27 Listopada 2024 14:38:40
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.190.219.178
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
art998

Cytat

art998 napisał(a):

Oki @lazik, dzięki za szybką odpowiedz.

...no i się udało RT-N66U z nowym tomato śmiga że aż miło Smile
RT-N16 tomato-1.28 MIPSR2-132 K26 USB AIO
RT-N66U tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-130-AIO-64K

anonim747874734

Cytat

art998 napisał(a):

Cytat

art998 napisał(a):

Oki @lazik, dzięki za szybką odpowiedz.

...no i się udało RT-N66U z nowym tomato śmiga że aż miło Smile

az sam obadam nowego pomidora z wiekszym nvram Smile

aros
Mogę prosić o radę, którą wersję, jako najbardziej stabilną, mogę wrzucić do WRT54-TM?

majkel152
jak zrestartować serwer www na tomato bo coś dzisiaj mi nie otwiera w przeglądarce webui, flashowałem go na k26 095 miniipv6 vpn bodajże na ovisie, od flasha działał ok, nvram czyszczony był jak zawsze

na ssh mam dostęp. nat działa ok, wifi też,tylko webui nie działa
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

buniaczek

Cytat

majkel152 napisał(a):

jak zrestartować serwer www na tomato bo coś dzisiaj mi nie otwiera w przeglądarce webui, flashowałem go na k26 095 miniipv6 vpn bodajże na ovisie, od flasha działał ok, nvram czyszczony był jak zawsze

na ssh mam dostęp. nat działa ok, wifi też,tylko webui nie działa

A jaki masz system operacyjny? Jeśli XP to zawsze pomaga w takim sytuacjach TCP Optimizer
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

majkel152
@up- 7 sp1 , ale to coś na ovisie się stało,na żadnym urządzeniu mi tomato webui nie otwiera, ale widzę że jest nowsze tomato to zaraz go zafleszuje, zobaczę w logi jeszcze bo pierwszy raz mi się zdarzyło takie coś

edit: dzięki za pomoc, kupiłem znowu 3500l, ovis i switch będą do sprzedania na dniach jak mi netgera przyjdzie
Edytowany przez majkel152 dnia 20-07-2012 12:56
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

PYTON
Na początku się przywitam, bo to mój pierwszy post na forum. Więc Witam.

Uderzę od razu z kilkoma pytaniami odnośnie Tomato -> Administration -> Buttons/LED, włączania i wyłączania WiFi oraz diody od WiFi.

Którego przycisku dotyczy wykonywanie przypadków zdefiniowanych w zakładce Buttons/LED, WPS czy tego od WiFi ?
W tytule jest napisane "SES/WPS/AOSS Button" jeżeli chcę warunek jakiś pod button WPS to jak to ustawić? a jeżeli pod button od WiFi to jak ?

Jeżeli ktoś może to proszę wytłumaczyć. Druga sprawa jest w zasadzie powiązana, dotyczy przycisku od WiFi, dlaczego nie działa wyłączanie sieci i włączanie ? Jak zrobić aby przycisk od WiFi wyłączał sieć lub włączał i jednocześnie gasił diodę, na stockowym FW działało elegancko, ja tego potrzebuję.

pozdro

NetGear WNR3500Lv2 : MIPSR2-120 K26 USB AIO

gof
Mam co prawda wersje V1 ale z tego co słyszałem to przycisk od WiFI po prostu na tomato nie działa i się nie zapowiada żeby zaczął działać.
Natomiast warunki/skrypty ustawia się tylko pod przycisk WPS. Domyślnie naciśniecie WPS do 2s włącza/wyłącza radio czyli jest wszystko czego potrzeba.

jack78
Może to będzie mało przyjacielska odpowiedź, ale jeśli włączanie i wyłączanie wifi z przycisku to podstawa dla ciebie, to może lepiej pozostań przy OFw.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

PYTON

Cytat

jack78 napisał(a):

Może to będzie mało przyjacielska odpowiedź, ale jeśli włączanie i wyłączanie wifi z przycisku to podstawa dla ciebie, to może lepiej pozostań przy OFw.

Nie czaje takiego trolowania. Prosilem cie o porade co bedzie dla mnie najlepsze? Nie masz nic wartosciowego do powiedzenia w temacie to powstrzymaj sie od nabijania postow i siania balaganu w temacie, marnujesz mi miejsce na ekranie telefonu tym swoim postem. Dodatkowo przez takie posty wyszukiwarka forumowa sie meczy szukajac wartosciowych zapytan. No dalem sie sprowokowac chol...

Aha jezeli to malo przyjacielska odpowiedz to pardon

Dzieki gof za info, ja przeszukiwalem forum i tez cos mi sie takiego obilo w jakims temacie. Co do perzyciskow, to rzeczywiscie z tytulu wynika jakich to przyciskow dotyczy, w przypadku mojego urzadzenia to jedynie WPS. Kurcze zaraz przetestuje raz jeszcze, bo ze WPS da sie wylaczyc to juz zauwazylem wczesniej ale jakos wlaczyc sie to radio nie chcialo, ide spr.
Edytowany przez PYTON dnia 21-07-2012 02:30

NetGear WNR3500Lv2 : MIPSR2-120 K26 USB AIO

gothic77
Panowie czy można prosić o słowo wstępu? Smile
Jestem posiadaczem od dwóch dni router'a ASUS RT-N12 v C1
Jestem zielony, aby sobie samemu tak na Dzień Dobry poradzić, ale kupiłem ten router właśnie z myślą o wgraniu Tomato ze względu, że mam od jakiegoś czas problemy z siecią i przesyłaniem filmów HD przez WiFi b/g - częste zacięcia filmów.

Czy można wiedzieć, jaką odpowiednią wer. wgrać oraz jakiś opis, aby nie uszkodzić posiadanego urządzenia?
- rozumiem, że przy oryginalnym firmware nie ma, co siedzieć, bo urządzenie stać na wiele więcej niż producent dał Smile

Dla jasności napiszę jak to u mnie wszystko jest podłączone.
Net z TPSA router Edimax ADSL2+ robi za modem ADSL2+ przez opcję BRIDGED.
- ogólnie priorytet to WiFi N, przesyłanie multimediów przez serwer DLNA z kompa do odtwarzacza Blu-Ray
- dość często mi się zamula sieć i są cięcia - po kabelku ok!

Z góry dzięki.
Edytowany przez gothic77 dnia 21-07-2012 07:57

gothic77

Cytat

mikka napisał(a):
Na Twoim miejscu tutaj bym szukał przyczyny, a nie w firmware.

WLAN g: max 22-24 Mbit
HD: od 8 do 40 Mbit

Nie napisałeś też na czym oglądasz te filmy, a to może być akurat istotne.

Odtwarzanie filmów to oglądam je na Blu-Ray BD570 firmy LG poprzez opcję DLNA
Serwer jest tworzony przez program, który dostarczył producent NeroMediaHome
- próbowałem również na innych programach i tnie, ale w innych miejscach

WiFi do tej pory miałem G, ale po kupnie routera Asus'a oraz karty sieciowej Tp-Link'a TL822N ustawiłem sieć na OnlyN - firmware wgrane od producenta najnowsze, jakie było na jego stronie.
Odtwarzacz również ma możliwość odbioru WiFi N.
- na jednym z filmów, który ciął wcześniej nie ma cięcia, ale na innych przy np., jakości 1080 tnie i to niemiłosiernie - przy cięciu z karty sieciowej... dioda miga w taki sam rytm jak tnie obraz - raz szybko, a raz bardzo wolno.

W temacie dysku - SAMSUNG 750Gb HD753LJ 7200rpm/32M

Jak pisałem problemów nie ma jak idzie po kablu...
Edytowany przez gothic77 dnia 21-07-2012 12:17

jack78
A nie masz może więcej urządzeń korzystających z wifi? U mnie występuje taka przypadłość że jak tylko jeden komp działa i odtwarzam na nim materiał HD to jest wszystko OK, ale jak tylko włączę jakikolwiek inny sprzęt to już filmy tną. Najgorzej jest jak szwagier wpadnie z tabletem, wtedy zwykłe przeglądanie netu na tablecie powoduje zacinanie filmów.
Nie wspomnę już momentu kiedy żona włączy mikrofalówkę, wtedy jest masakra, nawet zwykłe filmy w XVid nie chcą iść.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

aros
Chciałem zaszaleć, ale nie wiem, czy to możliwe. Poproszę o porady.

Mam RT-N66u z Tomato1.28 0.95 AIO. Do routera podpięty jest NAS (QNAP TS-210).

Czy możliwe jest, by na zamontować udostępnione udziały z QNAP'a, by dalej udostępniać je w usłudze Media / DLNA Server?
Przy okazji, czy ta wersja Media / DLNA Server obsługuje napisy?

Jeśli tak, jak to zrobić? Próbowałem jak niżej, ale bez rezultatu:
mount -t smbfs -o username="user",password="mojehaslo" //qnap/storage /mnt/qnap

hermes-80
@aros Przecież masz w Tomato - GUI do montowania zasobów samby (klienta cifs).

Czytanie napisów zazwyczaj zależy od klienta a nie serwera. Jeśli na żadnym serwerze poprzez tego klienta nie widzisz napisów to już nie zobaczysz zmieniając serwer.

A czy jest możliwość puszczania poprzez serwer DLNA na Tomato z zamontowanych udziałów z pod Qnap-a - zapewne tak.
Edytowany przez hermes-80 dnia 21-07-2012 14:42
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

gothic77

Cytat

jack78 napisał(a):

A nie masz może więcej urządzeń korzystających z wifi? U mnie występuje taka przypadłość że jak tylko jeden komp działa i odtwarzam na nim materiał HD to jest wszystko OK, ale jak tylko włączę jakikolwiek inny sprzęt to już filmy tną. Najgorzej jest jak szwagier wpadnie z tabletem, wtedy zwykłe przeglądanie netu na tablecie powoduje zacinanie filmów.
Nie wspomnę już momentu kiedy żona włączy mikrofalówkę, wtedy jest masakra, nawet zwykłe filmy w XVid nie chcą iść.

Sprzęt jest - komp, z którego leci serwer DLNA (WiFi) oraz laptop tylko, że w czasie testów nie jest wpięty do sieci. Jest w sumie niewielka różnica jak tnie obraz, jeżeli chodzi o WiFi G - WiFi N (przy N cięcie jest w formie bardziej... o ile można to tak nazwać... płynnej Smile )

...@hermes-80
Do tej pory nie miałem problemów, ale głównie oglądam filmy z lektorem...

aros

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Przecież masz w Tomato - GUI do montowania zasobów samby (klienta cifs).

Gdzie? W USB and NAS: File sharing?
Jeśli tutaj, to nie wiem jak to zrobić. Inna sprawa, że spodziewałem się, że tutaj mogę udostępnić w sieci jedynie wyłącznie fizycznie podpięte napędy do routera.

Cytat

hermes-80 napisał(a):
Czytanie napisów zazwyczaj zależy od klienta a nie serwera. Jeśli na żadnym serwerze poprzez tego klienta nie widzisz napisów to już nie zobaczysz zmieniając serwer.

Na QNAP TS-210 jest usługa Twonky Media (v6) i za cholerę nie działają napisy, bo TMv6 ich nie supportuje.
Inaczej jest, jeśli na PC odpalam PS3 Media Server - stąd bez problemu mój TV wyświetla i film i napisy.

Cytat

hermes-80 napisał(a):A czy jest możliwość puszczania poprzez serwer DLNA na Tomato z zamontowanych udziałów z pod Qnap-a - zapewne tak.

Będę próbował po otrzymaniu pomocy zamontowaniu tych QNAP'owych udziałów w Tomato.

gothic77

Cytat

mikka napisał(a):
Nie wiem jak to wygląda w OFW Asus'a, ale w Tomato można oprócz trybu OnlyN ustawić tryb Auto.

Jeśli masz możliwość to warto byłoby zobaczyć realną prędkość bezprzewodówki w Twoim BD570 + sprawdzić bitrate filmów na których się zacina np. przy użyciu mediainfo.

Również mam możliwość na oryginalnym firmware ustawienia na auto, ale nie wiem np. czy odtwarzacz np. sobie wybierze w tym przypadku WiFi N?

Niech kolega jeszcze podpowie jak sprawdzić prędkość bezprzewodówki w BD570?
- czy jest jakiś program czy w inny sposób można to sprawdzić.

...niech również ktoś mi odpowie czy bawić się Tomato? Smile
Wiem, że polecany jest firmware, ale nie wiem czy wszyscu użytkownicy znajdą coś dla siebie i potrzebują takiego firmware?
Edytowany przez gothic77 dnia 21-07-2012 14:27

Portal
mam router e2000 i najnowzsze Tomato shibby
jak laptop podlacze po lan to leci z netu okolo 120Mbits/s
jak laptop podlacze przez wifi to leci max 70Mbits/s

testowane na tym samym pliku w tym samym czasie, czy tak powinno byc i wine za tak niski transfer po wifi tutaj ponosi router e2000 ktory po wifi- WAN tak obniza predkosc?
bo jak sciagan z dysku sieciowego, ktory do routera jest podpiety po Lan to po wifi leci okolo 140Mbits/s

czy ktos testowal ile da sie wyciagnac z netu tzn wifi-WAN na routerze asusa 66 ?
DASAN H645B (G-PON) <------->Asus RT-AX86U (FW Asus)

hermes-80
@aros Administracja/Klient CIFS - poza tym musisz mieć udostępnione udziały na Qnap-ie ale nie wiem czy dla linuksa nie lepszy był by udostępnienie po NFS.

Głównym warunkiem jest wersja Tomato z klientem CIFS.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 75

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,981,676 unikalnych wizyt