23 Listopada 2024 03:44:33
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.139.87.113
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
ASUS RT-N66U B1 Recovery Mode
zadzior
Jak sprawdzić czy kabel działa poprawnie.

qwerty321

Cytat

zadzior napisał(a):

Jak sprawdzić czy kabel działa poprawnie.

Zewrzeć Rx i Tx i poprzez terminal powinny wracać znaki, jak rozłączysz to przestaną.
A w routerze jak masz opis Rx i Tx to kabel wtykasz odwrotnie, z przeplotem czyli łączysz Rx z Tx i Tx z Rx.
Jak w tym konwerterze nie ma rezystorów szeregowych to łącząc Tx z Tx mogłeś zepsuć albo router albo programator. Może są rezystory na płytce routera, może wpadli na to, że ktoś się kiedyś pomyli.

zadzior
Tak więc po zwarciu Rx i TX w konsoli pojawiły się krzaczki więc programator działa , natomiast po wpięciu w konsole jest ciemność.Mam taki konwerter TTL
www.monsterstodola.pl/allegro/PL2303.jpg

kamilj
Próbowałeś zamienić rx i tx?
Rozumiem że podłączasz kabelek uruchamiasz putty na odpowiednim porcie COM i odpalasz dopiero router?
Tak wiem że to pytanie może dziwne ale już spotkałem się z tym że ktoś nie uruchomił routera i miał pretensje że nie może się podłączyć do konsoli...
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

zadzior
Zamieniałem rx i tx,odpalam putty na porcie jaki zgłasza konwerter i odpalam router po włączeniu konsoli z putty,nie podpinam pod port vcc, doczytałem się że to popularna usterka tych modeli najczęściej przez błędy CFE.
Ludzie ratują się jtag'iem i wgrywają cfe .

qwerty321

Cytat

zadzior napisał(a):

Zamieniałem rx i tx,odpalam putty na porcie jaki zgłasza konwerter i odpalam router po włączeniu konsoli z putty,nie podpinam pod port vcc,

Ale skąd wiesz czy VCCIO tego konwertera jest brane z USB czy z zewnętrznego źródła? Czemu akurat nie podpinasz VCC? Czy to VCC to wejście czy wyjście? Może wejście?

zadzior
O ile dobrze się zorientowałem to vcc to zasilanie,a nie podłączam go bo zasilanie procesora w routerze jest bezpośrednio z jego własnego zasilacza, poza tym chyba jest 19V a z usb max to chyba 5V.

Teraz szukam kabla do jtag, myślałem że zrobię go ze starego kabla dcu-60 od sony,ale nie nie wykrywa mi go(chyba brak odp.sterowników) może coś podpowiecie.
Edytowany przez zadzior dnia 15-01-2016 11:53

qwerty321

Cytat

zadzior napisał(a):

O ile dobrze się zorientowałem to vcc to zasilanie,a nie podłączam go bo zasilanie procesora w routerze jest bezpośrednio z jego własnego zasilacza, poza tym chyba jest 19V a z usb max to chyba 5V.

Teraz szukam kabla do jtag, myślałem że zrobię go ze starego kabla dcu-60 od sony,ale nie nie wykrywa mi go(chyba brak odp.sterowników) może coś podpowiecie.

Zasilanie czego? Pinów I/O tego PL2303 czy jest to wyjście +5V z USB. Czy to VCC to wejście czy wyjście? Bo są moduły mające VCC słyżące do tego aby podać tam od 1.8 do 5V tak aby poziomy logiczne linii Rx i Tx były kompatybilne z płytką do której się podłączasz. I/O w routerze to maksymalnie 3.3V więc jeżeli twoja przejściówka wystawia na liniach Rx i Tx poziomy 0..5V to tylko możesz nią popsuć router. Chyba, że VCC to wejście aby linie transmisyjne miały takie same poziomy co na płycie głównej.

Ja sobie taki kabelek zrobiłem sam na układzie FTDI FT232 i używam właćnie VCC z płyty do której się podłączam aby moje sygnały miały napięcia jak na płycie routera. Natomiast sam FTDI jest zasilany z 5V z USB.

IreneuszC
Witam, ja właśnie zmieniłem oprogramowanie na Tomato. Najpierw wyczyściłem pamięć przez włączenie routera z wciśniętym przyciskiem WPS. Następnie uruchomiłem oprogramowanie dostarczane przez Asusa i cała operacja zajęła mi ok.12 min. - bez żadnych problemów. Dziękuje za pomoc koledze qwerty 321.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 88

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,333,816 unikalnych wizyt