26 Listopada 2024 19:50:01
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.189.194.44
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
shibby

Cytat

używam routera WRT54GL z oprogramowaniem Tomato wszystko działa,gdy natomiast gdy używam WNR3500Lv2 też z oprogramowaniem Tomato telefon nie działa prawidłowo

jakie tomato? Moje? jaka wersja.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

jerzykowaty
Shibby,dziekuję za zainteresowanie.Na obu routerach mam Twoje wersje Tomato,na WNR3500Lv2 mam ostatnią wersję 101, ale próbowałem na poprzednich też. Na oryginalnym sofcie działa prawidłowo.Chciałem dodać,że problem dotyczy tylko VOIP z FunPacka (neofon), mam inne linie VOIP i one działają prawidłowo.Pozdrawiam.

met
Hi Shibby,

Mam klasyczne Tomato v1.27 na klasycznym WRT54GL v1.1

Tomato Firmware v1.27.1798
Copyright (C) 2006-2009 Jonathan Zarate
http://www.polarcloud.com/tomato/

Built on Sun, 29 Nov 2009 06:50:21 -0800

Chcę do niego ipv6 i ew support do VPN od Cisco (używam do niego vpnc na desktopie)
Czy kernel 2.4 ma ipv6? A jeśli nie to czy 2.6 pójdzie na moim sprzęcie?

http://tomato.groov.pl/download/K24/build5x-101-EN/tomato-ND-1.28.5x-101-VPN.trx
http://tomato.groov.pl/download/K26/build5x-101-EN/tomato-K26-1.28.RT-MIPSR1-101-MiniIPv6.trx

Który obraz jest sensownym wyborem w moim przypadku?
Pozdrawiam,
Met

shibby
w advanced -? firewall masz udpxy i IGMPproxy

poprobuj czy pomoze

w port forwarding -> wlacz upnp
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

qander

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Jeśli nie rozumiesz różnic między statyczna tablicą ARP, a dynamiczną i wynikających z niej różnic to już twój problem.
Masz pinga więc sobie sprawdzaj sprzęt albo skrypt zmontuj.

co tak agresywnie ... deszczówka uderzyła do głowy ? ... nic dziwnego że niedawno ktoś się "wyżalił" że nie ma co liczyć tutaj na pomoc gdy takie "orły wszystkowiedzące" się wypowiadają ... jak wiesz i się nie podzielisz to po co się wypowiadasz ?!

wracając do tematu nie jest kwestią czy jest static czy dynamic tablica tylko że coś "wisi" choć już nie jest "włączone" a qstn był do Shibbiego czy dało by się coś z tym zrobić bez skryptologii (nie każdy jest biegły) ... ja wiem że tomato tak ma ale czy nie można by jakoś inaczej gdy ma się "dzieści" urządzeń w sieci ?

anonim747874734

Cytat

qander napisał(a):
co tak agresywnie ... deszczówka uderzyła do głowy ? ... nic dziwnego że niedawno ktoś się "wyżalił" że nie ma co liczyć tutaj na pomoc gdy takie "orły wszystkowiedzące" się wypowiadają ... jak wiesz i się nie podzielisz to po co się wypowiadasz ?!

Cytat

pogadamy po jakimś czasie i zobaczymy czy Ty też zrewanżujesz się komuś pomocą skoro tak żarliwie domagasz się jej dla siebie... trochę kultury...

hermes-80

Cytat

qander napisał(a):

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Jeśli nie rozumiesz różnic między statyczna tablicą ARP, a dynamiczną i wynikających z niej różnic to już twój problem.
Masz pinga więc sobie sprawdzaj sprzęt albo skrypt zmontuj.

wracając do tematu nie jest kwestią czy jest static czy dynamic tablica tylko że coś "wisi" choć już nie jest "włączone" a qstn był do Shibbiego czy dało by się coś z tym zrobić bez skryptologii (nie każdy jest biegły) ... ja wiem że tomato tak ma ale czy nie można by jakoś inaczej gdy ma się "dzieści" urządzeń w sieci ?

Problem był omawiany na łamach portalu - Shibby tłumaczył jak to działa - ale po co poszukać - irytuje mnie tylko lenistwo.
Wskazówkę dałem - tablica arp statyczna i dynamiczna - i różnice miedzy nimi - ale po co użyć google jak można się odgryźć postem.
Edytowany przez hermes-80 dnia 13-09-2012 20:19
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

labik

Cytat

qander napisał:

Akurat @hermes-80 ze swoją wiedzą jest tutaj na pierwszej linii pomocy.I z cierpliwością pomaga innym , natomiast Ty "zapisujesz" się do grupy malkontentów.Warto ?! Smile
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

anonim747874734

Cytat

labik napisał(a):

Akurat @hermes-80 ze swoją wiedzą jest tutaj na pierwszej linii pomocy.

a @labik drugą linią pomocy pierwszej lini Smile dzięki kolego Smile
skończmy OT...

lukaszzsch
kolejne pytanie..mam problem z wifi, a dokladniej jego dziwną pracą - po wczorajszej instalacji nowego tomato by shibbi 101 wszystko hulalo, ale dziś , internet mulił strasznie, z lacza 30Mb osiągałem transfery do 100kB/s. cały czas jednak test ze strony speedtest pokazywał dobrą predkosc lacza tj 30/2 mBit... po kablu wszystko bylo ok
po powrocie do oryginalnego firmwaru wszystko dziala ok..

aha.. na routerze byl uruchomiony transmission, oprocz tego zadnych zmian w ustawieniach.

jack78

Cytat

wery napisał(a):

Cytat

Unpleasant napisał(a):

"When ARP binding is enabled for a particular MAC/IP address pair, that device will always be shown as "active" in the Wake On LAN table."

dzięki Smile nie doczytałem tych uwag
choć jest to dziwne podejście a przynajmniej niejednoznaczne
we wcześniejszych wersjach sprawa była jasna tylko faktycznie działające urządzenia miały status 'acitve'
teraz trzeba będzie np. sprawdzić pingiem czy dany komp. jest włączony i wtedy ewentualnie skorzystać z WOL lub na "ślepo" Click to wake up Smile

We wcześniejszych wersjach też to było. Aktualnie jadę na 092 i mam to samo, na poprzedniej 087 również tak to działało.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

buniaczek

Cytat

lukaszzsch napisał(a):

kolejne pytanie..mam problem z wifi, a dokladniej jego dziwną pracą - po wczorajszej instalacji nowego tomato by shibbi 101 wszystko hulalo, ale dziś , internet mulił strasznie, z lacza 30Mb osiągałem transfery do 100kB/s. cały czas jednak test ze strony speedtest pokazywał dobrą predkosc lacza tj 30/2 mBit... po kablu wszystko bylo ok
po powrocie do oryginalnego firmwaru wszystko dziala ok..

aha.. na routerze byl uruchomiony transmission, oprocz tego zadnych zmian w ustawieniach.

Po pierwsze napisz jaki masz ruter
Po drugie to sam odpowiedziałeś chyba na swoje pytanie - transmission pożarł Ci pasmo albo CPU a w zasadzie to pewnie jedno i drugie Wink
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

lukaszzsch
netgear 3500l v2,ale po kablu szło pełną prędkością - procek tedy nie pracuje?

co do transsmision...mam w nim kilkanaście procesów,ale tylko 3 uruchomione-reszta wstrzymana - czy te wstrzymane tez obciążają procesor rutera? bo niby nie ma opcji stop, tylko opcja wstrzymaj/pauza

labik
Przy 30 mb/s łączu transmission potrafi dość skutecznie obciążyć CPU nawet do tego stopnia , że potrafi się wykrzczyć.Bez uruchomionego transmission też miałeś problemy na tomato ?
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

buniaczek

Cytat

lukaszzsch napisał(a):

netgear 3500l v2,ale po kablu szło pełną prędkością - procek tedy nie pracuje?

co do transsmision...mam w nim kilkanaście procesów,ale tylko 3 uruchomione-reszta wstrzymana - czy te wstrzymane tez obciążają procesor rutera? bo niby nie ma opcji stop, tylko opcja wstrzymaj/pauza

Problem nie polega w tym przypadku na ilości ale na prędkości pobierania. Im szybciej pobierasz tym więcej danych musisz zapisać na dysku/pendrive a to już jest mocno obciążające CPU.
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||

rafalhammer
Mam WNR3500L v1 i chcę wgrać tomato z obsługą multiple wifi ale w pliku builds.png nie potrafię znaleźć informacji, która wersja zawiera tą funkcjonalność.

Gdzie można znaleźć takie informacje?

Czy Tomato 1.28.RT 101 Big-VPN będzie OK? Bo Mega jest już dla tego sprzętu chyba za duże.
Edytowany przez rafalhammer dnia 14-09-2012 11:12

labik
od wersji 90 w górę masz MultiSSiD
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

lukaszzsch
Ale transsmision sciagalz predkoscia gora 20 kB/s...obciazenie procesora rowniez nie bylo duze....

rafalhammer

Cytat

labik napisał(a):

od wersji 90 w górę masz MultiSSiD

Plik builds.png opisuje różne typy w ramach jednej wersji. Nie ma tam jednak informacji gdzie jest Multi SSID a gdzie nie ma i stąd moje pytanie.

Zakładam, że 1.28.RT 101 Big-VPN na WNR3500L v1 będzie OK.

buniaczek

Cytat

lukaszzsch napisał(a):

Ale transsmision sciagalz predkoscia gora 20 kB/s...obciazenie procesora rowniez nie bylo duze....

A z jaką wysyłał? Czy wszystkie informacje trzeba tak z Ciebie wyciągać? Wink
Daj od razu więcej szczegółów. Jak działa net kiedy wyłączysz transmission?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 75

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,889,698 unikalnych wizyt