28 Listopada 2024 00:26:13
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.224.56.127
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
mvincm
Witam serdecznie.

Shibby ja wiem ile masz roboty z obecną ilością kompilacji i proszenie o udostępnienie i stałą opiekę nad jeszcze jedną kompilacją może być trochę przesadzone ale... zwracam się z prośbą właśnie o taką jeszcze jedną dodatkową kompilację (w sumie na forum nie tylko ja poszukuję takiej opcji).

Chodzi mianowicie o paczkę dla WRT54GL z obsługą VPN a w tym właśnie obowiązkowo brakujące "ebtables" i jako extras "autossh". Te dwa dodatki są prawie, że obowiązkowe dla "młodego admina vpn" a ich brak w kompilacji dla popularnego cały czas WRT54GL jest bolesny (za to USB/FTP itd. jest w serwerze/kliencie VPN zbędne). Z góry dziękuję.

P.S.
Swojej instalacji VPN nie wykorzystuję komercyjnie a wręcz przeciwnie co nie zmienia faktu, że chętnie wesprę projekt w jakiś sposób (np. darowizna).

MvincM

Mider
Na wstępie chciałbym powitać wszystkich forumowiczów oraz podziękować za ogrom pracy włożonej w tę kompilację pomidora.

Teraz do rzeczy. Ostatnio instalowałem tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--085V-AIO na dwóch routerach WNR3500L v2.
W obu przypadkach chodziło mi głównie o ustawienie prostego NATa dla sieci wewnętrznej oraz OpenVPNa. Na jednym routerze wszystko poszło bez najmniejszych problemów, na drugim natknąłem się na problem, którego nie potrafię sforsować.
Otóż nie jestem w stanie zapisać poprawnie części konfiguracji routera oraz wystartować OpenVPNa.
W konfiguracji serwera 1 zapisują mi się wszystkie klucze, ale nie zapisuje mi się na przykład numer portu. W serwerze 2. port się zapisuje, ale nie zapisuje się maska podsieci i TLS renegotiation time. Żeby było precyzyjniej, pola są po prostu puste. Po wprowadzeniu wartości, zapis konfiguracji nie powoduje wyświetlania jakichkolwiek błędów, ale próba uruchomienia OpenVPNa nie odnosi skutku, a po wyjściu i ponownym wejściu do menu konfiguracji pola znowu są puste.

Podobny problem zauważyłem na tym routerze jeszcze w jednym miejscu. Przy konfiguracji dostępu do routera kasuje się zawartość pola z portem serwera FTP oraz pole wymuszające start serwera SSH wraz z routerem.

Zaznaczam, że drugi router nie sprawia mi żadnych problemów [ których nie byłbym w stanie wytłumaczyć własną ignorancją Pfft ]

hermes-80
Czyściłeś NVRAM?? Zainstaluj najnowszą wersję.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Mider
Tak, czyściłem. Nie pomogło.
Najnowszą wersję próbowałem wgrać, ale router wydarł się, że próbuję wgrać nieprawidłowe oprogramowanie. Fakt, ze po wgraniu tomato nie próbowałem go aktualizować.

kille72

Cytat

Kac309 napisał(a):

Zainstalowałem tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-093-Big-VPN na WNR3500L v1. Według tabelki powinno mieć obsługę HFS+ jednak w opcjach USB są tylko Ext, NTFS i FAT. Jak się dobrać do HFS?

W wersji 093 Big-VPN Shibby musial wyciac obsluge HFS bo obraz sie nie miescil do WNR3500Lv1. Tabelka zostanie uaktualniona.

Kac309

Cytat

kille72 napisał(a):

Cytat

Kac309 napisał(a):

Zainstalowałem tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-093-Big-VPN na WNR3500L v1. Według tabelki powinno mieć obsługę HFS+ jednak w opcjach USB są tylko Ext, NTFS i FAT. Jak się dobrać do HFS?

W wersji 093 Big-VPN Shibby musial wyciac obsluge HFS bo obraz sie nie miescil do WNR3500Lv1. Tabelka zostanie uaktualniona.

Właśnie wczoraj dorwałem się do jakichś logów, w których było napisane, że nowa wersja jest wykastrowana z obsługi HFS.

No nic, w takim razie szukam dalej. Pomęczę bułę w innym temacie Wink
Netgear WNR3500L v1 + Tomato Firmware 1.28 MIPSR2-093 K26 USB Nocat-VPN

kille72
Wersja Nocat-VPN ma HFS/HFS+, nie ma za to serwera NFS.

roolnick
Do czego dokładnie służy opcja w Media Server: Strictly adhere to DLNA standards?
NETGEAR 3500L v.2
Rajstopy, skarpety, bielizna - www.marcheria.pl

stalminator

Cytat

roolnick napisał(a):

Do czego dokładnie służy opcja w Media Server: Strictly adhere to DLNA standards?

Opcje tę trzeba zaznaczyć jeżeli występują problemy z wyświetlaniem dużych plików JPEG.
--
VDSL2 FG4B+WNR3500L[Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-116 K26 USB VPN]

sztmbr
Witam, mam pewien problem po wgraniu do nowego WNR3500L v2 Tomato by Shibby for WNR3500Lv2 093-AIO:
Kiedy wyłączę radio przyciskiem AOSS (przez akcję Toggle wireless) to nie mogę już ponownie go włączyć. W logach widzę info o przyciśnięciu AOSS i czasie przyciśnięcia, ale nic poza tym. Jedyne znane mi rozwiązanie to reset routera. Jak szukać przyczyny?

I jeszcze pytanie:
- czy przycisk z tyłu routera (który wyłączał radio na domyślnym firmware) można do czegoś wykorzystać? (np do wyłączania radia? Wink )

z góry dziękuje i pozdrawiam

bynio
Witam. Ja mam pytanie odnośnie Asusa RT N12 C1. Dostępne jest na niego tomato RT-N. Niemniej jednak jest ono dość ubogie w porównaniu z innymi buildami. I teraz - czy rezygnując ze standardu N na wifi mogę do tego routera wgrać soft k26-RT (bo RT od RT-N wg opisów różni jedynie sterownik wifi)? Np tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR2-087V-PL-Big-VPN.trx - zależałoby mi na vlan-ach a to chyba ostatni z tą funkcjonalnością. W bugach opisałem problem z kasowaniem się konfiguracji vlan-ów w sofcie tomato-K26-1.28.RT-N5x-MIPSR2-093-MiniIPv6.trx ale dopiero teraz doczytałem że vlany obsługują softy z V - tyle że w softach bez V gui do vlanów jak i cli dla vlanów jest dostępne. Więc już się nieco pogubiłem.

kille72

Cytat

sztmbr napisał(a):

Witam, mam pewien problem po wgraniu do nowego WNR3500L v2 Tomato by Shibby for WNR3500Lv2 093-AIO:
Kiedy wyłączę radio przyciskiem AOSS (przez akcję Toggle wireless) to nie mogę już ponownie go włączyć. W logach widzę info o przyciśnięciu AOSS i czasie przyciśnięcia, ale nic poza tym. Jedyne znane mi rozwiązanie to reset routera. Jak szukać przyczyny?

I jeszcze pytanie:
- czy przycisk z tyłu routera (który wyłączał radio na domyślnym firmware) można do czegoś wykorzystać? (np do wyłączania radia? Wink )

z góry dziękuje i pozdrawiam

Punkt 9, to ten sam bug, trwaja nad tym prace:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ost_104484

Przycisk z tylu routera wifi on/off nie dziala pod tomato.

kaziu1985pn
witam,
właśnie kupiłem linksys'a e4200 v2. Używam go jak na razie do standardowego dzielenia łącza na kilka komputerów.
Którą wersje tomato najlepiej wgrać jeśli zależy mi na najlepszej przepustowości oraz PL ??

rozumiem że AIO posiada wszystko ??
Edytowany przez kaziu1985pn dnia 18-06-2012 21:33

ssidu
Witam Wszystkich forumowiczów.

Mam pytanko bo zaktualizowałem tomato na moim routerku z 083 PL na 093 EN i zauważyłem że router ciągnie coś z neta po ok 170kb od godz 15...
Sprawdziłem logi i nic nie widzę ciekawego.... Nawet przeskanowałem sieć Angry IP scanner i nic...Cisza... A router wciąż coś pobiera i kurcze nie wiem co jest grane....
FTP włączone (żadnych klientów) to samo samba (założyłem nawet hasło)...

Orientuje się ktoś czy to jakiś bug czy może rzeczywiście coś jest nie tak....

Drugie moje pytanko do shibbiego odnośnie tomatosa 094 w wersji PL. Wstępnie kiedy mógłbym oczekiwać takowej aktualizacji??

Pozdrawiam
Paweł
Edytowany przez ssidu dnia 19-06-2012 01:11
Netgear WNR3500L v1 Tomato by Shibby 130 BT-VPN + 500GB 2.5" HDD
Zyxel NSA320s 2x2TB WD Red Smile

yatkha
Takie nieśmiałe pytanie, czy na RT-N16 z Tomato można uruchomić Ariprint?

piotrpiano

Cytat

kaziu1985pn napisał(a):

witam,
właśnie kupiłem linksys'a e4200 v2. Używam go jak na razie do standardowego dzielenia łącza na kilka komputerów.
Którą wersje tomato najlepiej wgrać jeśli zależy mi na najlepszej przepustowości oraz PL ????

Najlepiej żadną... Wink e4200 v2 to zupełnie inny hardware niż v1 i nie jest kompatybilny z Tomato, ani - AFAIK - niczym innym na tą chwilę.

shibby

Cytat

bynio napisał(a):

Witam. Ja mam pytanie odnośnie Asusa RT N12 C1. Dostępne jest na niego tomato RT-N. Niemniej jednak jest ono dość ubogie w porównaniu z innymi buildami. I teraz - czy rezygnując ze standardu N na wifi mogę do tego routera wgrać soft k26-RT (bo RT od RT-N wg opisów różni jedynie sterownik wifi)? Np tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR2-087V-PL-Big-VPN.trx - zależałoby mi na vlan-ach a to chyba ostatni z tą funkcjonalnością. W bugach opisałem problem z kasowaniem się konfiguracji vlan-ów w sofcie tomato-K26-1.28.RT-N5x-MIPSR2-093-MiniIPv6.trx ale dopiero teraz doczytałem że vlany obsługują softy z V - tyle że w softach bez V gui do vlanów jak i cli dla vlanów jest dostępne. Więc już się nieco pogubiłem.

w RT nie jest w ogole dodane wsparcie dla tego routera (procka i radia). Niewykryte radio spowoduje blad gdy tworzeniu br0 (ktory jak wiemy laczy vlan lanowy z wifi). Niepodniesiony br0 skutkuje brakiem komunikacji z routerem Smile

Ponadto po co ci soft z obsluga usb/nas/ftp/dlna skoro nie ten router nie posiada portu USB?!?!? VLANy są we wszystkich moich softach domyslnie. Wczesniej bylo V poniewaz tworzyłem softy z i bez vlanów. Teraz skoro VLANy sa standardowo we wszystkich softach nie ma sensu dopisywac V do numeru wersji.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

bynio
@Shibby

Sofcik chciałem wymienić na inny ze względu chociaż na klienta cifs - zrzucanie logów, optware, statystyki ruchu, etc. W wersji RT-N cifs-a nie znalazłem. Wiem że mam w zamian duży jffs ale w razie jakiejś awarii nie odzyskam z niego danych w prosty sposób, a tak to wgrywam inne tomato, ustawiam cifs i statystyki wracają do gui. Openvpn i pptp też by się przydały. Do tego usb nie potrzeba.

Ok, więc sprawa vlan-ów wyjaśniona, tylko dlaczego po restarcie konfiguracja vlanów się resetuje? Niezależnie od sposobu konfiguracji gui/cli.
Edytowany przez bynio dnia 20-06-2012 13:43

shibby
nie ma cifsa bo sie nie miesci! Sterownik RT-N jest o ok 500KB większy niż ten w RT. To dlatego softy RT-N są bardziej "wykastrowane" ale na to się juz nic nie poradzi. Masz jffs wiec możesz skopiowac tam sobie recznie moduł cifs.ko, wczytac i sprobowac zamontowac cifsa recznie spod konsoli.

ew w nastepnym buildzie moge sprobowac zastapic jffsa cifsem.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

bynio
Czekaj, bo nie rozumiem. Router ma 8MB flash-a, z czego niemal 4MB są wolne (przynajmniej tak pokazuje w menu jffs-a). To o co chodzi z tym miejscem?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 78

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,025,178 unikalnych wizyt