25 Listopada 2024 19:33:35
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.115.125
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Odtwarzanie wyzerowanych statystyk
eVerest

Cytat

NeoX napisał/a:

Jezu przecież taka opcja jest nawet w panelu na WWW Shock
Administracja->CIFS->Wykonaj gdy zamontowany

Kurde, fakt, a ile się napatrzyłem na nią tępym wzrokiem Wink

A przy okazji: a może te statystyki trzymać na partycji jffs?
Ile wam ten plik zajmuje (statsperuser.txt) i przy ilu userach, dajmy na to pod koniec miesiąca? Byłby spokój z zewnętrznym zasobem.

EDIT:
Zrobiłem jak napisałeś, rozwiązanie wydaje się oczywiste, jednak niestety nadal statystyki się nie ładują i mam wszędzie ładne zera Sad

W logach nadal:
Jan 1 01:00:20 user.err kernel: CIFS VFS: Error connecting to IPv4 socket. Aborting operation
Jan 1 01:00:20 user.err kernel: CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -146
Jan 1 01:00:22 user.err kernel: CIFS VFS: Error connecting to IPv4 socket. Aborting operation
Jan 1 01:00:22 user.err kernel: CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -146

jakieś pomysły?

PS
a co jak się jffs zapcha?
Edytowany przez eVerest dnia 03-06-2008 22:39

eVerest

Cytat

eVerest napisał
a co jak się jffs zapcha?

No i władowałem statystyki zamiast na zasób zewnętrzny to na jffs jednak nadal się nie ładowały po restarcie automatycznie mimo iż załadowanie ich miało się realizować po zamontowaniu jffs. Dało mi to nieco do myślenia bo dotychczas sądziłem że problem jest z wykonywaniem się polecenia zanim zasób zewnętrzny zostanie zamontowany. No i już mam odpowiedź Smile
Problem był w tym, że komenda:
/jffs/statperuser.sh -load /jffs/statsperuser.txt

umieszczona nawet w opcjach wykonywanych po zamontowaniu (jffs lub cifs2) i tak wykona się WCZEŚNIEJ niż skrypt firewalla który zawiera definicje adresów IP userów do statystyk per user a więc nie ma jeszcze GDZIE wczytać zbakupowanych statystyk.
Dopiero umieszczenie /jffs/statperuser.sh -load /jffs/statsperuser.txt na samym końcu skryptu firewalla sprawiło że wszystko zadziałało poprawnie a do tego nie muszę się martwić o zasób zewnętrzny bo statystyki przechowywane są na routerze więc ich funkcjonowanie (odtwarzanie po restartach) jest w pełni niezależne od wszystkiego, no poza jednym ...

a co jak się jffs zapcha????

Na razie miejsca na jffs jest sporo ale czy starczy do końca miesiąca? Ile wam ten plik zajmuje, np po miesiącu czy tygodniu przy określonej liczbie userów???

Na wszelki wypadek w skryptach przy wyłączaniu routera dodałem robienie kopii statsperuser.txt na zewnętrzny zasób tak by w przypadku zapełnienia jffs mieć jakąś kopię:
cp /jffs/statsperuser.txt /cifs1/wrt54gl_1/

no bo nie wiem czy jak jffs się przepełni to statystyki się uszkodzą przy próbie zapisu czy też po prostu nie dojdzie do aktualizacji.
Oczywiście można nawet na wszelki wypadek, i to jest chyba najlepsze rozwiązanie na wypadek przepełnienia jffs, dodać do crona robienie kopii statystyk również na cifs1 co da nam dobrą kopię nawet w przypadku przepełnienia jffs, na przykład tak:
cru a statsjob2 "1 * * * * /jffs/statperuser.sh -backup /cifs1/wrt54gl_1/kopia_statsperuser.txt"

Na marginesie:
Błędy w logach jak ten poniżej nadal występują choć zasób cifs1 nie jest już do niczego używany a jak sprawdzam przez www lub putty to zamapowany i podłączony jest poprawnie, w przeciwieństwie do tego co mówi log:
Jun 4 00:06:43 user.err kernel: CIFS VFS: Error connecting to IPv4 socket. Aborting operation
Jun 4 00:06:43 user.err kernel: CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -146

Logicznie myśląc wygląda na to że próba montowania nastąpiła przed podłączeniem się przez wifi komputera który ten zasób udostępnia i dlatego nie dochodzi do podłączenia i dlatego mam cifs_mount failed.
Jednak pozostaje pytanie: dlaczego więc mimo to, cifs1 jest jednak faktycznie poprawnie zamontowany bo przez putty mam do niego dostęp a i przez www podaje prawidłowo jego pojemność i ilość wolnego miejsca?

Przedostatnie pytanie Wink :
czy zerowanie statystyk powinno wyglądać tak:
cru a KasujStaty "0 3 1 * * /jffs/statperuser.sh -zero"

czy raczej tak:
cru a KasujStaty "0 3 1 * * /jffs/statperuser.sh - zero /jffs/statsperuser.txt"

a więc z podaniem ścieżki do pliku który ma być wyzerowany/opróżniony z zawartości???

I ostatnie, mam nadzieję, pytanie: Wink
Próba wykonania kopii statystyk do arhiwum gz poprzez Administracja>Statystyki Pasma>Lokalizacja zapisu historii przebiega (np co godzinę) poprawnie do zasobu zewnętrznego, np: /cifs1/wrt54gl_1/
natomiast zmiana lokalizacji na /jffs/ powoduje, że plik się co prawda pojawia w /jffs/ jednak ma zerową pojemność i nie jest co godzinę aktualizowany. Co może być przyczyną?

PS
Rozwiązanie ze statystykami odtwarzanymi automatycznie jest rewelacyjne, ale wydaje się że jego opis w tym wątku jest jednak trochę zagmatwany i porozrzucany, nie do końca kompletny, przynajmniej dla laika. Fajnie by było na końcu podsumować go zamieszczając jeden opis, spójny i kompletny, krok po kroku, żeby nie skakać po temacie. Mnie to zajęło w sumie ponad pół dnia grzebania non stop a powinno zająć max 15 minut Wink
Pozdr.
KM
Edytowany przez eVerest dnia 04-06-2008 15:03

krzynek1
mi statystyki dla 4 ip po miesiacu backupowane co godzine zajmula niecaly 1 MB

jesli bys zrobil backup raz na dzien to wielkosc dla miesiaca bedzie znacznie mniejsza, wiadomo

Dziadek
Ja zapisuje statystyki co godzinę przez ok. 16 godz/dobę, dla 20 adresów IP (z czego aktywnie działających jest ok. 12) i na koniec miesiąca plik zajmuje mi ok. 1,6 MB.
A statystyki zeruje u mnie takie polecenie:

cru a KasujStaty "0 3 1 * * /jffs/statistics/statperuser.sh -zero"

Polecenie to zeruje liczniki, ale nie kasuje pliku ze statystykami.
Plik ze statystykami ja sobie raz w miesiącu czyszczę ręcznie, kopiując do osobnego pliku ostatnie statystyki z ubiegłego miesiąca.
Można by to zautomatyzować, ale pod warunkiem, że statystyki byłyby zapisywane na jakiś chodzący non-stop komputer.
Ja nawet mam w sieci taki linuksowy serwer, ale z zapisem na nim statystyk wynikły mi pewne problemy, których na razie nie jestem w stanie pokonać (jest podejrzenie błędu w Tomato), a którym będę chciał poświecić odrębny wątek.
Edytowany przez Dziadek dnia 06-06-2008 12:18

Dziadek

Cytat

eVerest napisał/a:
Logicznie myśląc wygląda na to że próba montowania nastąpiła przed podłączeniem się przez wifi komputera który ten zasób udostępnia i dlatego nie dochodzi do podłączenia i dlatego mam cifs_mount failed.
Jednak pozostaje pytanie: dlaczego więc mimo to, cifs1 jest jednak faktycznie poprawnie zamontowany bo przez putty mam do niego dostęp a i przez www podaje prawidłowo jego pojemność i ilość wolnego miejsca?

A na jakim systemie operacyjnym jest postawiony ten komputer, do którego chcesz zapisywać logi?
Czy przypadkiem nie Linux?
Bo problem troszkę jest podobny do opisanego przeze mnie tutaj:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=5863

Cytat

I ostatnie, mam nadzieję, pytanie: Wink
Próba wykonania kopii statystyk do arhiwum gz poprzez Administracja>Statystyki Pasma>Lokalizacja zapisu historii przebiega (np co godzinę) poprawnie do zasobu zewnętrznego, np: /cifs1/wrt54gl_1/
natomiast zmiana lokalizacji na /jffs/ powoduje, że plik się co prawda pojawia w /jffs/ jednak ma zerową pojemność i nie jest co godzinę aktualizowany. Co może być przyczyną?

A czy zaznaczyłeś "Create New File / Reset Data"?

Cytat

Rozwiązanie ze statystykami odtwarzanymi automatycznie jest rewelacyjne, ale wydaje się że jego opis w tym wątku jest jednak trochę zagmatwany i porozrzucany, nie do końca kompletny, przynajmniej dla laika. Fajnie by było na końcu podsumować go zamieszczając jeden opis, spójny i kompletny, krok po kroku, żeby nie skakać po temacie.

Właśnie taką próbą było utworzenie niniejszego wątku Smile
Ale temat cały czas sie rozwija, cały czas szukamy nowych, lepszych rozwiązań, więc i wątek puchnie.
Zwróć uwagę, ze temat statystyk ciągnie sie od bardzo dawna: na początku były pytania, czy na Linksysie w ogóle da sie zrobić jakieś statystyki (http://openlinksys.info/forum/viewthr...rowstart=0), potem były pytania, dlaczego statystyki zerują się całkiem bez powodu (dalej w tym samym wątku), aż w końcu powstał niniejszy wątek, a w nim rozwiązanie problemu automatycznego przywracania statystyk.
Natomiast opracowanie przez kogoś artykułu opisującego w całości przebieg instalacji na routerze odtwarzalnych statystyk, byłoby faktycznie bardzo cenną inicjatywą Smile

eVerest

Cytat

Dziadek napisał/a:
A na jakim systemie operacyjnym jest postawiony ten komputer, do którego chcesz zapisywać logi?
Czy przypadkiem nie Linux?

Nie, to WinXP Pro

Cytat

Dziadek napisał/a:
A czy zaznaczyłeś "Create New File / Reset Data"?

Tak, zaznaczyłem, z resztą próbowałem zaznaczając i nie, i wynik ten sam: plik nadal ma zerową pojemność na jffs a na cifs1 tworzony jest poprawnie.

Dziadek

Cytat

eVerest napisał/a:
Tak, zaznaczyłem, z resztą próbowałem zaznaczając i nie, i wynik ten sam: plik nadal ma zerową pojemność na jffs a na cifs1 tworzony jest poprawnie.

Nie wiem, czy skórka jest warta wyprawki, bo nawet gdyby udało Ci sie skonfigurować zapisywanie statystyk do katalogu /jffs/, to wówczas z kolei mógłby powstać problem z uszkadzaniem tych statystyk każdorazowo podczas upgrade'u Tomato.
Przypominam, ze do flashowania firmware trzeba zlikwidować partycję /jffs/.

divefun
Czy można takie statystyki zapisywać również na serwerze ftp ?? Pytam ponieważ nie mogę zamontować w CIFS serwera FTP neostrady.

Dziadek

Cytat

divefun napisał/a:
Czy można takie statystyki zapisywać również na serwerze ftp ??

Nie, to musi być element otoczenia sieciowego.
Poza tym, BusyBox nie ma daemona ftp, więc nawet ręczne FTP-owanie też nie wchodzi w grę.
Edytowany przez Dziadek dnia 20-06-2008 18:02

divefun
Ok, lecz co się stanie jeżeli ustawię że ma zapisywać w lokalizacji dostępnej w sieci w udostępnionym katalogu, lecz w momencie zapisu folder docelowy będzie niedostępny ? Czy Tomato "próbuje" po nieudanym zapisie, zapisywać to np. w odstępach czasowych , aby zakończyć zadanie ?
Edytowany przez divefun dnia 20-06-2008 20:17

Dziadek

Cytat

divefun napisał/a:
Ok, lecz co się stanie jeżeli ustawię że ma zapisywać w lokalizacji dostępnej w sieci w udostępnionym katalogu, lecz w momencie zapisu folder docelowy będzie niedostępny ?

Po prostu statystyki sie nie zapiszą i tylko tyle.

Cytat

Czy Tomato "próbuje" po nieudanym zapisie, zapisywać to np. w odstępach czasowych , aby zakończyć zadanie ?

Nie, następna próba nastąpi dopiero o następnej zaplanowanej porze.
Ustaw sobie zapisywanie statystyk na swoim komputerze co godzinę, to będą zapisywać się wtedy, kiedy Twój komputer będzie włączony.

eVerest

Cytat

Dziadek napisał/a:

Cytat

eVerest napisał/a:

Nie wiem, czy skórka jest warta wyprawki, bo nawet gdyby udało Ci sie skonfigurować zapisywanie statystyk do katalogu /jffs/, to wówczas z kolei mógłby powstać problem z uszkadzaniem tych statystyk każdorazowo podczas upgrade'u Tomato.
Przypominam, ze do flashowania firmware trzeba zlikwidować partycję /jffs/.

Mam już chyba ze 3 tygodnie kopie ustawione na jffs i śmiga rewelacyjnie, skina (tomatocrystal) też zresztą dałem na jffs i jestem zadowolony Wink
Ale, fakt, nie pomyślałem że przy upgrade firmware'u stracę dane. Twoja odpowiedź nie jest dla mnie do końca jasna: czy to znaczy że aby firmware wgrał się bez przeszkód należy wcześniej zlikwidować partycję jffs czy też po prostu zliwiduje się ona "sama" podczas flashowania nie mając jednocześnie wpływu na proces wgrywania nowego firmware'u?
Edytowany przez eVerest dnia 24-06-2008 23:40

Dziadek

Cytat

eVerest napisał/a:
Twoja odpowiedź nie jest dla mnie do końca jasna: czy to znaczy że aby firmware wgrał się bez przeszkód należy wcześniej zlikwidować partycję jffs

Dokładnie tak jest!
Firmware jest zapisywane do tej samej pamięci NVRAM, w której tworzona jest partycja /jffs/ i dopóki tej partycji nie wyłączysz, to nie zrobisz upgrade'u.
Z drugiej strony, u mnie pomimo już kilku upgrade'ów zapisane tam dane zawsze pojawiały się z powrotem po ponownym włączeniu partycji, ale w przypadku gdyby nowa wersja miała zdecydowanie większą objętość od starej, to dane te mogłyby zostać uszkodzone.

pork

Cytat

divefun napisał/a:
Czy można takie statystyki zapisywać również na serwerze ftp ?? Pytam ponieważ nie mogę zamontować w CIFS serwera FTP neostrady.

poza tematem Smile widzę, że Przemek chce wiedzieć ile kto zaciągnie w miesiącu na 6 Mbit/s Smile ale w temacie to szkoda, że tomato nie ma demona ftp, bo by zdalnie na serwerze mogło to być i leżeć:/
Netgear R7000
WAN1 TK Telekom 20/10 Mbit/s, WAN2 downd
Tomato Firmware
Proud winner of Netgear WNR3500L

Dziadek

Cytat

pork napisał/a:
ale w temacie to szkoda, że tomato nie ma demona ftp, bo by zdalnie na serwerze mogło to być i leżeć:/

FTP demon by sie przydał przede wszystkim do tego, żeby można było robić backup partycji /jfss/ przed upgradem firmware'u.
Bo ze statystykami większego problemu nie ma, jeśli tylko od czasu do czasu jest możliwy ich zapis na kompa administratora sieci.

divefun
To prawda, zawsze można na lokalnym zapisywać, ale to też nie jest bezpieczne rozwiązanie. Przypominam ,że taki folder musi być dostępny bez wiekszych ograniczeń , a więc plik ze statami może być niechcący usunięty przez szukającego "przygód" innego usera. Nie jest to dla mnie jak i pewnie dla wielu z Was dobre rozwiązanie.

Dziadek

Cytat

divefun napisał/a:
To prawda, zawsze można na lokalnym zapisywać, ale to też nie jest bezpieczne rozwiązanie. Przypominam ,że taki folder musi być dostępny bez wiekszych ograniczeń

Nic podobnego!
W WinXP-Pro dostęp do zasobów grupy roboczej jest domyślnie możliwy tylko po zalogowaniu, w WinXP-Home Edition jest gorzej, bo ta opcja jest domyślnie wyłączona i dopiero trzeba ją włączyć.

Ropson2

Cytat

Dziadek napisał/a:

Cytat

pork napisał/a:
ale w temacie to szkoda, że tomato nie ma demona ftp, bo by zdalnie na serwerze mogło to być i leżeć:/

FTP demon by sie przydał przede wszystkim do tego, żeby można było robić backup partycji /jfss/ przed upgradem firmware'u.
Bo ze statystykami większego problemu nie ma, jeśli tylko od czasu do czasu jest możliwy ich zapis na kompa administratora sieci.

Witam kolegów

Więc mam tomato_RAF_1.20.8000 by Victek gdzie jest BusyBox v1.11.1
i są w nim komendy ftpput i ftpget (w starszych wersjach chyba też były) które można bez problemu wykorzystać do robienia backup-ów statystyk na ftp i importowania ich do tomato albo klepiąc ręcznie albo edytując skrypt podany przez Dziadka ( apropo dzięki za niego,pozwolisz że zaproponuję poniższą modyfikację) np tak:

zamiast

if test $# -eq 2
then
   if test "$1" = "-backup"
   then
      echo ----- backup of statistics ----
      CopyStat $2
   fi

if test "$1" = "-newbackup"
   then
      echo ----- new backup of statistics ----
      rm $2
      CopyStat $2
   fi

proponuję dodać jak tu

if test $# -eq 2
then
   if test "$1" = "-backup"
   then
      echo ----- backup of statistics ----
                CopyStat $2
      ftpput -u -p statynaftp.txt $2
   fi

if test "$1" = "-newbackup"
   then
      echo ----- new backup of statistics ----
      rm $2
      CopyStat $2
ftpput -u -p statynaftp.txt $2
   fi

gdzie w miejsce wiadomo co wstawić

Zmiana ta zrobi kopie w lokalizacji podanej przy wywołaniu "/jffs/statistics/statperuser.sh -backup <ścieżka> " i dodatkowo wyśle ją do pliku statynaftp.txt na dowolny FTP lokalny lub w internecie

Informuję że nie znam się za bardzo na linuxie i programowaniu ale sprawdziłem i działa :D

Przy wykorzystaniu ftpget można też przy "-load" zasysać z FTP do jakiegoś pliku a potem do iptables ale tym już niech ktoś inny sie pobawi ;)

Generalnie żeby nie zaśmiecać /jffs można zamiast parametru -backup (który dopisuje do pliku aktualną kopie statystyk) używac przecież "-newbackup" (który kasuje backup i robi na nowo ALE NIE ZERUJĄC STATYSTYK!!! czyli tak jakby kopia przyrostowa była a nie suma kopi)

Kopie całego /jffs też da sie zrobić przez komendę ftpput :D

Pozdrawiam Towarzystwo !!!

Ropson2

Cytat

Dziadek napisał/a:

Z kolei ja mam pytanie do Ciebie oraz innych użytkowników statystyk wyświetlanych poprzez Tablice Ogłoszeń;
Czy te statystyki wyświetlają sie Wam według rosnącej kolejności adresów IP?
Bo mnie wyświetlają sie kolejno tylko w zakresie od 192.168.2 do 192.168.6, a potem pomiędzy kolejne pozycje są wtrącane wyższe adresy IP.
Pisałem o tym problemie na forum już kilkakrotnie (np. tutaj: http://openlinksys.info/forum/viewthr...owstart=80, ale jakoś nikt nie podjął tego tematu, więc nie wiem, czy problem dotyczy wszystkich, czy tylko mnie.

Co do kolejności sortowania to pisałem już o tym tutaj http://openlinksys.info/forum/viewthr...wstart=140

można sortować niemal dowolnie po upload , download czy IP ale niestety niewiem czemu ( nie znam się na programowaniu awk ) jak sie sortuje np. po download to kolorki w statystykach i tabelki sie wywalają Sad

Może Ty coś poradzisz ??

widek611
Polecam moje rozwiązanie: połączenie rstats + board + statperuser + skin + backup na FTP - skrypt instalacyjny w TOMATO
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=6071

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 77

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,779,324 unikalnych wizyt