raspbmc nie działa dotyk, widocznie nie ma sterowników wbudowanych. Za to z najnowszą wersją raspiana +xbmc mam problemy, wywala błędy biblotek :/
Edytowany przez apacer dnia 09-10-2012 06:59
hm czy możecie potwierdzić mulenie stron www na tym raspberry pi i ogólną wolną pracę, bo gdzieś tak czytałem?
Muszę kiedyś przetestować ale nie mam wolnej klawiatury i myszki
W każdym razie ja uruchomiłem kamerkę usb obraz z kamerki jest ale z przekłamanymi kolorami, podejrzewam, że kamerka ma za mało prądu ale nie jestem pewien, zamówiłem już aktywnego usb hub'a i wtedy sprawdzę.
Do tego wywala mi w konsoli takie błędy ale obraz jest :
Corrupt JPEG data: premature end of data segment
EDIT :
Amazon jest błyskawicznie szybki wczoraj zamówiłem a dzisiaj hub już jest. No ale nic nie pomógł wciąż to samo z kamerką PHILIPS SPC 600N na rozdzielczości 320x240 obraz kiepski z przekłamanymi kolorami i nie ważne czy z hub'em czy też bez
Jakoś te niepowodzenie zmobilizowało mnie żeby wypróbować inną kamerkę więc odpiąłem Logitech C310 od kompa i podłączyłem do Raspberry i okazało się, że poszła na tym samym konfigu też w rozdzielczości 320x240 i obraz jest ładny. Do tego działa to bez huba i nie wywala żadnych błędów !
Kombinując dalej zmieniłem rozdzielczość na wyższą i tu znowu schody bo wtedy motion nie chce startować i wywala coś takiego :
[0] Thread 1 - Watchdog timeout, trying to do a graceful restart
spetial załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
/opt/vc/bin/vcgencmd version
Sep 18 2012 01:45:34
Copyright (c) 2012 Broadcom
version 337601 (release)
Nov 8 2012 00:42:52
Copyright (c) 2012 Broadcom
version 349057 (release)
Uwaga: wersja firmware ta jest bardziej niestabilna przy słabszych źródłach zasilania!
RPi zasilane z aktywnego HUB-a/ zasilacza USB
RPi zaktualizowane za pomocą: apt-get ... & rpi-update
CPU/Overvoltage - domyślny (700MHz)
Przy problemach z uruchomieniem w innej rozdzielczości niż 640x480 (problem z rozpoznaniem prawidłowym HDMI/Full HD) pomocnym narzędziem do diagnostyki może być tvservice i edidparser http://elinux.org/RPiconfig.
Warto też zakomentować ustawienia w /boot/config.txt i pozostawić disable_overscan=1 na początek testów.
Edytowany przez krisan dnia 24-11-2012 15:12
czyli zakupiłeś licencję. Opowiedz coś o niej może Jak kupić, jak zainstalować, co daje
Zaktualizowałem mój post. Ciężko powiedzieć jaka w wydajności będzie różnica(a raczej w obciążeniu CPU), bo gama kodeków wykorzystywana w materiałach jest różna, ale na pewno te materiały które są kodowane w mpeg2 i vc-1 będą miały wsparcie sprzętowe przy dekodowaniu.
W wolnej chwili wyłączę licencje, sprawdzę i napiszę...
Dostałem dziś drugiego raspberry, poprzedni mi padł, coś ze złączem kart/ botowaniem, nie pomagały przeróbki :/ .
Teraz mam wersję 512mb RAM. Działa wspaniale, zero zawiech jak w poprzednim, procek podkręcony do 800mhz, ram do 450 mhz, 0V. Wczytywanie xbmc szybciutkie, odtwarzanie video/ przewijanie bez zająknięcia.
Za kilka dni podłącze pod lcd w aucie, do tego router kieszonkowy i modem usb huawei z aero2 .
Muszę przejrzeć dziś swoją instalację XBMC, bo u siebie w idle mam 98% obciążenia CPU, a u Ciebie widzę że pasek obciążenia delikatnie się tylko wychyla.
APU2E4 4GB OpenWRT Snapshot UAP-AC LITE Xpenology@Microserver gen8
Wgrałem i przetestowałem. Śmiga jak na filmie.
Moje RPi 256MB bez kodeków sprzętowych odtwarza FullHD przy max ~60% CPU (bez podkręcania). Materiał odtwarzany z dysku NAS, LAN.
Materiały youtube też działają płynnie.
Przy bezczynności CPU jest minimalne - 1%.
Co najważniejsze - interfejs chodzi płynnie, bez "duszenia się".
Wieczorem przetestuje z kodekami sprzętowymi oraz strumienie wideo z sieci...
Odkopie trochę temat.
Z tym wskaźnikiem CPU na raspbmc chyba są problemy bo jak zainstalowałem bierzącą wersję na R-Pi to wskażnik stoi na 0% a np OpenELEC pokazuje wszystko prawidłowo, chyba coś zepsuli.
Ja dalej się męczę z dotykiem, pod raspbmc kalibracja jest odwrotna (odwrotnie osie, plików konfiguracyjnych brak :/ ), pod raspianem w systemie chodzi ok, ale po włączeniu xbmc oś pionowa odwrotnie, oś pozioma ok ... plikółw konfiguracyjnych również brak :/
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?