22 Listopada 2024 17:35:02
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.133.124.23
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato - bugi/problemy - wszystkie wersje
leepa
Wydaje mi się, że kille72 chodzi raczej o to, że MOTD podaje że tyle a tyle pamięci jest użyte, podczas gdy te wielkości w GUI oznaczone są jako pamięć wolna...
Asus RT-AC56U | FreshTomato Firmware 2022.5 K26ARM USB AIO-64K

Gree
Extended MOTD zwraca ch: 0 dla ustawienia kanału wifi na auto - to bug czy feature? Wink
Upgrade z v108 -> v109 na WNR3500L v2, czyszczony nvram, konfiguracja wklepana od podstaw.
Asus RT-AC56U + Seagate 3TB | Optware - FreshTomato-ARM 2024.2 AIO
Netgear WNR3500L v2 - Tomato 132 AIO
Asus WL-500GP v2 - Tomato 132 VPN

Pirek

Cytat

Marco76 napisał(a):

@kille72 - trochę dałeś tytuł jak z Faktu, bo tak na prawdę chodzi Ci o to, że porównanie tego co pokazuje MOTD ze stroną Overview WebGUI wykazuje różnicę.

Cóż - jako autor Extended MOTD stwierdzam, że dane o ilości pamięci dostępnej i zajętej pobierane są wprost z systemu, a dokładniej z /proc/meminfo, więc ciężko mówić tu o błędzie samego mymotd - skrypt tylko pobiera dane i zamienia na MB plus oblicza procenty.
To co pokazuje MOTD jest też całkowicie zgodne z tym co zobaczymy w pierwszej linii narzędzia top.
Nie wiem jednak jak to jest zrobione w WebGUI, poza świadomością, że to javascript, to nie drążyłem tematu bo nie było takowej potrzeby. Jak to jest liczone w WebGUI i dlaczego wynik jest różny od wartości zwracanych przez system to już pytanie raczej do Shibby'ego Wink

Porównaj i przelicz co zwraca top vs /proc/meminfo - jeżeli tu są różnice to daj znać.

tak mi odpisał @shibby:
odznacz w administracji debugging Count cache memory and buffers as free memory
Asus RT-N16 [B4] Tomato v1.28 K26 USB K26 123 EN-AIO

kille72

Cytat

kille72 napisał(a):

MOTD nie pokazuje poprawnie zajetej pamieci (used 111,89?). Router WNR3500Lv2, soft 109 AIO.

i42.tinypic.com/fdyofs.png

i40.tinypic.com/k97rpj.png

Marco76:
chodzi mio o to ze MOTD pokazuje used zamiast free. Powinno pokazywac:
Mem usage: 9,6% (used 11,88 of 123,77 MB) lub
Free mem: 90,4% (free 111,89 of 123,77 MB)

q2werty
U siebie na rt-n16 z Tomato 1.28 MIPSR2-109 K26 USB AIO też zauważyłem problem z MOTD.

Mem usage: 42.0% (used 51.97 of 123.87 MB)

natomiast htop pokazuje 14/123MB

radzio
Wersja Tomato: 1.28.0000 MIPSR2-109 K26RT-N USB AIO oraz 1.28.0000 MIPSR2-108 K26RT-N USB AIO
Nazwa routera/Model: Cisco Linksys E4200 V1
Opis błędu/problemu: wolny WAN2LAN
Obejście/Rozwiązanie tymczasowe: instalacja oryginalnego FW Cisco ;/

-------------

Na tomato nie jest w stanie wyciągnąć więcej niż 50 - 65 mbit/s WAN2LAN. Na oryginalnym FW bez problemu osiągam > 110mbit (i to przy ściąganiu plików z internetu).

Przy 50 - 60mbit obciążenie procesora wygląda tak:

CPU Load (1 / 5 / 15 mins)   8.34 / 3.21 / 1.75

Wyczyszczenie NVRAMu i przeprowadzenie testów na domyślnych ustawieniach nie poprawiło znacząco wyników. Czasami udawało się osiągnąć wynik w okolicach 90mbit/s, ale obciążenie procesora było dalej wysokie. Ale dalej jest to wynik, który nie nie pasuje do mocy routera :|

Macie jakiś pomysł czym może to być spowodowane :>? Albo sugestie jak mogę pomóc w znalezieniu przyczyny?

Oczywiście testy przeprowadzałem po kablu, który jest odpowiedniej kategorii. W Tomato wykrywa ładnie WAN i LAN jako łącze gigabitowe ;/

Zgłaszam problem jeszcze raz gdyż wcześniej nie zastosowałem się do wymogów (przepraszam).
Linksys E4200 v1 - Tomato 1.28 092V K26 RT-N USB AIO by shibby

Linksys WRT54G v3.1 - Tomato 1.28 062 K26 VPN by shibby

Marco76
Odpowiedź zbiorcza Grin

Cytat

leepa napisał(a):
Wydaje mi się, że kille72 chodzi raczej o to, że MOTD podaje że tyle a tyle pamięci jest użyte, podczas gdy te wielkości w GUI oznaczone są jako pamięć wolna...

Być może, ale czy gdziekolwiek ktoś pisał, że w MOTD pokazuje wolną pamięć? Jak byk jest napisane Mem usage, gdyby pokazywało wolną zapewne było by tam napisane Free memory lub coś w ten deseń.

Cytat

Gree napisał(a):
Extended MOTD zwraca ch: 0 dla ustawienia kanału wifi na auto - to bug czy feature? Wink
Upgrade z v108 -> v109 na WNR3500L v2, czyszczony nvram, konfiguracja wklepana od podstaw.

Nikt z nas zdaje się nie testował ustawienia auto, dlatego nawet nie wiedziałem, że ten tryb oznacza cyfrę zero w konfiguracji. W następnej wersji Tomato zostanie to poprawione. Dzięki za zwrócenie uwagi.

---

Zgłaszano mi też problem wyświetlania się błędów zamiast MOTD - skrypt korzysta z PATH i nie ma na stałe zdefiniowanych ścieżek do narzędzi jakich używa. To też zostanie zmienione, bo niestety są osoby które po instalacji dowolnego (cośtam)ware (a w nim np. bash'a) mają z tym problem związany z ingerencją w PATH.

Cytat

Pirek napisał(a):
tak mi odpisał @shibby:
odznacz w administracji debugging Count cache memory and buffers as free memory

No i prawidłowo. Dane zwracane przez MOTD pochodzą prosto z /proc/meminfo, gdzie Cached i Buffers są wyszczególnione na liście jako osobne pozycje, ale jednocześnie są już one wliczone od całkowitej zajętej pamięci. MOTD bierze pod uwagę tylko dane z MemTotal i MemFree. Stąd rozbieżności względem WebGUI, które bez odznaczenia opcji wspomnianej powyżej zalicza te rzeczy do puli pamięci wolnej.
Również aplikacje TOP i HTOP pokazują dane rozdzielone na Cached i Buffers, ale je odliczają od zajętej, np. u mnie na Debianie według /proc/meminfo (i analogicznego skryptu mymotd) mam zajętej pamięci aż 2950 MB na 4GB dostępnej (bo doliczane są Cached i Buffers), a HTOP nie biorący tego pod uwagę pokazuje, że tylko 597 MB jest tak na prawdę zajęte.

Informacja w MOTD jest mało rozbudowana bo taka ma być, jest tylko orientacyjną informacją widoczną po zalogowaniu się, kazdy kto potrzebuje ich więcej zajrzy do /proc/meminfo lub odpali inne ulubione narzędzie pokazujące o wiele więcej szczegółów.

Jak kogoś drażni obecny MOTD można go przecież wyłączyć w WebGUI Wink

Generalnie nikt z piszących o błędach nie wyraził tu wprost takiej rzeczy, że lepsze byłoby pokazywanie Free Mem zamiast obecnego Usage. Przecież można to zmienić. No ale muszą być jasne propozycje dokonania takiej zmiany, z tych porównań co pokazuje WebGUI a co MOTD one nie wynikają. WebGUI i MOTD nie mają ze sobą przecież nic wspólnego.

Cytat

kille72 napisał(a):
Marco76:
chodzi mio o to ze MOTD pokazuje used zamiast free. Powinno pokazywac:
Mem usage: 9,6% (used 11,88 of 123,77 MB) lub
Free mem: 90,4% (free 111,89 of 123,77 MB)

Jak wyżej - MOTD miał pokazywać USAGE i to właśnie pokazuje. Nigdzie nie pisałem, że miało być inaczej. Z czego więc wnioskujesz, że powinno? Czy tylko dlatego, że WebGUI tak właśnie czyni, czy są też inne racjonalne powody?

Ja bym został przy usage ale można dorobić opcję odejmowania Cached i Buffers, wtedy wynik byłby analogiczny do zwracanej wartości zajętej pamięci przez htop.
[small]Pozdrawiam, Monter
Asus RT-N18 + FreshTomato 2019.3 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP + ILHM v2
HTPC Chieftec FLYER FI-02BC-U3 + GA-H61N-USB3 + i3-3225 + 4GB RAM + LibreELEC + Xbox DVD Remot

leepa
kille72 to lepiej wyjaśnił.
Nieważne, czy MOTD będzie pokazywało pamięć wolną czy użytą ale w podanym przez kille72 przykładzie było w GUI 90% wolnej a w MOTD 90% użytej.
Czy chcesz powiedzieć, że w przeciągu pewnie kilku sekund tak drastycznie zmieniło się zużycie pamięci? Albo GUI nas okłamuje?
W tym przypadku wygląda to po prostu na zwykłą pomyłkę... wartości są podobne (ca 90%) ale w jednym miejscu tyle zajęte a w drugim tyle wolne...

Marco76
Wyciągasz mylne wnioski z tekstu, którego nie przeczytałeś chyba zbyt dokładnie. Ani MOTD, ani WebGUI nikogo nie okłamuje. Po prostu niezależnie od tego czy pokazywana jest pamięć zajęta czy wolna, w jednym przypadku doliczane są Buffers i Cached memory, a w drugim nie. MOTD wbudowany w Tomato v109 nie ma opcji zmiany sposobu wyświetlania zajętej pamięci, ale w poprawce jaka już jest gotowa i będzie czekała na wydanie v110 pokazywanie ilości zajętej pamięci będzie tak samo jak w WebGUI uzależnione od stanu tego przełącznika.
HTPC Chieftec FLYER FI-02BC-U3 + GA-H61N-USB3 + i3-3225 + 4GB RAM + LibreELEC + Xbox DVD Remot

leepa
Kurczę, zjadło mi to, co edytowałem.

Przeczytałem, w miarę dokładnie. Czy wszystko zrozumiałem - nie ręczę Wink
Widzę, że są różnice, napisałeś skąd się biorą - zrozumiałem.

Wniosków żadnych nie wyciągam, tylko kombinuję o co chodzi.
Wykombinowałem załącznik. GUI pokazuje tak jak htop, MOTD tak jak top (tego ostatniego akurat nie ma na obrazku) i tak jak /proc/meminfo.

Akurat wartości na obrazku kille72 były na tyle zbliżone, że wyglądało to na pomyłkę...
Dzięki za wyjaśnienia Smile
leepa załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Jacek5
Przy stealthMode i opcji z "sun" pojawia sie inf:
StealthMode Sunset error - no active Internet connection!
co przeciez nie jest prawda Wink Nie dziala rowniez gdy biore code city duzego miasta....
Asus RT-AC56U @1200,666 + Tomato 138 AIO
GPON 75/75
ASUS RT-N16 + Tomato 132 AIO
Multimedia 60Mb/3

labik
wklep :

Cytat

/usr/sbin/stealthMode sun 22719374

musi działać
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

shibby
@Jacek5 - a sam router ma internet?

Możesz z konsoli wydać komendę
ping weather.yahooapis.com

i masz odpowiedz na ping?
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Marco76
StealthMode Sunset sprawdza przed pobraniem danych z serwisu pogodowego czy istnieje połączenie z Internetem. Jest tak zrobione po to, aby nie dodawać bzdur do Crona dotyczących momentów gaszenia i zapalenia LED (godziny) - skoro nie ma połączenia to danych przecież nie pobierze. Ten komunikat to nie kwestia chwilowej przerwy w dostępie do pogody z Yahoo, to oznacza brak łącza na świat wymaganego przez opcję Sunset.
Wydaj w konsoli polecenie

Cytat

ip r | grep default

i powinieneś w odpowiedzi dostać linię

Cytat

default via dev vlan2
lub coś w tym stylu - jeżeli łącze na świat działa.

Jacek5
Ale ja mam dostep do internetu Wink

labik, napisalem, ze nie dziala rowniez w przypadku wiekszych miejscowosci

shibby, jest dobrze, pinguje

Marco76, po wydaniu polecenia otrzymuje:

default via 89.228.80.1 dev vlan2
GPON 75/75
Multimedia 60Mb/3

Marco76
Dziwne. Skoro zwracany jest adres bramy, ping do API Yahoo działa, to jakim cudem nie działa ping bramy? Operator zablokował możliwość pingowania tego konkretnego adresu w Twojej sieci, czy jak?
Sprawdź jeszcze dwie rzeczy:
- czy podany przez Ciebie IP 89.228.80.1 jest w WebGUI widoczny w polu Gateway (na stronie Overview)?
- czy działa od Ciebie ping na to konkretne IP?

qander
Qstn odnośnie stealthmode w wersji tomato AIO 109 na rt-n66u.
Szukałem na forum info (być może źle się przyłożyłem) i nic nie znalazłem
w tym temacie.

Ale do rzeczy: nie miałem czasu sprawdzić jeszcze opcji sun więc cały czas mam
w schedule ustawione po staremu po prostu on i of na konkretne godziny.
Do tej pory wsio było ok natomiast po wgraniu 109tki wyłączyć diody
wyłączył, natomiast z postawieniem ich prawidłowo był problem -
wszystkie na raz zaczęły mrugać. Czy coś istotnego się zmieniło o czym nie wiem?

Poradźcie kamraty .. czyżby tylko u mnie ten patent z "neonem: Wink
ASUS RT-AC68U Asuswrt-merlin 380.57
ASUS RT-AC66U + tomato-RT-AC66U_RT-AC6x--13x-AIO-64K
[b]Qnap TS-453 Pro QTS 4.x

Jacek5
Marco76, tak, jest tak ten adres, ale pingowanie nie przynosi efektu. W zasadzie mnie to nie dziwi, bo ja sam tez blokuje mozliwosc pingowania mojego routeraWink
GPON 75/75
Multimedia 60Mb/3

Marco76
@qander - a jakiego info szukałeś? Krótka instrukcja użycia jest w samym stealthMode (uruchom bez parametrów).
Błąd "migającej choinki" miałem ja sam raz tylko i to dawno temu, ale wówczas przypisałem to częstej ingerencji w router, ciągłe żonglowanie różnymi softami i ich ustawieniami. Skoro mamy kolejne zgłoszenie (poza mną jesteś pierwszy) to trzeba się temu przyjrzeć. I chyba wiem już nawet jak temu zaradzić. Dzięki za sygnał! Póki co zaradzić temu możesz wydając raz jeszcze polecenie "stealthMode off", bo właśnie przy zapalaniu rano jest problem, jak dobrze zrozumiałem.

@Jacek5 - no to wszystko jasne, skoro nie możesz pingować własnej bramy. To, że sam blokujesz pingi to zrozumiałe, bo ja też to robię ale nie ma to żadnego związku ze stealthMode Sunset. Pytanie teraz, czy masz dziwnego dostawcę neta (co śmieszniejsze ja mogę ów IP pingować i u mnie działa), albo nie łączysz się bezpośrednio z dostawcą tylko jeszcze przez inne routery o czym zapomniałeś może wspomnieć na samym początku. Tak czy siak brama powinna dać się pingować. Nie spotkałem się jak dotąd z sytuacją, w której ping do bramy sieciowej byłby blokowany (bo i po co?).
Bez możliwości pingowania bramy stealthMode Sunset u Ciebie działać nie będzie.

Jacek5
No to mniej wiecej jasne...mam internet z multimedii...

Tak wyglada sledzenie trasy do wp.pl:

10.123.0.1   9.71   10.11   9.97   
2   host-89-228-15-25.dynamic.mm.pl (89.228.15.25)   12.20   19.39   15.21   5.24
3   *            
4   wp.tpix.pl (195.149.232.110)   29.66   30.63   30.20   
5   rtr4.rtr-int-2.adm.wp-sa.pl (212.77.96.77)   27.62   29.17   28.44   -1.76
6   www.wp.pl (212.77.100.101)   29.52   30.80   29.98   1.54

GPON 75/75
Multimedia 60Mb/3

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 82

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,273,898 unikalnych wizyt