18 Kwietnia 2025 18:07:07
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Netia IPv6
· [S] Ubiquity Edgerou...
· Multiroom N z wykorz...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Nowe routery: UX, UC...
· asus rt-ax86u pro z ...
· Zmiana OpenVPN na wi...
· [S]UBIQUITI EdgeRout...
· Zaawansowana konfigu...
· ByPass VPN dla wybra...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Komputer Serwer
· Ciągle rozłączani...
· Wersje Freshtomato d...
· FreshTomato- WAN inn...
· Pojemniki na FreshTo...
· [K] Obudowę Kompute...
· Asus RT-AC3200 overc...
· Asus RT-AX86U PRo re...
· Usuwanie plików z d...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Multiroom N z wyk... [1349]
· Netia IPv6 [3]
· [S] Ubiquity Edge... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [152 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 420
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.44.161
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Tutoriale
 Drukuj wątek
OptWare - co to jest i z czym to sie je
poldus
Witam Panowie. SzczegOlny UŚMIECH do SHIBBY :-)
Pliss jakiś link do tego
"wget http://update.groov.pl/optware-install.sh"
i tego
""wget http://tomato.groov.pl/download/K26RT-N/build5x-132-EN/extras-mips2.tar.gz"
Mój DZIADEK Asus RT-N66U z Tomato v.132 (shibby :-))potrzebuje TYLKO TEGO.
Logwatch "płacze", etc etc. Kilka lat temu popełniłem swoje HowTo od początku do końca instalacja v.132 TomatoShibby. Pieczołowicie robię identycznego KLONA jako backup a tu .... kicha - brak ŻRÓDEŁ. To oprogramowanie to MERCEDES dla moich potrzeb - 2 x Z - Zapuść i Zapomnij. Może ktoś ma w swoich ANNAŁACH. Tym razem zrobię sobie BACKUP tych plików. Tak naprawdę już nie pamiętam do czego ten >>>extras-mips2.tar.gz<<< służył ale z tego co pamiętam TRANSMISION, torrenty etc. były u mnie "grane". Ale ....ten LOGWATCH do dziś ze starego DZIADKA przesyła mi powiadomienia na maila.
Jak się ktoś odezwie to mam jeszcze inny problem z podmienionym /opt/etc/profile. Niby działa ale kursor (w ssh) ustawia się i na początku i nadpisuje "usera i maupę tego hosta" :-). Dlatego chciałem oryginalny /opt/etc/profile też pozyskać. Stało się to po tym jak podmieniłem pliczek na profile shibbiego (bo podejrzewałem, że "widziany i wykonywalny" skrypt ./jakisTAM.sh się nie wykonuje poprzez ssh). Objaw TERAZ jest taki, że w ssh (termius.apk) poprzez OpenVPN mam błędy typu /usr/bin/cru: line xx: [: not found
Będę wdzięczny za jakiś odzew. Pozdrawiam FORUMOWICZÓW :-)
_________________________________________________________________________________________________
01. Asus RT-N66U : Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-132 K26AC USB AIO-64K

shibby
instalator optware jest w Tomato wbudowany i nie ma potrzeby ściągać tego pliku. Jeżeli repozytoria instalacyjnesię nie pozmieniały to poprostu wejdź na router, zamontuje dysk pod /opt i wydaj komendę optware-install.sh. Swoją drogą optware jest starsze niż entware, więc może lepiej wydaj komendę entware-install.sh Wink

Co do extrasów to one wciąż są pod tym linkiem dostępne
https://tomato.groov.pl/download/K26RT-N/build5x-132-EN/

problemem dla routera pewnie jest wymuszony https. Ściągnij więc plik na kompa i prześlij na router sambą/ftp albo po SCP (program winscp)

Pozdrawiam
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Unifi USW-Lite-16-PoE
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

poldus
Dzięki za odpowiedź Mistrzu :-) . Do czasu Twojej odpowiedzi - poradziłem sobie tak.... . Upgrade z v.132 (K26AC) do v. FreshTomato 2024.5 K26MIPSR2_RTAC USB AIO-64K (wszystko to na KLONIE Asus RT-N66U). Wielkościowo pliki instalacyjne "ważą" (21-25 MB) podobnie. DZIADEK klona (pozostał na v.132 i jest w ciągłym "ruchu :-"Wink). Po wgraniu do KLONA entware-install.sh (opkg update, opkg upgrade) pojawił się plik /opt/etc/profile. Jego skopiowałem do DZIADKA i uff... sesje ssh (przez OpenVPN) śmigają jak trzeba (NAPRAWIONE). Powstaje zatem mój NOWSZY TUTOR 2025 (a jestem na początku). Pdfy screenów z DZIADKA posłużą mi do wklepania ręcznie OD NOWA wszystkich ustawień (tak aby poza ustawieniami WAN) był 100% KLONEM. Mam czas a i nauki przybędzie na sucho, bez obaw, że coś wykrzaczę na chodzącym DZIADKU. JESTEM w drodze do CELU - KLON po "nowemu". Martwi mnie tylko jedno. Na nowej instalce NVRAM zajęty prawie w 50% a na DZIADKU z chodzącym OpenVPN, siecią gościnna, pewnie innymi pozostałościami po chodzących torrentach/transmision (już nawet nie pamiętam) i oczywiście LOGWATCH - TYLKO 32% zajętości NVRAMu. NVRAM czyszczony i przed i po, i z ssh, i sprzętowo (z WPS), i jeszce ze strony www.
Co robią te ekstrasy?, bo w nowej instalce też jakieś mam ale na razie nie instalowałem. Tamte stare znalazłem w Twoim Repozytorium. Już ściągnięte, gdyby trzeba było zawracać na "drogę" v.132.
I gdy patrzę na "międzymordzie" widzę - DZIADKA_MISTRZA (żart :-) )
Dzięki za odpowiedź :-) .
Edytowany przez poldus dnia 24-01-2025 15:18
_________________________________________________________________________________________________

shibby
Extrasy to dodatkowe moduły do kernela, które rzadko się używa ale w wybranych sytuacjachoze komuś będą potrzebne. Żeby nie zajmowały na stałe miejsca w obrazie zostały więc wrzucone w osobna paczkę. W zdecydowanej większości przypadków nie są potrzebne, szczególnie w nowych routerach które flash mają znacznie większy niż dawne routery mipsel.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Unifi USW-Lite-16-PoE
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

poldus

shibby napisał:

Extrasy to dodatkowe moduły do kernela, które rzadko się używa ale w wybranych sytuacjachoze komuś będą potrzebne. Żeby nie zajmowały na stałe miejsca w obrazie zostały więc wrzucone w osobna paczkę. W zdecydowanej większości przypadków nie są potrzebne, szczególnie w nowych routerach które flash mają znacznie większy niż dawne routery mipsel.

Dzięki. Powoli zmierzam do
1. Priotytetu - OpenVPN (na nowym) tak aby zdalnie z Windy (Tether) i Androida (DaneMobilne) wbijać się do mojego DZIADKA (teraz ćwiczone na KLONIE z FreshTomato).
2. Priorytet (jeśli nie TRUDNO) to LOGWATCH.
Jeszcze dopytam:
3.(Twój) LOGWATCH jest w entware FreshTomato?
4. Mój PIPEK 32GB (swap, i obie ext3 /opt oraz /dane) oprócz tego, że montują sie prawilnie do /opt i /nas
sa jakby "po drodze" TEŻ w /tmp (i tak się wyświetlają na www). entware prawidłowo wypakował się do /opt.
Czy to wina PIPKA? Czasy w regułach na firewall'u doszły nawet do 20 sek. I to samo. Gdy były partycjami ext2 też był taki objaw. Okazjonalnie "zdążał" bez /tmp podmontować a po restarcie znowu poprzez /temp były pokazywane na www. Ostatecznie zdecydowałem się na obie ext3.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 63

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,126
· Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?

shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer
y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.

shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow
ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.

servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?

dawidt
21-12-2024 01:09
siema Grin

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

114,165,034 unikalnych wizyt