28 Listopada 2024 02:25:24
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.110.150
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
leszekLBL
Po wgraniu tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-093-AIO.trx firmware nie trzyma ustawień MAC na Wireless Interface.Po wykonaniu Reboot wraca do ustawień domyślnych a nie wklejonych czy takich jakie wpisaliśmy.Ma ktoś rozwiązanie co z tym zrobic ?

kille72

Cytat

leszekLBL napisał(a):

Po wgraniu tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-093-AIO.trx firmware nie trzyma ustawień MAC na Wireless Interface.Po wykonaniu Reboot wraca do ustawień domyślnych a nie wklejonych czy takich jakie wpisaliśmy.Ma ktoś rozwiązanie co z tym zrobic ?

Punkt 6:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ost_104041

imakowski
Hej,

Mam 083 Big-VPN na Asusie RT-N16, czy przejscie na 93 wymaga przejscia przez wszystkie posrednie softy, czy upgrade przejdzie od wersji 083?

Nie ma softu 084 a njblizszy 083 jest 085, czy przejscie przez ten upgrade zrobi upgrade settingów? Czy musze wszystko od nowa ustawiac?

Podobnie jest z przesciem miedzy 88 a 92 brakuje softu 90, czy upgrade przejdzie bez problemu?
Edytowany przez imakowski dnia 07-06-2012 21:38
Asus RT N-16
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB Big-VPN

Gree
Dziwna sprawa - czy transfery w Bandwidth i w IP Traffic nie powinny się pokrywać? U mnie tu i tu dla np. Daily mam zupełnie różne wartości które sporo się różnią np: jeden host z sieci ma w Daily 3 razy większą Total wartość niż Total w Bandwidth.

Połączony z 07 czerwiec 2012 22:07:07:

Cytat

imakowski napisał(a):

Hej,

Mam 083 Big-VPN na Asusie RT-N16, czy przejscie na 93 wymaga przejscia przez wszystkie posrednie softy, czy upgrade przejdzie od wersji 083?

Nie ma softu 084 a njblizszy 083 jest 085, czy przejscie przez ten upgrade zrobi upgrade settingów? Czy musze wszystko od nowa ustawiac?

Podobnie jest z przesciem miedzy 88 a 92 brakuje softu 90, czy upgrade przejdzie bez problemu?

Ja zrobiłbym upgrade bezpośrednio do 093 z zaznaczeniem opcji czyszczenia nvram po upgrade, wprawdzie potem trzeba przysiąść i przekonfigurować całość od podstaw, ale dzięki temu sprzęt powinen działać stabilnie i bez niespodzianek.
Edytowany przez Gree dnia 07-06-2012 22:07
Asus RT-AC56U + Seagate 3TB | Optware - FreshTomato-ARM 2024.2 AIO
Netgear WNR3500L v2 - Tomato 132 AIO
Asus WL-500GP v2 - Tomato 132 VPN

edoos
WItam nadal sa problmey z mini dlna pod ps 3 ???

jacekw7
Chyba pierwszy post więc witam.
Kilka uwag po przesiadce z 088 na 093 w Netgear WNR3500l

1.) Wersję 093 wgrałem przez wifi bez podłączenia kablem - wiem że hardkor ale poszło idealnie, sam się zdziwiłem że po kilku , kilkunastu sekundach od wysłania softu z zaznaczeniem czyszczenia nvramu zostałem powiadomiony o pomyślnym wysłaniu pliku do routera, po restarcie zameldował się przyjaznym mruganiem diod . Nie wiem czy dobrze uczyniłem wgrywając konfig z wersji 088? (chwila konsternacji nad ponownym zalogowaniem przez przeglądarkę-hasło)

2.) Co do transferów to udostępniam bezprzewodowo przez stację dokującą unitek drukarkę do stacjonarnego i 2 lapków oraz 1TB Seagate (transfer w załączniku) jak dla mnie wystarczający, pozwalający na oglądanie filmów 720p z udostępnionego dysku bez zacięć, filmy wgrywam na dysk przez ESATA.

3.) Nie mam problemów z anglijskim ale pewnie będzie coś w ludzkim języku ?

4.) W 088 czasami był problem z automontowaniem dysku oraz znikała drukarka, mam nadzieję że 093 coś poprawi.

5.) Nie wiem czemu w overview pokazuje mi : Model : Netgear WNR3500L/U/v2 , wgrałem plik : tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-093-Big-VPN.trx , tak ma być ?

Generalnie gratuluję świetna robota, trzymać tak dalej
Pozdrawiam
Jacek

EDIT: albo nie umiem albo nie mam uprawnień do dodawania załączników w każdym bądź razie transfer z dysku do lapka bezprzewodowo w granicach 3,7MB/s (jedna partycja NTFS)
Edytowany przez jacekw7 dnia 08-06-2012 02:40

flashhh
Powiedzcie proszę jaką wersję oscam mogę zainstalować do Tomato i czy do każdej wersji np. takiej
tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-088-PL-Mega
czy też musi być konkretna?
Router to Asus WL-500gPv2.
PozdrawiamSmile

shibby

Cytat

WItam nadal sa problmey z mini dlna pod ps 3 ???

tak, ale problem zostal juz namierzony i jest obecnie testowany. W wersji 094 będzie już minidlna dzialac na ps3

Cytat

5.) Nie wiem czemu w overview pokazuje mi : Model : Netgear WNR3500L/U/v2 , wgrałem plik : tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-093-Big-VPN.trx , tak ma być ?

tak ponieważ ten soft pasuje do: WNR3500L (v1), WNR3500U oraz WNR3500v2 (bez L). Natomiast nie pasuje do WNR3500Lv2. Trzeba więc zwracaćuwagę na detale.

Cytat

Powiedzcie proszę jaką wersję oscam mogę zainstalować do Tomato i czy do każdej wersji np. takiej

moją lub każdą inną dla mipsel`a (nie mips`a). Nie ma wersji dedykowanej dla danego tomato. U mnie w repo na tomato.groov.pl znajdziesz wersje dla tomato/ddwrt
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

flashhh
Kurcze ale chyba muszę od podstaw, mam zainstalowane
tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-088-PL-Mega.
Włożyłem pendrive i w routerze go widzę, przez FTP też wchodzę do niego. Mam pytanko czy instalacja oscam jest na tego pena bo ja żadnych katalogów systemowych nie widze przz FTP.
Gdzie i jakie mam katalogi utworzyć czy na tym pendrive?
Chętnie poczytam od podstaw bo tutaj jest trochę inaczej jak w tunerach na linuxie jeśli istnieje jakiś opis.
Pozdrawiam

shibby
a do dzialu tutoriale kolega zaglądał?

1) formatowanie pendrive pod ext2
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=9015

2) instalacja optware
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=7607

3) oscam
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=11124

tylko pobierz sobie nowa z tomato.groov.pl/repo/
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

AndrewXRW
Witam. Od dnia wydania Tomato 093 tesuję je na swoim routerze. Działa Mi stabilnie i bez problemów. Router włączony już non stop od ponad tygodnia. Mam cztery sieci WiFi. Na każdym od 4 do 10 userów (sieć domowa i dla znajomych)
Shibby wielkie dzięki za ten soft Grin

Zuważone błędy:
- brak działającego linka w device list do BWL
- przy włączeniu sieci wirualnych, muszę mieć włączone wszystkie, żeby móc kożystać z którejkolwiek.
błąd ten obiawia się nie możnością zalogowania do jednej z sieci wirtualnej jeżeli pozostałe są wyłączone. Jeśli włączę wszystkie to wszystko jest O.K.

Życzenia, a właściwie jedno
Można by dołączyć funkcję wirtualnego USB do drukarek i urządzeń wielofunkcyjnych taką jaka jest w firmware ASUSA.
Dzięki tej funkcji można mieć sieciową nie tylko drukarkę, ale też skaner (i kable stają się zbędną rzaczą)
Asus RT-AC68U+Merlin384.10_2

flashhh
@shibby
Zacznę od podstaw , co to jest konsola-czy pulpit WEB po zalogowaniu. Gdzie wydaje się polecenia bo ja wydaje je telnetem. Niestety oba moje peny nie chce nic z nimi zrobić. Może czymś innym to zrobić np. hyper terminalem.
pozdrawiam

pfa
Męczę się dalej z otwarciem portów w firewall'u! Doszedłem metodą prób i błędów, że dopiero po wydaniu w konsoli magicznej komendy "iptables -A INPUT -p tcp --dport 10000 -j ACCEPT" port jest widoczny na zewnątrz. Wychodzi więc na to, że ta formułka wpisana w skrypcie firewall'a w ogóle nie jest rozpoznawana przez niego. Ale to było wczoraj...dziś znowu port 10000 zablokowany i nie można się połączyć z serwerem oscama, pomaga tylko wpisanie powyższej komendy w konsoli.
Ja już kompletnie zgłupiałem. @shibby pleas, może ty masz jakąś teorię co może powodować blokadę portu przez firewall. Proszę podsuńcie jakieś rozwiązanie.

pozdrawiam

hermes-80
@pfa pokaż całą zawartość zakładki firewall.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

JFH
najnowsza polska wersja to 0.88 ?Smile
N15U - Freshtomato 2020.3 MIPSR2 MiniVPN
N18U - Freshtomato 2020.3 AiO

kille72

Cytat

JFH napisał(a):

najnowsza polska wersja to 0.88 ?Smile

Tak. 088PL, 093EN.

pfa

Cytat

hermes-80 napisał(a):

@pfa pokaż całą zawartość zakładki firewall.

Firewall

ip addr add 192.168.2.2/24 dev $(nvram get wan_ifname) brd +
iptables -I POSTROUTING -t nat -o $(nvram get wan_ifname) -d 192.168.2.0/24 -j MASQUERADE
iptables -A FORWARD -i $(nvram get lan_ifname) -o $(nvram get wan_ifname) -j ACCEPT
sleep 10
/bin/mount /dev/sda1 /opt
iptables -A INPUT -p tcp --dport 10000 -j ACCEPT

ps.
Nie wiem co stanowiło problem, ale spróbowałem jeszcze zrobić uruchamianie oscama identycznie tak jak opisał to kol. DdoxD w tym wątku, http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=11124&rowstart=420.
I o dziwo nawet po restarcie routera port wreszcie nie jest blokowany. Zobaczę co będzie dalej.

pzdr

maciej2
@flashhh pobierz sobie program putty i tam podajesz ip routera i potem logujesz się przez dane jakie podaleś (login, haslo).

Barticf
Jak na tomato zablokować dostęp do danego adresu ? Mam problem z dekoderem gdy jest podłączony do sieci łaczy mi się z jakimś adresem i net na kompie i reszcie sprzętu nie działa
w QoS transfer rates pokazuje mi jakiś adres prot UDP port 28007
Jak to zablokować ? Odłączyłem dekoder od internetu i nagle wszystko działa

kille72

Cytat

Barticf napisał(a):

Jak na tomato zablokować dostęp do danego adresu ? Mam problem z dekoderem gdy jest podłączony do sieci łaczy mi się z jakimś adresem i net na kompie i reszcie sprzętu nie działa
w QoS transfer rates pokazuje mi jakiś adres prot UDP port 28007
Jak to zablokować ? Odłączyłem dekoder od internetu i nagle wszystko działa

Access Restriction-Dst IP?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 75

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,033,974 unikalnych wizyt