23 Listopada 2024 02:00:45
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.147.36.106
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
iBOOD NAS Zyxel NSA310 za 164,95 zł
ZuberA

Cytat

ProgressiveTrance napisał(a):

Cytat

j3ryw napisał(a):

Niestety zyxel nie radzi sobie z budzeniem po wyłączeniu, ja sobie z tym poradziłem w ten sposób, ze na ruterze ustawiłem WOL na określoną godzinę dla zyxela i ruter budzi go bezproblemowo.

Mam do ciebie małą prośbe ,czy możesz mi opisac jak takie cos mam sobie zrobic? zalezy mi na tym zeby się serwer włączał o okreslonych godzinach,ja mam router DSL 2780B i nie wiem czy da rade zrobic cos w nim,
pozdrawiam.

Zyxel nie ma w oprogramowaniu uruchomienia o określonej godzinie. Tylko restart i wyłączenie. Z kolei na twój router nie ma alternatywnego oprogramowania abyś mógł zrobić coś takiego jak opisywałem prędzej ( http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=14139&pid=108098#post_108098 ). I tak jak kolega napisał - na oryginalnym sofcie tego nie zrobisz.

szymko1995

Cytat

mosao napisał(a):

Cytat

Jakieś pomysły, jak go odratować?

Kabelek konwerter USB -> TTL 3,3V. Zobaczysz co uboot/kernel pluje i zaradzimy

Okazało się, że mimo moich słów dziadek przyszedł i na chama odłączył przedłużacz z prądu.
Pewnie poszło spięcie i coś się upaliło. Myślę, że nie ma niestety co ratować. Sad
WNR3500Lv1+RT-AC56U @Tomato
Syno DS116+WD10EFRX

mosao
A kupiłeś ten kabelek? Możesz wyjąć dysk i podłączyć do peceta... sprawdzisz dysk pod linuksem (może być live-cd) i zobaczysz co się da uratować/zarchiwizować
TL-WDR4300 @OpenWrt Barrier Breaker

cj_clon
Witajcie mam kilka pytań co do oto tego serwera ZYXEL NSA-310 a mianowicie:
Czy da się na nim postawić FTP, transmisiona, sambe, oraz czy czy jest może tam funkcja DLNA?? Bo chciałbym to podłączyć pod tv??

dzięki za info..

grequ22

Cytat

cj_clon napisał(a):

Czy da się na nim postawić FTP, transmisiona, sambe, oraz czy czy jest może tam funkcja DLNA?? Bo chciałbym to podłączyć pod tv??

dzięki za info..

a przeczytać na stronie producenta lub pierwszy lepszy test nie łaska ??
Prawie wszytko o czym piszesz jest już w standardowym firmware, mniej lub bardziej rozbudowane, ale jest.

jaro44

Cytat

cj_clon napisał(a):

dzięki za info..

Zainstaluj na nim debiana lub openwrt i możesz uruchomić na nim prawie wszystko,
a na pewno to co podałeś Wink
LINK
Edytowany przez jaro44 dnia 29-06-2013 21:08

witgit
Nie wiem dlaczego doda dysku święci u mnie na czerwono. Dysk ok, smart nie widzi błędów. Co się mogło stać?

szymko1995

Cytat

mosao napisał(a):

A kupiłeś ten kabelek? Możesz wyjąć dysk i podłączyć do peceta... sprawdzisz dysk pod linuksem (może być live-cd) i zobaczysz co się da uratować/zarchiwizować

Teraz nie miałem na to czasu.
Dysk wyjęty i wygląda na nienaruszony. Żadnego zapachu spalenizny i zwęglenia.
Kabelek zamówię, jak będę miał trochę czasu. Rozumiem, że pomożecie jbc z debugowaniem?

Połączony z 14 lipiec 2013 12:42:27:
Czy ktoś ma może link do stabilnej (przynajmniej jedno z ostatnich rc) wersji fw v4.60? Podane na niemieckim forum są wygasłe.
Dostępna jest jedynie wersja testowa v4.61, z którą mam problemy.
Edytowany przez szymko1995 dnia 14-07-2013 12:42
WNR3500Lv1+RT-AC56U @Tomato
Syno DS116+WD10EFRX

lulo
Coś nie mogę znaleźć linków - jakby kolega chciał skorzystać to mam w swoich zbiorach - działałem na nim i jest ok.
460afk0b2.bin

Połączony z 19 lipiec 2013 03:53:02:
Jednak znalazłem oryginalne linki:

ftp://ftp.zyxel-tech.de/NSA310/firmware/460AFK0b1.bin
ftp://ftp.zyxel-tech.de/NSA310/firmware/460AFK0b2.bin
ftp://ftp.zyxel-tech.de/NSA310/firmware/461AFK0b1.bin
ftp://ftp.zyxel-tech.de/NSA310/firmware/ZYFW_INFO.tgz
Edytowany przez lulo dnia 19-07-2013 03:53

antzuch
Koledzy
Czy da sie na oryginalnym sofcie plus fdp ustawić wyłączenie dysku w jakiś godzinach? W nocy to budzenie mnie dobija. Czy można regulować też prędkość wiatraka?
Pozdrawiam

kold11
Witam
Chcę kupić ten NAS, jestem początkujący i mam kilka pytań na które narazie nie znalazłem odpowiedzi:
- w specyfikacjach piszą, że obsługuje dyski 2TB/3TB, czy na alternatywnym oprogramowaniu jest możliwość obsługi większych? Pytam przyszłościowo gdyby trzeba było zastosować dyski 4-5-6TB?
- czy eSata umożliwia podłączenie na alternatywnym oprogramowaniu drugiego dysku, żeby mieć wtedy np. 3TB w środku i 2TB na eSata, czy tylko można RAID1?
- czy tak samo j.w. można z dyskami na USB 2,5"?

raptor123
Ktoś w wątku szukał User Guide, to znalazłem:
ftp://ftp.zyxel-tech.de/2.new_mirror/NSA310/user_guide/
Pasuje do kilku modeli Zyxel'a

vesperos
Jest opcja na pobieranie napisów poprzez konsolę? Jakaś paczka do ffp?

lulo
ftp://downloader:atokiq74@ftp.zyxel.de/TH/Beta/461afk0b2.bin - polecam najnowszą wersje ofw 4.61 b 2 - teraz pełny wypas - ffp jest od razu jako pakiet do zainstalowania co znacząco ułatwia wszystko.
Grin

tu_es
Wrzuciłem linka do Total Commandera, połączyło, ale nie znalazło pliku 461afk0b2.bin Sad

bercikq
witam czy na tym urządzeniu można odpalić coś na wzór chomikbox zależy mi głównie na wysyłaniu plików na swojego chomika??

lulo

Cytat

tu_es napisał(a):

Wrzuciłem linka do Total Commandera, połączyło, ale nie znalazło pliku 461afk0b2.bin Sad

Zaraz wrzucę gdzieś na upload i wkleję w tym poście - faktycznie - autor widocznie uznał, że nie jest to dobry moment albo producent miał pewne "ale"...hehe. Grin

EDIT:
http://speedy.sh/fgptk/461afk0b2.bin

http://www25.zippyshare.com/v/36950309/file.html

http://files.fm/u/kmqjhfh

Poza tym nie wiem czy czasem któryś z tych plików nie jest już następną wersją - ale nie ma pewności czy to oby na pewno pod nsa310 - ftp://ftp.zyxel.de/TH/Forum/

Połączony z 18 sierpień 2013 13:35:00:
I jeszcze jeden link bo już nie mam więcej czasu na czekanie, aż będzie można edytować swojego posta:
http://www.sendspace.com/file/o8jnkz

Także polecam - w zasadzie na tym fw już praktycznie można posadzić (ba ! - skompilować sobie !) prawie wszystko co uciągnie ten sprzęcior. Grin

Połączony z 18 sierpień 2013 13:39:13:
Wktadł się błąd - prawidłowy link do ftp z ostatnich 2-óch moich postów to: ftp://downloader@ftp.zyxel.de/TH/Forum/

Połączony z 18 sierpień 2013 13:45:03:
Nie wiem co jest ale nie da się skopiować z przeglądarki - mniejsza o to - ten link wchodzi i wspomniane nowsze fw są tu - ftp://downloader:atokiq74@ftp.zyxel.de/TH/Firmware

Połączony z 18 sierpień 2013 13:50:30:
Ech - qrna olek - niezła jazda z tymi przekierowaniami na tym ftp - powyżej też nie ten link (co prawda można sobie przejść wyżej i znaleźć) - podaję więc dla pewności ostateczny link do katalogu na ftp z prawdopodobnie najnowszymi fw z tej seri (jakby już nie było proszę pisać to wstawię) :
ftp://downloader:atokiq74@ftp.zyxel.de/TH/Forum

Połączony z 18 sierpień 2013 14:02:48:
http://www.zyxelforum.de/viewtopic.php?f=67&t=5363 - zgadza się - także mamy oficjalną wersję 4.61 - powyższy katalog właśnie zawiera oficjalną wersję.
Grin

Połączony z 18 sierpień 2013 14:06:19:
ftp://ftp.zyxel-tech.de/2.new_mirror/NSA310/firmware/461AFK0C0.bin - tu inny, oficjalny mirror.

Połączony z 18 sierpień 2013 14:07:36:
ftp://ftp.zyxel-tech.de/2.new_mirror/NSA310/firmware/zyfw_src_url - proszę nie zapomnieć wgrać tego pliku do zypkg na dysku.

Połączony z 18 sierpień 2013 14:14:15:
Generalnie nie wszystkim wchodzi lekko aktualizacja więc radzę zrobić tak jak ja - odinstalować wszystko bez zachowania zmian. Po aktualizacji i jeszcze jednym restarcie powinno być już dobrze. Wtedy można wszystko co nam potrzebne z repo instalować na czysto.
Jest to co prawda oficjalne wydanie ale opatrzone nadal opisem "do testów" - proszę się tym nie przejmować.

Połączony z 18 sierpień 2013 14:15:53:
A jak komuś nie podejdzie zalecam wrócić do b2 - według mojego osobistego odczucia jest mimo wszystko bardziej elastyczny w użytkowaniu po mimo kilku błędów.
Edytowany przez lulo dnia 18-08-2013 14:15

enigma
Heja,

mam teraz 4.51(AFK.0) czy mogę zapakować 4.61 bez utraty danych czy coś się zmienia i zrobi formata?

ZuberA
Wszystko zostanie

enigma

Cytat

ZuberA napisał(a):

Wszystko zostanie

thx Smile pora na UP'a

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 96

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,322,878 unikalnych wizyt