23 Listopada 2024 05:49:33
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.142.212.119
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
iBOOD NAS Zyxel NSA310 za 164,95 zł
nedalnib
Witam
Mam pytanie do osób posiadających tego NASa o działanie funkcji WakeOnLAN.

U mnie cały sprzęt jest podpięty do listwy zasilającej z wyłącznikiem. Na noc wyłączam całą elektronikę, włączam po południu gdy wracam z roboty.

Zakładam że NAS nie jest mi potrzebny włączony cały czas chciałbym aktywować funkcję WOL (WaleOnLAN).
Jak zachowuje się ten NAS w sytuacji gdy pojawi się napięcie zasilające?

Oczekuję czegoś takiego:
- pojawia się napięcie (po włączeniu listwy) -> NAS nie uruchamia się tylko przechodzi w tryb nasłuchu WOL
- naciskam klawisz power lub wysyłam ramkę WOL -> NAS Startuje

oczywiście po nieaktywności np. 30 minut NAS grzecznie idzie spać / wyłącza się.

Innymi słowy: jeśli po pojawieniu się zasilania NAS od razu startuje lub jeżeli funkcja WOL działa niejako dopiero "w uspieniu" to średnio mi to będzie pasować do mojego pstrykania zasilaniem całej listwy.

Czy możecie potwierdzić?

mosao
@nedalnib: potwierdzam - tak to właśnie działa (czyli nie działa)
TL-WDR4300 @OpenWrt Barrier Breaker

nedalnib

Cytat

mosao napisał(a):

@nedalnib: potwierdzam - tak to właśnie działa (czyli nie działa)

Wybacz, nie rozumiem

Jeszcze raz:

Opcja 1
- włączam zasilanie na listwie - NAS siedzi cicho ale WOL może go obudzić

Opcja 2
- włączam zasilanie na listwie: NAS się budzi, uruchamia, dysk się kręci, mija timeout (np. 30 minut) NAS idzie spać z automatu i wtedy dopiero można go ponownie obudzić poprzez WOL

Która opcja opisuje zachowanie tego NASa?

vesperos

Cytat

nedalnib napisał(a):

Wybacz, nie rozumiem

Jeszcze raz:

Opcja 1

Opcja 2
- włączam zasilanie na listwie: NAS się budzi, uruchamia, dysk się kręci, mija timeout (np. 30 minut) NAS idzie spać z automatu i wtedy dopiero można go ponownie obudzić poprzez WOL

Która opcja opisuje zachowanie tego NASa?

Chyba żadna, w moim przypadku wyłączenie NSA310 listwą lub zanik napięcia powoduje brak możliwości włączenia poprzez WOL. Tylko wyłączenie przyciskiem lub przez system umożliwia to.

nedalnib
A w takim razie nie ma nigdzie opcji żeby po pojawieniu się zasilania automatycznie się uruchamiał?

Mogę zrezygnować z listwy a po zaniku zasilania odliczy timeout i ładnie pójdzie spać...

jaro44

Cytat

nedalnib napisał(a):

A w takim razie nie ma nigdzie opcji żeby po pojawieniu się zasilania automatycznie się uruchamiał?

Mogę zrezygnować z listwy a po zaniku zasilania odliczy timeout i ładnie pójdzie spać...

wol jak najbardziej dziala, (przynajmniej na debianie, nie wiem jak na oryginale)
jest tak jak napisałeś wyżej w opcji 1:

Cytat

ja mam ustawione tak, że router automatycznie przy każdym starcie wysyła linijkę wybudzającą, ponieważ u mnie NAS ma działać cały czas.

chinskimandaryn
Jak zmienić domyślny port 25 na 587 dla powiadomień na e-mail?

Konserwacja / Dziennik / Konfiguracja raportu

drawsko
Czy ktoś montował ssd pod ofw lub debian? Chciałbym system postawić na ssd a pod esata - hdd storage.

Pamiętam że na debian po zainstalowaniu webmin dysk mi nie zasypiał. A hałas to mój wróg nr 1.
Można zainstalować webmin a innym miejscu (np pendrive)?

edit...
Jeszcze jedna opcja adpter cf-sata + kata pod system ? czy taka konfiguracja będzie ograniczać sprzęt (np zapis/odczyu na hdd podpięty pod esata)? lub znacznie obniży prędkość działania samego systemu.
Edytowany przez drawsko dnia 11-01-2013 08:08

szymko1995
Ktoś może wie, jak na tym zainstalować joomle?
Wiem, że trzeba najpierw zacząć od mysql i php.
Większość poradników jest pod ffp 0.5, więc mam problem.
WNR3500Lv1+RT-AC56U @Tomato
Syno DS116+WD10EFRX

piotras78
Witam
Mam pytanie jak u was odtwarza się na najnowszym firmwaru przez DLNa materiał full HD w 3D? U mnie normalne filmy idą ok natomiast przy 3D w pewnym momencie procesor wskakuje na 100% i zaczyna blokować obraz. Pomaga chwilowe wciśnięcie pauzy w TV ale po jakimś czasie znowu NAS ma 100%. Sieć mam po kablu gigabitową. Zastanawiam się czy to sprzęt taki mało wydajny czy wina oprogramowania i czekać na nowy soft czy ewentualnie wywalić tego zyxela i kupić jakiegoś qnapa z 2 GHz prockiem

RufuS
Jeśli chodzi o WakeOnLan, na Debianie wygląda to tak:

- Włączamy zasilanie na listwie - NAS pozostaje wyłączony - można go uruchomić na przycisku lub przez WOL

Z tego co pamiętam, to na oficjalnym sofcie działało to identycznie, przy czym warunkiem koniecznym było prawidłowe wyłączenie dysku (na przycisku). Jeżeli odcięlibyśmy zasilanie na listwie (gdy dysk pracuje), to przy ponownym starcie WOL by nie zadziałał.

Na Debianie nie ma tego problemu, tzn. w przypadku 'power failure' można wybudzić NAS. Aby to zrobić, w WOLu trzeba podać adres MAC "00:00:00:00:00:30".

macias3
Cześć, po przeczytaniu tego wątku postanowiłem się zarejestrować ponieważ również zakupiłem nsa310 i zaczynam przygodę.

Na początku chciałem zapytać o transfery. Na chwilę obecną nsa jest podpięty kablem z pudełka do wrt54gl (dd-wrt). Jak wiadomo jest to ruter 100mbit więc cudów nie ma ale czy ok. 12MB/s to nie za mały transfer po sieci lan za pomocą otoczenia sieciowego? Kopiowanie w jedną i drugą stronę generuje taki sam wynik, w pececie siedzi sieciówka gbit integra a sys win7.

Kopiowanie z dysku USB.
Po podłączeniu dysku usb z przodu nsa a ffp stick z tyłu MC pokazuje transfer ok. 20MB/s - wydaje się również za mało. Gdzie może tkwić problem? Co do lanu to może okablowanie lub sama sieć ale przy kopiowaniu bezpośrednio z dysku usb to nie wiem. Proszę o sugestie.

Odpinanie dysku usb.
Czy przed odpięciem trzeba gdzieś w gui odłączyć dysk softwareowo czy po prostu wyciągnąć wtyczkę?

Konfiguracja do nopremium
Jak skonfigurować tego nasa do pobierania z tego serwisu? Czy ORI FW się do tego nadaje czy nie obejdzie się bez ffp i dodatkowego oprogramowania (pyload?). Jeśli ffp to jak to wszystko zainstalować i skonfigurować?
Edytowany przez macias3 dnia 08-02-2013 14:36

macias3

Cytat

maxikaaz napisał(a):

Co do transferów "po sieci" - miałeś kiedyś więcej na 100Mbit/s...?

Czy miałem tyle czy więcej to nie odpowiem bo nie przesylalem nigdy nic po moim lanie - nie było potrzeby. Ciekaw jestem czy mój wynik mieści się w normie sieci 100mbit biorąc pod uwagę nienajlepsze okablowanie (jakaś zwykła skrętka)

szymko1995
Akurat przy małych odległościach, które zapewne masz, to wystarczy nawet zwykła skrętka słabo zarobiona, byś osiągnął 1gbit/s.
WNR3500Lv1+RT-AC56U @Tomato
Syno DS116+WD10EFRX

macias3
Posypuję głowę popiołem - oczywiście posiadam wiedzę o przeliczaniu Mbit na MB/s ale jakieś zaćmienie miałem. Czyli w zasadzie w normie bo 12,5 to teoria.

Pewnie wyjdę na totalnego n00ba ale mam problem z mc, tzn. loguję się za pomocą telnet i jak odpalę mc to jest problem z klawiszami funkcyjnymi - F5 już wygooglałem że trzeba Esc i 5 ale nie mogę dojść jak zaznaczyć wiele plików do kopiowania

@down
wciśnięcie insert skutkuje pojawieniem się 2~ w wierszu poleceń
Edytowany przez macias3 dnia 08-02-2013 19:30

kamilj
Zmień konfiguracje klawiatury w putty...
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

tubis79
Robilem instalke transsmission wg tego poradnika:
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=14139&rowstart=420

jednak na samym koncu wywala mi takie info:

403: Forbidden
Unauthorized IP Address.

Either disable the IP address whitelist or add your address to it.

If you're editing settings.json, see the 'rpc-whitelist' and 'rpc-whitelist-enabled' entries.

If you're still using ACLs, use a whitelist instead. See the transmission-daemon manpage for details.

jak rozwiazac problem??
ps.
tylko poprosze o info metodą łopatologiczną bo zupelnie sie na ty nie znam (co i gdzie nacisnać/wpisac)

pozdrawiam

przemo7
Czy ktoś podpowie mi jak odblokować twonky media serwer - przy próbie wejścia w konfigurację pokazuje okno z hasłem i na tym się kończy bo żadne moje hasło nie wchodzi . Zyxel ( apollo ) odpisało na moje pytanie co z tym fantem zrobić że jest źle zaplikowane twonky i że przy nowym firmwarze będzie ok ale czekam od sierpnia 2012 i nic !!! MOże ktoś podpowie ?

j3ryw

Cytat

RufuS napisał(a):

Na Debianie nie ma tego problemu, tzn. w przypadku 'power failure' można wybudzić NAS. Aby to zrobić, w WOLu trzeba podać adres MAC "00:00:00:00:00:30".

na oryginalnym firmware też działa z tym MAC-iem tak jakby nas po zaniku napięcia miał taki dziwny MAC.
A teraz moje pytania jak uzyskać usypianie dysku po instalacji ffpsticka , bo przestał usypiać, a drugie ponoć do ffpsticka jest dodatek do regulacji wentylatorka gdzie go znaleźć?
Edytowany przez j3ryw dnia 15-02-2013 03:59
Netgear WNR3500L v2 Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-132 K26 USB AIO+NSA310 4.70

dragon79

Cytat

przemo7 napisał(a):

Czy ktoś podpowie mi jak odblokować twonky media serwer - przy próbie wejścia w konfigurację pokazuje okno z hasłem i na tym się kończy bo żadne moje hasło nie wchodzi . Zyxel ( apollo ) odpisało na moje pytanie co z tym fantem zrobić że jest źle zaplikowane twonky i że przy nowym firmwarze będzie ok ale czekam od sierpnia 2012 i nic !!! MOże ktoś podpowie ?

Nie wiem dokładnie na czym polega Twój problem, bo ja takiego nie doświadczyłem.
Po zakupie NSA310 zaktualizowałem FW do najnowszej wersji 4.50(AFK.1)C0, po czym po prostu włożyłem dysk twardy i media serwer zaczął działać... tak po prostu, bez żadnych problemów. Nawet już nie pamiętam, czy jest tam jakieś hasło.
Proponuję zainstalować jeszcze raz ten firmware, przywołać ustawienia domyślne, poustawiać wszystko z ręki od początku i zobaczyć, czy zadziała.
TL-WR1043ND V1.8 + Gargoyle 1.5.10.12 by obsy
TL-WDR3600 V1.2 OFW 130320
NSA310 (OFW 4.51) + WD20EARX

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 94

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,346,421 unikalnych wizyt