OScam 1.10
|
pfa |
Dodano 09-02-2013 11:19
|
User
|
Witam,
Ja też testuję tę najnowszą kompilację i faktycznie działa b.stabilnie, ale...niestety jest problem z oscam.whitelist, którego oscam jakby w ogóle nie widział. Sypie not found'ami niemiłosiernie, przy każdym tak naprawdę przełączeniu kanału. Przy 2 kartach to już znacznie wiekszy problem. Mam porównanie np. z oscamem 7280, gdzie tej przypadłości nie zaobserwowałem. Jak macie jakiś pomysł jak to wyeliminować to proszę o podpowiedź, bo chętnie bym zmienił już na tę wersję, ale ten bug na razie ją dyskwalifikuje. Pzdr |
|
|
|
bychol |
Dodano 21-02-2013 14:37
|
User
|
A ma ktoś pomysł czemu oscam nieraz się wysypie na time out IO coś tam i bez restartu rutera się nie obejdzie, a nieraz chodzi stabilnie i jest nie do zajechania, o co w tym chodzi ??
Połączony z 27 kwiecień 2013 16:27:36:
Ktoś pomoże ??
2013/04/27 16:19:18 1008FA30 r rearder [mouse] Timeout in IO_Serial_WaitToWrite, delay=0 us, timeout=806 us
Czemu oscam się na tym wysypuje, potem pomaga tylko restart rutera, jak to uzdrowić kroś wie ??
Edytowany przez bychol dnia 27-04-2013 16:27
|
|
|
|
KraKra |
Dodano 10-09-2013 15:15
|
User
|
Cytat Czemu oscam się na tym wysypuje, potem pomaga tylko restart rutera, jak to uzdrowić kroś wie ??
Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale zauważyłem dopiero teraz i odpisuje: z dużą dozą prawdopodobieństwa przyczyną jest to, że zasilania dla Phoenixa nie starcza. Jeśli Phoenix jest w wersji USB, to podłączenie go przez huba z zasilaniem może pomóc. |
|
|
|
posucha |
Dodano 14-11-2013 12:14
|
User
|
A czy istnieje skrypt, który restartował by oscama wtedy kiedy nastąpi przekroczenie czasu odpowiedzi z karty?
O co mi chodzi.
Mam oscama zainstalowanego na Asusie RTN16 tomato 108 PL, czytnikiem jest phoenix na ftdi podłączony do usb. Przez pół roku wszystko działało bez problemowo a teraz coraz częściej w logach oscama dostaje informacje, że czas odpowiedzi z karty został przekroczy.
Wygląda to tak jakby zawieszała się karta włożona do phoenixa, czyszczenie styków karty, czytnika i inne mechaniczne zabiegi nie przynoszą poprawy.
Jakie są objawy.
Oscam sobie działa prawidłowo i się nie zawiesza, jest listowany w procesach jako uruchomiony i bez problemu można wejść do oscama poprzez web interfejs.
Również czytnik się nie zawiesza, cały czas ma status connected i dopiero fizyczne odłączenie kabla zmienia ten status.
Po prostu czytnik zachowuje się tak jakby nagle przestał widzieć kartę, wysyłane są zapytania do karty ale przychodzi odpowiedź, że na karcie nie można znaleźć uprawnień do odbioru jakiegoś kanału pomimo, że fizycznie te uprawnienia na karcie są.
Pomaga dopiero restart oscama poprzez jego interfejs web i wszystko działa jak należy przez pewien czas.
Tak sobie myślę, czy jest taki skrypt, który powiedzmy po pięciu przekroczonych czasach odpowiedzi od karty restartował by tego oscama samoczynnie? |
|
|
|
slawko |
Dodano 14-11-2013 12:29
|
User
|
Cytat posucha napisał(a):
A czy istnieje skrypt, który restartował by oscama wtedy kiedy nastąpi przekroczenie czasu odpowiedzi z karty?
O co mi chodzi.
Mam oscama zainstalowanego na Asusie RTN16 tomato 108 PL, czytnikiem jest phoenix na ftdi podłączony do usb. Przez pół roku wszystko działało bez problemowo a teraz coraz częściej w logach oscama dostaje informacje, że czas odpowiedzi z karty został przekroczy.
Wygląda to tak jakby zawieszała się karta włożona do phoenixa, czyszczenie styków karty, czytnika i inne mechaniczne zabiegi nie przynoszą poprawy.
Jakie są objawy.
Oscam sobie działa prawidłowo i się nie zawiesza, jest listowany w procesach jako uruchomiony i bez problemu można wejść do oscama poprzez web interfejs.
Również czytnik się nie zawiesza, cały czas ma status connected i dopiero fizyczne odłączenie kabla zmienia ten status.
Po prostu czytnik zachowuje się tak jakby nagle przestał widzieć kartę, wysyłane są zapytania do karty ale przychodzi odpowiedź, że na karcie nie można znaleźć uprawnień do odbioru jakiegoś kanału pomimo, że fizycznie te uprawnienia na karcie są.
Pomaga dopiero restart oscama poprzez jego interfejs web i wszystko działa jak należy przez pewien czas.
Tak sobie myślę, czy jest taki skrypt, który powiedzmy po pięciu przekroczonych czasach odpowiedzi od karty restartował by tego oscama samoczynnie?
Mam ten sam problem, tylko że od miesiąca, na razie nie znalazłem lekarstwa, najgorsze w moim przypadku jest to że muszę restartować router bo restart oscama nic nie daje.
Edytowany przez slawko dnia 14-11-2013 12:42
Asus RT-AC3200 + FreshTomato Firmware 2019.1.015 -beta K26ARM USB AIO-128K
Asus RT-N16 + FreshTomato Firmware 2019.1.015 MIPSR2-beta K26 USB AIO
|
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 14-11-2013 12:32
|
VIP
|
Musiał byś sobie taki napisać opierając go o log oscama - robiłem to kiedyś więc jest to do zrobienia.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
|
|
|
|
posucha |
Dodano 14-11-2013 12:43
|
User
|
A miałbyś coś takiego?
Mógłbyś poratować jakimś linkiem do poczytania jak do tego problemu podejść? |
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 14-11-2013 13:01
|
VIP
|
Można sie oprzeć na tym:
#!/bin/sh
LOG_OSCAM=/opt/oscam/log/oscam.log
#LOG_OSCAM_ALL=/opt/oscam/log/oscam_all.log
CHECK_OSCAM=/opt/log/Check_oscam.log
OSCAM_START=/opt/bin/oscam -b -c /opt/etc/oscam
while [ true ]
do
ALIVE=`ps|grep -v grep|grep "/opt/bin/oscam -b -c /opt/etc/oscam/"|wc -l`
if [ $ALIVE = 0 ]
then
$OSCAM_START
echo "`date` Oscam....Restart - powod: zanik procesow" >> $CHECK_OSCAM
sleep 2
fi
TIMEOUT=`grep -c "TIMEOUT in IO_Serial_Write" "$LOG_OSCAM"`
if [ $TIMEOUT -ge 1 ]
then
echo "`date` Oscam....Restart - powod: wystapieni TIMEOUT="$TIMEOUT"" >> $CHECK_OSCAM
killall -9 oscam
service nas restart
if [ -e $LOG_OSCAM ]
then
rm "$LOG_OSCAM"
fi
sleep 3
$OSCAM_START
fi
sleep 10
done
exit 0
Na czym to polega:
1.
ALIVE=`ps|grep -v grep|grep "/opt/bin/oscam -b -c /opt/etc/oscam/"|wc -l`
if [ $ALIVE = 0 ]
then
$OSCAM_START
echo "`date` Oscam....Restart - powod: zanik procesow" >> $CHECK_OSCAM
sleep 2
fi
Sprawdzanie czy proces oscama jest aktywny
- tak - to nic się nie dzieje
- nie - odpalenie oscama
2.
TIMEOUT=`grep -c "TIMEOUT in IO_Serial_Write" "$LOG_OSCAM"`
if [ $TIMEOUT -ge 1 ]
then
echo "`date` Oscam....Restart - powod: wystapieni TIMEOUT="$TIMEOUT"" >> $CHECK_OSCAM
killall -9 oscam
service nas restart
if [ -e $LOG_OSCAM ]
then
rm "$LOG_OSCAM"
fi
sleep 3
$OSCAM_START
fi
sleep 10
Sprawdzenie czy w logu występuje wpis: TIMEOUT in IO_Serial_Write
- tak - zabicie procesu: killall -9 oscam
zrestartowanie usługi NAS (chyba USB) service nas restart
usuniecie odczytanego logu
- nie - odczekanie 10 s
Wszystko działa w pętli while - po odczekaniu sumarycznego czasu zawartego w pętli (sleep) proces zaczyna się od nowa i tak w nieskończoność.
chyba tak to działa ;) - ale czy działało to nie wiem sam nie posiadam - komuś to pisałem kiedyś.
Połączony z 14 listopad 2013 13:13:14:
Cytat slawko napisał(a):
Mam ten sam problem, tylko że od miesiąca, na razie nie znalazłem lekarstwa, najgorsze w moim przypadku jest to że muszę restartować router bo restart oscama nic nie daje.
Może wystarczy restart samego portu USB poprzez zrestartowanie service nas
Edytowany przez hermes-80 dnia 14-11-2013 13:13
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
|
|
|
|
sapcio2 |
Dodano 14-11-2013 15:20
|
Power User
|
Cytat posucha napisał(a):
Mam oscama zainstalowanego na Asusie RTN16 tomato 108 PL, czytnikiem jest phoenix na ftdi podłączony do usb.
Mam identyczny zestaw w innej lokalizacji i miałem podobne problemy. Zmieniłem w webif->readers->edit w Device Out Endpoint: z default na 0x82 - Smargo+ i jak narazie (97 dni), ani razu nie dostało żadnej zwiechy. (obym nie wykrakał czegoś). Tomato PL 1.28.0000 MIPSR2-108-PL K26 USB Mega-VPN i oscam 1.15 na jffs.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER
|
|
|
|
mazil18 |
Dodano 13-12-2013 15:08
|
User
|
Witam odpaliłem sobie z tego watku oscam i wywala mi bład mimo to oskam działa lecz jak zoatawie go w tym stanie bedze mi pwtarzał komunikat o bełade i załacza nowe procesy oscam i wkoncu ruter pada
to wpis startowy:
CHECK_OSCAM=
while [ true ]
do
ALIVE=`ps|grep -v grep|grep "/opt/jffs/opt/bin/oscam -b -c /opt/jffs/opt/etc/oscam"|wc -l`
if [ $ALIVE = 0 ];
then
/opt/jffs/opt/bin/oscam -b -c /opt/jffs/opt/etc/oscam
echo "`date`" >> $CHECK_OSCAM
fi
sleep 10
done
exit 0
2996 root 3412 R {chkcache_proces} oscam -b -c
3008 root 3116 S /opt/jffs/opt/bin/oscam -b -c /opt/jffs/opt/etc/oscam
3009 root 3464 S N /opt/jffs/opt/bin/oscam -b -c /opt/jffs/opt/etc/oscam
3012 root 3464 S N /opt/jffs/opt/bin/oscam -b -c /opt/jffs/opt/etc/oscam
3013 root 3464 S N {log_list_thread} /opt/jffs/opt/bin/oscam -b -c /opt/jffs/opt/etc/oscam
3014 root 3464 S N /opt/jffs/opt/bin/oscam -b -c /opt/jffs/opt/etc/oscam
3015 root 3464 S N {garbage_collect} /opt/jffs/opt/bin/oscam -b -c /opt/jffs/opt/etc/oscam
3016 root 3464 S N {http_server} /opt/jffs/opt/bin/oscam -b -c /opt/jffs/opt/etc/oscam
3017 root 3464 S N {reader_check} /opt/jffs/opt/bin/oscam -b -c /opt/jffs/opt/etc/oscam
3018 root 3464 S N {cw_process} /opt/jffs/opt/bin/oscam -b -c /opt/jffs/opt/etc/oscam
3019 root 3464 R N {chkcache_proces} /opt/jffs/opt/bin/oscam -b -c /opt/jffs/opt/etc/oscam
3042 root 1592 R ps
[root@unknown root]$ /opt/jffs/opt/etc/init.d/oscam start
/opt/jffs/opt/etc/init.d/oscam: line 11: can't create : nonexistent directory |
|
|
|
krissos |
Dodano 05-01-2014 11:36
|
User
|
Który osacam muszę pobrać i zainstalować do rt-n66u tomato v15pl http://download.oscam.cc/index.php?di...order=mod& pod Phoenix USB na FTDI. Czy to będzie ten "oscam-svn9172-mips-wrt54g-webif-libusb-Distribution.tar.gz " Jak ustawić pod c+?
Połączony z 09 styczeń 2014 12:45:13:
Nie ma specjalisty na forum który może pomóc w/w temacie?
Edytowany przez krissos dnia 09-01-2014 12:45
|
|
|
|
sapcio2 |
Dodano 09-01-2014 18:25
|
Power User
|
Cytat krissos napisał(a):
Połączony z 09 styczeń 2014 12:45:13:
Nie ma specjalisty na forum który może pomóc w/w temacie?
Może nie tyle że brak specjalisty, ale na temat oscam-a to tu już było dużo napisane......ale że mam trochę czasu to napiszę raz jeszcze. :P
Specjalistą nie jestem, a i w/w routera nie posiadam więc teoretycznie powinno zadziałać, a czy zadziała to musisz sam sprawdzić.
Metoda oscam- na /jffs...nie zasyfiając systemu łatwo usunąć.
1. W administracja->JFFS włączasz /jffs i formatujesz.
2. Pobierasz paczkę http://www.2shared.com/file/K5Jr9Rl_/.../jffs.html i rozpakowujesz.
3. Łączysz się przez FTP z routerem za pomocą totalcommandera lub jakiegoś innego klienta FTP.
4. Kopiujesz zawartość rozpakowanego katalogu jffs (Będzie to katalog opt) do /jffs na routerze.
5. Edytujesz plik /jffs/opt/etc/oscam/oscam.conf i w sekcji [webif] w lini
httpallowed = 127.0.0.1,192.168.1.0-192.168.1.255
wpisujesz ip który będzie miał dostęp do strony oscam-a przez przeglądarkę. Jeżeli router rozdaje IP z puli 192.168.1.x to pomijasz punkt 5.
6. Edytujesz plik /jffs/opt/etc/oscam/oscam.server i usuwasz co tam jest a wklejasz to
[reader]
label = cyfra
protocol = mouse
device = /dev/ttyUSB0
device_out_endpoint = 0x82
caid = 0100
detect = cd
mhz = 357
cardmhz = 357
group = 1
emmcache = 1,3,-1
7. Dla pewności przez putty łączysz sie z routerem i wydajesz komendy
chmod 755 /jffs/opt/bin/oscam
chmod 755 /jffs/opt/etc/init.d/oscam
8. W tomato administracja->skrypty->init wklejasz to
insmod usbserial
insmod ftdi_sio
/jffs/opt/bin/oscam -b -c /jffs/opt/etc/oscam/
9. Restartujesz router i następnie próbujesz dostać się przez przeglądarke do Webif-a oscama. Wpisujesz http://ip-routera:8989
login admin
hasło admin
9. Jeżeli nie otworzy się żądana strona to poprzez putty łączysz sie z routerem i wpisujesz
a następnie:
I obserwujesz czy wywali błędy, jeżeli tak to wklej w następnym poście.
Upgrade do nowszej wersji tomato polega na podmianie binarki oscam w katalogu /jffs/opt/bin/
Jeżeli podmienisz na tę którą podałeś w poście wyżej to prawdopodobnie będzie sie pluł o libusb co jest do zrobienia, ale o tym w następnym poście. B )
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
|
|
krissos |
Dodano 10-01-2014 12:46
|
User
|
@sapcio2
Dziękuje że się odezwałeś
Zrobiłem według opisu i po restarcie i zalogowaniu się przez www oscam zadziałał.
Phoenix nie podpinałem na razie. Czekam na dalsze instrukcję. |
|
|
|
sapcio2 |
Dodano 10-01-2014 14:01
|
Power User
|
Trzeba było sprawdzić z podłączonym czytnikiem.
Podłącz czytnik i sprawdź przez oscama przez www czy czyta kartę.
Jeżeli nic nie zmieniałeś w pliku oscam.user to na tunerze ustawiasz
IP = IP routera
Port = 12000
Protokół = cccam
Login = test
Hasło = test
Jeżeli coś nie działa to zabijasz przez putty oscam-a i ponownie odpalasz. Komendy masz w poprzednim poście.
|
|
|
|
krissos |
Dodano 10-01-2014 15:21
|
User
|
Działa pięknie bez problemów po podłączeniu
To zaktualizujemy do najnowszej wersji? I jeszcze coś trzeba zrobić? |
|
|
|
sapcio2 |
Dodano 11-01-2014 09:06
|
Power User
|
Pobierasz paczke oscama http://download.oscam.cc/index.php?&d...ips-wrt54g
Rozpakuj i plik oscam podmień w /jffs/opt/bin.
Połącz sie przez putty z routerem i wpisz/wklej:
chmod 755 /jffs/opt/bin/oscam
Następnie:
Obserwujesz czy wywali jakieś błędy.
Jeżeli zawoła o libusb to pobierz http://dl.groov.pl/download/K26RT-N/b...ps2.tar.gz
Rozpakuj i z katalogu lib wrzuć plik libusb-1.0.so do /jffs/opt/lib w routerze
Przez putty wydajesz komendę
ln -s /jffs/opt/lib/libusb-1.0.so /jffs/opt/lib/libusb-1.0.so.0
Obserwujesz czy wywala błędy.
|
|
|
|
krissos |
Dodano 11-01-2014 09:39
|
User
|
Zrobiłem jak napisałeś podmieniłem plik oscam
W /jffs/opt/lib Nie było lib więc utworzyłem
Wpisałem i takie coś wyskakuje a oscam nie odpala przez www
root@unknown:/tmp/home/root# chmod 755 /jffs/opt/bin/oscam
root@unknown:/tmp/home/root#
root@unknown:/tmp/home/root# killall -9 oscam
root@unknown:/tmp/home/root# /jffs/opt/bin/oscam -b -c /jffs/opt/etc/oscam/
/jffs/opt/bin/oscam: can't load library 'libusb-1.0.so.0'
root@unknown:/tmp/home/root# ln -s /jffs/opt/lib/libusb-1.0.so /jffs/opt/lib/lib
usb-1.0.so.0
killall: oscam: no process killed
Po tym zabiegu jak wchodzę do katalogu lib są dwa pliki libusb |
|
|
|
sapcio2 |
Dodano 11-01-2014 10:02
|
Power User
|
Cytat Po tym zabiegu jak wchodzę do katalogu lib są dwa pliki libusb
Jeden plik to powinno być dowiązanie symboliczne.
Wklej w putty
echo "export LD_LIBRARY_PATH=/lib:/usr/lib:/usr/local/lib:/opt/lib:/jffs/opt/lib:/opt/usr/lib" >> /root/.profile
Zabij oscama i ponownie go uruchom.
|
|
|
|
krissos |
Dodano 11-01-2014 10:07
|
User
|
Dalej nie działa
root@unknown:/tmp/home/root# echo "export LD_LIBRARY_PATH=/lib:/usr/lib:/usr/loc
al/lib:/opt/lib:/jffs/opt/lib:/opt/usr/lib" >> /root/.profile
|
|
|
|
sapcio2 |
Dodano 11-01-2014 10:28
|
Power User
|
Ktoś wcześniej napisał.
Cytat Zrób symlink pod WinSCP bo mnie ręcznie też nie chciało działać.
Tworzenie symlinka (dowiązanie symboliczne) to ta komenda:
ln -s /jffs/opt/lib/libusb-1.0.so /jffs/opt/lib/libusb-1.0.so.0
Dla pewności dodaj w administracja->skrypty->init ten wpis
echo "export LD_LIBRARY_PATH=/lib:/usr/lib:/usr/local/lib:/opt/lib:/jffs/opt/lib:/opt/usr/lib" >> /root/.profile
Jeżeli nie zadziała to możesz wrzucić sobie wersję oscama 1.15 którą sam używam od prawie roku i mnie jak narazie nie zawiodła:
http://upek.sputnik-sat.info/content....p?id=21687
Rozpakowujesz, zmieniasz nazwę binarki na oscam (ja chyba użyłem Oscam-Os-Mega) i podmieniasz. Tak samo nadajesz uprawnienia jak we wcześniejszych postach. W tym oscamie nie pluje sie o libusb.
|
|
|