25 Listopada 2024 15:08:23
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.139.72.152
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
FreshTomato amd64?
qwerty321

Cytat

amikot napisał(a):

Dokładniej to zarówno unbound jak i dnsmasq zachowywały się tak samo. Jak w kompie klienckim wpisałem ... Rodzina by mnie ukrzyżowała jakbym im kazał czekać pół dnia albo cały dzień na działanie sieci. Cała akcja przepinki i walki z problemami zajęła mi prawie 2 godziny i to już było za długo. Wink

Nic nie rozumiem. Czemu nie ustawiłeś na WAN firewalla swojego adresu IP za natem, a za opnsense laptopa. Tak trzeba było robić testy, a nie na żywym organizmie. Zrób sobie podsieć na Tomato, z inną adresacją, wydziel osobny LAN i tam włącz firewalla do zabawy albo wystaw go do DMZ.
Po drugie unbound na defaultach nie działa przecież. Musisz mu zrobić konfigurację DoT, skąd ma rozwiązywać adresy sam i musisz wskazać jakie interfejsy, które chcesz żeby miały dostęp do unbounda. Blacklisty później. Najpierw unbound trzeba uruchomić.
A to obciążenie to chyba ze względu na za słaby procesor 2 rdzeniowy. Te płytki APU2 chodzą z Suricatą ale za szybkie nie są. Jutro będzie mi działał Ryzen 5 2600 6/12 to włączę na nim wszystkie regułki Suricaty i zobaczymy ale nie spodziewam się problemów. Będzie zapas mocy.

amikot
Testy robiłem tylko z wykożystaniem LANu z lenistwa - to szczegół.

Co do obciążenia CPU to twoja diagnoza jest z pewnością błędna, bo przed restartem systemu obciążenie oscylowało w okolicach 10%.
Trudno zresztą mówić że CPU nie wytrzymał obciążenia jeśli prawie żadne dane nie były przesyłane.
Ja przez 2 tygodnie używałem OPNsense na tym sprzęcie jako bramki VPN i obciążenie CPU oscylowało ok 15%.

Moim zdaniem albo ja coś namieszałem kombinując z DNSami albo pojawił się jakiś inny błąd - związany z oprogramowaniem - możliwe że winą był fakt że po reinstalacji zaimportowałem ustawienia z poprzedniej wersji. Może sam system w najnowszej wersji ma jakieś błędy - było o tym trochę na ichniejszym forum.

Co do unbound. OK - może on na ustawieniach standardowych nie działa, ale dnsmasq też nie działał jak na niego przestawiłem, a powinien przecież przekierować na adresy wpisane w ustawieniach głównych.
ZTE MF286D - Stock Firmware (Vodafone UK)
ASUS TUF-AX3000 V2 - AsusWRT/FreshTomato 3.0.0.4.2023_4-gb6923ed
Acer Aspire E1-571 - OMV 6

qwerty321
Odpaliłem opnsensa na Ryzenie 5. Wszystko włączone, suricata na full wszystkie regułki na enabled. LAN-LAN idzie pełnym gazem ile fabryka dała. Obciążenie procka znikome, 10-12% jak testuję prędkość na max 1G eth. Przećwiczę wszystkie trzy firewalle na tym komputerze. OPN, PF i Linuxa. W końcu muszę się na coś zdecydować.
Nie umiem określić ile poweru musi być w procku. 6 rdzeni wymiata. Nie wiem jakby się zachował na tych pudełkach i5 z Aliexpress. Trudno powiedzieć. Może na wolnym jakimś i5 odpalę go z dysku przenośnego i się zobaczy. Ale Ryzen 5 6 rdzeniowy to potęga. Zestaw płyta procek i pamięć 16GB za 1200PLN.

Nie mam jak zasymulować dużej ilości pakietów na lanie. Tyle co ściąganie z na 4 kompy z piątego za firewallem. Pewnie użycie procesora podejdzie ale jest zapas. Jakby ktoś potrzebował do firmy to się proszę nie zastanawiać tylko złożyć komputer.

Marco76
Do tego 1200 PLN dołóż obudowę, zasilacz, karty sieciowe lub switch i robi się spora suma. Do firmy - może, do domu ciut drogo.
Poza tym jak wygląda sprawa temperatur i apetytu na prąd?
[small]Pozdrawiam, Monter
Asus RT-N18 + FreshTomato 2019.3 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP + ILHM v2
HTPC Chieftec FLYER FI-02BC-U3 + GA-H61N-USB3 + i3-3225 + 4GB RAM + LibreELEC + Xbox DVD Remot

majkel152
do firmy kupuje sie gotowca, do domu co kto lubi, pfsense i suricata @e5 1680 v3 ogarnia 10gb firmowego ruchu
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 103

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,754,731 unikalnych wizyt