26 Listopada 2024 19:46:28
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.227.190.231
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
labik
@rafalhammer
Shibby zrobił fajną stronkę http://tomato.groov.pl/?page_id=12 na której można sprawdzić ewolucję tomato .
Do Twojego routera możesz zapakować wszystko co jest oznaczone K26 z procesorem R2 do wielkości flasha 8MB
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

lukaszzsch

Cytat

buniaczek napisał(a):

Cytat

lukaszzsch napisał(a):

Ale transsmision sciagalz predkoscia gora 20 kB/s...obciazenie procesora rowniez nie bylo duze....

A z jaką wysyłał? Czy wszystkie informacje trzeba tak z Ciebie wyciągać? Wink
Daj od razu więcej szczegółów. Jak działa net kiedy wyłączysz transmission?

przepraszam kolego..

od początku- router kupiłem kilka tygodni temu, od razu wgrałem tomato w wersji 097 AIO, wszystko działało bezbłędnie - do routera podłączony po kablu był komp stacjonarny na którym prędkości ściągania były od początku ok 30/2 - mam shella, więc często zgrywałem z niego dane i szły 3,6 MB/s. Oprócz tego do routera podłaczony jest dysk z partycją ext3 - na który zapisywane są torrenty ściągane i przez transsmision - często miałem odpalone po kilkanaście zadań i nic się nie działo. Oprócz tego okazjonalnie z routerem łączyłem sie laptopem - tu net był,ale transferów nigdy nie sprawdzałem oraz telefon.
w zeszłym tygodniu postanowiłem zreorganizować nieco swoją domową sieć - komputer stacjonarny dostał kartę sieciową usb - tp wnr 822n - sieć działała, prędkość była ok. jednak zauważyłem nagle, że podczas pobierania plików zaczęły się problemy ze stabilnością transferu - to na początku. skakał on od maksa do połowy mniej więcej, bez względu czy do routera zalogowany był jedynie 1 komp czy też więcej.
strony również otwierały się bardzo wolno - myślałem, że to urok wifi.
potem dodatkowo transfer nawet z szybkich serwerów zrobił się 500-700kB/s i mniej..
sprawdzałem porady z tego forum z ustawieniami kanałów, wyłączaniem zabezpieczeń itp, ale bezskutecznie.
skontaktowałem się z dostawcą internetu. że to chyba ich wina, ale po podpięciu komputera bezpośrednio pod modem - problemu nie ma - więć router.
wgrałem oryginalny soft i wszystko działało jak należy - prędkości ok, stabilna praca,ale....kupiłem router głównie dla torrentów, więc ponowna instalacja tomato, tym razem w wersji 101 AIO i eureka, wszystko działa..pokonfigurowałem podstawowe rzeczy w routerze, podłączyłem dysk, uruchomiłem transsmision - działało...jednak kilka godzin później net wifi niemal nie istniał, ściąganie do 100KB/s - nawet z serwera dostawcy, co dziwne po kablu pełna prędkość , nawet przez router.
przeinstalowywałem sterowniki karty sieciowej, system nawet przeinstalowałem, ale dalej lipa - wróciłem do oryginalnego firmware'u i śmiga bez problemu drugi dzień,.

obciążenia procesora gdy net wifi leżał nie przekraczały 0,5 1/5/15 min.
mam nadzieję, że ten elaborat pomoże...

labik
@lukaszzsch
Zobacz to http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=14460
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

lukaszzsch
dzięki, sprawdzę po powrocie w niedzielę czy zadziała.

Agatka
Witam.Panowie, czy możecie mi pomóc zmienić firmware z orginalnego na tomato?Już kiedyś próbowałam, ale się poddałam. Tym razem jestem zmuszona, bo router 2-3 razy dziennie się resetuje i nie wiem dlaczego.Mam go już ze 4 lata i działał bez problemu, a od miesiąca reset za resetem.Chciałabym wgrać wersje PL.Posiadam router WRT54gl ver.1.1. Który firmware zainstalować i proszę o instryukcję jak to uczynić.

Axelsys

Cytat

Agatka napisał(a):
Chciałabym wgrać wersje PL.Posiadam router WRT54gl ver.1.1. Który firmware zainstalować i proszę o instryukcję jak to uczynić.

Masz w mojej stopce ostatni spolszczony.

Instrukcja:
Znajdź Upgrade w zakładce Administration, wskazujesz plik tomato i instalujesz.
Router z kompem połącz kablem.
To tak w skrócie.
Edytowany przez Axelsys dnia 14-09-2012 21:40
CISCO EPC3208 -> ASUS RT-AC68U + Merlin 3.0.0.4_378.50_0
CISCO EPC3208 -> Netgear WNR3500L v2 + Tomato 1.28.0000 MIPSR2-116 K26 USB AIO PL

Agatka
Ten plik rozpakować przed wgraniem? Dziękuję za link do firmware.
Pozdrawiam-Agata.
WRT54gl ver.1.1.

Axelsys

Cytat

Agatka napisał(a):

Ten plik rozpakować przed wgraniem? Dziękuję za link do firmware.
NIE.
Instalujesz .trx
CISCO EPC3208 -> Netgear WNR3500L v2 + Tomato 1.28.0000 MIPSR2-116 K26 USB AIO PL

hermes-80
Zmiana FW może nie pomóc - zobacz czy podmiana zasilacza nie rozwiąże problemu.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Axelsys
Albo coś nie styka na kablach.
Bez powodu sam się nie restartuje.
Stawiam na elektrykę jak kolega wyżej albo na złącza RJ 45

jack78
Najczęściej pada zasilacz, WRT54 to nieśmiertelne routery, no chyba że burza je dosięga.
A co do softu, to jeśli jechałeś na oryginalnym, czyli był po angielsku i jesteś przyzwyczajony do angielskiego, to proponuję przy nim pozostać. Raz że będziesz miał nowszą wersję, bo Tomato od jakiegoś czasu nie jest już spolszczane, a do tego nie będą cię denerwowały dziwne określenia co niektórych funkcji.
W takim wypadku ten folder jest dla ciebie -http://tomato.groov.pl/download/K24/b...5x-101-EN/

Kilka lat już nie posiadam Linksysa, ale z tego co pamiętam miał 4MB flash, więc wejdą tylko wersje ND :
tomato.groov.pl/download/K24/build5x-...SD-VPN.trx
tomato.groov.pl/download/K24/build5x-...01-VPN.trx

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

Agatka
Panowie,zauważyłam jedną regułę.Router zmienia ustawienia po nocy, kiedy zostaną wyłączone komputery a rano włączam i brak połączenia.
Pozdrawiam-Agata.
WRT54gl ver.1.1.

hermes-80
Sprawdź jego zasilacz pod względem napuchniętych kondensatorów.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

kuebk

Cytat

kuebk napisał(a):

Mam problem z DDNS, korzystam z opcji "Use External IP Address Checker (every 10 minutes)".
Niestety owe 10 minut czasami przeciaga sie do 4 dni, shibby mozesz na to luknac?

Chcialbym sie przypomniec.
Uzywam wersji: Tomato Firmware 1.28.0000 088V ND VPN / WRT54GL

Axelsys
To raczej nie zasilacz bo ja wyłączam router z prądu na każdą noc i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby zgubił ustawienia, a WRT54GL 1.1 z Tomato posiadam od ponad 4 lat.
Chociaż jeśli wyłączam router z prądu to też w ten sposób przedłużam mu życie Smile
To samo robię z Netgear WNR3500L v2 i nie mam problemów z ustawieniami.

Aha, mam na sprzedaż Linksys WRT54GL 1.1 z zupełnie nowym zasilaczem (100% nie używany) także może ktoś ma lub zna chętnego Wink

Unpleasant

Cytat

Chociaż jeśli wyłączam router z prądu to też w ten sposób przedłużam mu życie

To chyba zależy od egzemplarza, bo mój stary linksys po włączaniu/wyłączaniu padł po pół roku, a RT-N16 stoi stabilnie jak skała cały czas włączony. Wydaje mi się, że w routerze, gdy w nim się nie grzebie, zwyczajnie nie ma się co zepsuć i może stać długie lata. Chyba, że trafi się na jakiś kiepski model.

Cytat

Panowie,zauważyłam jedną regułę.Router zmienia ustawienia po nocy, kiedy zostaną wyłączone komputery a rano włączam i brak połączenia.

Przyczyn może być bardzo wiele. Do testów zrób sobie kopię zapasową i po każdej utracie szybko wszystko przywrócisz. Na początek sprawdź, czy po wprowadzeniu ustawień i restarcie trzyma. Jeśli tak, problem jest po stronie sprzętu i jedynym domowym rozwiązaniem jest przykrycie go gazetą i trzymanie włączonego. Można wrzucić inny frimware i zobaczyć, czy to pomoże. Miałem kiedyś ten problem i znajomy elektronik powiedział, że padł jakiś stabilizator.

Axelsys

Cytat

Agatka napisał(a):

Może zadam głupie pytanie ale czy Agatko po wprowadzeniu własnych ustawień wciskasz na dole okna Save ?

Agatka
Tak, save wciskam Wink
Pozdrawiam-Agata.
WRT54gl ver.1.1.

ovner
Żyłem w błogiej nieświadomości (wcześniej działało), że zablokowałem słowa klucze w wyszukiwaniu stron o treści nieodpowiedniej dla dzieci i przeglądając Web Usage odkryłem niepokojący mnie fakt dotyczący Accsess Restrictions, a mianowicie jak dodam jakieś słowo w polu HTTP Request np. suczka , to google nadal je znajduje, a wyszukiwarki oparte na silniku googla nie (onet, wp, interia itp), bo strona jest blokowana

Połączenie zostało zresetowane
Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania strony.
Witryna może być tymczasowo niedostępna lub zbyt obciążona. Spróbuj ponownie za kilka minut.
Jeśli nie można otworzyć żadnej strony, należy sprawdzić swoje połączenie sieciowe.
Jeśli ten komputer jest chroniony przez zaporę sieciową lub serwer proxy, należy sprawdzić, czy program Firefox jest uprawniony do łączenia się z Internetem.

Winowajce znalazłem szybko, winny jest protokół HTTPS który stosuje google i nie jest blokowany przez Access Restriction.

Jakaś sugestia jak to obejść bo cała lista nie dozwolonych słów jest dostępna w google mimo blokady na routerze, a google zawsze ładuje sie z https.
Wersja Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR1-095 K26 USB BT-VPN
TUF-AX5400 @ Firmware:388.1_0-gnuton1
RT-N16 @ FreshTomato Firmware 2023.3 MIPSR2 K26 USB VPN + Huawei e3372 no-hilink
www.speedtest.net/result/14587008641.png

Agatka
Wskazuje plik do update i nie pobiera ;(.
Pozdrawiam-Agata.
WRT54gl ver.1.1.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 63

· Użytkowników online: 1
pawel1987

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,889,400 unikalnych wizyt