27 Listopada 2024 15:27:09
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.147.36.106
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Wgranie Tomato
shibby
jak trzeba i jest czas to robie. Teraz jest cisza wiec nie ma co robic Wink

RAF i QoS to dwie rozne rzeczy i inna zasada dzialania. Raf dzieli po ipkach/macach/zakresach przydzielajac gwarantowane i maksymalne transfery (tzw widelki), w ktorych user sie porusza. Natomiast QoS nadaje sie bardziej do podzialu po uslugach.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

helper
Witam, więc tak po jakimś okresie miesiąca - dwóch testowaniu narzędzia RAF doszedłem do wniosku ze nie jest ono najlepiej zrobione, nawet jeśli fakt faktem ustawi się to dzielenie łącza na dwa komputery, to wy moim wypadku przy grach ping i tak podnosi się o 10 w gore, przy tym jak druga osoba robi coś na laptopie oczywiście ( tak to jak sam użytkuje jeden komputer to wszystko jest ok ), na dodatek zauważyłem ze nie wiem czy od tego dzielenia pasma "choke" w grach zaczął mi skakać do 20-30 to było by na tyle. Jeśli chodzi o sam internet to chodzi bardzo dobrze, w ogóle nie zrywa połączenia. Dobrze by było jakbyś udoskonalił tego RAF'a czy w ogóle się jeszcze da to zrobić.

@EDIT, coś wspominałeś ze można jakoś zapchać łącze czy coś może to pomoże?

Chodzi mi tutaj o

Limit TCP Limit UDP
Edytowany przez helper dnia 17-04-2011 20:15

shibby
mysle ze przesadzasz. Gdybys nie mial w ogole dzielenia pasma to byle youtube odpalony na drugim kompie powodowałby wzrost nie o 10 a o 100ms.

Wzrost pingu musi byc i zawsze bedzie. Pamietaj ze i pasmo sie wtedy bardziej wysyca jak i router na wiecej do roboty.

Widac ze nie pamietasz czasow lacz SDI 115kbps za kolosalne pieniadze dzielonych na 10 osob Smile Nawet neo 512 dzielone na pare osób powodowało pingi w grach rzedu 100-150 i sie zylo. Ping "skaczacy" do 20-30 do duzo?!? Ja mam lacze z dialogu i tu ping NIE SPADA ponizej 35ms. Myslisz ze narzekam? Nic a nic Smile

helper
Niestety, ale mnie taka opcja nie zadowala, przy ściąganiu filmów z laptopa ja mam pingi po 15-20 większe, musi się dać jakoś to naprawić, albo chociaż jeszcze bardziej zminimalizować straty.

shibby
nie ma co poprawiac, wszystko dziala jak nalezy.

helper
Niestety nie działa bo ping skacze ;/

shibby
a jak ty chciales uzytkowac i dzielic lacze bez minimalnego skoku pingu?!? Zauwaz ze kszaltowanie pasma znaczaco obciaza sam router. Dla przykladu wydajnosc portu WAN w routerze rtn10 przy wylaczonym limiterze to ok 80mbps. Po włączeniu limitera przepustowosc portu WAN spada do ok 50mbps. Zadaj sam sobie pytanie czemu... Podpowiem ci ze to nie wina limitera. Poprostu procek na wiecej nie pozwala.

Nie pasuje to wylacz dzielenie i szukaj innego rozwiazania. HTB dziala poprawnie, poprawnie dzieli i priorytetuje ruch czyli robi to co robic powinien. Jak dla ciebie "skok" pingu do 20-30ms jest nie do przyjecia, to proponuje wyrzucic router i zamowic drugie lacze internetowe. Innego rozwiazania nie widze.

helper

Cytat

shibby napisał(a):
a jak ty chciales uzytkowac i dzielic lacze bez minimalnego skoku pingu?!? Zauwaz ze kszaltowanie pasma znaczaco obciaza sam router. Dla przykladu wydajnosc portu WAN w routerze rtn10 przy wylaczonym limiterze to ok 80mbps. Po włączeniu limitera przepustowosc portu WAN spada do ok 50mbps. Zadaj sam sobie pytanie czemu... Podpowiem ci ze to nie wina limitera. Poprostu procek na wiecej nie pozwala.

Nie pasuje to wylacz dzielenie i szukaj innego rozwiazania. HTB dziala poprawnie, poprawnie dzieli i priorytetuje ruch czyli robi to co robic powinien. Jak dla ciebie "skok" pingu do 20-30ms jest nie do przyjecia, to proponuje wyrzucic router i zamowic drugie lacze internetowe. Innego rozwiazania nie widze.

Nie złość się, tylko jak coś złe powiem na temat twojego tomato to wybuchasz Shock

shibby
ja nie mowie nawet w temacie moich kompilacji, bo taką sytuację będziesz miał na każdym tomato bez względu czy uzyjesz RAF limitera, skryptu HTB lub generatora skryptów, o QoS nawet nie wspomnę. Jeżeli już wspominasz o moich kompilacjach to nigdy nie twierdzilem ze sa idealne i nigdy tak nie bede twierdzil. Za to jestem bardzo otwarty na krytykę i opinie innych, gdyż chcę by był dobry i chwalony (po to zresztą je publikuję a przecież nie muszę). Jednakże ty zwyczajnie wygadujesz bzdury nie mająć kompletnie wiedzy jak działa HTB i jaki jest powód zwiększania się pingu, żądąjąc bym to poprawił. Gdy napisałem, że nie ma co poprawiać, bo wszystko działa jak należy, to ty mi ciemnote wciskasz, że jest źle. Jak już tak bardzo chcesz wmówić mi, że się mylę to podeprzyj to dowodami, bo argument, iż masz skok pingu do 20ms gdy drugi komputer jest włączony, to sorry ale jest dla mnie zwyczajnie śmieszne i dziecinne.
Edytowany przez shibby dnia 19-04-2011 14:47

hermes-80

Cytat

Jak już tak bardzo chcesz wmówić mi, że się mylę to podeprzyj to dowodami, bo argument, iż masz skok pingu do 20ms gdy drugi komputer jest włączony, to sorry ale jest dla mnie zwyczajnie śmieszne i dziecinne

Przecież Shibby dyskutujesz z dzieckiem więc czego się spodziewasz w dodatku z takim, który niema kompletnie wiedzy specjalistycznej i nie ma co się przejmować, że jemu się nie podoba ze mu ping o 20 skacze (jak się nie podoba kod jest otwarty możne przecież grzebać i ulepszać) Wink wiec daj spokój Wink .

helper

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Cytat

Jak już tak bardzo chcesz wmówić mi, że się mylę to podeprzyj to dowodami, bo argument, iż masz skok pingu do 20ms gdy drugi komputer jest włączony, to sorry ale jest dla mnie zwyczajnie śmieszne i dziecinne

Przecież Shibby dyskutujesz z dzieckiem więc czego się spodziewasz w dodatku z takim, który niema kompletnie wiedzy specjalistycznej i nie ma co się przejmować, że jemu się nie podoba ze mu ping o 20 skacze (jak się nie podoba kod jest otwarty możne przecież grzebać i ulepszać) Wink wiec daj spokój Wink .

Po pierwsze, gówno o mnie wiesz, skąd jestem i ile mam lat.

Po drugie fakt faktem nie mam wiedzy na ten temat, ale pisze tylko to co za obserwowałem w przeciągu kilku miesięcy.

Po trzecie ja myślałem ze ping będzie stabilny i nawet o 1 ms się nie ruszy lecz się myliłem.

hermes-80

Cytat

Nie sadze bym się mylił wystarczy poczytać twoje posty.

helper

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Cytat

Nie sadze bym się mylił wystarczy poczytać twoje posty.

Czytając twoje posty, mogę jedynie wywnioskować to samo (:

shibby

Cytat

Po trzecie ja myślałem ze ping będzie stabilny i nawet o 1 ms się nie ruszy lecz się myliłem.

ping zawsze bedzie wzrastal. Z tym ze nie wzrosnie ci do 300 a do 30 a TO jest znaczna roznica i powod by uzywac HTB. W końcu ping to czas odpowiedzi. Im bardziej obciążony router (a skrypt HTB bardzo go obciaza), im wiecej połączeń, im bardziej wysycony wysył, tym większy ping.

helper
a na tym np twoim RT-N16 tez by tak było ?

Połączony z 18 luty 2012 18:51:19:
Grin Witam, po roku czasu, chyba przyszedł czas na aktualizacje tomato wyszło coś nowego? tzn czy jakieś ulepszenia Qos'A? itp itd? warto instalować aktualizacje?
Edytowany przez helper dnia 18-02-2012 18:51

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 77

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,985,117 unikalnych wizyt