22 Listopada 2024 21:25:43
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.226.187.210
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
iBOOD NAS Zyxel NSA310 za 164,95 zł
gallus
Witam

W ostatnim czasie zaczęłam zastanawiać się nad zakupem jakiegoś taniego nasa który miałby pełnić funkcję downloadera/serwera torrentów oraz backupu plików, ponieważ wydaje mi się on bardziej energooszczędny od mojego starego pc-ta który ciągnie 24h ok. 130W a nie robi nic poza czynnościami wymienionymi wcześniej. Mam więc pytanie dotyczące klienta torrent zawartego w urządzeniu nsa310 czy radzi sobie on z równoczesnym wysyłaniem powiedzmy ok. 40-50 pozycji torrent z prywatnych trackerów oraz czy można ustawić mu jakieś reguły pobierania/wysyłania w danych godzinach tak jak miało to miejsce w uTorrencie?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

szymko1995

Cytat

witgit napisał(a):

Może spróbuj wyjąć dysk i go sformatować pod windą.
A zyxela przywróć do ustawień fabrycznych przyciskiem factory reset z tyłu obudowy.

Też kiedyś miałem problemy.

Trochę będzie z tym zabawy, ale spróbuję, jak będę miał czas.
WNR3500Lv1+RT-AC56U @Tomato
Syno DS116+WD10EFRX

kamilj
Proponuje wszystkim którzy maja problemy z najnowszym softem zrobić donwgrade do wersji 4.50
Testowałem 4.61 i ciągle mam z nim problem że obciążenie procka jest w 100% przez proces convert.
Jak widać nie tylko ja mam problemy z tą wersją softu...
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

lulo

Cytat

gallus napisał(a):

Witam

W ostatnim czasie zaczęłam zastanawiać się nad zakupem jakiegoś taniego nasa który miałby pełnić funkcję downloadera/serwera torrentów oraz backupu plików, ponieważ wydaje mi się on bardziej energooszczędny od mojego starego pc-ta który ciągnie 24h ok. 130W a nie robi nic poza czynnościami wymienionymi wcześniej. Mam więc pytanie dotyczące klienta torrent zawartego w urządzeniu nsa310 czy radzi sobie on z równoczesnym wysyłaniem powiedzmy ok. 40-50 pozycji torrent z prywatnych trackerów oraz czy można ustawić mu jakieś reguły pobierania/wysyłania w danych godzinach tak jak miało to miejsce w uTorrencie?

Z góry dzięki za odpowiedzi Smile

Działa bez problemu wysyłanie takiej ilości torrentów - działa u mnie 24/7 i max. obciążenie (90-100 %) jakie zauważyłem to wtedy, gdy ssam 3-4 torty na max. mojego łącza ( UPC 250/20) - i z tym też daje sobie radę (oczywiście też zależy dużo od dysku i /lub różnych patentów, np. ten: http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?p=31644#p31644 ).
W przeciwieństwie do problemów przedmówców z tą wersją OFW (4.61) całkowicie tego nie potwierdzam - ani razu nie doznał przywiechy - chodzi nieprzerwanie od chwili zaktualizowania i jednego restartu techniczno/koncepcyjnego po wprowadzeniu przeze mnie różnych modyfikacji w konfie co zapewnia wbudowany mechanizm rozszerzenia dostępu do systemu dzięki FFP.
Torków na seedzie mam w porywach do 200 i daje radę (nie zapominajcie, że transmission ochoczo korzysta ze swap) - wiadomo oczywiście, że wszystkich jednocześnie nie wysyłam...generalnie 10 torków daje radę bez bólu wysyłać jednocześnie z jakąś zadowalającą prędkością na różnych trackerach zamkniętych - głównie to kwestia dobrej konfiguracji swojego LAN/routera/klienta oraz odpowiedniego dysku no i oczywiście prędkości łącza.
Cóż...mechanizm planowania parametrów UL/DL w określonym czasie też jest, ale tylko globalny dla całego klienta...resztę parametrów można standardowo ustalić dla każdego torta jednocześnie, włącznie z kolejkowaniem - generalnie wszystko to co zapewnia w czystej formie sam klient transmission.
Także reasumując - NSA 310 jak najbardziej nadaje się do torków w sporej ilości.

mak777
Czy jest jakaś opcja doinstalowania miniDLNA bez FFPsticka? Na oryginalnym sofcie? Chodzi o to, że mam już wszystko poustawiana pod siebie, nie chciałoby mi się wszystkiego od nowa ;P

Mam TV LG 42LA660s - no i niestety, tak jak wszystkim, przez Twonky nie działają napisy... Dlatego chciałbym spróbować mDLNA. A druga rzecz, nie licząc napisów, mam dużo filmów z kilkoma ścieżkami dźwiękowymi (ja wolę oryginalny dźwięk+napisy, ale czasami puszczam jakiś film rodzicom, a oni preferują lektora/dubbing), niestety nie mam możliwości włączenia ani napisów, ani innej ścieżki dźwiękowej - a te same pliki wrzucone na pendrive i podłączone bezpośrednio do TV dają taką opcję.

lulo
Generalnie bez FFP (w zasadzie, w pewnym sensie, nie jest już to stick - wszystko instalujesz na twardzielu z poziomu OFW - dodatkowy pendrive nie jest już wymagany do działania/instalacji dodatkowego softu) nie zwojujesz nic, jeżeli chcesz działać na oryginalnym sofcie.
Jeżeli coś więcej chcesz zwojować niż OFW+FFP zajrzyj na NAS-Central i/lub np. tu: http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=19&t=1581

SzalonyPtak
Może to dziwne pytanie ale ... Smile

Wie ktoś jak spolszczyć WordPressa zainstalowanego z pakietów zyxela ?

Odnośnie FTP.
Można nadać prawa odczytu i zapisu danemu userowi? Tak aby po zalogowaniu sie poprzez ftp widział tylko swój folder i koniec. Próbuje na różne kombinacje i zawsze dany user ma dostep do wszystkiego a nie tylko do swojego folderu. Sam juz nie wiem czy coś zle robie czy to błąd samego 310.

maciekkoper
Witam
Niedawno stałem sie posiadaczem tego cuda Zyxel nsa310
Po zakupie szybka instalacja dysku zgrywanie 700GB danych na dysk no i update firmware do wersji 4.61
I tu moje pytania dotyczące tej wersji
Niewiem jak u was ale napisze co u mnie nie działa tak jak powinno a jest tego sporo
1-Nie usypia dysku (zmieniałem kilka wartośći 10-30 min wiecznie chodzi) a twonky serwer już dawno zbudował sobie baze plików
2 -Brak napisów w filmach na TV Samsung
3-Może to dziwne ale nie mogę sie dostać z smartfonu na udostępnione zasoby Zyxela (apka na tel to ES lub ASTRO ) w końcu to Samba
A wszystkie te żeczy działały na tomato z wpietym dyskiem usb bez problemów

Teraz pytanko
-czy można cofnąć sie do wersji np 4.50 normalnie z poziomu GUI firmware (być może tam to działało a ja nie przetestowałem
-Czy w wersji 4.61 można zaistalować ffp-stick i doinstalować minidlna ?

2-

majkel152
jest server vpn pptp na nim ?
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

SzalonyPtak
VPN brak
PPTP brak

kamilj
Mam telewizor Samsung i bez kłopotu odczytuje mi napisy do filmów.
Oczywiście napisy muszą mieć taką samą nazwę jak film i być w formacie srt.
Nazwa filmu i napisów nie może być za długa.

Bez kłopotu możesz zrobić downgrade softu z poziomu przeglądarki...
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

maciekkoper
Na stronie zyxela brak wersji 4.50 do ściągnięcia
Znalazłem jednak serwer ftp z całym softem do każdego z urządzeń zyxela a może się komuś przydać adres to ftp.zyxel.eu
Mam jeszcze pytanie w przypadku wgrania starej wersji softu i konfiguracji od zera co danymi na dysku da rade podmontować bez usuwania danych ?

SzalonyPtak
Wgrywałem soft kilka razy. Szedłem w górę i w dół.
NSA 310 mam podpięty poprzez ruter i soft wgrywałem poprzez wifi.
Po każdej zmianie zostaje mi wszystko po staremu. Tzn pliki jak i ustawienia konfiguracyjne mojego 310. Nic mi sie nie skasowało.

Przy okazji moge napisać że na najnowszym sofcie nie wstaje mi sam o danej godzinie po automatycznym wyłączeniu.
Za to działa poprawnie Wake On LAN.

jacabad
Witam ostatnio zrobiłem aktualizacje do softu 4.61 niestety u mnie też na nim wzrosło obciążenie procesora chce wrócić do stabilnego softu i ściągnąłem następujące 4.50(AFK0) , 4.50(AFK1) I 4.51(AFK0) i tu pytanie do osób które już testowały te wszystkie softy testowały, który z tych trzech softów polecacie zainstalować jako stabilny dzieki z góry.

noel20
Mi się czasami transmission wieszał nie wiedzieć czemu. Właśnie wpadłem na tą stronę, gdzie na nowym sofcie można go doinstalować bez ffp. Tak też zrobiłem, działa wszystko ok, błędów w ciągu kilku godzin nie zauważyłem, obciążenie procka w normie. Ale mam pytanie.
Jak teraz na doinstalowanym transmission na ofw zmienić ścieżkę, gdzie mają być zapisywane ściągnięte pliki? Bez ffp siłą rzeczy filezillą się połączyć nie mogę żeby w ogóle szukać pliku config

magg
To może ktoś pomoże mi jeszcze odnośnie serwera iTunes. W katalogu music mam 70GB plików mp3 od jakiegoś czasu musiałem wyłączyć server iTunes bo CPU skakało do 100% mem i swap tez. Zyxel wyłączał się po 5 minutach na ping odpowiadał ale nic po za tym.
To jest config iTunes serwera

/usr/local/etc/mt-daapd.conf                         
web_root        /usr/local/apache/htdocs
port            3689
admin_pw        mt-daapd
db_parms        /i-data/md0/.zyxel
db_type         sqlite3
mp3_dir         /usr/local/etc/mt-daapd
servername      mt-daapd
runas           nobody
playlist        /usr/local/etc/mt-daapd.playlist
extensions      .mp3,.m4a,.m4p,.url,.wav,.mp4,.m4v
rescan_interval 180
always_scan     0
scan_type       0

Coś jest w nim nie tak? Miał już ktoś podobnie?
oryginalny firmware 4.51 + FFP stick usb

SzalonyPtak

Cytat

noel20 napisał(a):

Mi się czasami transmission wieszał nie wiedzieć czemu. Właśnie wpadłem na tą stronę, gdzie na nowym sofcie można go doinstalować bez ffp. Tak też zrobiłem, działa wszystko ok, błędów w ciągu kilku godzin nie zauważyłem, obciążenie procka w normie. Ale mam pytanie.
Jak teraz na doinstalowanym transmission na ofw zmienić ścieżkę, gdzie mają być zapisywane ściągnięte pliki? Bez ffp siłą rzeczy filezillą się połączyć nie mogę żeby w ogóle szukać pliku config

Ja osobiście używam do połaczenia z transmission aplikacji Transmission Remote GUI.
W czasie dołączania nowego torrenta masz możliwość zapisu miejsca.
W moim przypadku np /i-data/md0/admin/download/Patryk lub /i-data/md0/video/full HD oczywiscie miejsce zapisu wskazujesz sam.

Przy okazji zapytam o FTP.
Albo jestem niedorozwinięty albo w najnowszym OFM jest ząk. Nie umiem ustawić prawa dla danego użytkownika dla danego folderu.
Tzn za każdym razem jak przydziele komus folder a ten dany uzytkownik logując sie poprzez np. TC to ma dostep do wszystkich zasobów nsa310 a powinien miec tylko do danego folderu. W skrócie. Potrzebuje aby ktos mi sie łączył poprzez TC zdalnie i widział, miał dostęp do danego katalogu i koniec

Prosze o mądre głowy o sprawdzenie tego i ewentualnie napisania jak idiocie jak to poprawnie wykonać Smile

noel20
Dzięki kolego. Ten remote GUI rzeczywiście jest zdecydowanie bardziej rozbudowany i funkcjonalny, ale mi wystarcza web interface. Jednak jednego torka ściągnąłem za pomocą remote gui wcześniej zmieniając ścieżkę w programie gdzie ma zapisywać pliki i teraz już web interface zapisuje w nowym miejscu.
Dzięki raz jeszcze za pomoc.
Pozdrawiam

witgit
Przez web interface też możesz zmieniać miejsce zapisu.

noel20
Czemu nie mogłem tego znaleźć... jak to zrobić?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 102

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,294,661 unikalnych wizyt