Try `iptables -h' or 'iptables --help' for more information.
iptables v1.4.6: unknown option `--set-mark'
Slrypt wygląda tak, jak na poprzedniej stronie.
Porównałem opkg list | grep kmod-ipt i opkg list-installed | grep kmod-ipt i jest bez różnic. pkg list | grep iptables i opkg list-installed | grep iptables też bez różnic.
root@OpenWrt:~# opkg list | grep ipopt
kmod-ipt-ipopt - 2.6.32.7-1
root@OpenWrt:~# opkg install kmod-ipt-ipopt
Package kmod-ipt-ipopt (2.6.32.7-1) installed in root is up to date.
root@OpenWrt:~#
A błąd nadal jest.
Tak przy okazji: literówka w /etc/config/transmission: speed_limit_down_enable -> speed_limit_down_enabled
Edytowany przez tymej dnia 10-02-2010 08:38
kurcze jakis pakiet iptables musialem odznaczyc w tym firmware ale jest on napewno jako paczka w repo. Przychodzi mi jeszcze na mysl connmark. Sa bodajrze 2 pakiety o tej nazwie, wrzuc oba.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
iptables-mod-conntrack-extra, bez extra był zainstalowany. Z connmark żaden pakiet nie wyskakuje. Nadal nie działa.
A może poprostu sam za dużo usunąłem podczas zamiany na true
Edytowany przez tymej dnia 10-02-2010 09:05
mozliwe bo kmod to modul do kernela w iptables do iptables W kolejnym sofcie wrzuce oba na stale. Duzo to przeciez nie zajmuje a ile pozniej problemow gdy tego nie ma
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
# opkg update
Downloading http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/ar71xx/packages/Packages.gz.
Inflating http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/ar71xx/packages/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/snapshots.
Downloading http://openwrt.groov.pl/WR1043NDv1/packages/Packages.gz.
Collected errors:
* opkg_download: Failed to download http://openwrt.groov.pl/WR1043NDv1/packages/Packages.gz, wget returned 8.
A ja wracam do iptables. Mam transmission na TP-Linku. peer port ustawiony na 60666. Jak to wyłapać?
iptables -t mangle -A PREROUTING ! -d 192.168.1.0/24 -p tcp --sport 60666 -j MARK --set-mark 30 ani iptables -t mangle -A PREROUTING ! -d 192.168.1.0/24 -p tcp --dport 60666 -j MARK --set-mark 30 jakoś nie działają. L7 za bardzo nie chcę używać. IP routera chyba nie jest dobrym pomysłem.
brage zmienilem katalog. w sumie to nawet dla tej wersji usunalem paczki bo sa juz dla nowego jadra. usun wiec wpis z moim repo z /etc/opkg.conf i korzystaj z repo openwrt.
pumek napisał/a:
prędkość według instrukcji obsego. Kombinowalem chyba na wszystkie sposoby z kabelkami. Zamowiłem nówke ca-42.
Powiedzcie mi tylko jak odpalacie putty z ustawionym comem bez odpalonego routerka bo mi wyskakuje ze nieaktywne połączenie. Zdaje sie prosty programik ale dla mnie to nowość.
Co do kabelka, to wlasnie przeszedlem przez 3(sic!), az znalazlem taki, ktory do czegos sie nadaje.
Krotki FAQ, jak zrobic sobie kabaelek:
1. Kupujemy CA-42, najlepiej taki ktory ma tylko 6 pinow na wtyczce. Jak chinczyka nie chcialo sie usunac zbednych pinow i dali wszystkie 14, to zalutowac dobrze kabelkow tez pewnie im sie nie chcialo.
2. Jak juz kupimy, to przecinamy kabel w polowie (czy gdzie nam pasuje), bierzemy multimetr i sprawdzamy jakiego koloru przewod idzie do ktorego zlacza.
3. Porownujemy z tym:
http://pinouts.ru/CellularPhones-Nokia/nokia_pop_pinout.shtml i tym:
http://www.infernallegion.extra.hu/downloads/wrrs_my_ca-42_cable_ok.jpg
3. Majac mape wtyczek, podlaczamy nasz kabelek do komputera, przelaczamy multimetr w tryb pomiaru napiecia stalego i sprawdzamy, czy na TX wzgledem masy 3.5V, a na RX 0.8 lub mniej.
3a. Jak nie jest, znaczy ze chinczyki popily przy skladaniu kabla, i trzeba rozciac obudowe i sprawdzic jaki przewod jest przylutowany do jakiego pada (jesli pady sa opisane, a nie zawsze sa;jesli nie, trzeba odczytac nazwe zakstosowanego ukladu, sciagnac i sprawdzic rozklad wyjsc w datasheet'cie a nastepnie sprawdzic miernikiem ktore wyjscie ukladu prowadzi do ktorego pada)
4. Zwieramy Kabelki TX i RX, odpalamy hyperterminala i sprawdzamy, czy widac to co piszemy.
5. Jesli TX i RX byly w poprawnych miejscach na wyjsciu kabelka, to mozna zalozyc ze z duza pewnoscia GND tez jest ok i przylutowac wszystko do routera.
5a. Lutujemy kabel jako NULL-MODEM, czyli TX na kablu do pinu RX na routerze, RX do TX, a GND DO GND.
6. Konfiguracja urzadzenia: W wlasciwosciach urzadzenia wybrac port COM nie uzywany przez nic innego, predkosc 115200, 8 bitow, Parity:None, Stop bits: 1 flow control: None.
Tak samo skonfigurowac polaczenie w hyperterminalu.
AP83 (ar9100) U-boot 0.0.11
DRAM:
sri
32 MB
id read 0x100000ff
flash size 8MB, sector count = 128
Flash: 8 MB
Using default environment
In: serial
Out: serial
Err: serial
Net: ag7100_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
: cfg1 0xf cfg2 0x7114
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
eth0 up
eth0
Autobooting in 1 seconds## Booting image at bf020000 ...
Uncompressing Kernel Image ... Error: Bad g
U-Boot 1.1.4 (Nov 17 2009 - 11:56:26)
AP83 (ar9100) U-boot 0.0.11
DRAM:
sri
32 MB
id read 0x100000ff
flash size 8MB, sector count = 128
Flash: 8 MB
Using default environment
In: serial
Out: serial
Err: serial
Net: ag7100_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
: cfg1 0xf cfg2 0x7114
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
eth0 up
eth0
Autobooting in 1 secondsar7100> tftpboot 0x81000000 code.bin
dup 1 speed 1000
Using eth0 device
TFTP from server 192.168.0.5; our IP address is 192.168.0.2
Filename 'code.bin'.
Load address: 0x81000000
Loading: #################################################################
#################################################################
############################
done
Bytes transferred = 8126464 (7c0000 hex)
ar7100> printenv
bootargs=console=ttyS0,115200 root=31:02 rootfstype=jffs2 init=/sbin/init mtdpar
ts=ar9100-nor0:128k(u-boot),1024k(kernel),4096k(rootfs),64k(art)
bootcmd=bootm 0xbf020000
bootdelay=1
baudrate=115200
ethaddr=00:1D:0F:11:22:33
stdin=serial
stdout=serial
stderr=serial
ethact=eth0
filesize=7c0000
fileaddr=81000000
ipaddr=192.168.0.2
serverip=192.168.0.5
@shibby Ok, dzięki ;] skoro są już paczki dla nowego jądra to instaluje nowy build. Mam pytanie, skoro sda-to-root nie działa to czy config transmission jest zapisywany na flashu czy do /tmp ?
Pelias dzieki - na pewno się przyda jak przyjdzie nowy kabelek.
ja mam windowsa 7-64. jak podpinalem ten stary kabelek to zero reakcji, dopiero jak poustawiam w putty i włącze tplinka to zaczynają sie instalować stery do kabla i jakieś smieci pojawiają się w terminalu i dopiro w menadzerze moge sprawdzić któte comy sa zajete. No i w menadzerze pokazuje mi sie na końcu listy jako jakieś połączenie (dokładnie nie pamięta) może przez to że mam suite zainstalowane i łącze sie z telefonem tylko że przez micro usb.
Jak wylaczam router to mi zrywa polączenie . Dopóki nie wlacze routerka to mi putty wywala komunikat ze COM nieaktywny albo coś w ten deseń i moge tylko go wyłączyć.
I jeszcze czy jest ważne jakie stery zapodajemy, bo ze starym kablu na lapku i XP zaliczałem bluscreena przy instalacji sterów do tego kabla?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?