Witam. U mnie też wymiana plikow i udostępnianie drukarek nie działało. Zastosowałem sie do tego how-to ale jest pewien problem. Jeden komp ma adres 192.168.1.50, a drugi 192.168.1.60 soft to dd-wrt 23 sp2 wrt54gl. Kompy w grupie roboczej widzą tylko siebie - drugiego kompa nie widzą. Dopiero jak dam wyszukaj/pliki i foldery/komputery lub ludzie/komputer w sieci moge na drugiego wejsc.
Teraz jest dziwna sprawa komp nr1 z adresem 192.168.1.50 pinguje - widzi drugiego kompa i może mu wysylać pliki i wejśc na niego ZAWSZE.
Komp nr 2 - adres 192.168.1.60 widzi, pinguje i może wysyłać pliki dopiero jak z kompa nr1 wejdzie sie na niego i pozniej jest wszystko ok ale tylko na jakis czas. Jeżeli nie wejde na niego to gdy próbuje wejsc na kompa nr1 to pisze ze nie mozna znaleźć ściezki sieciowej.
Prosze o pomoc. Co jest z tym drugim kompem, że może wysyłać pliki dopiero jak z tego pierwszego wejdzie się na niego ??
*wejśc na kompa - chodziło mi o to gdy dam wyszukaj/pliki lub foldery/komputery lub ludzie/komputer w sieci i kliknę dwukrotnię na ikonę komputera wyszukanego i mogę przeglądac na nim plki
Edytowany przez dnia 15-10-2006 20:35
mescator napisał/a:
@piotrq - w założeniu, to sie powinno do tego sprowadzic, ale z doswiadczenia wiem, ze nie dziala. Teraz XP SP2 jest najwyrazniej przewidziany jako niezalezne stanowisko.
@matusm21 - router nie ma tu nic do rzeczy, to windows swiruje, w 99 na 100 przypadkow tu opisywanych domyslne ustawienia routera sa OK wiec nie mieszaj producentow routerow, bo oni sie zajmują tylko warstwą ethernet + IP.
U mnie od dzisiaj po licznych bojach juz nie wiem co namieszalem w rejestrach
ale dziala ,,,,,,,w tym calym galimatiasie jest chyba bardzo wazne wpisywanie hasel dostepowych do kazdego komputera.Reasumujac jak powalcze jeszce z tydzien to ruter bedzie chodzil i udostepnial tak jak chce ,ale to przyszlosc na wolne mrozne sobotnio-niedzielne wieczory
Jezszcze raz dziekuje za wszelka pomoc wszystkiim,,,
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?
servee
25-07-2024 09:22
W routerze RT-N18u siadły mi wszystkie porty LAN oraz WAN. Działa tylko radio. To jest naprawialne?