|
User
|
VPN brak
PPTP brak
|
|
|
|
kamilj |
Dodano 23-10-2013 20:21
|
Moderator
|
Mam telewizor Samsung i bez kłopotu odczytuje mi napisy do filmów.
Oczywiście napisy muszą mieć taką samą nazwę jak film i być w formacie srt.
Nazwa filmu i napisów nie może być za długa.
Bez kłopotu możesz zrobić downgrade softu z poziomu przeglądarki...
------------------------------------------------------------------------------
[b] RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p
|
|
|
|
maciekkoper |
Dodano 24-10-2013 06:41
|
User
|
Na stronie zyxela brak wersji 4.50 do ściągnięcia
Znalazłem jednak serwer ftp z całym softem do każdego z urządzeń zyxela a może się komuś przydać adres to ftp.zyxel.eu
Mam jeszcze pytanie w przypadku wgrania starej wersji softu i konfiguracji od zera co danymi na dysku da rade podmontować bez usuwania danych ? |
|
|
|
SzalonyPtak |
Dodano 24-10-2013 09:42
|
User
|
Wgrywałem soft kilka razy. Szedłem w górę i w dół.
NSA 310 mam podpięty poprzez ruter i soft wgrywałem poprzez wifi.
Po każdej zmianie zostaje mi wszystko po staremu. Tzn pliki jak i ustawienia konfiguracyjne mojego 310. Nic mi sie nie skasowało.
Przy okazji moge napisać że na najnowszym sofcie nie wstaje mi sam o danej godzinie po automatycznym wyłączeniu.
Za to działa poprawnie Wake On LAN.
|
|
|
|
jacabad |
Dodano 27-10-2013 23:08
|
User
|
Witam ostatnio zrobiłem aktualizacje do softu 4.61 niestety u mnie też na nim wzrosło obciążenie procesora chce wrócić do stabilnego softu i ściągnąłem następujące 4.50(AFK0) , 4.50(AFK1) I 4.51(AFK0) i tu pytanie do osób które już testowały te wszystkie softy testowały, który z tych trzech softów polecacie zainstalować jako stabilny dzieki z góry. |
|
|
|
noel20 |
Dodano 30-10-2013 20:16
|
User
|
Mi się czasami transmission wieszał nie wiedzieć czemu. Właśnie wpadłem na tą stronę, gdzie na nowym sofcie można go doinstalować bez ffp. Tak też zrobiłem, działa wszystko ok, błędów w ciągu kilku godzin nie zauważyłem, obciążenie procka w normie. Ale mam pytanie.
Jak teraz na doinstalowanym transmission na ofw zmienić ścieżkę, gdzie mają być zapisywane ściągnięte pliki? Bez ffp siłą rzeczy filezillą się połączyć nie mogę żeby w ogóle szukać pliku config |
|
|
|
magg |
Dodano 31-10-2013 13:22
|
User
|
To może ktoś pomoże mi jeszcze odnośnie serwera iTunes. W katalogu music mam 70GB plików mp3 od jakiegoś czasu musiałem wyłączyć server iTunes bo CPU skakało do 100% mem i swap tez. Zyxel wyłączał się po 5 minutach na ping odpowiadał ale nic po za tym.
To jest config iTunes serwera
/usr/local/etc/mt-daapd.conf
web_root /usr/local/apache/htdocs
port 3689
admin_pw mt-daapd
db_parms /i-data/md0/.zyxel
db_type sqlite3
mp3_dir /usr/local/etc/mt-daapd
servername mt-daapd
runas nobody
playlist /usr/local/etc/mt-daapd.playlist
extensions .mp3,.m4a,.m4p,.url,.wav,.mp4,.m4v
rescan_interval 180
always_scan 0
scan_type 0
Coś jest w nim nie tak? Miał już ktoś podobnie?
oryginalny firmware 4.51 + FFP stick usb |
|
|
|
SzalonyPtak |
Dodano 31-10-2013 14:17
|
User
|
Cytat noel20 napisał(a):
Mi się czasami transmission wieszał nie wiedzieć czemu. Właśnie wpadłem na tą stronę, gdzie na nowym sofcie można go doinstalować bez ffp. Tak też zrobiłem, działa wszystko ok, błędów w ciągu kilku godzin nie zauważyłem, obciążenie procka w normie. Ale mam pytanie.
Jak teraz na doinstalowanym transmission na ofw zmienić ścieżkę, gdzie mają być zapisywane ściągnięte pliki? Bez ffp siłą rzeczy filezillą się połączyć nie mogę żeby w ogóle szukać pliku config
Ja osobiście używam do połaczenia z transmission aplikacji Transmission Remote GUI.
W czasie dołączania nowego torrenta masz możliwość zapisu miejsca.
W moim przypadku np /i-data/md0/admin/download/Patryk lub /i-data/md0/video/full HD oczywiscie miejsce zapisu wskazujesz sam.
Przy okazji zapytam o FTP.
Albo jestem niedorozwinięty albo w najnowszym OFM jest ząk. Nie umiem ustawić prawa dla danego użytkownika dla danego folderu.
Tzn za każdym razem jak przydziele komus folder a ten dany uzytkownik logując sie poprzez np. TC to ma dostep do wszystkich zasobów nsa310 a powinien miec tylko do danego folderu. W skrócie. Potrzebuje aby ktos mi sie łączył poprzez TC zdalnie i widział, miał dostęp do danego katalogu i koniec
Prosze o mądre głowy o sprawdzenie tego i ewentualnie napisania jak idiocie jak to poprawnie wykonać
|
|
|
|
noel20 |
Dodano 31-10-2013 22:33
|
User
|
Dzięki kolego. Ten remote GUI rzeczywiście jest zdecydowanie bardziej rozbudowany i funkcjonalny, ale mi wystarcza web interface. Jednak jednego torka ściągnąłem za pomocą remote gui wcześniej zmieniając ścieżkę w programie gdzie ma zapisywać pliki i teraz już web interface zapisuje w nowym miejscu.
Dzięki raz jeszcze za pomoc.
Pozdrawiam |
|
|
|
witgit |
Dodano 01-11-2013 11:37
|
User
|
Przez web interface też możesz zmieniać miejsce zapisu. |
|