27 Listopada 2024 23:35:37
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.139.98.10
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
branetre
Gdyby to były dwa takie same routery i te same wersje softu to tak a w tej sytuacji lepiej konfiguracje zrobić od zera

shibby
nie ma takiej mozliwosci. Przpisac ustawienia miedzy takimi samymi routerami i takimi samymi softami to sie jeszcze da ale w takim przypadku jak ty podales to zdecydowanie lepiej konfigurowa z palca.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

Pete7874
OK, gracias.

Najbardziej zalezalo mi na przeniesieniu tabeli statycznych DHCP, ale to chyba akurat da sie zrobic przez wykonanie "nvram export --set" na starym routerze i potem skopiowanie tego co trzeba i wrzucenie do "nvram set dhcpd_static=" w Tools/System na nowym routerze.

kamilj
Instnieje mozliwosc dodania do tomato strony www ktora bedzie sie wyswietlac uzytkownikom z konkretnej puli adresow IP z jakas informacja?
Chciałbym np zeby ktos jak sie podlaczy do mojej sieci z konkretnej puli widzial np strone z info do kogo nalezy nadajnik itp., i dopiero zeby pozniej mogl przegladac neta...
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

branetre
A u ciebie w tomato jest takie coś jak Captive Portal ?
Jak jest to połowa sukcesu Smile
Na forum jest też wystarczjąco informacji o tym co to jest i jak to działa Smile

Wiesz już czego szukać a jak bardzo ci na tym zależy to nawet to ustawisz Smile

kille72

Cytat

kamilj napisał(a):

Instnieje mozliwosc dodania do tomato strony www ktora bedzie sie wyswietlac uzytkownikom z konkretnej puli adresow IP z jakas informacja?
Chciałbym np zeby ktos jak sie podlaczy do mojej sieci z konkretnej puli widzial np strone z info do kogo nalezy nadajnik itp., i dopiero zeby pozniej mogl przegladac neta...

W AIO masz Captive Portal.

TheWB
Pytanie do shibby
Nie wiem jak dokładnie działa monitor sieci ale jest tam opcja że pokazuje co wpisujemy w wyszukiwarkę czy mozna by było to tak zmodyfikować żeby rejestrowało wszystkie wpisy łącznie z loginami i hasłami
Pytam z czystej ciekawości choć nie ukrywam że podobałby mi się taki dodatekSmile
Asus RT N-16
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-083V K26 USB AIO

OSCAM 1.10rc build #6000
http://www.2shared.com/file/YrSr457D/...ipsel.html

branetre
Ciekawa to sprawa ale sam nie wiem czy chciałbym mieć dostęp do takich danych Poza tym włos się czasami jeży jak widzę co niektórzy piszą w google ...

ovner
@TheWB zakrawa mi to na sniffing, a jest to nielegalne jeżeli wykorzystuje się to do podsłuchiwania osób trzecich.
Shibby jest za poważna marką żeby bawić się w takie coś i stracić na wiarygodności w społeczności openlinksys i to co ma być najlepiej zabezpieczone przed nieautoryzowanym dostępem, jednocześnie dawało administratorowi narzędzie do takiego dostępu do danych własnych klientów.
TUF-AX5400 @ Firmware:388.1_0-gnuton1
RT-N16 @ FreshTomato Firmware 2023.3 MIPSR2 K26 USB VPN + Huawei e3372 no-hilink
www.speedtest.net/result/14587008641.png

Pete7874
Pytanie odn. ASUS'a RT-N16: czy po zainstalowaniu Tomato/Shibby jest mozliwosc powrotu do fabrycznego firmware'u ASUS'a? Pytam na wypadek gdybym z jakichs powodow musial go zwrocic w okresie gwarancyjnym...

kille72

Cytat

Pete7874 napisał(a):

Pytanie odn. ASUS'a RT-N16: czy po zainstalowaniu Tomato/Shibby jest mozliwosc powrotu do fabrycznego firmware'u ASUS'a? Pytam na wypadek gdybym z jakichs powodow musial go zwrocic w okresie gwarancyjnym...

Tak, jest mozliwosc powrotu do fabrycznego firmware'u ASUS'a.

TheWB

@TheWB zakrawa mi to na sniffing, a jest to nielegalne jeżeli wykorzystuje się to do podsłuchiwania osób trzecich.
Shibby jest za poważna marką żeby bawić się w takie coś i stracić na wiarygodności w społeczności openlinksys i to co ma być najlepiej zabezpieczone przed nieautoryzowanym dostępem, jednocześnie dawało administratorowi narzędzie do takiego dostępu do danych własnych klientów

A jak nazwiesz twórców programu "Oko szefa"?
Wszystko jest dla ludzi
Jestem ciekaw czy coś takiego idzie zrobić bo jeżeli wiadomo w jaki sposób działa taki keyloger to też wiadomo jak się przed nim bronić

Ja na przykład dodatkowo używam KeyScramblera
a i tak w monitorze widać co wpisuję

A sprawdzałem na jakimś keylogerze który logował wpisy i wysyłał na pocztę i wszystko było idealnie zamaskowane przez KeyScrambler
Asus RT N-16
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-083V K26 USB AIO

OSCAM 1.10rc build #6000
http://www.2shared.com/file/YrSr457D/...ipsel.html

mieszk3
Wpisy w google to raczej nie keylogger, tylko sczytywanie z zapytania do serwera frazy wpisanej przez uzytkownika. Wiec nie wazne co masz po stronie klienta, jak w koncu wcisniesz szukaj, to zapytanie do googla musi byc poprawne i mozna sczytac o co klient zapytuje.
Asus RT-AC66U + FreshTomato Firmware 2020.2 MIPSR2 K26AC USB AIO-64K

Eleonor
Witam mała Errata do mojego wątku:

http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=11624&rowstart=3340#post_96128

Podłączyłem dziś na szybko dysk na usb we własnej obudowie 120 GB ...

Wszystko poustawiane tak jak na pendrive i tak :

polepszyły sie transfery kopiowania na dysk ( ściągania ) i tu wynik u mnie ok 8.3 MB/s praktycznie cały czas (na pendrive miałem max 3,2 , 3,5 mb/s ale nie stałej predkości gdyż co chwila się zmieniała i czasem było bardzo wolno - nawet 200 -500 kb/ )

natomiast lekko spadł wynik przy pobieraniu z tego dysku i jest to ok 7.5 MB/s ( na pendrive miałem prawie zawsze ok 8.2 MB/s )

images39.fotosik.pl/1304/f332ee3e6ff1b840.jpg

także sam z własnej ciekawości spróbowałem i teraz wiem ze pendrive działa jak działa ... ściąganie plików przez transmission z dyskiem usb idzie bardzo szybko i nie skacze , na usb skakał transfer i plik ok 4 GB pobierał się nawet kilka godzin

pozdrawiam

Lukas
Witam
Eleonora napisz jak osiągnąłeś takie prędkości a oto mój post, który jest poruszony.
----------------------------------------------------------------------------
Witam Netgear WNR3500L - Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-083V K26 USB BT-VPN Problem z USB. Opis Po podłączeniu pendrive zaznaczam testowałem na trzech, osiągam po wi-fi 3MB a po kablu 5,2MB. Poprzednio na innym Netgear WNR3500L z tym softem osiągałem po wi-fi czy kablu takie same prędkości tzn 5-6MB. Zamieniałem częstotliwości (kanały) również szerokości 20-40 i nic nie działa, Proszę o wsparcie ewentualnie jeżeli temat był poruszany również proszę o link. Ciekawy jestem po co wbudowane 300Mb (37MB) na wifi a 1GB (128GB) na kablu jeżeli osiąga się tak opłakane transfery. Dla dociekliwych na kompie pendrive osiąga 25MB. Ciekawe jakie wy osiągacie prędkości ? Doczytałem, iż jeden użytkownik osiągnął 18MB Reasumując ruter w odległości 1m od laptopa oraz laptop ma wbudowane wifi n.

Eleonor
...napisz jak osiągnąłeś takie prędkości.....

poczytaj moich pare ostatnich postów a wszystkiego się dowiesz .... cały czas miałem podpięty pendrive który ma bardzo dobry zapis i odczyt - nie jakieś tam 4-5 mb w windows OCZ Rally2 USB 16GB Dual Channel - prędkość odczytu danych do 28 MB/sekundę, zapisu: do 15 MB/sekundę ( może to też jest ważne)

z pendriva zawsze miałem stabilne ok 8.2 MB/s pobieranie natomiast wrzucanie na niego było o wiele gorsze i skakało - było tak jak pisałem ...

Mam Asusa RTN-16 i nic cudownego nie robiłem - podłaczyłem i takie transfery są ...

teraz podłączyłem dysk na usb - z włąsną obudową i tak jak podejrzewałem transfer ne skacze podczas wrzucania na dysk - aczkolwiek nie spodziewałem się ze prędkoścć będzie tak duża -- jest większa niż pobieranie z tego dysku ( wiadomo że chciałbym by był jeszcze większy Smile )

Lukas
Boję się wgrać PL ponieważ ostatnio po tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR1-083V-PL-Big-VPN.trx 7.2 MB 12-Jan-12 przestał działać WNR3500L czy mieliście z nią jakiś problem?
Zastanawiam się nad tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR2-083V-PL-VPN.trx 6.7 MB 12-Jan-12 Co o niej sądzicie? Obecnie posiadam tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR2-083V-BT-VPN.trx

Połączony z 09 luty 2012 21:59:42:
Na Windows raczej rzadko testuję przeważnie na linuksie przez krusadera odpisuje na szybko za chwilę poczytam Twoje posty. Krótko pisząc wkładam pen do USB włączam dlna, media, obsługę Usb i jazda i te 3Mb to wszystko na poprzedniku z tym softem miałem ponad 5MB pomijam wifi ale na kablu 5MB to śmieszna wartość.
Edytowany przez Lukas dnia 09-02-2012 21:59

kille72

Cytat

Lukas napisał(a):

Boję się wgrać PL ponieważ ostatnio po tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR1-083V-PL-Big-VPN.trx 7.2 MB 12-Jan-12 przestał działać WNR3500L czy mieliście z nią jakiś problem?

Dziwi Cie ze przestal dzialac? Wgrywasz MIPSR1 na 3500L...

1 post:
UWAGA!! Nie wiesz jakis soft wgrać? Sprawdź w tabeli build-type i upewnij się, że wybierasz poprawny soft:
http://tomatousb.org/doc:build-types
Edytowany przez kille72 dnia 09-02-2012 22:26

Lukas
kille72 Dziękuję za podpowiedź. Jak sądzisz ten soft tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR2-083V-PL-VPN.trx 6.7 MB 12-Jan-12 będzie odpowiedni? Rozumie iż wszystkie z R2 będą odpowiednie. Dodatkowe pytanie dlaczego odmawia mi wgrania tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-084V-BT-VPN.trx jeżeli wielkoś to 7.9MB

Połączony z 09 luty 2012 22:47:29:
Uzasadnienie. Poczytałem parę Twoich postów Eleonor oraz przy okazji kłótnie 2 forumnowiczów Shock i wynika nadal że mam zaa mały transfer. Podłączyłem teraz HDD 2,5 320GB i to samo od 2,5 -3MB w 2 strony Apropos Format pendrive 1 - EXT2 ; 2- FAT32 ; 3-NTFS ; HDD - NTFS i wszystkie jak jedna rodzinka śmigają Max 3MB

Połączony z 09 luty 2012 22:49:32:
Ale najciekawsza kwestia na poprzedniku osiągałem 5-6MB na tym sofcie a dlaczego teraz na drugim sprzęcie na tym samym sofcie osiągam max 3MB
Edytowany przez Lukas dnia 09-02-2012 22:49

kille72

Cytat

Lukas napisał(a):

kille72 Dziękuję za podpowiedź. Jak sądzisz ten soft tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR2-083V-PL-VPN.trx 6.7 MB 12-Jan-12 będzie odpowiedni? Rozumie iż wszystkie z R2 będą odpowiednie. Dodatkowe pytanie dlaczego odmawia mi wgrania tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-084V-BT-VPN.trx jeżeli wielkoś to 7.9MB

K26 RT-5x MIPSR2 jest do 3500Lv1
K26 RT-N5x MIPSR2 jest do 3500Lv2

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 83

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,021,179 unikalnych wizyt