04 Kwietnia 2025 22:32:07
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Zmiana OpenVPN na wi...
· [S]UBIQUITI EdgeRout...
· Zaawansowana konfigu...
· ByPass VPN dla wybra...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Nowe routery: UX, UC...
· asus rt-ax86u pro z ...
· Komputer Serwer
· Ciągle rozłączani...
· Wersje Freshtomato d...
· FreshTomato- WAN inn...
· Pojemniki na FreshTo...
· [K] Obudowę Kompute...
· Asus RT-AC3200 overc...
· Asus RT-AX86U PRo re...
· Usuwanie plików z d...
· RT AC66U B1
· DLNA - problem
· [Howto] Xpenology na...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Zmiana OpenVPN na... [19]
· [S]UBIQUITI EdgeR... [1]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [152 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 420
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.143.25.56
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Testy i recenzje
 Drukuj wątek
Testy ITX-ów - zalety, wady, przemyślenia...
shibby
@jacekn - GSEJTA Smile

@Dudzio - myślę, żę tak. Zrobię fotorecenzję jak odzyskam aparat od szwagierki Smile Spowolniłem zeby nie bral tyle pradu, zeby nie wzrastały wiatraki a i takiej mocy nie potrzebuje. I tak w większości przypadków pracuje na 1.6GHz (jego minimum przy włączonej opcji SpeedStep)
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Unifi USW-Lite-16-PoE
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

jacekn
@shibby chodziło o Intel D945GSEJT ? zasilacz ma wbudowany ale trzeba kupić zewnętrzny zasilacz AC-DC z napięciem wyjściowym 12V ?
Edytowany przez jacekn dnia 24-09-2012 18:31
Asus RT-AC56U
TP-Link Switch TL-SG1005D x 2

Pozdrawiam Jacek

anonim747874734

Cytat

jacekn napisał(a):

@shibby chodziło o Intel D945GSEJT ? zasilacz ma wbudowany ale trzeba kupić zewnętrzny zasilacz AC-DC z napięciem wyjściowym 12V ?

tak o to mu chodziło Smile zasilator 12V 5A.

http://itx-sklep.pl/plyty_glowne/inte...70_31.html

backlit
Też dołączę się do tematu i proszę o wskazówki. Poszukuje płyty mini ITX na atomie dwa rdzenie (pasywne chłodzenie) z zintegrowanym zasilaniem do tego pamięć 2 lub 4 GB, bez obudowy (mam możliwość zrobienia sobie na warsztacie obudowy typu "open" ). Do całości dysk SSD ~ 40 GB (zależy mi na szybkości uruchamiania systemu oraz ciszy). Kwota do 650 zł.

P.S. sprzęt do filmów oraz netu.
Edytowany przez backlit dnia 02-10-2012 13:54
------------------------
Asus RT-N18U+ 1.28 -130 K26ARM USB AIO-64K

anonim747874734
ciężko będzie bo połowę budżetu pójdzie na ssd :/

backlit
No gdzieś z 300 trzeba dać za SSD (ale z tego nie zrezygnuje). Powiedzmy na resztę zastanie ~ 400 da radę?
------------------------

shibby
zostaje ci jedynie Intel DN2800MT ale jak już pisałem mi się ona nie sprawdziła i podziękowałem. Wolny ten Atom (względem celeronka) a grafika porażka (oj nie będę się powtarzał co to za syf). Dziękuję bogu ze udało się mi ją zwrócić.

Tak naprawde jedyne słuszne rozwiązanie (jeżeli chodzi o płytę z wbudowanym zasilaczem) to intel dh61ag i do tego Celeron G530/540. To ci pozwoli zbudować szybki, naprawde szybki sprzęt, który bez problemu obsłuży każdy film FullHD bez żadnego gó*** DXVA.

Druga opcja to kupno tego co ja (czyli Asrock itx h61 + Celeron G530/540) ale potrzebujesz do tego zasilacz (może picoPSU ale jakiś inny "rozbijacz napięć"). Jak wykombinujesz zasilacz w dobrej cenie to z płytą,ramem i celeronem zmieścisz się w jakiś 450zł).

Mój zestaw z SSD od samsunga startuje do windowsa8 w 8-9sekund a wyłącza się w dwie.

backlit
Jakieś propozycje konkretne tego zasilacza w cenie rozsądnej? Linki mile widziane.
------------------------

shibby
wpisujesz w allegro picopsu i najtanszy masz za 130zl
http://allegro.pl/zasilacz-picopsu-90w-12v-mini-itx-i2644247522.html (do tego pewnie jeszcze zewnętrzny notebookowy zasilacz trzeba).

lub zasilacz ITX
http://allegro.pl/zasilacz-itx-12v-60w-dc-dc-promocja-i2671101042.html

Albo jednak szukać okazyjnie obudowy z zasilaczem. Mi się udało kupić taka
http://allegro.pl/aio-dic0104-mini-itx-black-zasilacz-60w-i2532797349.html

65zł z zasilaczem 60W i zewnętrznym zasilaczem to tanizna. Zagadaj do nich. Może mają jeszcze albo będą mieli bo to już któraś ich taka aukcja. (jak ja kupowalem to mieli tylko dwie obudowy takie).

edoos
Jaki model dysku masz shibby ??

shibby
obecnie Samsung SSD 830 64GB

cpu
A ja mam taka prosbe do Was.

Aktualnie mam serwer:
Athlona 64 x3 425 + AMD785 + 2 GB DDR2 + nv GT210 (chodzilo od vdpau) + 3 x HDD + 1 x SSD w sumie 5 TB pamieci dyskowej i system na SSD

Bierze to troche duzo pradu, jest dosyc sporych gabarytow i na potrzeby ktore mam - torrent ftp squeezeboxserver i czasem jakis film przez HDMI - troche za mocne.

Zastanawiam sie nad dwoma opcjami - NAS albo cos na ITX. Zalozenie podstawowe - mniej pradu, ciszej, RAID5 czyli docelowo 4 dyski + SSD na system.

Opcja ITX - na pewno potrzeba dobrej obudowy z mozliwoscia montowania 4 dyskow minimum + 2.5" SSD na system - Chenbro ES34169T. Do tego potrzebna plyta ITX z 5 zlaczami SATA, podstawka najlepiej AM3 lub LGA775 (mam jakiegos C2D sprawnego w szafie z boxowym wentylatorem), a najlepiej Atom z pasywnym chlodzeniem.
Koszt okolo 1000 zl + 1 dysk + UPS

Opcja NAS - tutaj na pewno Synology, 4 zatoki - DS413J albo DS413 przy czym blizej mi do tanszego DS413J na moje potrzeby starczy.
Koszt okolo 1300 zl + 1 dysk + UPS

Poza tym NAS gotowy do pracy out-of-the-box a przy ITX trzeba bedzie popracowac zeby wszystko odpalic tak jak chce - myslalem nad FreeNAS. W kazdym razie prosze o porade jak to zrobic dobrze najmniejszym kosztem.

Zdaje sobie sprawe ze trace atrybut HTPC w przypadku NAS ale przez DLNA tez da sie odtwarzac filmy.

anonim747874734

Cytat

cpu napisał(a):
Poza tym NAS gotowy do pracy out-of-the-box a przy ITX trzeba bedzie popracowac zeby wszystko odpalic tak jak chce - myslalem nad FreeNAS. .

eee tam, IMHO : http://www.openmediavault.org/ jest najlepsze, ale DSM Synology rządzi... Smile

as-max
To może i ja się pochwalę nowym zestawem, który złożyłem po lekturze sporej części wątków na tym forum.
- płyta Intel DH61AG
- procesor Intel Pentium G630T
- dysk Samsung SSD 830 64GB
- pamięć Kingston KVR1333D3S9/4G
- chłodzenie niski profil Akasa
- zasilacz Whitenergy HP 05867
- obudowa Solid-62 mini-ITX srebrna
Wnętrze bez obudowy to koszt ok 1250 zł.
Na początku budżet był mniejszy ale apetyt rósł w miarę czytania opinii o podzespołach Smile
Na w/w sprzęcie chodzi już parę dni Debian Wheezy + XBMC + obsługa drukarek, skanera i inne dodatki
Sprzęt cichy i wydajny. Jedyną oznaką jego pracy są migające diody od dysku.
Asus RT-N16
DH61AG + G630T + Samsung SSD830 Debian Wheezy
Terminal HP-Thin 1,2 GHz Debian Squeeze

branetre
@cpu
Gdybyś się decydował na gotowe rozwiązania (synology) to nie bierz wersji z "J" to nieudane sprzęty programowo spowalniane

anonim747874734

Cytat

branetre napisał(a):

@cpu
Gdybyś się decydował na gotowe rozwiązania (synology) to nie bierz wersji z "J" to nieudane sprzęty programowo spowalniane

bierz wersję z "+" - to bardzo dobry i wydajny segment tego producenta Smile i zawsze najdroższy Smile
poza tym bez przesady, miałem ds110j i bardzo sobie chwaliłem aż do momentu jak podłączyłem 100Mbit internet Grin

branetre

Cytat

house napisał(a):

Cytat

branetre napisał(a):

@cpu

bierz wersję z "+" - to bardzo dobry i wydajny segment tego producenta Smile i zawsze najdroższy Smile
poza tym bez przesady, miałem ds110j i bardzo sobie chwaliłem aż do momentu jak podłączyłem 100Mbit internet Grin

Najlepiej jest sobie pierw poczytać http://pronas.pl/ Polskie forum synology

anonim747874734

Cytat

branetre napisał(a):
Najlepiej jest sobie pierw poczytać http://pronas.pl/ Polskie forum synology

i to : http://www.synology.com/products/comp...p?lang=plk Smile

cpu
Czytalem, ale tutaj mocno siedzicie w ITX dlatego szukam alternatyw i jedna z nich jest ITX.

anonim747874734

Cytat

cpu napisał(a):

Czytalem, ale tutaj mocno siedzicie w ITX dlatego szukam alternatyw i jedna z nich jest ITX.

na pewno będzie wydajniej niż na jakimkolwiek synology/qnap itp... ale trzeba się trochę nastukać w klawiaturę Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 79

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,126
· Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?

shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer
y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.

shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow
ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.

servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?

dawidt
21-12-2024 01:09
siema Grin

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

112,745,706 unikalnych wizyt