Panowie, a jak przywrócic ovisa do ustawień fabrycznych (tomato) za pomocą przycisku/ów ? ustawiałem Ovis jako AP przypisałem mu nr ip z Lanu i już nie dało sie zalogować na ten ip, ani po kablu, ani wifi (swojej funkcji tez nie spelnil)
sivy19wlkp napisał/a:
Panowie, a jak przywrócic ovisa do ustawień fabrycznych (tomato) za pomocą przycisku/ów ? ustawiałem Ovis jako AP przypisałem mu nr ip z Lanu i już nie dało sie zalogować na ten ip, ani po kablu, ani wifi (swojej funkcji tez nie spelnil)
Jak masz zwykle tomato to musisz reflashowac. CyberTeamowe ma poprawione te bugi.
na ta chwile jaka bedzie najlepsza wersja tomato do zastowowania domowego?
wl-1600gl ma jedynie obslugiwac siemensa 4100 do neti na kablach tp i qos (up/down)
podobno jffs w tej wersji tomato na tym routerze nie dziala - ale ja nie wiem bo nie próbowalem
Tu był watek na ten temat: http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=9035Edytowany przez boomcak dnia 12-11-2009 11:11
warlock napisał/a:
No nie przesadzaj 380KB sie znajdzie
;p
Ja mam takie pytanie, niby cos tego miejsca jest, a nie moge nic tam(telnet) skopiowac, ani uteorzyc, praw rónież nie moge nadać.
Jak juz pisalem wyzej, w standardowym tomato i RAF, NIE dziala JFFS na Ovislinku 1600GL !!!
JFFS dziala tylko na wersji z Edytowany przez shibby dnia 18-11-2009 13:35
warlock napisał/a:
No nie przesadzaj 380KB sie znajdzie
;p
Ja mam takie pytanie, niby cos tego miejsca jest, a nie moge nic tam(telnet) skopiowac, ani uteorzyc, praw rónież nie moge nadać.
Jak juz pisalem wyzej, w standardowym tomato i RAF, NIE dziala JFFS na Ovislinku 1600GL !!!
JFFS dziala tylko na wersji z cyberteam.pl
http://www.cyberteam.pl/produkt/show/712.html
Z tego co widać jest CyberTeamTomato-1.24.0027 będzie działać ?
A te 300 kb starczy na boarda v2 ? Do czego służy IP/MAC BW Limiter/ARP BINDING - myślałem że przypisuje na stałe IP do MAC a mi nie działa.
Edytowany przez krism18 dnia 14-11-2009 19:34
300kilo na tablice moze byc malawo ale ktos w temacie o v2 dawal modyfikacje jak kazdorazowo sciagac paczke z ftp i wrzucac do /tmp i tak to dzialalo.
ip/mac bw limiter to nic innego jak prosty generator skryptow. pozwala ograniczyc download i upload dla danego ip/mac
arp binding zapobiega podszywaniu sie. wpisujesz wszystkie mac`i i przypisane do nich ip. jak sie mac<->ip nie zgodzi (np ktos sobie z palca wpisze ip) to nie dostanie neta. Podobnie jak MACa nie ma na liscie, tez nie dostanie neta.
Do przypisywania stalego ip po macu sluzy funkcja STATIC IP.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
shibby napisał/a:
arp binding zapobiega podszywaniu sie. wpisujesz wszystkie mac`i i przypisane do nich ip. jak sie mac<->ip nie zgodzi (np ktos sobie z palca wpisze ip) to nie dostanie neta. Podobnie jak MACa nie ma na liscie, tez nie dostanie neta.
Do przypisywania stalego ip po macu sluzy funkcja STATIC IP.
STATIC IP jest wymagany do tego ? Może być static dhcp ?. Poustawiałem wszystko >> MAC do IP i dla testu wklepałem inny ip, i działało.Coś tam się pluło w windwsie ze ip jest unikatowy do mac ale zadziałał na innym. ( Mam dhcp od x.x.x.80 do x.x.x.110, dla testowego kompa dałem 103, a wklepałem na statycznie w windzie 109, do wszytkich jest static dhcp i ten arp binding, blokowanie niechcianych użytkowników również nie działa)
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?