23 Listopada 2024 20:32:54
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.225.72.161
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Asus RT-N16 czy NETGEAR WNDR3700 lub...?
themo
a nie musisz mu podać tak jak w moim przypadku adresu MAC routera? bo ja w koncu miałem z końcówką D potem zmieniła się na C i nie chciał się połączyć, w końcu zmieniłem w ustawieniach na D i wifi na B i jak narazie odpukać, działa wszystko okej
Edytowany przez themo dnia 24-04-2011 03:06

themo

Cytat

piotrg napisał(a):
Jakie masz łącze? daj siostrze 10% łącza jak bedzie narzekać dzasz jej kolejne 5% wiecej. Nie wiem jaki masz z nimi układ i ciężko cokolwiek doradzać
Zastosój skrypt robsona

www.speedtest.net/result/1266015100.png

nie wiem o jakim skrypcie mówisz...
szczerze to nie wiem jak jej przydzielić to łacze... jeśli chodzi o narzędzia RAF to po wpisaniu coś nie trzyma ustawień (jeśli wpisze tam 100 jako max to oznacza 1mb?)
a i jeszcze co do mojego posta wyżej to jako lista urządzeń myślałem że to są urządzenia podpięte i działające w danym momencie... a nie jest tak bo teraz jest wszystko wyłączone a one dalej są... chyba mnie to przerasta, gubie się w tym :|

... po wpisaniu skryptu na wykres przepustowości ip i restarcie routera znikły (myslałem że to jest odświerzane na żywo)... chyba nie

... na dniach będę próbował podłączyć dysk, więc może zapytam i zadam głupie pytanie

Cytat

Bedac zalogowanym do konsoli podlaczamy dysk pod usb i sprawdzamy w dmesg rezultat. Moj dysk został znaleziony jako /dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0
W tomato k2.6 dysk jest wykrywany jako /dev/sd

'konsola' to o to miejsce chodzi.. Administacja > Skrypty > ...?
Edytowany przez themo dnia 24-04-2011 04:00

piotrg
Tak o RAF - skrypt
opis dla 5 komputerów - wszyscy po równo priorytet normalny
Router 192.168.1.1 maska 255.255.255.248 (max 6 urządzeń)
IP dla urzyt. sieci 192.168.1.2-6
- twoje łącze to DL - 10Mb , UL 2 Mb/s

Tomato - Narzędzia RAF Limitowanie transferu ===
Całkowite pasmo pobierania to 95% tego co otrzymujesz od dostawcy
Czyli wpisujesz 9500 kbit/s następnie dzielisz na 5 (użytkowników) i otrzymujesz DL= 1900

Całkowite pasmo wysyłania to 95% tego co otrzymujesz od dostawcy
Czyli wpisujesz 1900 kbit/s następnie dzielisz na 5 i otrzymujesz UL = 380

Max DL i UL to 80% całkowitego łącza 9500x0.8= 7600 oraz 1900x0.8=1520
Osobiście nigdy nie dał bym więcej jak 60% po co zbędne uwagi, że raz dział tak a innym razem wolniej. Podane poniżej wartości są jednak dla 80% łącza zawsze można zmienić ale tylko poprzez obniżenie podanych wartości.

Adres IP/ zakres IP
192.168.1.2 - Gw. Dl. 1900, Max Dl 7500, Gw. UL 380, Max UL 1520, Prioryt. Normalny, Limit TCP 300 Limit UDP 60-75
I tak kolejno dla następnych IP
192.168.1.3, 192.168.1.4, 192.168.1.5, 192.168.1.6

Jeżeli komputer przeznaczony jest na ściąganie (zwiększone) to zmieniasz limit TCP i UDP ale rozsądnie aby "nie zabić" routera 600/150 lub więcej.

Dodatkowo dla polepszenia wydajności można (nawet należy) zablokować reklamy.
temat jest opisany http://openlinksys.info/forum/viewthr...owstart=40

Nie mam routera z Tomato i USB. Szukaj na forum.
Edytowany przez piotrg dnia 24-04-2011 13:38
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

tristan

Cytat

themo napisał(a):

... na dniach będę próbował podłączyć dysk, więc może zapytam i zadam głupie pytanie

Cytat

Bedac zalogowanym do konsoli podlaczamy dysk pod usb i sprawdzamy w dmesg rezultat. Moj dysk został znaleziony jako /dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0
W tomato k2.6 dysk jest wykrywany jako /dev/sd

'konsola' to o to miejsce chodzi.. Administacja > Skrypty > ...?

Też, ale chodzi o konsolę tekstową, tzw CLI, czyli np telnet lub ssh. Bezpieczniejsze jest to drugie, telnet wyłącz w opcjach Administracja. W celu połączenia przez telnet wpisujesz z linii poleceń Windowsa (efekt działania polecenia cmd, to czarne okienko niby-dosu) "telnet 192.168.1.1". Do połączeń po ssh używasz np. putty. Pogooglaj trochę w tych tematach, niestety podstawy obsługi linuxa musisz znać. W tomato (przy standardowej konfiguracji) dysk USB zostanie wykryty i zamontowany automagicznie w /tmp/mnt/ . W tomato 2.6 dysk jest wykrywany jako /dev/sd[literka najczęściej a lub b ale może być c, d e itd. i cyferka-numer partycji], czyli np. /dev/sda1 oznacza 1 partycję dysku sda.
Był: Asus RT-N16 + Tomato PL v1.28.9054 MIPSR2 116PL K26 USB VPN mod shibby
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430

buniaczek

Cytat

piotrg napisał(a):
Dodatkowo dla polepszenia wydajności można (nawet należy) zablokować reklamy.

Z czystej ciekawości, co masz na myśli mówiąc zablokować reklamy? Chodzi Ci o blokowanie z poziomu rutera czy coś w stylu Adblock?
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

shibby
w projektach jest skrypt blokody reklam
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

themo

Cytat

tristan napisał(a):
[quote] W tomato 2.6 dysk jest wykrywany jako /dev/sd[literka najczęściej a lub b ale może być c, d e itd. i cyferka-numer partycji], czyli np. /dev/sda1 oznacza 1 partycję dysku sda.

a ja mam tak

Cytat

Seagate FreeAgent Go
Partycja 'sda1' fuseblk (298.09 GB / 298.02 GB wolne) jest zamontowana na /tmp/mnt/sda1

i próbowałem zrobić partycje jak shibby opisywał i odrazu mi błąd wywaliło :|

Cytat

fdisk: can't open '/dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/disc'

mówiłem Wink bez łopaty się nie obejdzie Wink

... jednak sprobuję zrobić na tym dysku partycje jakimś innym programem i zobaczę jak to wykryje router.
może w ten sposób coś mi się uda B)
Edytowany przez themo dnia 24-04-2011 13:47

tristan

Cytat

themo napisał(a):
a ja mam tak

Cytat

Seagate FreeAgent Go
Partycja 'sda1' fuseblk (298.09 GB / 298.02 GB wolne) jest zamontowana na /tmp/mnt/sda1

i próbowałem zrobić partycje jak shibby opisywał i odrazu mi błąd wywaliło :|

Cytat

fdisk: can't open '/dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/disc'

mówiłem Wink bez łopaty się nie obejdzie Wink

No to zamiast /dev/scsi/host itd wpisz /dev/sda1, a konkretnie w przypadku fdiska

fdisk /dev/sda , żeby dostać dostęp do całego dysku sda, a nie tylko partycji sda1.

- sorry, ale bez myślenia się na pewno nie obejdzie.

Cytat

[b]themo napisał(a):
... jednak sprobuję zrobić na tym dysku partycje jakimś innym programem i zobaczę jak to wykryje router.
może w ten sposób coś mi się uda B)

To jeden z najprostszych sposobów żeby dysk prędzej czy później wywalał błędy. Do wydajnej, bezproblemowej pracy potrzebujesz dysku zrobionego na ext2 lub ext3. Zewnętrznie to możesz co najwyżej zrobić dysk NTFS, który będzie działać, ale wąskim gardłem będzie moduł tłumaczący ntfs-3g.

Dobra rada: przeczytaj ze zrozumieniem tutoriale, pozaznaczaj sobie co musisz dopasować do swojego konkretnego środowiska, pozmieniaj i rób zgodnie z opisami z forum. Kombinowanie Partition Magicem się nie opłaca, co już kilka razy było tu opisywane.
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430

themo
ok wiem że linux nie jest moją mocną stroną.
więc tak (więc wpisuję jak radzisz, dalej nie rozumiejąc 'linuxa'Wink:

Cytat

fdisk /dev/sda
n

i dalej nic nie wymyślę (bo wogólę tego nie rozumie):

Cytat

The number of cylinders for this disk is set to 38913.
There is nothing wrong with that, but this is larger than 1024,
and could in certain setups cause problems with:
1) software that runs at boot time (e.g., old versions of LILO)
2) booting and partitioning software from other OSs
(e.g., DOS FDISK, OS/2 FDISK)

Command (m for help)Frowntmp/.wxi1kDNj: line 8: n: not found

dzięki ogólnie za pomoc, ale jeśli Cię to męczy to przecież nie musisz odpowiadać...

...i tak po pewnym przemyśleniu... może powinienem najpierw spisać rzeczy których nie rozumiem w punktach i dopiero zacząć o cokolwiek pytać - bo jest tego trochę a są to rzeczy aż głupie (dla mnie nie bo niby skąd mam wiedzieć - dla was pewnie proste i nawet nie przypuszczacie że ktoś może o to pytać)...
Edytowany przez themo dnia 24-04-2011 15:08

hermes-80
Co do podziału dysku na partycje dobrym rozwiązaniem jest ściągniecie sobie LiveCD Gpart - http://sourceforge.net/projects/gpart...o/download. Wypalenie na CD uruchomienie na PC i spod niego graficznie partycjonować dysk według potrzeb.
Edytowany przez hermes-80 dnia 24-04-2011 15:44

themo
ok, spróbuję

tristan

Cytat

themo napisał(a):
ok wiem że linux nie jest moją mocną stroną.
więc tak (więc wpisuję jak radzisz, dalej nie rozumiejąc 'linuxa'):
[quote]fdisk /dev/sda
n

i dalej nic nie wymyślę (bo wogólę tego nie rozumie):

Cytat

The number of cylinders for this disk is set to 38913.

Command (m for help): /tmp/.wxi1kDNj: line 8: n: not found

Uruchamiasz :

fdisk /dev/sda

The number of cylinders for this disk is set to cośtam.

Command (m for help):
teraz wciskasz "p".

Pokazuje Ci na swoim dysku, u Ciebie wartości będą inne. Mój dysk to 500GB widziany jako /dev/sdb
Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 1 60801 488384001 83 Linux

W tym miejscu pewnie masz jedną partycję NTFS. Kasujemy ją, naciskając "d".

Command (m for help): d -kasujemy partycję, jest jedna więc zostanie domyślnie wybrana
Selected partition 1

Command (m for help): n    -zakłada nową partycję
Command action
   e   extended
   p   primary partition (1-4)
p  -wybieramy primary
Partition number (1-4): 1 -zakładamy partycję nr 1
First cylinder (1-60801, default 1): Using default value 1
Last cylinder or +size or +sizeM or +sizeK (1-60801, default 60801): Using default value 60801

Command (m for help): p - wyświetla listę aktywnych partycji. w celu sprawdzenia czy partycja się założyła poprawnie

Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders

Device Boot      Start         End      Blocks  Id System
/dev/sdb1               1       60801   488384001  83 Linux

Command (m for help):w - zapisuje zmiany w partycji.

i koniec, masz założoną jedną partycję na cały dysk. Ewentualnie możesz założyć kilka partycji, podając

Last cylinder or +size or +sizeM or +sizeK np: +100M, zamiast tak jak w przykładzie powyżej wciskać enter żeby założył jedną dużą. Jeśli zakładasz kilka partycji, to powtarzasz krok

Command (m for help): n
Command action
   e   extended
   p   primary partition (1-4)
p
Partition number (1-4): wpisujesz 2, 3 itd ale bez przesady. Zawsze to ma być p jak primary partition.

Po założeniu ostatniej partycji wpisujesz "w" żeby zapisał zmiany - jeśli tego nie zrobisz, to zmiany się nie zapiszą, więc możesz eksperymentować do skutku. Wyjście bez zapisu wykonujesz wpisując "q". Po założeniu partycji należy je sformatować, używając

mkfs.ext2 -L nazwapartycji /dev/sda1 (lub 2 czy 3)

lub

mkfs.ext3 -L nazwapartycji -j /dev/sda1 (lub 3 czy 3)

Dla /opt zdecydowanie należy użyć ext2, dla danych typu torrenty itp przy dużej partycji lepiej użyć ext3.

themo

Cytat

hermes-80 napisał(a):
Co do podziału dysku na partycje dobrym rozwiązaniem jest ściągniecie sobie LiveCD Gpart - http://sourceforge.net/projects/gpart...o/download. Wypalenie na CD uruchomienie na PC i spod niego graficznie partycjonować dysk według potrzeb.

użyłem tego programu i oto wyniki...

Cytat

Disk /dev/sdb: 320.0 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 * 1 13 102400 82 Linux swap
/dev/sdb2 13 141 1024000 83 Linux
Partition 2 does not end on cylinder boundary
/dev/sdb3 141 38914 311443456 83 Linux

i dalej mnie ciekawi czemu taki błąd wywala

Cytat

/tmp/.wxDfN1ER: line 9: p: not found

tristan
Błędy które pokazujesz wynikają z tego, że wciskasz klawisz za szybko, zanim Ci się pojawi prompt Command (m for help):

Dla Asusa RT-N16 nie ma sensu używać swapa (ma wystarczająco dużo pamięci), a wręcz wielokrotnie generuje to dodatkowe problemy.

Podział dysku na partycje Ci nie do końca wyszedł, świadczy o tym błąd w partycji nr 2. Poza tym po co ustawiłeś flagę boot na swapie?

themo
nic nie ustawiałem Sad co do błedu nr.2 wcześniej był na 2 partycjach...
chciałbym wypisać nurtujące pytania ale się wstydżę :|
no ale kiedyś będę musiał się zmusić:
- wy łączycie sie przez tomato>konsola systemowa czy putty? jeśli konsola sysemowa to nie mam pojęcia jak można wcisnąć p i ma zadziałać (pewnie robię wogóle co innego niż mam robić)... mówiąc inaczej nie mogę czy też nie umiem czy też coś jest nie włączone bym mógł się zalogować http://www.openlinksys.info/forum/vie...d_id=11745 w ten sposób nie mogę tego uczynić, trochę źle mi że tak was męcze i nie mam odpowiednich wiadomości
...
Shock
Edytowany przez themo dnia 24-04-2011 17:26

arteq
Przeciętnemu Kowalskiemu starczy router za 150zł np. mr3420
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

themo
A przeciętna bułka z błotem kosztuje 3 złote

tristan
Kolego przesympatyczny. Tu wszyscy próbują Ci pomóc, ale od jakiegoś czasu sprawiasz wrażenie typowego lusera, który nie zna się, ale jednocześnie nie chce poznać urządzenia które próbuje użytkować i ma wstręt do korzystania z dokumentacji. Nikt tu nie nauczy Cię podstaw obsługi komputera i linuxa. Jeśli zamierzasz nie próbować doedukowywać się we własnym zakresie w kwestiach linuxowych, to kolega arteq ma rację - zupełnie niepotrzebnie kupiłeś Asusa i jeszcze mniej potrzebnie wymieniłeś mu firmware na tomato. Trzeba było zostać przy oryginalnym oprogramowaniu Asusa, gdzie wszystko jest w formie graficznej i uproszczone do maksimum. Tomato jak każdy linux wymaga minimalnej chociaż wiedzy sieciowej i linuxowej. Bez tego nie ma sensu się za nie brać. Poza tym większość Twoich problemów wykracza poza temat Asus i powinna być umieszczona w dziale Firmware Tomato. Tylko najpierw bądź łaskaw przeczytać umieszczone już tam informacje, bo dla każdego nowego użytkownika forum nikt ich nie będzie pisał raz jeszcze. A większość Twoich problemów to rzeczy standardowe, wielokrotnie tu opisane i wytłumaczone w detalach.

themo

Cytat

themo napisał(a):
Jeśli nie tu mam pytać , to jaki dział mam zaśmiecać...

Proszę zamknąć temat.

Jednak chęć mam większą do czegoś zrobienia, i oczywiście że masz racje... Tylko ja zaczynam od samiutkiego początku. A detale są oczywiście oczywiste-jednak jest kilka rzeczy które jedynie dla was są zrozumiałe.
Dzięki za wszelaką pomoc!
Pozdrawiam

arteq
@themo smacznego
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 110

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,449,742 unikalnych wizyt