27 Listopada 2024 10:39:13
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.222.98.29
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
shibby
przede wszystkim zrob reset i zobacz czy wewnetrzny hub się zgłasza. Druga opcja to backup ustawien i reset nvram. Po resecie wlaczasz tylko wsparcie dla usb i patrzysz czy znalazlo. Jak tak to wiesz ze musisz poustawiac wszystko od nowa. Jezeli nie to na 99% port uwalony. Wgrywasz wtedy OFW i patrzysz czy na nim port zyje.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

morlinek
Po restarcie routera dalej nic, po czyszczeniu nvram tak samo, po przywróceniu konfiguracji też nic. Nie widzi pendriva/ drukarki/ huba (urządzenia działają na 100%). W logach dalej nic. Tak jakby port był walnięty. Jest jakiś tutek jak wrócić wgrać OFW? Dobrze, że w razie czego mam gwarancje do 8.09.2012 :)

Aug  2 14:25:38 tomato user.info kernel: usbcore: deregistering interface driver usb-storage
Aug  2 14:25:38 tomato user.info kernel: ehci_hcd 0000:00:04.1: remove, state 1
Aug  2 14:25:38 tomato user.info kernel: usb usb1: USB disconnect, address 1
Aug  2 14:25:38 tomato user.info kernel: ehci_hcd 0000:00:04.1: USB bus 1 deregistered
Aug  2 14:25:38 tomato user.info kernel: usbcore: deregistering device driver usb
Aug  2 14:25:38 tomato user.info kernel: usbcore: deregistering interface driver usbfs
Aug  2 14:25:38 tomato user.info kernel: usbcore: deregistering interface driver hub
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: usbcore: registered new interface driver usbfs
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: usbcore: registered new interface driver hub
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: usbcore: registered new device driver usb
Aug  2 14:27:35 tomato user.notice kernel: SCSI subsystem initialized
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: Initializing USB Mass Storage driver...
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: usbcore: registered new interface driver usb-storage
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: USB Mass Storage support registered.
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: ehci_hcd 0000:00:04.1: EHCI Host Controller
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: ehci_hcd 0000:00:04.1: new USB bus registered, assigned bus number 1
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: ehci_hcd 0000:00:04.1: irq 5, io mem 0x18004000
Aug  2 14:27:35 tomato user.debug hotplug[1161]: Attached USB device 1-0:1.0 [INTERFACE=9/0/0 PRODUCT=1d6b/2/206]
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: ehci_hcd 0000:00:04.1: USB 0.0 started, EHCI 1.00
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: usb usb1: configuration #1 chosen from 1 choice
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: hub 1-0:1.0: USB hub found
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: hub 1-0:1.0: 2 ports detected
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: usbcore: registered new interface driver usblp
Aug  2 14:27:35 tomato user.info kernel: usblp: USB Printer Device Class driver

Wgrałem od nowa wszystko, parę razy zrestartowałem przyciskiem router i zaczęło działać :) Możliwe, że to przez burzę coś się sknociło. Będę obserwował co z tym USB.
Edytowany przez morlinek dnia 03-08-2012 02:33
Netgear WNR 3500Lv1 | 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB BTgui-VPN

kaspej
Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem nazwy obrazów Shibbiego dlatego wole się upewnić.

Czy do WRT54GL v1.1 powinienem użyć obrazu tomato-K26-1.28.RT-MIPSR1-097-Mini ?

branetre
@kaspej wystarczy trochę poszukać na naszym forum Smile
http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=14525

djarti
A będzie nowa wersja z BT ?Smile
Shock I oto chodzi !Grin

ASUS RT-N16, Linksys EA8300

bynio
Czy też zauważyliście przypadłość że po ustawieniu wifi jako ap, włączeniu br1 i zmostkowaniu wifi do br1 głupieje radio? Na routerach BG w overview wyświetla kanał 1 (5.005GHz) i status radia down. Naprawa jedynie przez powrót do ust. fabrycznych. U Was też to występuje czy tylko u mnie? Sprawdzone na k24 085, 087 i k26 097.

overflow2

Cytat

shibby napisał(a):

a nvram czysciles?

Właśnie nie, zrobiłem aktualizację na nowym obrazie (tak jak zawsze) router się zrestartował i było OK, wieczorem tego samego dnia przestawiłem tylko wifi z G only na B/G mixed i po zapisaniiu ustawień "zgłupiałem" bo nigdzie nie było neta, ani na router nie mogłem się zalogować, zrobiłem restart (odpiąłem zasilanie) no i do fabrycznych wszystko wróciło.
Asus RT-AC56U FT-AIO

aros
Mam WRT54GL v1.1 wraz z Tomato 1.28.0005 093 ND VPN. W "Static DHCP/ARP/IPT" mam wrzucony serwer na ubuntu, z którego korzystam, kiedy mam potrzebę, zwłaszcza włączając go zdalnie via WOL.

Problem polega na tym, że jak wyłączę serwer, to on... sam się losowo włącza... Zastanawiam się, czy nie ma jakiegoś błędu w Tomato, który to powoduje.

Czy ktoś spotkał się już z takim problemem?

ssidu

Cytat

aros napisał(a):

Mam WRT54GL v1.1 wraz z Tomato 1.28.0005 093 ND VPN. W "Static DHCP/ARP/IPT" mam wrzucony serwer na ubuntu, z którego korzystam, kiedy mam potrzebę, zwłaszcza włączając go zdalnie via WOL.

Problem polega na tym, że jak wyłączę serwer, to on... sam się losowo włącza... Zastanawiam się, czy nie ma jakiegoś błędu w Tomato, który to powoduje.

Czy ktoś spotkał się już z takim problemem?

Kiedyś miałem podobny problem. Polegał na tym że w biosie miałem włączone "turn on after power lose". Co powodowało samoczynne włączanie się komputera o różnych porach dnia czy nocy jeśli wystąpi zanik prądu ( u mnie kabel zasilający był nadłamany).
Wystarczyło wyłączyć tę opcję Smile

Na szczęście teraz ten problem nie występuje już u mnie Smile

Pozdrawiam
Paweł
Netgear WNR3500L v1 Tomato by Shibby 130 BT-VPN + 500GB 2.5" HDD
Zyxel NSA320s 2x2TB WD Red Smile

wit3k
Czy u was też występuje restart WAN po zmianie jakiś parametrów związanych z wifi?

Nie było by to może uciążliwe, gdyby nie fakt że na tym samym modemie stary WRT54GL radził sobie z resetowaniem WAN w kilka-kilkanascie sekund a mój RT-N16 potrzebuje 2-3min...

Wgrana ostatnia kompilacja AIO modu naszego guru.

belliash
Tak, resetuje wtedy uslugi, w tym wan.
Skad masz internet? Moze Dialog?

Ostatnio doswiadczylem takiej przypadlosci ze po rozlaczeniu,restarcie routera nie moglem sie polaczyc przez nawet kilka minut - CHAP authentication failed w logach. Zglosilem usterke w eboku i na 2 dzien dostalem odpowiedz ze "administratorzy" wykonali testy i nie znalezli problemu i nie odpowiadaja za urzadzenia z linuksem. Co ciekawe od tego czasu problem zniknal. Cala procedure resetu polaczenia trwa moze 5 sek.

wit3k
Neta mam od TPSA (dawny pracodawca), więc łącze sam sobie zestawiałem itp, jest ok.

A co do tego restartu samego wan'a, jak ręcznie zmieniam disconnect/connect wszystko trwa chwilę.
Problem występuje jeżeli to router sam z siebie to robi.
Ile u Ciebie od włączenia zasilania do uzyskania połączenia mija?

bynio
Problem jest ze zrzucaniem aktywnej sesji po stronie operatora. Zapewne dostajesz w logach komunikat "You're already logged in" czy coś w tym stylu. Kiedy klikasz disconnect połączenie jest prawidłowo zrzucane, natomiast kiedy nastąpi to gwałtownie, to po stronie operatora musi minąć określony timeout. Kiedyś też tak miałem z multimo, ale teraz przy okazji innych awarii i to zostało przekonfigurowane tak, że niezależnie od przyczyny rozłączenia łączy ponownie po kilku sekundach.

belliash
Dokladnie jak pisze bynio. Chociaz w moim przypadku Dialog do niczego sie nie przyznaje, to widze zmiane na plus.

Router u mnie wstaje ok 1.5-2min

shibby

Cytat

Czy u was też występuje restart WAN po zmianie jakiś parametrów związanych z wifi?

pomyslmy logicznie. Jestes na zakladce basic -> network i wciskasz Save. Skąd router ma wiedziec gdzie ty wprowadziles zmiany? Ponadto są usługi ktore są zależne od innych usług. Zmienisz cos w LAN, WAN lub DHCP to musi router przeładować firewalla, jak firewalla to i QoS, bwlimiter, itd. Dlatego to tyle trwa i tak było zawsze.

wit3k
A czy wersja AIO generuje aż takie duże obciążenie że restart trwa 3x tyl co na starym wrt?

Przykładowo teraz gdy odliczanie zejdzie do zera, muszę odczekać ok 3min zanim będę miał neta.

Na wrt, gdy odliczanie się kończyło, net już był.

PYTON
No widzę, że inni niecierpliwi tez są i nie lubią czekać. No ja postowałem jakoś 2 strony wcześniej w tej samej sprawie.

Szczerze mówiąc to byłem w szoku, gdy konfigurując sobie router i testując różne warianty wifi, na neta musiałem czekać czasami około 2 minut, czasami to chyba nawet dłużej. Spojrzałem na kontrolki po kliknięciu Save, bo pomyślałem, że on nie restartuje modułów tylko bootuje od zera Pfft

Miałem wcześniej na prawdę straszne badziewia, typu Pentagram Cerberus, który neta łapał moment, nawet po zmianach w ustawieniach i restarcie całego urządzenia, i tez tam był QoS, Firewall, itp

Dla mnie ogólnie to nie jest problem, bo teraz mam wszystko ustawione i nawet tam nie zaglądam (w ustawienia), a na automatyczny reconnect Neostrady nie trafiłem, więc nie wiem jak długo się będzie łączył, gdy taki nastąpi, oby tak szybko jak po kliknięciu Disconnect i Connect.

Szkoda, że soft nie jest bystry i nie potrafi przelecieć tych kilku zmiennych dotyczących WAN i sprawdzić czy użytkownik wprowadził inne w miejsce poprzednich, wtedy wygodniej by się eksperymentowało z ustawieniami wifi, bo nie zrywałby połączenia i restartował modułu od WAN, tylko te które user zmodyfikował. No ale logicznym jest, że jedne są zależne od drugich i tyle.

W sumie jak zobaczyłem, że muszę czekać po 2 minuty na neta to zrobiłem tylko kilka prób na różnych ustawieniach z wifi, transfer jest ok więc zostawiłem w spokoju.

480 Megaherców i 2 minuty na neta trzeba czekać^^ Shibby weź tam w następnym release na 650 Mhz dla wszystkich niecierpliwych.

NetGear WNR3500Lv2 : MIPSR2-120 K26 USB AIO

dkozlows

Cytat

No widzę, że inni niecierpliwi tez są i nie lubią czekać. ....

No z tych postów jasno widać że soft jest już stabilny, bo ludzie pierdół się czepiają Smile

shibby
wersja 099 opublikowana. Info na pierwszej stronie.

Miało być wczoraj (notabene w moje urodziny Wink ) ale się nie wyrobiłem. Wybaczycie? Wink
Edytowany przez shibby dnia 07-08-2012 10:26

bynio
Stooo laaaat!! Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 82

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,960,831 unikalnych wizyt