01 Listopada 2024 05:34:49
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· Szukam zaproszenia n...
· net z telefonu wifi+...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· HUAWEI z światłowodem
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· RT AX 89X
· [S] Asus RT-AC56U
· [Artykuł] Jakie tom...
· [sprzedam] Asus RT-A...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] Banana pi bpi-r4...
· Połączenie VPN mi...
· [MOD] FreshTomato-AR...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [Howto] Xpenology... [38]
· Asus TUF-AX3000_V... [24]
· Szukam zaproszeni... [19]
· Jaki router pod O... [5]
· rt-ax88upro częs... [2]
· net z telefonu wi... [0]
· Ruter z tomato [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
13.58.53.238
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Testy i recenzje
 Drukuj wątek
Netgear WNR3500L
obsy
Dysk ten sam co zawsze, kable tak samo. Na dysku ext3, na nim plik binarny o długości ok 700MB.
Testowana to beta10vpn

Odczyt USB->LAN po ftp (anonymous): 5,77 MB/s)
Odczyt USB->LAN po smb (anonymous): 4,73 MB/s)

No jak by nie patrzył po wifi nie będziesz szybciej.

EDIT:

Odczyt USB->WLAN po ftp (anonymous): 3,82 MB/s), wg kompa połączył się na 140Mb
Edytowany przez obsy dnia 06-04-2010 20:01
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

eRd
Dzieki obsy. Router juz zamowiony, a do niego hub usb pentagrama (pasywny). Szalu co prawda nie ma, ale mysle, ze i tak nie bede zalowal Smile Przynajmniej cena w miare przystepna w porownaniu do Asusa N16 B)
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

sebikolo
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na początek się przywitam. Mam na imię Sebastian i mieszkam w okolicach Łodzi. Teraz mam do Was pirewsze pytanie. Jak jest z dostępem do FTP postawionym na WNR3500L. Chodzi mi o to, że z tego co się zoriętowałem cztyając forum, dostęp do FTP jest po sieci lokalnej, WiFi, LAN. Ale czy jest możiwy dostęp do FTP z zewnątrz, ze świata? Mam stałe zewnetrzne IP. Czy podając to IP jako adres serwera FTP dostane się do dysku podłaczonego do Netgear'a ?

Adik
Witaj,

Do FTP dostaniesz się po stałym IP pod jednym warunkiem: wcześniej otworzysz port 21 na zewnątrz (zakładka Port Forwarding w Tomato).
Edytowany przez Adik dnia 18-04-2010 20:24
ITX-Sklep.pl - miniPC - komputery jutra | DeltaKOMP - us?ugi informatyczne - Lubicz, Brzoz?wka, Toru?

Adik
Fakt, nie doczytałem na czym stanie FTP. Smile
ITX-Sklep.pl - miniPC - komputery jutra | DeltaKOMP - us?ugi informatyczne - Lubicz, Brzoz?wka, Toru?

Uzyszkodnik

Cytat

sebikolo napisał/a:
Jak jest z dostępem do FTP postawionym na WNR3500L. Chodzi mi o to, że z tego co się zoriętowałem cztyając forum, dostęp do FTP jest po sieci lokalnej, WiFi, LAN. Ale czy jest możiwy dostęp do FTP z zewnątrz, ze świata? Mam stałe zewnetrzne IP. Czy podając to IP jako adres serwera FTP dostane się do dysku podłaczonego do Netgear'a ?

Sam wałkuję ten temat od jakiegoś czasu (też chyba zdecyduje się na tego Netgeara) i dodam coś od siebie (widząc, że nie wspomniałeś ani słowem o Tomato, dd-wrt czy openwrt). Na tym routerku (niektóre linksysy tego nie mają) masz możliwość postawienia ftpa widzianego z internetu nawet na standardowym sofcie.
http://openlinksys.info/images/netgea...030-31.JPG
Edytowany przez Uzyszkodnik dnia 18-04-2010 23:36

jezikk
Czy jffs działa poprawnie na beta10 tomato na tym neatgearze? Bo czytajac ten temat widzialem posty ludzi ktorzy uwali ten router poprzez odpalenie jffs.
Z pomoca olegi eRd próbuje odpalic na tym routerze drukarke HPLJ i potrzebuje na jffs posadzic pliczki z firmwarem. Jesli jffs nie zalecacie to bede musial powalczyc z posadowaniem tego na polaczonym penie i z niego ladowac.

eRd
Mi tam jffs dzialalo na beta 10, ale pamietaj, ze to jest beta i rozne rzeczy moga sie dziac. Dla mnie beta 10 sie nie sprawdzila bo sie router restartowal, ale mam dosc bogata konfiguracje z ktorej korzystam i w najblizszym czasie znow wroce na beta10 i kolejno co kilka/kilkanascie godzin bede dodawal nowe ustawienia az byc moze znajde usluge po ktorej ustawieniu sie wywala...
Aktualnie korzystam z beta 7, ale na jednej i drugiej u mnie jffs dzialalo.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
Zotac HD-ID11 (ION2),

jezikk

Cytat

eRd napisał/a:
Mi tam jffs dzialalo na beta 10, ale pamietaj, ze to jest beta i rozne rzeczy moga sie dziac. [...]
Aktualnie korzystam z beta 7, ale na jednej i drugiej u mnie jffs dzialalo.

eRd - a ty korzystasz z tego Neatgeara ? Czy mowisz o Asusie ?

eRd
Korzystam z Netgear'a, ale nie zaktualizowalem jeszcze podpisu Smile Mam i Netgear'a i Asusa Wink
Zotac HD-ID11 (ION2),

jezikk
Dzieki za informacje, dzis wieczorem spróbuje sie z tym zmierzyć, poinformuje Was na forum o wynikach.

jezikk
Postępując zgodnie z opisem http://www.jamdev.co.uk/wiki/Linux/Tomato , http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Printer_Sharing i pomocą usera eRd udało mi się ręcznie odpalić drukarkę. Niestety skrypt do hotpluga nie działa, chyba z powodu błędnego lub dziwnego ProductID, które w moim przypadku wygląda tak:

Device ID string [84]='MFG:Hewlett-Packard;MDL:HP LaserJet 1020;CMD:ACL;CLS:PRINTER;DES:HP LaserJet 1020;'
(poprawny ProductID="3f0/2b17/100"

Dla potomny osób chcących zainstalować drukarkę HP LJ1020 (i pochodne z tej serii) zamieszczam krotki opis krok po kroku:

1. Instalujemy na systemie operacyjnym drukarkę lokalna,
2. W drugim kroku instalacji wybieramy "Create new port", jako Port type wybieramy "Standard TCP/IP Port"
3. W kolejnym oknie podajemy IP naszego routera do którego podpięta jest drukarka, domyślnie w Tomato to będzie IP: 192.168.1.1
4. W następnym oknie wybieramy Device Type: Custom
5. We wlasciwościach ustwiamy port 9100 (dla pierwszej drukarki i odpowiednio 9101 dla drugiej, itd), Raw Settings: RAW, klikamy ok w celu dodania portu.
6. W kolejnym kroku wybieramy sterowniki do naszej drukarki i postępujemy zgodnie z kreatorem w celu dokończenia instalacji drukarki.
7. W tym miejscu mamy już skonfigurowana drukarkę po stronie systemu operacyjnego.

8. Wchodzimy do konfiguracji routera przez WWW,
9. Następnie w Administrations -> JFFS włączamy partycje jffs i ja formatujemy
10. Wchodzimy w opcje USB and NAS
10. Zaznaczamy tu opcje: USB Printer Support, Bidirectional copying
11. W polu tekstowym "Hotplug script" umieszczamy skrypt ładujący firmware do naszej drukarki.

if [ $PRODUCT = "3f0/2b17/100" ]
then
if [ $ACTION = "add" ]
then
sleep 5
cat /tmp/mnt/sda1/sihp1020.dl > /dev/usb/lp0
echo "Printer firmware added" >> /var/log/messages
fi
if [ $ACTION = "remove" ]
then
echo "Printer removed" >> /var/log/messages
fi
fi

Nazwę pliku "sihp1020.dl" i ProductID = "3f0/4117/100" należy dostosować wg potrzeb. ProductID można odnaleźć po wydaniu polecenia dmesg w "Tools -> System" i odnalezieniu naszej drukarki.

Chodzi o to, ze po włączeniu drukarki, a co za tym idzie wykryciu jej przez router do drukarki zostaje wysłany ten firmware i dzięki temu może ona działać jako drukarka sieciowa.

12. Łączymy się przez telnet lub ssh z routerem (jako username podajemy root, a hasło jak do interfejsu na www)
13. wchodzimy na jffs i ściągamy odpowiedni plik firmware dla naszej drukarki

cd /jffs
wget http://oleg.wl500g.info/hplj/hplj1020.dl

14. Robimy reboot routera i cieszymy się z działającej drukarki.

Specjalne podziękowania dla usera eRd.

Edit: Znalazłem rozwiązanie problemu z działaniam drukarki LJ1020, jej prawidłowy ProductID = "3f0/2b17/100" (jest to znany problem zgłaszany jako błąd w kernelu)
Edytowany przez jezikk dnia 19-04-2010 18:38

eRd
Tak czy inaczej wypadaloby jednak zrobic to tak, zeby bylo automatycznie jak u mnie, bo teraz jest to srednio user-friendly skoro musisz sam firmware przesylac ;)
http://www.linksysinfo.org/forums/sho...post338229 Tutaj dokladnie jest moj przypadek i odpowiedz teddy-bear'a, o ktorej Ci wspominalem na PW (chodzi o ten skrypt, ktory wysysa printerid i zapisuje do pliku).
Czyli wklejasz to:

echo "Hotplug: "$(date) >> /var/log/hotplug.log
echo "Action: "$ACTION". Product: "$PRODUCT". Interface: "$INTERFACE >> /var/log/hotplug.log

do hotplug script, dajesz save, podlaczasz i wlaczasz drukarke i z konsoli wpisujesz:

cat /var/log/hotplug.log

i w tresci powinno byc Twoje printerid, a potem juz wklejasz w hotplug script wlasciwy skrypt juz ze swoim printerid, save i powinno smigac ;)
Pozdrawiam
Zotac HD-ID11 (ION2),

mistrz173
eee jestem nowy , kilka dni temu dostałem wnr3500l , i mam pytanie:
czy ten router może działać jak print server w połączeniu z Brother DCP-115C?
nie musi mieć wszystkich funkcji , wystarczy aby drukowało, da się tak zrobić?

shibby
teoretycznie tak, tomato na 90% obsluzy. Pytanie czy oficjalny soft tez. Niech sie wypowie ktos to ma netgeara i oficjalny soft.
Edytowany przez shibby dnia 15-05-2010 20:54
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

mistrz173
OK , a jesli wgram tomato to tracę gwarancję?
i jeszcze jedno, czy mogę podłączyć do routera hub , i do niego drukarkę i dysk twardy tak żebym mógł korzystać i z tego i z tego?

shibby

Cytat

OK , a jesli wgram tomato to tracę gwarancję?

nie, netgear wrecz zacheca do uzywania alternatyw. Wkoncu w tym celu postawil portal myopenrouter Smile

Cytat

i jeszcze jedno, czy mogę podłączyć do routera hub , i do niego drukarkę i dysk twardy tak żebym mógł korzystać i z tego i z tego?

Tak, tylko zwroc uwage by byl to hub aktywny (taki z dodatkowym zasilaczem)

mistrz173
dzięki za szybką odpowiedź , i jeszcze jedno czy jak kupię przejsciówkę ata/usb i podłączę nagrywarkę to czy będę mógł z niej normalnie korzystać?

shibby
nagrywarke do routera?!?

mistrz173
yyy no tak, abym miał możliwość nagrywania i odczytywania plytek na laptopie który niema napędu
(10,1")
czyli się nieda?
i jeszcze pytanie jekie tomato mam wgrać aby drukarka działała i byly torrenty?(prosiłbym o link do jakiegoś tutka)

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 99

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

servee
25-07-2024 09:22
W routerze RT-N18u siadły mi wszystkie porty LAN oraz WAN. Działa tylko radio. To jest naprawialne?

92,465,013 unikalnych wizyt