21 Maja 2025 03:03:23
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Komputer Serwer
· Promise VessRAID 184...
· Własna kompilacja t...
· [S] Qnap QSW-2104-2T...
· r6400v2 bład przy u...
· drukarka drukuje tyl...
· [S] sprzęt sieciowy...
· Router do światłow...
· [sprzedam] Asus RT-A...
· Netia IPv6
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Ubiquity Edgerou...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Nowe routery: UX, UC...
· asus rt-ax86u pro z ...
· Zmiana OpenVPN na wi...
· [S]UBIQUITI EdgeRout...
· Zaawansowana konfigu...
· ByPass VPN dla wybra...
· [MOD] FreshTomato-MI...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Własna kompilacj... [72]
· Komputer Serwer [4]
· Promise VessRAID ... [2]
· [S] Qnap QSW-2104... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [152 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 420
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.135.204.121
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
stalminator

Cytat

bynio napisał(a):

Propozycja funkcji

W Schedulerze dodać opcję WOL o określonej godzinie dla albo ręcznie wpisanych MAC lub pobranych ze Static DHCP (lista z ptaszkami co ma zostać wybrane).

Ręcznie można to zrobić już teraz za pomocą komendy ether-wake.
--
VDSL2 FG4B+WNR3500L[Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-116 K26 USB VPN]

bynio

Cytat

stalminator napisał(a):

Ręcznie można to zrobić już teraz za pomocą komendy ether-wake.

... jak i ze setkę innych opcji w tomato, a mimo wszystko mają swoje miejsce w menu bez uciekania się do ręcznej edycji skryptów.

mieszk3
Shibby, kiedy pojawi sie build table dla v97. Bo przyznam, interesuje mnie co jest, a czego nie ma w buildzie Tor w porownianiu go big-vpn Smile
Pozdrawiam.
Asus RT-AC66U + FreshTomato Firmware 2020.2 MIPSR2 K26AC USB AIO-64K

shibby

Cytat

mieszk3 napisał(a):

Shibby, kiedy pojawi sie build table dla v97. Bo przyznam, interesuje mnie co jest, a czego nie ma w buildzie Tor w porownianiu go big-vpn Smile
Pozdrawiam.

w bardzo duzym skrócie, nie ma nocata i nfsa za to jest TOR Smile Nie wiem czy nie poczekam juz do nastepnej wersji z wydaniem tabeli builds.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Unifi USW-Lite-16-PoE
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

paczek72
Shibby, a moze przy 100 dąło by rade PL umiescicWink
Asus RT-N10U v.B1 ||Tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-PL-Nocat-VPN||
Linksys E 2500 OFW 1.0.0.7

aros
shibby, do niedawna używałem Tomato 1.25, w innej niż Twoja kompilacja. Ostatnio przesiadłem się na Twoje kompilacje i zauważyłem coś, co mnie zastanawia.

Otóż, kiedy włączam Remote Access np. po porcie 8080, by móc administrować zdalnie routerem, a w routerze mam przekierowane wszystkie porty na jakiś komputer w sieci (więc ten 8080 również), to nie można się zdalnie do routera dobić.

Wydaje mi się, że port do Remote Access powinien być nadrzędny i nie podlegać regułom przekierowań w Port Forwarding.

Czy taka funkcjonalność to zamierzona sprawa? Co o tym sądzisz?

mieszk3

Cytat

shibby napisał(a):

Cytat

mieszk3 napisał(a):

Pozdrawiam.

w bardzo duzym skrócie, nie ma nocata i nfsa za to jest TOR Smile Nie wiem czy nie poczekam juz do nastepnej wersji z wydaniem tabeli builds.
Dzieki, w takim razie czekam z niecierpliwoscia na wersje 100 Smile

Cytat

mikka napisał(a):

A czytałeś jednego posta niżej od Twego pytania z 16.07 (ten sam temat)?

Czytalem, ale to nie potwierdzone informacje byly. Poza tym caly build table to nie to samo co przypuszczenia. Mysle takze o innych uzytkownikach Tomato. Pozdrawiam.
Asus RT-AC66U + FreshTomato Firmware 2020.2 MIPSR2 K26AC USB AIO-64K

PanRatio
U mnie na WNR3500L V1 + 097 Transmission się regularnie wywala. Co drugi dzień jest błąd 403 Sad

shibby

Cytat

PanRatio napisał(a):

U mnie na WNR3500L V1 + 097 Transmission się regularnie wywala. Co drugi dzień jest błąd 403 Sad

to moze podeprzyj to jakimis logami... Czysciles nvram po wgraniu 097? U mnie 097 chodzi bezblednie od dnia instalacji.

kamilj
@shibby
Myslalem ze to tylko u mnie wystepuje blad z Transmission ale widze ze nie :]

403: Forbidden

Unauthorized IP Address.

Either disable the IP address whitelist or add your address to it.

If you're editing settings.json, see the 'rpc-whitelist' and 'rpc-whitelist-enabled' entries.

If you're still using ACLs, use a whitelist instead. See the transmission-daemon manpage for details.

Dodam tylko ze blad wystepuje jedynie w wersji wbudowanej...
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

shibby
nie. Ten problem mowi o tym ze transmission wystartowal szybciej niz dysk sie zdarzyl zamontowac. Stad konfig jest zly a nie ten co "ja" generuje i pokazuje takie bzdury. Na transmission z optware nie masz tego "problemu" poniewaz transmission ci sie nie odpali poki dysk ci sie nie zamontuje prawda? Smile

Zwieksz czas delay at start np do 20-30sek by dac dyskowi czas na zamontowanie sie i bedzie ok.

belliash
@shibby: Bylaby mozliwosc zwiekszenia odliczanego czasu, do konca bootowania? Mam teraz sytuacje, ze nawet gdy timer dojdzie do 0, to interfejs www i tak sie nie laduje. Brakuje ok 20 sekund - mysle ze bezpiecznie byloby zwiekszyc licznik o 30sek. Co o tym sadzisz? To zwykla zmiana kosmetyczna (pewnie javascript), wiec moze daloby sie to nawet wrzucic do 100, jesli nie zaczales jeszcze kompilowac?
Edytowany przez belliash dnia 01-08-2012 11:03

bynio
Niestety, przedwczoraj burza brutalnie rozprawiła się z wygranym na openlinksys.info routerem RT-N12 Sad Trzeba było wrócić do starego DIR320. Niemniej jednak nadal (przynajmniej do 087 PL) router nie wstaje po flashowaniu choćby z działającegogdd-wrt. Tomato dualwan-a z którego wcześniej wstępnie przygotowywałem router pod tomato shibby'ego teraz znaleźć nie mogę. Ot, przestrzegam ew przyszłych nabywców tego "cuda" że soft od shibbego nie zaskoczy od razu, działają jedynie jakieś stare 1.27, ale z nich flashowanie do nowszych też zapętla router w procedurze startu.

belliash
Jest jeszcze 1 sprawa, shibby:

# iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 8118
iptables: No chain/target/match by that name
# insmod ebt_redirect.ko
insmod: can't insert '/lib/modules/2.6.22.19/kernel/net/bridge/netfilter/ebt_redirect.ko': unknown symbol in module, or unknown parameter

Dziala natomiast insmod ipt_REDIRECT.

bynio
Jeżeli to kogoś zainteresuje to znalazłem wspomniane wyżej tomato dualwan do inicjacyjnego flashowania dir320. Wysłałem go tu: http://sendfile.pl/194246/tomato-K26-1.28.0526-MIPSR1-4M-eng.trx. Wgrywamy normalną procedurą tftp. Później kasowanie nvram (opcja trough), później dla pewności wybrałem jeszcze raz czyszczenie nvram, ale tym razem normal. I później dowolny obraz od shibby'ego normalnie się wgrywa i startuje.

PanRatio

Cytat

shibby napisał(a):
Zwieksz czas delay at start np do 20-30sek by dac dyskowi czas na zamontowanie sie i bedzie ok.

W Script > Firewall mam:

Cytat

sleep 20

iptables -A INPUT -p tcp --dport 51515 -j ACCEPT

/bin/mount /dev/sda1 /opt
/bin/mount /dev/sda2 /nas

W zakładce Transmission mam:

Cytat

Delay at startup: 50

Takie ustawienia mam od zawsze, a błąd i tak występuje.

evangelion69
Ja czekam na tabelkę, bez niej nie wiem co instalować....Sad

overflow2
Dziwna przypadłość spotkała dzisiaj mój router. Zmieniłem ustawienia wi-fi z g only na b/g mixed, zapisałem ustawienie i nagle router przestał odpowiadać, zniknął dostęp do internetu na komputerach, po restarcie, wszystkie ustawienia mi się skasowały, jakby był zrobiony reset. Cóż mogło się stać?

Kilka godzin przed tym wgrałem wersję 097.
Edytowany przez overflow2 dnia 02-08-2012 08:12
Asus RT-AC56U FT-AIO

shibby
a nvram czysciles?

morlinek
Jak sprawdzić czy port USB w moim wnr3500l nie jest uszkodzony, bo nie mam dostępu do drukarki ani pendriva. W zakładce USB nie wykrywa żadnego urządzenia. W logach też brak zapisu o tym, że jakiekolwiek urządzenie jest podłączone do usb?
Netgear WNR 3500Lv1 | 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB BTgui-VPN

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 62

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,126
· Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
15-05-2025 19:35
witam! było coś gdzieś o obsłudze asus mesh w tomato moze? chętnie bym przetestował u rodziców

servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?

shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer
y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.

shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow
ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.

servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?

dawidt
21-12-2024 01:09
siema Grin

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

117,650,074 unikalnych wizyt