23 Listopada 2024 09:38:05
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.17.179.132
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
iBOOD NAS Zyxel NSA310 za 164,95 zł
Mlynarz
Hej witam

Moze ktos z Was miał taki przypadek.
Podłączyłem do NSA310 dysk zewnetrzny na usb( to z tyłu). Dysk został wykryty. W "administracja \ udostępnianie \udziały" włączyłem zasób, opublikowałem w serwerze mediów i chciałem opublikowac w internecie. Zaznaczyłem checkboxa i po kliknieciu zastosuj wywaliło mi komounikat --" Insufficient privilege to modify this share." --
I niezaleznie jak zmieniam ustawienia zawsze próba zatwierdzenia za zaznaczona opcja publikowania w necie konczy sie tak samo.

To jeden temat , drugi to taki ze mimo opublikowania dysku zewnetrznego w serwerze mediów nie widac go tam( muzyka, video, photo..) - widac tylko udziały załozone na dysku wmontowanym w NSA. Widac go natomiast w sekcji "przeglądarka plików" i można na nim działac.
I trzeci -- po podłaczeniu dysku zewnetrznego na usb zapaliły sie na panelu urzadzenia ikonki "usb" i "copy" mimo ze nic nie kopiuje na dysk ani z dysku.... Czy tak ma byc????

z góry dzięki za pomoc

mickelk
Mam problem z nsa310, zainstalowany soft 4.50, zaraz po aktualizacji miałem w menu dropbox i time machine a teraz tego nie ma znikło. Menu jest trochę inaczej posegregowane,wie ktoś co moze być grane?

drawsko

Cytat

mickelk napisał(a):

Mam problem z nsa310, zainstalowany soft 4.50, zaraz po aktualizacji miałem w menu dropbox i time machine a teraz tego nie ma znikło. Menu jest trochę inaczej posegregowane,wie ktoś co moze być grane?

spróbuj wyczyścić pamięć cache przeglądarki

tomgda
Hey.

Wykonałem teraz aktualizacje firmware do 4.5 i po niej został utworzony folder Volume1 który dubluje zawartość głównego folderu NSA czyli admin, public, video, music, photo.

Ktoś wie o co chodzi i po co to ?

Pozdro.

Połączony z 24 listopad 2012 13:17:37:
Może dodam foto o co mi chodzi

naforum.zapodaj.net/thumbs/e5f2204e2722.jpg

Zaznaczony po lewej folder Volume1 wyświetla zawartość NSA310 czyli jak by dwa razy to samo. Ktoś wie jak wywalić ten folder Volume1 ?

Pozdrawiam
Edytowany przez tomgda dnia 25-11-2012 15:27

ZuberA
Spróbuj sformatować dysk w NASie.

tomgda
Usunąłem całkowicie Volumin1 (format dysku) z panelu sterowania zyxel i utworzyłem nowy o nazwie MEDIA.

Efektu brak.
Oprócz standardowych katalogów music, video itd powstał folder MEDIA w którym są te same katalogi.

P.S
O co mu chodzi z tym komunikatem ?

naforum.zapodaj.net/thumbs/24c85670a28c.jpg
Edytowany przez tomgda dnia 25-11-2012 17:09

drawsko
tłumaczenie interfejsu kuleje ... włącz w menu j. ang i wtedy będzie jaśniej.

co do pojawienia się udziału MEDIA to na jakimś niemieckim forum było coś o tym pisane wpisz w google autosata nsa310

pozdro

tomgda
To na polskim forum już pomocy nie można uzyskać ? drawsko jak znasz dobrze ten język to może napiszesz chociaż w dwóch zdaniach o wnioskach dotyczących tego problemu z niemieckiego forum ?
Może nie tylko ja z tego skorzytam a więcej ludzi ma taką sytuację.

Pozdrawiam

drawsko
mi taki komunikat pojawił się po wgraniu nowego FW. zaznaczyłem ptaszka i zapomniałem ... z tego co kojarzę chodzi o dodatkowe pakiety, że należy zainstalować nowe wersje pakietów.

co do autosata wrzuć w google translate: http://www.zyxelforum.de/viewtopic.php?f=93&t=2626

tomgda
Ok dzięki.

Jeśli chodzi o auto-sata to z tego co tłumaczy ślamazarnie google translator to jest to normalna sytuacja i tak powinno być tak ?
Dziwnie że nikt na forum polskim o to nie pytał wczesniej.

Nie rozumiem tylko jaki cel jest w tworzeniu folderu skrótowego do tego samego folderu.

Niepotrzebne zaśmiecanie.

drawsko
Ja nawet nie zarejestrowałem kiedy się ten udział u pojawił. Znalazłem info z FW do nsa210

Cytat

http://zyxel.nas-central.org:

Modification in V4.23(AFD.0)C0 | 10/17/2011
Enhancement/ Change
...
- Add sata auto share per volume: For admin SAMBA easy access, one share for whole volume
...

jak się uprzesz to z poziomu konsoli możesz próbować edytować plik konfiguracyjny samby i wyłączyć ten udział.

Info dot. FW 4.60 http://www.zyxelforum.de/***neu***-fi...576s0.html
Edytowany przez drawsko dnia 26-11-2012 15:28

mp8
Witam, męczę się już jakiś czas z edycja pliku settings.json Fille zilla pokazyje

Cytat

553 Rename/move failure: Permission denied
mimo ustawienia

Cytat

cd /mnt/HD_a2/admin/transmission i chmod 777 settings.json
z tym ze na tym settings.json jest wartość 600 i też jej zmienić nie mogę

DarioX7
Witam. Zastanawiam się nad kupnem tego Zyxel-a i mam pytania, bo nie bardzo śledzę informacje odnośnie aktualizacji i alternatywnego oprogramowania, a więc:
-czy najnowsze oficjalne oprogramowanie poprawia wydajność lub co poprawia?
-czy jest już jakiś pluing do torrentów? czy był i jak obciąża system pobieranie systemów?
-czy są jakieś poradniki lub coś w tym stylu?
-gdzie znajdę alternatywny system dla niego ?

mosao
Rozpocznij od przeczytania wątku. Analogiczny jest na OR i na http://forum.nas-central.org/viewforum.php?f=249
TL-WDR4300 @OpenWrt Barrier Breaker

drawsko

Cytat

DarioX7 napisał(a):

Witam. Zastanawiam się nad kupnem tego Zyxel-a i mam pytania, bo nie bardzo śledzę informacje odnośnie aktualizacji i alternatywnego oprogramowania, a więc:
-czy najnowsze oficjalne oprogramowanie poprawia wydajność lub co poprawia?
-czy jest już jakiś pluing do torrentów? czy był i jak obciąża system pobieranie systemów?
-czy są jakieś poradniki lub coś w tym stylu?
-gdzie znajdę alternatywny system dla niego ?

1) nie przeprowadzałem testów wydajnościowych, w relase note masz co wprowadza lub poprawia. W zakresie wydajności pewnie nic. A do czego Tobie nas? czego oczekujesz?
2) jakiś menadżer pobierania jest ale z mojego testu do kitu. Dla testów wrzuciłem torrent ubuntu i śłabo to szło w porównaniu do transmission z Toamto.
3) można zainstalować FFP i dzięki temu można odpalić na oryginalnym systemie transmission i wiele innych programów.
4) alternatywa to m.in. debian. Jak lubisz dłubać w termialu to jak znalazł Smile

edit
testy na szybko kabel cat 5e
nsa310(of)-wnr3500l-laptop(mint 13)
cifs:
odczyt: 23MB/s zapis: 21MB/s
ftp
odczyt: 37MB/s zapis: 34MB/s
Edytowany przez drawsko dnia 30-11-2012 18:42

DarioX7
cóż mogę się pobawić w konsoli ale czy na debianie nie ma web gui też ? Na pewno ktoś to pewnie zrobił, bo mam tplink wr1043nd a na nim transmission i maleństwo nie wyrabia już - restarty i potrzebuje coś mocniejszego niestety. A jakbym miał już ten nas to od czego powinienem zacząć jeśli chodzi o torrenty, a i zapomniałem się zapytać ile max można pobierać torrentów na raz żeby go nie przeciążać ?

ZuberA
Przecież możesz ciągać z toorentów i eMule na oryginalnym oprogramowaniu. Ściąganie ograniczone ma do 10 torrentów. IP filter też jest na oryginalnym sofcie.

drawsko
Do debiana jest gui Webmin. Bardzo fajne gui tyle że mi nie pasował bo nie pozwalał zasnąć dyskowi.
Jest jeszcze gui B3. Na OR masz screeny.

W nsa310 wbudowany klient mi nie pasował. spróbuje jakiś obraz ściągnąć.

edit

nsa310
15 min testu
torrent mint http://www.linuxmint.com/edition.php?id=120
max. 20 Kb/s - śr. 7 Kb/s
torrent ponad 30000 seed
max: 0 Kb/s - śr. 0 Kb/s

optware wnr3500l
3 min testu
torrent mint http://www.linuxmint.com/edition.php?id=120
max. 500 Kb/s - śr. 300 Kb/s
torrent ponad 30000 seed
max: 400 Kb/s - śr. 250 Kb/s
Edytowany przez drawsko dnia 30-11-2012 20:34

DarioX7
aha najważniejsze się zapomniałem zapytać, to jest czysty debian tak? czy w repo jest SANE i CUPS ? chodzi żeby z tego zrobić serwer do drukarki też no i czy wystarczy mocy obliczeniowej na to, i czy dało by się zainstalować sterowniki o ile są do drukarki na linuxa? Pewnie muszą być zgodne z ARM ?

drawsko
zapytaj @osa z OR

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 100

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,370,998 unikalnych wizyt