23 Listopada 2024 01:00:52
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.135.189.25
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » TP-Link
 Drukuj wątek
ratowanie routera
Maro413
Czy można go reanimować kablem od nokii?
Pozdrawiam

Maro413

obsy
Te wszystkie ca-42 to wlaśnie od nokii są.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

Maro413
Czy przy takim objawie świeci PWR i miga 1234WLAN odratuje go kablem CA-42?
Pozdrawiam

Maro413

obsy
Jak podłączysz kabel to dopiero będziesz wiedział. Jak jest na gwarancji to go po prostu oddaj.

TF
Mój na szczęście jeszcze działa (chociaż przy każdym wgrywaniu softu się boję), ale mam pytanie. Skoro czasem firmware się źle wgrywa - jest jakaś możliwość sprawdzenia, czy wgrał się poprawnie, przed restartem i w razie wykrycia błędu, wgrać jeszcze raz? Czy tak, jak za pomocą mtd wymazuje się i zapisuje firmware, czy da się go czymś odczytać? Pewnie się nie da, bo byłoby to już robione, ale wolę zapytać.

Maro413
Dzięki - Tak zrobię.

Sprzęt działał dobrze na sofcie r19581 do wczoraj 22.02.2010 do podłączenia aktywnego swicha USB i drugiego dysku ext3. Problem polegał na częstych restartach WLAN. Działała Samba3, Transmission, VSFtpd, Webif. WLAN na karcie Intela wykazywał 130Mbps.
Chciałem sprawdzić inny soft.
Urządzenie TP-LINK WR1043ND Ver 1.4
Edytowany przez Maro413 dnia 24-02-2010 23:33
Pozdrawiam

Maro413

TF
@Maro413
Jaką masz kartę? Bo ja na sofcie r19797 i karcie Intel WiFi Link 5100 AGN mam prędkość do 300Mbps (najczęściej jest 243, ale jestem piętro niżej niż router).

Maro413
Dokładnie taką samą Intel WiFi Link 5100 AGN (Lenovo SL400)
Pozdrawiam

Maro413

TF
Pod Win XP i pod Vistą (nie wiem jak gdzie indziej) ona ma domyślnie wyłączone kanały 40MHz dla pasma 2,4GHz - należy włączyć w opcjach sterownika (wtedy prędkość rośnie ze 130 nawet do 300).
Mój config:

config wifi-device  radio0
        option type     mac80211
        option channel  1
        option macaddr  00:xx:xx:xx:xx:xx
        option hwmode   11ng
        option ht_capab [HT40+][HT40-][SHORT-GI-40][DSSS_CCK-40]
        option disabled 0
        option country  PL

Edytowany przez TF dnia 25-02-2010 00:01

Maro413
Moja konfiguracja wirless

config 'wifi-device' 'radio0'
option 'type' 'mac80211'
option 'channel' '5'
option 'macaddr' '00:xx:xx:xx:xx:xx'
option 'hwmode' '11ng'
option 'ht_capab' '[SHORT-GI-40] [DSS_CCK-40] [HT40-] [HT40+] [HT20]'
option 'disabled' '0'
option 'country' 'PL'

Pozdrawiam

Maro413

www2

Cytat

Maro413 napisał/a:
Witam

Podczas zmiany softu coś poszło źle i teraz ruter świeci diodą PWR i co trzy-cztery sekundy miga diodami 1,2,3,4 i WAN przez sekundę. Czy to standardowy objaw gdy źle się wgra soft.
Pytam zanim zacznę rozkręcać urządzenie by lutować kabelki.

Pozdrawiam.

niech zgadne - probowales wgrac oryginalny firmware?
mialem takie same objawy

ps. dzisiaj swoj odratowalem, co zaplacilem brakiem gwarancji juz.

do zorientowanych w temacie: co z WDS? da sie je wlaczyc?
Edytowany przez www2 dnia 25-02-2010 01:30

obsy
Fizycznie ath9k nie obsługuje WDSa (zobacz status projektu na stronie). Więc tak, włączyć się da, tylko że nie będzie działać Smile.

Były jakieś pierwsze ruchy w tym kierunku, więc kiedyś może. Na chwilę obecną raczej nie.

TF
@www2
Ja wgrałem oryginalny (przycięty, ze strony obsego) przez mtd w trybie failsafe (po tym, jak firstboot nie zadziałał wystarczająco dobrze i router nadal nie nadawał się do użytku) i nie miałem żadnych problemów, więc to raczej nie kwestia wersji softu

Szkoda, że nie da się sprawdzić poprawności wgrania inaczej niż przez sprawdzenie, czy wstanie (czy zapisanie softu dwa razy, bez kasowania firmware pomiędzy pocesami zwiększy szansę na poprawne działanie? Smile).
Do tych, którym nie udało się poprawnie wgrać - czy sprawdzacie sumę kontrolną po przesłaniu pliku na router? Może to nie kwestia złego zaprogramowania, a błędu w czasie przesyłania? (wiem, marna szansa)

@obsy - mógłbyś umieszczać sumę md5 swoich obrazów? Tak dla spokoju umysłu, że przynajmniej podczas ściągania nie było błędów.

Maro413
Witam

@www2 Wielkie dięki to mnie pocieszyłeś. Myślałem już że tylko ja tak mam i teraz tylko serwis i miesiąc bez TP-Linka.

Co do softu, oryginalny nie daje aż takich możliwości.

Bardzo duży pokłon dla tych co piszą i przerabiają ten soft.
Robicie kawał bardzo dobrej roboty.

Wgrać chciałem openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-universal.bin by obsy z dnia 22.02.2010
Źle się do tego zabrałem, wiedziałem że może się tak stać.
Na tutejszych forach czytam że ten uwalił czy tamten ale nigdzie nie podają opisu zachowania urządzenia po uwaleniu.

Dam znać jak odratuję maszynę
Gwarancja(brak dostępu do urządzenia) + czas przestoju < urządzenie pracujące z Transmission + Samba + Vsftpd + możliwość rozbudowy urządzenia dodanie pamięci + możliwość częstej zmiany oprogramowania.

Pozdrawiam

Maro413

obsy
U mnie objaw zewnętrzny to było albo jedna się świeci, albo cały czas się resetuje.

A z punktu widzenia programowego - uboot zgłasza błąd dekompresji kernela. Chociaż oczywiście znów wgranie tego samego działa, wiec nie jest to problem złego przygotowania firmware.

Może po prostu tplink coś uprościł i tak się dzieje czasami. W każdym razie - to obrazy nieoficjalnie, testowe. Więc albo macie kabelek w pogotowiu albo kogoś kto ma kabelek Smile

www2
@Maro413 - znalazlem na jakims anglojezycznym forum wypowiedz goscia, ktory mial w sumie 1 posta i byl on wlasnie z takimi samymi objawami, ale nie bylo odpowiedzi na niego (topic na 30-pare stron) i sam nie wiedzialem co i jak Smile

na allegro kupilem ten kabelek, przerobilem, dolutowalem kable i rewelacja,

wazne jest azeby w systemie ustawic port na 115200, natomiast w putty polaczyc sie z portem nr COM, ktore przejsciowka ma, dodatkowo obowiazkowo wylaczyc sterowanie przeplywem, bo domyslnie jest wlaczone XON/XOFF i po paru linjkach robi sie sieczka :-)

czyli

Speed - 115200
Data bits - 8
Stop bits - 1
Parity - None
Flow Control - None

i po podlaczeniu widac bylo ze sie non stop resetuje i mrugaja te diody co pisales Smile

http://allegro.pl/show_item.php?item=928405588 - tutaj kupilem, wiec jesli tam tez kupisz, to bedziesz miec takie same kolorki o ktorych pisalem wczesniej Smile

tylko przy lutowaniu na plycie trzeba uwazac, bo duzo elementow wokolo, ale ja sobie dalem rade nawet lutownica Toya Grin a lutowac to lutowalem 2x w zyciu Wink

-------
aha i jedna uwaga/pytanie do wszystkich - ma ktos sterowniki do x64 do tego kabelka? cale szczescie, ze mam laptopa z 32bitowym osem, bo byloby krucho i musialbym kombinowac, co przy takich operacjach jak flashowanie i cale biurko zaladowane kablami nie jest komfortowe Angry

-------
1. skoro nie ma WDS to repeater jest moze?
2. gdzie znajde poradnik krok po kroku do wlaczenia i ustawienia wifi na kamikaze? bo mi jakis blad wyskakuje jak daje aktywacje tego Pfft
3. da sie zrobic z niego bramke do internetu, tak, aby wszystkie polaczenia lecialy przez tunel ipv6 ? (takie pseudo vpn do sieci ipv6)? wiem wiem zdziwiam Pfft

niebawem sie przegryze przez te 2 kilkudziesiacio stronnicowe watki na forum, wiec tak na szybko pytam Wink swoja droga szkoda ze tak wszystko w 2 watkach, a nie podzielone tematycznie Sad
Edytowany przez www2 dnia 25-02-2010 11:14

pumek
odnośnie wersji 64bit to pewnie są to sterowniki zintegrowane. ja wgrywalem z plytki dolączonej do kabla. Ale na dobry kabelek trafiłem za drugim razem, z pierwszym ciągle mi śmieciami sypało. W ogóle mialem problemy z wykryciem kabla przez system.

obsy
OT: Bez sensu, żeby windows głupiego kabla szeregowego nie umiał obsługiwać...

www2

Cytat

obsy napisał/a:
OT: Bez sensu, żeby windows głupiego kabla szeregowego nie umiał obsługiwać...

to jest mostek USB<>COM i nie koniecznie taki standardowy ;-)

nawet do wersji windows 32bit sterownikow windows 7 nie mial! :]

pumek - a jaki miales kabelek? jak mozesz to spakuj sterowniki i wrzuc gdzies to sprawdze, bo sciagnalem jakies ale nie chce wystartowac urzadzenie

pumek
kabel ca-42 firmy blue star - badziew jakiś ale działa. Poszukam płytki i postaram się Ci wysłać

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 88

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,316,820 unikalnych wizyt