23 Listopada 2024 23:04:46
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.86.38
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Połaczenie wifi 300mbps na RT-N16 (4956 AGN)
jarek7714

Cytat

belmondo napisał(a):
Już zaczynam przypuszczać, że coś jest z moim laptopem się dzieje. Sterowniki są najnowsze zaintalowane ustawienia Wifi również są domyślne jednak dalej łączy się na 144 mbps jednak transfery są na poziomie do 3 MB/s. Czy problemem moga być zakłócenia? Moj router wykrywa ok. 10 siecie Wifi więc jest tego trochę ale nie wiem jak duży wpływ może miec to na mój problem.

Może powinienem rozejrzeć sie za royterem 5GHz - e3000 czy wrt610N, Netgearar wndr3700?
jak masz dużo kasy to kup sobie e3000, e4200 za 500-600zł i pisz radosne teksty że jest wszystko w porządku-jak ręką odjął, asus rt-n16 to obecnie najlepszy sprzęt pod tomato do użytku domowego i jak pisze @Shibby 8-9MB powinien pociągnąć, ale nie ma puki co routera z półki konsumenckiej do wszystkiego-jak ktoś chce produkty z wydajnym radiem to albo gotowce od tego producenta: http://www.ubnt.com/products ale na Atheros-sie lub trzeba sobie samemu złożyć na bazie router station-pro, alixa lub mikrotika Smile
jareq

belmondo
Kolejny dzień, kolejne rozczarowania już nawet nie wiem do czego, router, karta w laptopie, miejsce zamieszkania z dużą ilością AP? Po powrocie z pracy sprawdziłem jeszcze te transfery na innym sprzęcie. Załatwiłem laptopa, który miał karte Intela 5100 więc zgodnie z informacjami z forum powinien łączyć się powyżej 144 mbps nic bardziej mylnego 150 mbps to max jakie udało mi sie osiągnąć nawet po tuningu karty sieciowej. Transfer skacze raz 60 raz 140 mbps. Przeprowadziłem również testy kopiowania po Wifi z deóch komputerów tarnsfer na poziomie 3,4 MB/s.

Zaczynam coraz bardziej przypuszczac ze trafił mi sie wadliwy router. Jeszcze dzis zrobie testy w lokalizacji gdzie nie ma ani jedengo AP. Test przesyłu miedzy desktopem wpietym do LAN a Wifi, zobaczymy jakie będą wyniki. Na koniec zostawiam powrót do firmowego oprogramowania, nowe wgrywanie DD-WRT czy Tomato. Potem zostaje już tylko serwis:-(
Linksys WRT54GL + Tomato 1.21

shibby

Cytat

Jeszcze dzis zrobie testy w lokalizacji gdzie nie ma ani jedengo AP

tak zrob.

Ja stawiam ze wina jest duze nasycenie innych sieci. Swiadczy o tym skaczaca predkosc linku. U mnie czegos takiego nie ma. Pozostanie ci pewnie przejscie na 5GHz. Plus dla ciebie ze karta 4965 wyciaga na 5GHz pelne 300mbps.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

belmondo

Cytat

shibby napisał(a):
Pozostanie ci pewnie przejscie na 5GHz

Tylko pytanie czy 5Ghz podoła. Ok, wieczorem przedstawię transfery z lokalizacji gdzie nie ma AP.

falitorek
Wina zakłóceń i dużo AP-ków.
Ja na tomato na RT-N16 i WRT610n na jakiejś badziewiastej WiFi-USB Tomson dorzuconej przez UPC spokojnie wyciągam 300.
Laptop dzieci spokojnie 150, ale to już taka karta w nim siedzi.
1xRT-N16
2xWRT610N v2
1xQNAP TS-110
1xPCH C-200

anonim747874734

Cytat

belmondo napisał(a):

Cytat

shibby napisał(a):
Pozostanie ci pewnie przejscie na 5GHz

Tylko pytanie czy 5Ghz podoła. .

Na pewno podoła. Inne pasmo, inne radio - możliwe ,że nie będziesz musiał zmieniać karty sieciowej. mam, sprawdziłem, działa, jestem zadowolony Smile

belmondo
Kolejne pasmo, kolejne pieniądze do wydania...ten Asus nie był tani, teraz trzeba będzie kupić e3000 albo inna 2 zakresówkę. Może ktoś z Was mieszka w Stolicy albo orientuje się w temacie mozliwości wypożyczenia takiego sprzętu aby sprawdzić czy problem jest w czym o czym się rozpisujemy. Oczywiście wypożyczenie na jakiś zasadach. Byłby wdzięczny za pomoc.

anonim747874734

Cytat

belmondo napisał(a):
Kolejne pasmo, kolejne pieniądze do wydania...ten Asus nie był tani, teraz trzeba będzie kupić e3000 albo inna 2 zakresówkę. Może ktoś z Was mieszka w Stolicy albo orientuje się w temacie mozliwości wypożyczenia takiego sprzętu aby sprawdzić czy problem jest w czym o czym się rozpisujemy. Oczywiście wypożyczenie na jakiś zasadach. Byłby wdzięczny za pomoc.

tylko nie e3000 - chyba ,że Ci nie przeszkadza ,że to będzie patelnia z logo linksysa (strasznie gorący)
BTW - ja mieszkam w stolicy a o wypożyczeniu pomyślę - info na PW

belmondo

Cytat

house napisał(a):
tylko nie e3000 - chyba, że Ci nie przeszkadza, że to będzie patelnia z logo linksysa (strasznie gorący)

Aż tak? Ma to negatywny wpływ na działanie, na rachunek za prąd:-) To co może być alternatywa z Tomato, no chyba, że mnie ktoś przekona ze na dwuzakresówce pojdzie DDW-WRT i będzie stabilnie (Netgear). Pozostał jeszcze WRT610N ale to również droga zabawka...Nie masz takiego wyboru jesli chodzi o dual-band'y.

anonim747874734

Cytat

belmondo napisał(a):
Aż tak? Ma to negatywny wpływ na działanie, na rachunek za prąd:-)

no właśnie ciekawe ale ale nie ma żadnego wpływu...

Cytat

belmondo napisał(a):
To co może być alternatywa z Tomato, no chyba, że mnie ktoś przekona ze na dwuzakresówce pojdzie DDW-WRT i będzie stabilnie (Netgear). Pozostał jeszcze WRT610N ale to również droga zabawka...Nie masz takiego wyboru jesli chodzi o dual-band'y.

WRT610Nv2 to to samo co e3000 a shibby go testował i stwierdził ,że goracy nie był (ale za chłodny - w porównaniu do asusa- też nie). dualband pójdzie na wndr3700 (v1 i v2) a ddwrt bez problemu - nie wiem czy nadaje jednocześnie oba pasma bo go nie mam. napisz do kolegi moorgan'a (PW: http://openlinksys.info/messages.php?..._send=3293 - ostatnio coś takiego kupił i ma jeszcze e3000 więc ma porównanie.

shibby
asus to w ogole chlodnia jest. Pamietam wrt54gs i ten to byl goracy! wrt610nv2 byl cieply ale chyba nawet nie az tak jak wrt54gs.

Jest jeszcze jedno wyjscie. Zostawic sobie asusa i radio na nim a to 5GHz kupic np e2000. Ma tomato, jest dualband ale nie jednoczesny. Podpiac go jako AP do asusa i uzywac tylko na 5GHz.

Jezeli chcesz taniej to mozna kupic np AP na 5GHz i podpiac pod asusa
http://allegro.pl/acces-point-netgear...36135.html

Mysle ze takie rozwiazanie tez nie jest glupie jezeli sam Asus spisuje ci sie dobrze a jedynym jego mankamentem to radio.

belmondo

Cytat

shibby napisał(a):
Jest jeszcze jedno wyjscie. Zostawic sobie asusa i radio na nim a to 5GHz kupic np e2000. Ma tomato, jest dualband ale nie jednoczesny. Podpiac go jako AP do asusa i uzywac tylko na 5GHz.

Chodzi o wpiecie tego Asusa do WAN a potem z Lan do innego routera z 5Ghz? Wtedy klienci łaczylibys się przez wifi tego drugiego routera a Asus bylby bramą. Dobrzez zrozumiałem?

anonim747874734

Cytat

belmondo napisał(a):

Cytat

shibby napisał(a):

Chodzi o wpiecie tego Asusa do WAN a potem z Lan do innego routera z 5Ghz? Wtedy klienci łaczylibys się przez wifi tego drugiego routera a Asus bylby bramą. Dobrzez zrozumiałem?

dokładnie tak

belmondo
W sumie sensowne rozwiązanie...a co z klientami 2,4 Ghz łaczyliby się przez radio Asus-a? Jak każde rozwiązanie i to ma swoje wady i zalety. Wadą jest to, że to dodatkowe urządzenie, które trzeba gdzieś umieścic, wpiąć do prądu, zazrądzać itd...Dziś zrobie testy w miejscu gdzie nie ma AP, dam znaka. Dzięki za pomoc.

belmondo
Sprzedam router Asus'a....:-) Porażka chyba najpierw oddam go do serwisu. Wczoraj przeprowadziłem testy w innej lokalizacji gdzie nie ma innych sieci. Nie zobaczyłem połączenia wiekszego niż 150mbps, dodatkowo "pływało" nie było stabilne mimo, że router był 2m. od laptopów. Zarówno karta 5100 nie mogłą sie połaczyć na 3000mbps, cały czas łączyłą sie na 150 mbps. Przywróciłem oryginalny freware to samo.

Inna przypadłością, którą odkryłem i której nie potrafię wyjaśnić jest drastyczny spadek transferów po północy. Mój dostawca podwaja prędkość łącza po północy, które wynosi 60mbps i od tatmtej pory mój transfer ginie (oczywiście tylko przez Wifi). Do północy jestesm jeszcze w stanie wyciągnąć 30mbps z WAN->WIFI, po północy transfer spada do 10 mbs a wtedy powinien być najwyższy (60mbps). Czy to zakłócenia z modemu dostawcy, może te większe prędkości wpływają negatywnie na Asusa chociaż to nie wytłumaczalne przynajmniej dla mnie.

tristan
A tak mnie tknęło: nie robiłeś przypadkiem testów "odkręcę anteny i sprawdzę jaki będzie zasięg" ? Bo jeśli tak to może faktycznie uwaliłeś (częściowo) radio. Serwis to jest niezły pomysł, sam jestem ciekaw co Ci powiedzą. Mój Asus łączy się bez problemu na 300, ale właśnie b. często schodzi do 150 Mbit/s. Żeby było ciekawiej, to podejrzewam kwestię sterowników karty w laptopie (I 5100 AGN) a konkretnie mocy nadawania - najczęściej uparcie wykazuje 10mW, mimo że potrafi działać na 31mW. Nie reaguje przy tym na ręczna regulację.

Zrobiłem jeszcze jeden test, i okazało się że na Intelu 5100 AGN najkorzystniej wychodzi zostawić wszystko na wartościach domyślnych (oprócz 802.11n Channel Width = Auto na sztywno). Zwłaszcza ciekawe efekty pokazuje zmiana Agressive Roaming i Transmission Power. W momencie zaznaczenia wartości domyślnych karta w końcu zaczyna "kombinować" z mocą i prędkość (przynajmniej raportowana) wzrasta. Z utrzymujących się 150 Mbit/s skoczyła na 300-270-243 i tak sobie trochę pływa w tym zakresie. Przy ręcznym ustawieniu jak już spadło do 150 to zostawało.
Edytowany przez tristan dnia 25-03-2011 09:59
Był: Asus RT-N16 + Tomato PL v1.28.9054 MIPSR2 116PL K26 USB VPN mod shibby
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430

zilog
Ja zauważyłem, wgrywając tomato w kilku asusach moich znajomych (nowych z pudełka), że często w gniazdach antenowych routera a w szcególności anten są różne drobne jak pyłek opiłki plastiku itp. Dlatego przed porządnym wkręceniem anten dokładnie przedmuchuję gniazda sprężonym powietrzem. Przy częstotliwościach gigowych ma to ogromne znaczenie.

A co Ci pokazuje czy pokazywał pomiar szumów w tomato w zakładce lista urządzeń?
Edytowany przez zilog dnia 25-03-2011 10:13
RT-AC-68u
RT-N16+ Linksys E2000 jako band 5GHz

Synology DS110j (DSM5)
WDTVLive

Linksys PAP2T-EU

belmondo

Cytat

tristan napisał(a):
A tak mnie tknęło: nie robiłeś przypadkiem testów "odkręcę anteny i sprawdzę jaki będzie zasięg" ? Bo jeśli tak to może faktycznie uwaliłeś (częściowo) radio. Serwis to jest niezły pomysł, sam jestem ciekaw co Ci powiedzą.

Nie robiłem takich akcji swoją drogą nie powinno to mieć aż takiego wpływu na funkcjoniowanie tym bardziej na uszkodzenie radia. Oddam do serwisu z informacją ze nie laczy sie na 300mbps nawet jak brak zakłóceń. Zobaczymy co powiedzą.

Sam nie wiem co teraz wybrać. Kusi ten E3000 ale gorący jak diabli, inny wybór to Netgear albo most jak polecił shibby.

belmondo

Cytat

zilog napisał(a):
A co Ci pokazuje czy pokazywał pomiar szumów w tomato w zakładce lista urządzeń?

-43dB, jakość 50-70%

shibby
sprawdz jeszcze najpierw na oficjalnym sofcie.

Mozesz tez zagaac do gsrw005 ile ci zawola za wrt610Nv2. Jak miałem go na sprzedaz za 440zl to chetnego nie bylo Wink

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 94

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,472,458 unikalnych wizyt